Alfa, Z, Y...generációk a munkahelyen és a családban

Pán Péter, STOP!

"Egy nőnek mindig meg kell tartania a sejtetést"

2018. augusztus 14. - panpeterstop

A szupercsajok szuperbarnán a szuperstrandon szuperboldogok - ez látjuk a közösségi oldalakon. Bár tudjuk jól, hogy  ez nem igaz, de ez a kép van előttünk és  a fiatalok is megpróbálnak így öltözködni - így látja Dr. Schiffer Miklós stílusszakértő.

schiffer_m.jpg

Tovább

Világraszóló, mesébe illő lakodalmak helyszínén jártunk!

Korhűen helyreállított kastély, rózsakert, tavacskán kis sziget, hajladozó nádak? Romantikusan hangzik, ugye? Van egy hely, ahol mindez egy valósággá vált álom lett értékmentésért küzdő emberek áldozatos munkájának és befektetésének köszönhetően. A Prónay-kastélyban jártunk Alsópetényben.

pronay_cover.jpg

Tovább

"Az első benyomások még szavak nélkül is megtörténnek"

interjú Kósa Erikával

Kósa Erikával beszélgettünk a külső megjelenés, az önismeret, az érzelmi intelligencia és a munka, üzlet kapcsolatáról.

kosa_erika_1_1.jpg

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog:  Az EQ Sexy kampányodban népszerűsíted az érzelmi intelligenciát és különféle fórumokon sokat beszélsz arról, hogy az érzelmi intelligencia mennyire fontos, és hogy fontos arra figyelni, hogy ne csak intellektuálisan képezzük magunkat, hanem érzelmileg is. Látsz kapcsolatot az érzelmi intelligencia és az öltözködés között?

Kósa Erika: Érdekes a kérdés, ilyen aspektusból még nem vizsgáltam, de ahogy feltetted ezt a kérdést, úgy érzem, hogy valóban van összefüggés, kapcsolat a kettő között, hiszen borzasztóan fontos, hogy az ember belül hogyan érzi magát. Úgy gondolom, hogy az öltözködés is meghatározza ezt, ahogyan az intra-, és interperszonális kapcsolataink, valamint az, hogy az ember magával milyen kapcsolatban áll és az érzelmek, amelyek egy adott pillanatban benne vannak, milyen megnyilvánulásban tudnak megjelenni a környezetében, hogyan fogadja egy másik ember megnyilvánulását. Hányszor van olyan, hogy az embernek rossz napja van és csupa feketét vesz fel, vagy úgy dönt, hogy olyan napja van, hogy pirosban, sárágban akar tündökölni, sugározni akar, színesebb ruhát visel. Az aktuális hangulatunk befolyásolja, hogy milyen a megjelenésünk, mit veszünk fel aznap.

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog:  Tinédzser, 12 év körüli lányok sokszor felvesznek olyan ruhadarabokat, amelyek nagyon kihangsúlyozzák az éppen alakuló vagy kirobbanó nőiességüket, aminek nincsenek tudtában, így mennek ki az utcára, aztán pedig meglepődnek, vagy éppenséggel megijednek attól, hogy milyen hatást váltanak ki. Neked is két lányod van, szülőként, hogy látod ezt a jelenséget?

Kósa Erika: Minden korszaknak megvoltak az ilyen irányzatai, megvolt, hogy éppen mi a divatos, mit viselnek, mire szeretnék felhívni a figyelmet, hol lázadnak éppen. Azt gondolom, hogy ennek a generációnak, akik így öltözködnek, van egy ugyanilyen aspektusa, ők is szeretnének valamiben kitűnni, valamit megmutatni. Én mégis azt gondolom, hogy ez borzasztó veszélyes, főleg hogyha valaki egyedül közlekedik és nagyon szűk, mélyen dekoltált a ruhájuk, nyilvánvaló, hogy figyelem felkeltőek. Azok az emberek pedig, akik nem feltétlenül pozitív értelemben tekintenek egy fiatal hölgyre, valószínű, hogy olyan helyzetet tudnak ezzel teremteni, ami bizony kellemetlenségeket hozhat magával.

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog:  A szülőknek tehát nagy a felelősségük az öltözködés területén?

Kósa Erika: A szülőknek, és véleményem szerint az iskolának is, azoknak a közösségeknek, ahol ezek a fiatalok szocializálódnak. Sőt, úgy érzékelem, hogy egymással való kapcsolattartás nyomán másolják egymást. A 21. században szinte minden a másolásra épül. Az ember megnézi, hogy ki mit gondol róla, ki hogy csinálja ezt vagy azt. Éppen ezért a divatdiktátoroknak, vagy azoknak az influenccereknek, akik hatást váltanak ki a saját korcsoportjukban, borzasztó nagy felelősségük van, hogy mit közvetítenek akár azzal a kommunikációval, képekkel, modellel, mintával, viselkedésükkel, öltözködésükkel, mert valószínű, hogy követőtáboruk utánozza őket. 

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog:  Sajnos sok véleményvezér nem mindig az igényességet, a kézzel fogható értékeket közvetíti. Például a több szépségideál ma arról híres, hogy hol domborított, melyiküknek a legmélyebb a dekoltázsa, a legextrémebb dolgot hogyan vették fel, hogyan viseltek egy ruhát, hogy minél kevesebbet tudjon takarni. Mit lehetne tenni, hogy ne az árral ússzunk, hanem megtaláljuk azt, ami jól áll nekünk, amivel tudunk jó szívvel azonosulni?

Kósa Erika: Nagyon fontosnak tartom az önismeretet. Hogyha egy ember, korától eltekintve, ismeri önmagát, helyes az önértékelése, tudja, hogy ő kicsoda és mit akar kifejezni, az szerintem nagyon sokat segíthet. A Kósa Erika Akadémián, az oktatásainkon, az EQ Sexy mozgalomban is szeretnénk azt kifejezni, hogy fontos, hogy az emberek megismerjék jobban önmagukat. Ha tudják, hogy kicsodák és mi az ő útjuk, akkor azt is tudni fogják, hogyan kell ehhez viselkedniük. De azt veszem észre, hogy inkább egymást másolják, sokkal könnyeb arra figyelni, hogy a másik hogy jelenik meg, mit csinál, hogyan viselkedik bizonyos szituációkban, vagy hogyan öltözködik és ezt lemásolni. A trendek is erről szólnak. Emögött azonban a saját egyéniségük sajnos elhalványul. Érdemes önvizsgálatot, önfejlesztést végezni a fiataloknál akár az iskolában, nagyobb hangsúlyt fektetni egy önismereti órára, hogy meg tudják egyáltalán magukról, hogy kicsodák. Fontos, hogy azokkal a készségekkel, képességekkel ruházzák fel magukat, amik ők valójában, és nem valakit másolva. A helyes önértékelés szerintem nagyon sokat számít abban, hogy az ember aztán a viselkedésében, öltözködésében mit akar kifejezni.

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog: Említetted az iskolákat. Sajnos nem igazán esik szó az öltözködésről az iskolában, persze tisztelet a kivételnek.  Nálunk valahogy évszázadokon keresztül sem igazán alakult ki egy polgári normarendszer, arra vonatkozóan, hogy munkahelyi környezetbe lépve egy szerephez hogyan kell öltözködni. Hogy láttad az eddigi pályafutásod során, mennyire fontos a megjelenés a munkahelyen?

Kósa Erika: Azt gondolom, hogy minden nemzetnek megvan a sajátossága és megvan minden szakmának is a sajátossága. Fontosnak tartom azt, hogy az ember tudja, hogy hol dolgozik, mi az a vállalat, a vállalatnak mi a szervezeti kultúrája, mit akar magáról megmutatni, megjeleníteni és ehhez alkalmazkodjon, felvegye a stílust. Egy pénzügyi szférában például elvárt az öltöny, ha nem is nyakkendővel, de legalább egy zakó az uraknál, vagy egy kosztüm, egy olyan szoknya, ruha a hölgyeknél, amivel hitelesen tudja képviselni azt, amit csinál. Ha pedig valaki alulöltözött egy ilyen szakmában, nem veszik komolyan egy tárgyaláson. Nemcsak a pénzügyi szférát mondanám, hanem tulajdonképpen majdnem minden szakmának van egy fajta üzenete.  Az, amit üzen a terület a vevőknek, a megrendelőknek, a tárgyalópartnereknek, ahogy gondolkoznak, élnek, amit szeretnének sugározni, úgy gondolom, kívül is megjelenik. Hiába mondják, hogy nem a ruha teszi az embert  -  ami valójában igaz -, mégiscsak ad egy olyan antrét, első benyomást, ami alapján az ember el tudja dönteni, hogy bizalomgerjesztő, szimpatikus-e a másik. Hiszen az első benyomások azok, amelyek még a szavak nélkül megtörténnek, ez egyfajta kémia, amihez nagyon is hozzá járul az, hogy mit lát az ember, hogy néz ki a másik, mit sugároz, milyen a zakója, gyűrött-e az ing, megfelelő hosszúságú-e a szoknyája, milyen mély a dekoltázs. Erre nagyon kell figyelni, mert a másik ember tud olvasni ezekből az első benyomásokból, jelekből és kialakul benne tudat alatt valamiféle szimpátia vagy unszimpátia.

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog: Tehát ha egy fiatal lány, aki belép egy új munkahelyre és túl sokat mutat meg magából, extrém rövid szoknyában van, vagy túl dekoltált felsőben, akkor az az üzenet, amit ő kibocsájt magából,  az  elcsúszik?

Kósa Erika: Azt gondolom, hogy igen. Valójában minden munkahelynek megvan a maga elvárása, hogy hogyan öltözködjenek az alkalmazottak. Akik a háttérben ülnek és könyvelnek egész nap, azok se legyenek mezítláb, vagy papucsban csak azért, mert meleg van. Ezért fontos, hogy a vállalatnak legyen benne a kultúrájában, hogy mi az, ami illik és mi az, ami nem. Nem biztos, hogy ezt alaphangon mindenki tudja, ezt is meg kell, meg lehet tanulni. Én huszonhét évig egy öltönyös-kosztümös szakmában dolgoztam, a pénzügyi szférában és meg lehet ezt szeretni. Akik korábban nem tudták elképzelni, hogy egy zakót húzzanak fel, mert főleg inkább sportosan öltözködtek a mindennapjaikban, ők is könnyen meg tudják szeretni, főleg akkor, ha mindenkinél ez a trendi, az elvárt, a természetes.

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog: Hogy látod, mennyire lehet azonosulni egy ruhadarabbal? Ha például felvesz valaki egy öltönyt, nyilván az üzleti partnerének is jelzést ad ezáltal, de ő maga belül is tud azonosulni?

Kósa Erika: Abszolút. Engedd meg, hogy elmeséljek egy nagyon érdekes történetet. Egy osztrák cégnél dolgoztam, ahol a tulajdonos meghívott minket egy születésnapi partira és a dresszkód farmer vagy népviselet volt. A cég nemzetközi volt és a magyar kollégák is meg lettek hívva. Mi magyarok elhatároztuk, hogy népviseletben megyünk. Volt ott buzsáki, kalocsai, mindenféle gyönyörűszép népviselet. Volt olyan kollégám, aki huszárnak öltözött. Az este folyamán meglepő módon mindenki egy kicsit a szerepébe bújt. Amit viselt, azt a szerepet vállalta fel. Szólt a diszkózene és mi a hét bő alsószoknyás viseletben, meg karddal az oldalunkon nem tudtuk felvenni úgymond a ritmust és nem tudtunk táncolni, mert disszonáns volt maga az érzés. Nem lett volna helyes dolog diszkótáncot táncolni abban a népviseleti ruhában. Ahogy gondolkozunk, úgy érzünk és ahogy érzünk, úgy fogunk cselekedni. Azt hiszem, hogy ha egy hölgy baby dollban egyeztet időpontot a holnapi terminusaihoz, az nem ugyanaz, mint ha fel van öltözve az alkalomhoz illően, ahogy felkészül majd a holnapi tárgyalására. Ehhez színészkedni kellene. Az embert meghatározza az, hogyan van felöltözve, mit érez abban a ruhában. Azt, hogy valaki jól vagy rosszul érzi-e magát a bőrében, befolyásolja az, hogy amikor a tükörbe néz, hogyan érzi magát a rajta lévő ruhában. Ha harmóniát lát, ha jó érzése van akár a színben, az eseménnyel ahová aztán megy az öltözékben, akkor jó lesz a kisugárzása is. Nagyon meghatározó az, hogy mi van az emberen, mit visel. Számtalan olyan eset van, amikor elfelejtik a dresszkódot és valaki alul vagy túl öltözi a közönséget. Ez borzasztó kellemetlen és megmondom őszintén, leginkább ilyenkor szeretne az ember hazamenni. Ma már nagyon divatos és bevált szerencsére, hogy megadják dresszkódot, hogy miben érdemes menni és bizony még ez esetben sem tartja be mindenki.

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog: Találkoztál olyannal, hogy bár meg volt adva a dresszkód, láttál a társaságból kitűnő, alul vagy túlöltözött személyeket?

Kósa Erika: Rendszeresen. Vannak olyan emberek, akik lehet azt gondolják, hogy ez nem nekik szól, vagy őket ez nem érdekli, abban mennek, amiben szeretnének, ezt a szabadságot vállalják, mert ők másban érzik jól magukat. Ha valami olyan meghatározó esemény van, ahol azt kérik, hogy fehérben menjenek az emberek, vagy feketében, elég furcsa, ha valaki pirosat vagy valami teljesen más színt vesz fel. Nyilvánvaló, hogy a legtöbb ember tudja, hogy mi áll neki jól, de nem mindenki. Előfordul, hogy hiába szép a ruha, ha nem áll jól a viselőjének. Ilyenkor nem árt öltözködési tanácsokat kérni. Ma már nagyon sok stíluskönyv van, hogy mit mivel viseljünk, milyen napszakban, mikor érdemes ilyen vagy olyan ruházatot viselni. Azt hiszem, ma már az üzleti életben is sokkal lazább az etikett és az öltözködési kultúra, mint mondjuk 27-30 évvel ezelőtt, amikor elkezdtem az üzletben dolgozni. Ekkor még fehér zokni és makkos cipő volt a trend, illetve, a férfiak öltönyén a márka kis szalagja ott volt a karon. Ezt már azért kinőttük, de nyilvánvaló, hogy minden korszaknak megvan a sajátossága és érdemes erre odafigyelni. Nemcsak azért, hogy jól érezze magát az ember, hanem valóban azt is tudja sugározni az öltözködésével, megjelenésével, amit ő szeretne üzenni a közönségének.

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog: Érdekes, hogy bár már sokkal egyszerűbb jól felöltözni az üzleti közegben is -  akár külföldön is lehet vásárolni, rendelni, nagyobb lett a választék -  de nyáron nagyobb cégeknél, multinacionális vállalatoknál is hallani HR-esektől, hogy a smart  casual dresszkód, nem tartják be. A férfiak nem ritkán flip-flopban és sortban mennek be dolgozni, a hölgyek pedig spagettipántos, mélyen dekoltált, lenge, átlátszó ruhákban. A meleg időjárás ezt felülírhatja ezeket a szabályokat?

Kósa Erika: Egy osztrák cégnél szocializálódtam az öltözködés tekintetében, ott kaptam meg még annak idején az alapismereteket és szerintem teljesen mindegy, hány fok van, egy üzletasszony nem megy el tárgyalni szandálban és harisnya nélkül, hanem betartja ezeket az írott és íratlan szabályokat. Ezek olyan szabályok, amelyek szerintem hozzátartoznak a megjelenéshez, ahogyan az ember elmegy tárgyalni, függetlenül attól, milyen meleg van. Ma már majdnem minden tárgyaló helyen van klíma, tehát fel lehet öltözni és mindegy, hogy kint hány fok van. Egyszerűen az alkalomhoz illően öltözködik az ember. Furcsa, hogy pont ezt a két szót ragadom ki, de ez a lényeg Mindenre igaz, hogy meg kell tisztelnem a másikat, azt, hogy fogad engem, hogy tárgyalhatok vele. Egy úr például felveszi a zakóját, amikor belépek a terembe. Lehet, hogy ingujjban dolgozik, vagy még a nyakkendőt is levette, mert éppen a számítógép mögött ült, de amikor megérkezik a tárgyalópartner és köszönti őt, felkapja a zakóját, begombolja, és úgy köszön. Ezzel tiszteljük meg egymást. Benne van egyfajta disztancia, távolságtartás, ugyanakkor egy tisztelet is abban, ahogy az ember felöltözik fel, meg jelenik akár egy vacsorán, üzleti tárgyaláson, vagy éppen hogyan vár egy ügyfelet.

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog: Beszéltünk az öltözködésről, hogy fel lehet készülni, hogy képesek legyünk alkalomhoz illően, munkahelynek megfelelően felöltözni. Mi a helyzet akkor, amikor az embernek nincs pénze ilyen ruhákat vásárolni? Olvastam egy interjúban, hogy r gyermekkorodban ti sem tehettétek meg, hogy menő cuccokat vásároljatok, hanem sokszor másoktól kaptatok ruhákat és abban jártál. Ezt hogyan élted meg?

Kósa Erika: Az az igazság, hogy jól éltem meg, mert örültem. Valószínű, hogy az a csomag, ami akkor érkezett, teljesen mindegy, hogy honnan jött, ajándékként tekintettem. Jöhetett kardigán vagy nadrág, blúz, szoknya, ami éppen aktuálisan az évszaknak megfelelően érkezett, nagyon örültünk neki a családban. Talán az egyetlen dolog, ami zavart, az volt, hogy nem én dönthettem el, hogy mit fogok viselni. Azt gondolom, hogy az ízlés nem pénz kérdése. Ahhoz, hogy valaki jó ízléssel, összhangba tudja hozni a napi toalettjét, ahhoz nem kell feltétlenül pénz. Ma már, amikor tényleg nagyon jó áron, nagyon jó helyeken, nagyon klassz választék van és nagy a kínálat, akkor kevés pénzből is meg lehet oldani, hogy az ember jól nézzen ki és legyen tiszta, ápolt, harmóniában a szín, megfelelő hosszúságú a ruhája. Amikor óvónőként dolgoztam még annak idején, nyilván szerény jövedelemből akkor is igyekeztem megfelelő lenni, úgy, hogy akkor fehér köpenyben kellett az óvónéniknek még virítani. Ettől függetlenül azért a köpeny alatt ott volt az ember hétköznapi ruhája, és meg volt az embernek a megfelelő hosszúságú szoknya, a blúz, úgy, mint ahogy egy szakember, aki a szülők gyermekére vigyáz, kell, hogy kinézzen. Tehát nem a pénz az, ami meghatározza azt, hogy valaki jó ízléssel és tisztán, ápoltan jelenjen meg, hanem az igényesség.

Bereczki Enikő/Pán Péter, STOP! blog: Nagyon sokat vásárolunk. Fiatal lányokkal beszéltem és beszámoltak róla, hogy nem férnek el a dolgaiktól. Említetted, hogy te is kaptál ruhákat. Te odafigyelsz arra, hogy ha esetleg van ruha, a rászorulókat támogasd?

Kósa Erika: Igen. Elsőként a családban. Amikor szekrényrendezést tartunk, csere-bere folyik, a családomnak nagyon sok nő tagja van, és ahogy a kilók jönnek-mennek, változik, hogy kire aktuális egy farmer, vagy ruha. Mi a lányok között tudunk csereberélni, ami nagyon nagy élmény. Vannak viszont azok a ruhadarabjaink is, amelyek vagy kimentek már a divatból, vagy már nem szeretjük annyira, vagy nem is értjük, hogy vehettük meg azt annak idején, mert soha nem volt rajtunk, ezeket örömmel adjuk oda másoknak, akik nem feltétlenül rászorulók, hanem örülnek annak, hogy ők is kapnak egy ruhacsomagot, de természetesen rászorulóknak is.

(Az interjút Koch Emma jegyzetelte le.)

Ez az interjú az alábbi videóinterjú írásos szerkesztett változata. Nézd meg a videót:

A videóinterjú a Dress UP! Kampány részeként készült.

Kövesd Te is a kampányt és ha tetszett, oszd meg az interjút!

Látogass vissza újra, egész nyáron hasznos és informatív interjúkat, posztokat olvashatsz a témáról. Az első videóinterjúban Dr. Baracsi Katalin internetjogász beszélt a szextingről, Bombera Krisztinával is készült videó és Nagy Janka gyermekpszichológussal is - kattints a videóra!

Bővebben a Dress UP! Kampányról a legújabb híreket itt olvashatod a blogon a Dress UP! kampány menüben

Nézz be a a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra!

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem.

Az obszcén, trágár hangvételű, a politikai tartalmú, a témához nem kapcsolódó tartalmú kommenteket kimoderáljuk!

Tudatosan öltözni – a te stílusod mit tükröz?

interjú

Kőszegi Anna az Európai Ifjúsági Portálon készített velem interjút a Dress UP! kampány kapcsán. Olvassátok el, nagyon izgalmas kérdéseket kaptam tőle.
girl.jpg

Tovább

Mi kell a gyereknek: trendi cuccok vagy jó tanács?

A gyereknek a trendi cuccoknál nagyobb szüksége van a jó tanácsra, az iránymutatásra, mert még csak most tanulja, hogy működik a világ, és ebbe beletartozik az is, hova milyen ruhát és hogyan illik felvenni. Az élet számos területén meghatározó, mit hozunk otthonról. Miért lenne pont az öltözködés kivétel ez alól? - így látja ezt egy stílustanácsadó.
tini_lany.jpg

Tovább

A Dress Up! kampányról az Echo TV Tudakozó című műsorában

Kövesd Te is a kampányt és ha tetszett, oszd meg az interjút!

Látogass vissza újra, egész nyáron hasznos és informatív interjúkat, posztokat olvashatsz a témáról. Az első videóinterjúban Dr. Baracsi Katalin internetjogász beszélt a szextingről. A következő, hamarosan megjelenő videóinterjúkban Bombera Krisztina újságírót és Nagy Janka gyerekpszichológust kérdeztük.

Bővebben a Dress UP! Kampányról olvashatsz a blogon a Dress UP! kampány menüben

http://panpeterstop.blog.hu/2018/06/27/dress_up_kampany_a_fiatal_lanyokert

A kampány honlapja: http://hu.generationdilemmas.com/dress-up-kampany/

Nézz be a a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra!

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 

Az anyag a panpeterstop.blog.hu tulajdona. 3 mondatnál hosszabb idézet közlésének igénye esetén, kérlek, írj: info@generationdilemmas.com

A trágár, obszcén ide nem illő vagy politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk!

"Az instagramon sokan a like-ok és a visszajelzések prostituáltjaivá váltak"

"A fiúk, azon küzdenek, (már aki) hogy egy lányban elsősorban a személyiségét lássák meg, és abba szeressenek bele. A lányok meg azon küzdenek, hogy minél csinosabbak és szebbek legyenek ezzel együtt, egészséges identitásra és önértékelésre szert tegyenek, egy olyan társadalomban, ahol a szilikonnal felfújt guminők, sovány modellek, szexrobotok és playmate-k alakítják a férfiak gondolkozásmódját az ideális nőről." - így gondolja ezt egy 21 éves srác.

dressup_boy.jpg

 "Nem is tudom, hogy hol kezdjem a véleményemet. Bizonyos, hogy az online világ megváltoztatott bennünket, azokat is akik az offline világot, jobban maguknak érzik.

Mindig is fontos volt mindenkinek, a megjelenés, az első benyomás kialakítása. Mára az első benyomás gyakran az internetes profilokra szűkül. Mielőtt egy idegennel találkoznánk, lecsekkoljuk a Facebookját, az Instáját.

Gyakran, hamarabb látunk valakit a Face-n, mint élőben, de az első benyomás törvénye működik, és nem tudatosul mindig bennünk, hogy hahó, ez egy bétaverzió az emberünk személyéről.

Be kell vallani, megtanultunk ezzel élni, részben kényszerből, részben önszándékból. Nem bocsátkoznék bele, hosszas blamálásba, hogy mennyire károsnak is tartom, a Facebook-ot, illetőlegesen minden ilyesmi közösségi oldalt. Legfőképpen azért, mert én is fent vagyok rajtuk jó pár éve, és tudom, hogy mennyire negédes a mérgezése. Véleményem, azért lehet, főleg, ha voltam már detoxon. Sarkos lett ráadásul, bocsi.

Húszas éveimben járok, léteztem az Facebook előtt, és után. (Az új generáció időszámítási határvonala.) Voltam digitális nomád, okos telefon és facebook nélkül, voltam facebook függő.

A Facebook és vegyük most egy kalapba az Instagrammal, egy olyan “erő” a társadalmunkban, ami tényleg mindent átformált, és véleményem szerint felszínessé tett.

Ezt nevezném én Kép-mutató társadalomnak, ahol azok a rohadt számok döntik el, hogy értékes valami, vagy értéktelen, fontos ember vagy, vagy nem. Ezek a “portálok”, felajánlották az online sztárságot minden egyénnek, hogy mindenki a saját maga PR menedzsere lehessen, cserébe mi eladtuk a privátszféránkat, adatainkat.

Tulajdonképpen, sokan elvesztették magukat a poszterdőben, cserébe kaptak magukról, egy széteffektelt, széjjeltaggelt, agyonpózolt digitális valakit. Akkor jön a tudathasadás, amikor az ember rádöbben a szereptévesztésre, hogy az emberek a szénnéretusált, 34 kép közül kiválasztott, kamu és kikopizott szövegeiddel feltöltött imidzsedet szeretik, és igazából aki TE vagy, (feltéve ha van időd csendben ismét magadra találni), senki sem érti, és érzi át a valóját. Az a 870 ismerősöd, talán az utcán meg se ismerne, de mind felköszöntött, hogy boldogat!!

Az Instagramon, is mi történik, kérem: Szépen felreggelsz, mert hát minden haverodnak vagy barátnédnak, van már “instája”, karira megkaptad a legkomolyabb iPhone 13-at, hirtelen a hipszter indentitásod előugrik, és rájössz, hogy te mindig is fotósnak születtél. Próbálod beleszuszakolni a kis egyéniségedet egy agyonparaméterezett felhasználónévbe. Nem tartalmazhat túl sok számot, mert hát milyen béna már, így marad a vezeteknev_keresztnev54. Valami deep szöveget kiírsz a BIO-ba, mert hát te azért egy mély és bonyolult karakter vagy, bejelölöd a barátaidat, csekkolod hogy ők kiket követnek, befollowolod naivan az instacelebeket, majd kifejleszted a dupla hüvelykpöckölés - tovább pörget ciklikus koreográfiáját.

Jön a kényszer, hogy nekem is kellene valamit posztolni, mert hát mások már Ausztráliában kenguruhere pörköltet esznek egy teknőspáncélból, és mivel nincs semmi a közeledbe, lefotózod az eget, rádobod a legalkalmasabb effektet, attól függ hogy vidám vagy szomorú esetleg mindkettő vagy. Félóra elmegy azzal, hogy kiötlöd, hogy milyen taget, mennyit tegyél alá, és milyen sorrendbe. Megnyomod a post gombot. Jön a flow, ahh alkottam valamit!!

Jönnek az értesítési hangok, vezeteknev_keresztnev34 és keresztnev_babóca1 liked your post, keresztnev34 started following you. Teljes extázis. Eltelik egy hét, hú rákéne nézni az instára. Aztán ez az idő szépen lecsökken 1 napra, majd óránként lesz a csekkolósdi. Megtanulod mikor kell posztolni, megtanulod, kiket kell bekövetni majd három nap múlva kikövetni. Megtanulod, ha likeot adsz, likeot kapsz. A három like, ciki lesz, minimum a followereid 20%a kell likeolja a posztjaidat, és persze arra is oda fogsz figyelni, hogy te kevesebb embert kövess, mint ahányan téged követnek, mert hát akkor vagy igazán instacsászár, a bénákat meg bannolod.

Lehet, hímsoviniszta amit mondok, de azért a lányok nagyobb arányba szeretnek a szépségükkel dicsekedni. És azt hiszem hogy bennük okozott a legnagyobb rombolást ez az egész.

Ugye, ha menők akarunk lenni, mi fiúk, akkor valami sportteljesítményt posztolunk, vagy valami fancy étteremből nyomunk egy kajás képet vagy a legújabb karóránkról.

Esetleg, beülünk, a gazdag szomszéd BMW-jébe, megkérjük a húgunkat, hogy üljön mellénk, bevágjuk a Don Vito arcot, és készülhet is a legnagyobb kamu, amit csak az instagram szervere tud elhordozni.

Persze, mi betaggeljük, hogy a #harmasatlagra kaptam, és a félvilág bekajálja hogy mekkora #hypebeast vagy 15 évesen, a kamu #airjordanedbe. Szóval, mi fiúk nem a szép combunkkal büszkélkedünk, jó esetben. A mozgatórugója az egésznek az, hogy az instán mindenki #highlife, nekem is coolnak kell lenni. Senki sem posztolja ki, hogy gyerekek, de komoly vagyok, #gangstalife a #duplasajtburesszel, amit kuponnal vettem. Pedig sokszor ez a valóság. Beadjuk a buisnessman-t, vagy a világpolgárt, vagy a lányok kedvencét, közben meg, sokan egy lányt is félnek megszólítani. 

A lányok, viszont szeretik ha szépnek tartják őket. Először, a barátnőiddel lefotózkodsz, kapjátok a kommenteket, a szívecskéket. Aztán, a nyaralásodról az 1000 képből találsz egy elfogadható képet, kicsit megvágod, mert anyu nem tudja a vízszintet, effekt, post. A telefonod megőrül a sok zizegéstől, annyi interakció érkezett a képre. Három nap alatt, 100 követővel több. Feldobsz egy szelfit, mert jól sikerült a make-up, jók a fények, szép a haj, kisimult az arc. Eléred a 100 feletti like-ot. Majd ez sem lesz elég.

Rájössz a combod, nem csak téged mozgat, hanem másik háromszáz férfit. Persze a lábikódat, előtte két nappal legyantázod, meg úgy tartod hogy ne egy kötött sonkát lássanak az emberek, kifested a körmeidet. Felveszel egy szép ruhát, amit nemrég vettél a H&M-ben, másik 20 lánnyal. Megkéred a kicsit fotózni értő barátnődet, hogy hangsúlyozza ki a lábadat, na de ne durván. 400 követő.

Kicsit leállsz, posztolgatsz a környezetedről, tájakról, egy menő koncertről. Senkit sem érdekel, csak ferike34-et a szomszéd 8 éves kisfiút, akire néha vigyázni szoktál. Becsülettel támogat az identitásválságod kialakításában, mert kedvel. Aztán, látod hogy másoknak, akik messze nem olyan szépek mint te, már több ezer követőjük van, így hát odavágod a szexi csajt, mert hát benned is megvan az a kis vadóc. Booom. Élvezed, ahogy tárgyiasodsz el. Szeret a világ, három másik instagrammer a styleandfame, a rich_womens és a fitandsexi33 reshare-olta a posztodat, mindenhol szanaszét kedvelnek.

Előjönnek a dekoltázsos képek, amiről megnéztél pár tutoriál videót a YouTube-on, a ma nem szeretném egyedül tölteni az estét arcos szelfik, eljátszadozol a kamu profilos kéjencekkel, mert hát az olyan vicces. Észre sem veszed, hogy a kialakított profilod, visszahat a magadról alkotott képre, a valós identitásról, aki marhára nem szokta mutogatni a villamoson a combjait, és felháborodik ha valaki utána füttyent, aki inkább egy mély kapcsolatra vágyik, és szeretné ha nem a melleit néznék, hanem a két gyönyörű kék szemét. Szépen elkezdesz magadról úgy gondolkozni, persze nem tudatosan, hogy a combod izgalmasabb, a személyiséged bármelyik részénél, amit persze egy instaposzt soha a büdös életbe nem tud áthozni. Rákfene, elhiheted nekem.

A legborzasztóbb ebben az egészben, “az ördöglakat”, hogy az a sok fiú meg ezeket a képeket látja rólad, és értékel. Aki valójában passzolna a személyiségedhez, az tovább fog pörgetni, mert azt hiszi, hogy te is csak egy butus liba vagy aki egy sugardaddy után koslatsz, és jó utat kíván a dubaji karrieredhez. A még elképesztőbb, hogy ha látnád, hogy az a sok vén fogatlan perverz(mert ilyen létezők is vannak a planétákon), miket csinál a képed látványára és miket gondol a testedről, hogy miket csinálna veled, azt hiszem bömbölve hánynál. Mert a való életben ezt tennéd a villamoson. Tudom, hogy amikor posztolsz, akkor nem ilyeneket képzelsz el a like-ok mögött, hanem a kreált crushod-at, aki nagyon tisztességes és nagyon helyes fiú, aki a szemedet dicsérné meg akkor is, ha csak a mély dekoltázsod látszódik azon a nyamvadt képen.

Vegyük észre, hogy a személyiségünket, a megjelenésünket a privát életünket, ami csak egy apró szeglete a lényegünknek, áruba bocsátottuk, like-valutákért. Tulajdonképpen ez is egy tőzsdeindex, hogy a piacon éppen te mennyit érsz. A profilok értéke a followersekkel arányos, és egy poszt annyit ér amennyi like-ot kap. A face to face ismerkedést, a valós kapcsolatok kialakítását és fenntartását (ami persze néha izzasztó és erényt próbáló de sokszor könnyed, izgalmas, de ettől gyönyörű) az egészséges és érthető beszélgetéseket teljesen ellehetetlenítette ez a világ, és a fiatalok zöme sajnos ebbe kényszerült. Az evolucionisták, biztosan várják a következő ugrást a digital-homo sapiens felé, mert félő a kihalás.

Messzebb megyek. Véleményem szerint az instagrammon sokan a like-ok és a visszajelzések prostituáltjaivá váltak. Ez benne a perverzitás. Ledobni egy ruhaneműt, hogy többen kövessenek. Lassan elfesleni, belülről kifelé. A pornográfia előcsarnoka. Arról nem is beszélve, hogy az elpornógrafizált társadalomban, a nők szexuális eszközökké degradálódtak (közhely). A fiúk, azon küzdenek, (már aki) hogy egy lányban elsősorban a személyiségét lássa meg, és abba szeressen bele.

A lányok meg azon küzdenek, hogy minél csinosabbak és szebbek legyenek ezzel együtt, egészséges identitásra és önértékelésre szert tegyenek, egy olyan társadalomban, ahol a szilikonnal felfújt guminők, sovány modellek, szexrobotok és playmate-k alakítják a férfiak gondolkozásmódját az ideális nőről.

A szexualitásról, az emberek értékéről való gondolkozást pedig, négyszer elvált, kapcsolati csődtömegek alkotják a GQ és a hasonló szemét magazinok hasábjain, miközben az instán a happy life without any sorrows sors mutatkozik, és ezt zabáljuk kétpofára.

Ennek a profétái Hugh Hefner féle sugardaddy-k, Hollywood rendezői és a plasztikai sebészet pénzcentrikus orvosai voltak, akik a nemiséget és az arról való gondolkozást bekasztliszták a szexiség 1 dimenziós plasztikus világába. Depressziós, identitásválságot generált milliói lapátolják magukba a legkomolyabb placebót, a háromperces instagramm sztárság tablettáit. És nem értik, mi a baj…

Végezetül, vegyük észre, hogy nem posztok vagyunk, nem tárgyak vagyunk, becsüljük meg magunkat. Tudom, az ember szeretné a legjobbat mutatni magáról, és a neten, nem gyakori az őszinte helyreigazítás, ez által szállunk el a valóságtól. Elhisszük a posztolt féligazságainkat, és azokat amit gondolnak rólunk, a kommentek és like-ok által. Keressünk őszinte embereket, az őszinte szeretetért, és próbáljunk meg minél kevesebbet létezni a neten.

Ez a véleményem.

Ted, pszichológus hallgató, 21 éves

A fenti kép illusztráció. A kép forrása: pixabay.com

Első kép forrása: pixabay.com

Tovább

Hazai sztárok buzdítják tudatos öltözködésre a tinédzser lányokat

Az atv.hu is írt a kampányról:

"Motivációs kampány indul Magyarországon a tudatos öltözködés népszerűsítésére és a tinédzser lányok online szexuális zaklatás elleni védelmében. A Pán Péter Stop nevű ifjúsági blog családvédelmi és más szakmai szervezetekkel, hazai médiaszemélyiséggel karöltve arra hívja fel fiatal lányok és szülők figyelmét, hogy mind a virtuális térben, mind a valós életben mit tehetnek saját védelmük érdekében."

Olvasd el a teljes cikket!

Láttad már a videót?

És ezt?

Hamarosan itt az első videóinterjú is! Látogass vissza!

Ha tetszett, meg is oszthatod!

Dress Up! Kampányról Bombera Krisztinával és Vujity Tvrtkoval

A Start Plusz vendégeként bemutattam a Dress Up! Kampányt!

További info: http://panpeterstop.blog.hu/2018/06/27/dress_up_kampany_a_fiatal_lanyokert

A kampány honlapja: http://hu.generationdilemmas.com/dress-up-kampany/

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is és látogass vissza újra! 

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről! 

Látogass el az Instagramra is!

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon  és itt az oldalon a  "Blogkövetés" ablakban.

DRESS UP! Kampány a fiatal lányokért

Motivációs kampány indul Magyarországon a tudatos öltözködés népszerűsítésére és a tinédzser lányok  védelmében.  A Pán Péter Stop nevű ifjúsági blog családvédelmi és más szakmai szervezetekkel, hazai médiaszemélyiséggel karöltve arra hívja fel fiatal lányok és szülők figyelmét, hogy mind a virtuális térben, mind a valós életben mit tehetnek saját védelmük érdekében.

dress_up_cover_post_1.jpg

Tovább

Harmadik napunk KidsOasis utazónagykövetként

Családi utazás Harkányba!

Elérkezett a búcsúzás pillanata első KidsOasis utazó nagyköveti programunkon. A harmadik napon még egy kellemes délelőttöt tölthetünk a harkányi négy csillagos Dráva Thermal Hotelben, majd indultunk az egyik legszebb hazai várost felfedezésére. Irány Pécs!

img_4799.JPG

Tovább

Második napunk KidsOasis utazónagykövetként

Családi utazás Harkányba!

Már elújságoltam, hogy a KidsOasis utazó nagykövete lettem, így családommal elutazhatunk szállodát tesztelni. Első célpontunk a harkányi négy csillagos Dráva Hotel volt, az első napról már írtam beszámolót. Most jöjjön a második nap!

drava_hotel_kint.jpg

Tovább

Első napunk KidsOasis utazónagykövetként

Utazás Harkányba!

Már korábbi posztban beszámoltam arról, hogy a KidsOasis utazó nagykövete lettem, így családommal elutazhatunk szállodát tesztelni. Nagy öröm volt, amikor megkaptuk a hírt, hogy már júniusban indulhatunk a küldetést teljesíteni! A harkányi négy csillagos Dráva Hotel az első célpontunk.

drava_harkany.jpeg

Tovább

30 évesen férfi vagy fiú vagyok?

Korunk számos kihívást állít a nagykorúság tényleges elérése elé. Váljunk korán fogyasztóvá és vállaljunk felelősséget egyre később - ezt erősíti bennünk a posztindusztriális társadalom. Így nem is olyan könnyű eldönteni mikortól számít valaki felnőttnek.

man-suitcase.jpg

Beperelték a szülők a 30 éves fiukat, mert nem hajlandó elköltözni otthonról

- olvasható a hvg-ben egy amerikai meghökkentő eset kapcsán. Érdekes, hogy míg a bevezetőben férfiként említi a szerző a fiatalt, a szöveg többi részében már fiúként utal a 30 éves amerikai polgárra. Ez is beszédes példája annak, hogyan gondolkodunk a felnőtté válásról. Nemrég vidéken jártam egy harmincas nő rokonommal és egy néni fiatalasszonyoknak nevezett bennünket. A rokonom utána elmondta, hogy megborzongott ettől, mivel úgy érzi ez már annyira avit kifejezés, hogy szinte maga a szó öregíti őt. Persze érthető is valamennyire berzenkedése, de mit tegyünk, ha azok vagyunk: fiatalok is meg asszonyok is? Nagymamám elmesélte, hogy az ő idejükben még nagy tisztesség volt, ha valaki már kontyot hordhatott, jelezve ezzel azt, hogy bekötötték a fejét, fiatalasszony lett. Egyik ismerősöm teljesen megborzongott és kinevetett, amikor azt mondtam fiamnak, hogy "fiam". Talán lehet a kisfiam szebben hangzott volna, de mit lehet tenni, ha már nem is annyira kicsi és kikéri magának a kisfiamot...

Az ATV Reggeli Startban is beszélgettünk a jelenségről

Újraértelmezésre megérett életszakaszok

Noha a felnőttséggel járó jogok nagy része 18 éves kortól illeti meg az embert, a felnőttszerepek és a felnőttséggel járó kötelezettségek beépülése általában később alakul ki. Egyesek szerint új életkorhatárokat kellene meghúzni, sőt, akár egy újat is érdemes lenne bevezetni, a hunédzserséget. Az ifjúságkutatók egyenesen korszakváltásról beszélnek, melyben az egykori klasszikus gyermekkor–serdülőkor–felnőttkor–időskor életszakaszmodellt újra kell értelmezni, ugyanis a modern korra jellemző életforma új életstílusokat és szociális szerepeket produkál. A serdülőkor és a felnőttkor közé beékelődött időszakot a tudományos életben posztadoleszcencia néven ismerik (vagyis utóserdülőkor). Somlai Péter akadémikus szerzőtársaival Új ifjúság című tanulmánykötetben azoknak a fiataloknak a csoportját vizsgálta, akik elmúltak már húsz vagy akár harminc évesek is, már nem gyerekek, de nem is felnőttek. Ők alkotják – megfogalmazásában – az „új ifjúságot”, azt a nemzedéket, amely húzódozva és bizonytalanul hagyja el a kamaszkort. A tanulmány írói szerint a mai fiatalok nagy része ilyen. Mások úgy vélekednek, hogy inkább huszonnégy éves korra kellene kitolni a felnőttkor kezdetét, mivel a fiatalok ma már tovább tanulnak, későbbre halasztják a házasságot és a gyermekvállalást, ráadásul a fejlődési folyamatok sem érnek véget a 19. életév betöltésével - fejtették ki véleményüket a szakemberek a The Lancet Child & Adolescent Health című folyóiratban. 

graduate-2485722_1920.jpg

Hegyiné Mráz Erika tanácsadó szakpszichológus szerint a kamaszkor egy rövidke periódusból egy, másfél évtizedes életszakasszá vált, azonban az élettartam is jelentősen megnőtt:

Így nemcsak a serdülőkor, de ezzel párhuzamosan valamennyi életszakasz hossza arányosan növekszik. (… ) A felnőtté váláshoz ugyanis nemcsak a belső kognitív és testi fejlődés szükséges, hanem a megfelelő környezeti kihívások is – hívta fel a figyelmet a tanácsadó szak-pszichológus.

Megjegyezte, nem feltétlenül kell ölbe tett kézzel nézni, hogy egyre később nőnek fel a gyerekek, elő is lehet segíteni a felnőtté válást:

A mai serdülők ugyanúgy képesek bármit megcsinálni és rendelkezni saját maguk felett, mint szüleik vagy nagyszüleik ennyi idős korukban. Kérdés, hogy ezt megköveteli-e tőlük a környezetük, és ha nem, akkor akarnak-e élni ezzel.

Humbelina Robles Ortega, a Granadai Egyetem professzora szerintPán Péter szindróma elsősorban azoknál alakul ki, akiknek túlféltő szülei vannak. A szindróma bár a nőknél is jelentkezik, a férfiaknál gyakoribb. Noha szüleik úgy gondolják, hogy a gondoskodással tesznek legtöbbet már felnőtt gyerekükért, a mamahotelben élő fiatal felnőttel való együttélés számos konfliktusnak a forrása is lehet a családon belül is, hiszen a generációk egymáshoz való alkalmazkodása stresszel és konfliktusokkal járhat. Turcotte kanadai kutatása megállapítja, hogy azok a szülők, akik két fiatal felnőtt gyermekükkel is együtt élnek vagy legalább egy bumeránggyermekkel élnek együtt, kétszer olyan gyakran jeleznek frusztrációt, mint azok, akiktől már kirepültek a gyermekeik. A felnőtt gyerek kamaszként létezése, az úgynevezett Pán Péter szindróma nem csak nálunk, de szerte Európában ismert jelenség. 

Kikopott rituálék

Talán azért sem egyszerű a szülői háztól való leválás, mert óriási mértékben megváltozott a társadalom berendezkedése, a családok együttélése. Kikoptak a felnőtté váláshoz hozzátartozó rituálék az életünkből, ami nagyszüleink – lásd nagymamám - generációjában még adott volt. Persze nálunk nem voltak olyan markáns beavatási ceremóniák, mint  a primitív törzsnél, amelyek közül nagyon sok elképesztő, mint az oroszlánvadászat Tanzániában vagy Pápua Új-Guineában olyan sebzési eljárásai, melyekkel aligátor-mintázatot rajzoltak felnőttkorba belépő ifjakon. Harmut Kasten Hogyan válnak felnőtté a gyerekek? című könyvében rámutat arra, hogy bár az ipari országokban már nincsenek ilyen rituálék, a speciális ifjúsági butikokat, biliárdszalonokat és gyorséttermeket akár modern beavatási helyeknek is tarthatjuk. (A könyvet és a HVG-Könyvek gondozásában megjelent Segíts a gyerekednek! Felnőtté válás lépésről lépésre című hiánypótló kötetét is meg lehet nyerni a blog facebok-oldalán).

Az Ószövetség tanítása  szerint az ember szellemi erkölcsi értelemben 12-13 éves kora után mintegy elkezd felnőtté válni, önálló erkölcsiséget kezd kialakítani és megélni, tetteiért kezd felelőssé válni, a készen kapott eszméket kritika és felülvizsgálat alá vonja. Ahogy a zsidóknál a bar micva egyfajta fordulópontot jelent a 12 éves fiataloknak a nagykorúság felé, úgy egyes keresztény felekezetekben még mindig megvannak a a felnőtté válást jelző mérföldkövek. Például a reformátusoknál és evangélikusoknál a konfirmáció egyfajta "nagykorúsítás"is, ami átlagban 13-16 éves korban történik. A katolikusoknál a bérmálás ennek a megfelelője, amikor a felnőtt hívek közé fogadják a fiatalokat.

A férfiak átlagéletkora 32,5 év az első házasságkötéskor

Jó ideig a papír megszerzése, például az érettségi szakaszhatárt jelentett. De mióta a „papír” már nem garancia a boldoguláshoz, jelentősége egyre inkább csökken; az egész életen át való tanulás korszakában már nincs végleges szerepe egy-egy tanulási szakasz befejezésének. A 21. században változás tanúi vagyunk, hiszen kitolódik a gyermekek kirepülésének ideje, amelynek okai a jelen társadalmi változásaihoz kötődnek. A jelenlegi posztindusztriális társadalom ugyanis erősíti a korai fogyasztást és a kései elköteleződést, felelősségvállalást. Ez magában foglalja a munkábaálláshoz és a házasságkötéshez való viszonyulást, illetve, annak ideálisnak tartott idejét. Az előbbi késleltetése a robotizációhoz is kapcsolható, mely a munkahelyek számának csökkenésével jár. A házasságkötés, családalapítás időpontja Magyarországon, illetve általában a fejlett társadalmakban egyre későbbi életkorra tevődik, azaz jellemzővé válik, hogy az első házasságkötés ideje elhalasztódik. Mindez a kitolódott képzési idővel és a gazdasági helyzettel együttesen azt okozza, hogy a fejlett társadalmakban a fiatalok egyre később repülnek ki a családi fészekből. Lehet, hogy a fiú szóhasználattal a már említett cikk szerzője nem sokat tévedett a 30 éves illetőt nem férfinak hanem fiúnak nevezve? Ha a statisztikákat nézzük, akkor nem. Magyarországon a szülői háztartástól való függés tekintetében a leválás jellemzően nem történik meg a gyermek 28 éves kora előtt (Eurostat 2013), ami a férfiaknál 29 évet, a nőknél 26,6 évet jelent átlagosan. Így mind a középiskolások, mind a felsőoktatásban tanulók jellemzően a szülői otthontól függnek, ami az együttlakást és az anyagi-pénzügyi függést is magában foglalhatja. Az anyagi függés annak ellenére is jellemző, hogy a mai gyermekek magasabb elkölthető jövedelemmel rendelkeznek, mint elődeik. A felnőtté váláshoz kapcsolódó magasabb fokú felelősségvállalás, mint az önálló egzisztencia felé való törekvés, a családalapítás már jóval későbbre halasztódik, mint a korábbi évtizedekben. Nálunk a férfiak átlagéletkora 32,5 év az első házasságkötéskor a KSH 2014-es adatai szerint. Háborúk után a férfiak általában később kötöttek házasságot, így volt ez a negyvenes évek végén is: az először házasságot kötő férfiak átlagéletkora 26,4 volt, mely a hetvenes évek végéig a férfiak esetében 23,8 és nőknél 20,9 évre csökkent, majd ismételten emelkedésnek indult. A 2016-os nag ymintás Magyar Ifjúság kutatás életkor alapján vizsgálta a 15–29 éves magyarországi fiatalok családi állapotát: látható, hogy míg a 20–24 éves korosztályba tartozók négyötöde egyedülálló,15 százalékuk él élettársi kapcsolatban, s mindössze 5 százalékuk él házasságban, addig a 25–29 évesek közel fele (49 százalék) egyedülálló, 27 százalékuk él együtt élettársával és 23 százalékuk házas. Míg néhány tizede tendencia volt, ma már nagyon ritka, hogy egy fiatal pár húszas évei elején kössön házasságot, - noha mindössze 6 százalékuk utasítja el tudatosan ezt az együttélési formát s a jelenleg nem házas fiatalok kétharmada a jövőben szeretne házasságot kötni, - ahogyan azt az alábbi videó szereplői tették:

 

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Nagyon köszönöm!

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről! 

Látogass el az Instagramra is!

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár generációs témában!) és itt az oldalon a  "Blogkövetés" ablakban.

 Első kép forrása: pixabay.com 

 Olvasnál még a témában?

Szex helyett inkább mamahotel vagy pornó?

 

Ciki vagy nem harmincasként mamahotelben élni?

 

A mamahotel császárai, akik szüleik nyakán maradtak

 

Miért nem fűlik a fogunk a felnőtté váláshoz?

"Földöntúli, földtől elrugaszkodott, szárnyalós zenéket szeretnék csinálni"

A zenének olyan ereje és olyan gondolatformáló képessége van, amellyel mi magunk sem vagyunk tisztában”- vallja Ifj. Balogh Ferenc zenész, zeneszerző, grafikus, férj és végül, de nem utolsó sorban nagycsaládos családapa. Nagyinterjú.

 balogh_ferenc_ifj_interju.jpg

Tovább

Utazó nagykövet lettem!

Örömmel jelentem, hogy utazó nagykövet lehetek! Mégpedig családdal tesztelhetünk családbarát szálláshelyeket!

kidsoasis_bloggertalalkozo_fo_kis.jpg

 Eddig is kipróbálhattunk különböző szállodákat a családdal, amelyekről készült beszámolóinkat itt az Ajánló menüben olvashattok, a Youtube-csatornán pedig megnézhetitek a videókat - mostantól pedig hivatalosan a nívós KidsOasis nagykövete lehetek egy pályázat nyerteseként.

Legutóbb a Jufa Hotelben jártunk, mint kiderült, ez is Kidsoasis által minősített családbarát szálláshely

 

Mi az az utazó nagykövet?

Több, mint 50 pályázat érkezett a KidsOasis Utazó nagykövet felhívására, amelyben olyan bloggereket és/ vagy vloggereket kerestek, akiknek bejáratott, ismert, közönséggel rendelkező blogjuk vagy más közösségi csatornájuk van és akik örömmel vállalkoznak arra, hogy családjukkal 3 napot eltöltsenek egy KidsOasis családbarát szálláshelyen, amiről aztán részletesen beszámolnak.  A zsűri döntése alapján 8 blogger kaphatta meg a megbízást, köztük én is! Mi leszünk azok, akik nyár és ősz folyamán 3 napig élvezhetjük egy-egy KidsOasis szálláshely vendégszeretetét, majd online felületeiken beszámolunk arról, hogy milyen a pihenés egy minősített családbarát szálláshelyen.

Mi a KidsOasis?

Rajtam kívül talán több szülő is találkozott már olyan szállásokkal, amelyek bár család-, vagy gyerekbarátnak hirdették magukat, mindez a címke kimerült abban, hogy volt egy WC-szűkítő vagy egy etetőszék. Azonban egy családbarát szálláshelynek ennél többet kell(ene) felmutatnia. Így gondolkodott Gyetvainé Zováth Anikó is, a KidsOasis alapítója. Férjével és a négy gyermekükkel minden évben problémát okozott számukra az, hogy hol nyaraljanak és hogyan foglaljanak szállást. Kidolgozta a KidsOasis védjegyrendszert, mely valódi garanciát nyújt a családbarát szolgáltatások meglétére, minőségi színvonalára:

"Rengeteg hazai szálláshely aposztrofálja magát családbarátként, mert ezzel jól eladhatja magát a piacon, de a fogalom gyakran tartalom nélküli. A KidsOasis- minősített családbarát szálláshelyek védjegyrendszer alapvető célja, hogy garanciát nyújtson a családbarát szolgáltatások minőségi színvonalára. A csatlakozni kívánó szálláshelyek  felvétele nem önbevallás alapján történik, hanem egy meghatározott – több mint 50 szempontot vizsgáló – kritériumrendszer alapján, melyet rendszeresen ellenőrzünk. A jelentkezők többlépcsős minősítés után nyerhetnek jogosultságot a KidsOasis szélforgós védjegyének használatára. A tanúsító védjegyet bármely kereskedelmi szálláshely és falusi szálláshely megkaphatja. Egy családi utazás mindig gondos előkészületeket igényel, a babával, kisgyermekkel való nyaralás megszervezése pedig komoly fejtörést okozhat. Azt szeretnéd, hogy az utazás ne csupán a hétköznapi rutin megszakítását jelentse, hanem olyan esemény legyen a család életében, ami pihentet, vagy életre szóló és természetesen kellemes kaland legyen? Tájékozódj a KidsOasistól!"

-olvasható a honlapon, ahol a szálláshelyek ismertetésénél külön-külön jelentetik meg az egyes szolgáltatásokat, az alábbiak szerint is:

  • babáknak,
  • gyermekeknek,
  • tinédzsereknek,
  • közös családi jellegű,
  • valamint csak szülőknek szóló programok.

Emellett természetesen a szálláshely sport, fürdő és wellness szolgáltatásait is bemutatjuk, továbbá a környék programlehetőségeit.

Bloggertalálkozó

2018. június 7-én egy workshop keretén belül ismerkedett össze a pályázatot nyert 8 blogger, ahol a bemutatkozást követően a KidsOasis ügyvezetője, Gyetvainé Zováth Anikó mondta el, hogy milyen szempontok szerint zajlik a KidsOasis szálláshelyek minősítése, melyre a szálláshelyek tesztelésénél nekünk nagyköveteknek is nagy figyelmet kell fordítani. Nagy Judit műsorvezető, beszédtanár és coach, aki a kampány védnöke a női szerepek sokféleségéről tartott egy aromaterápiával egybekötött interaktív előadást, ami alatt még jobban megismerhettük a KidsOasist, egymást mi bloggerek és kötetlen stílusban tudtunk kicsit egymással kommunikálni és elgondolkodni céljainkról. Hamarosan új, hasznos családi szállásajánlóval jelentkezem!