Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Ártatlan plüssfigura vagy valami egészen más?

Te mit tudsz a Huggy Wuggy őrületről?

2022. június 23. - KakukNorbert

Egy évek óta elhagyatottan álló gyerekjátékgyárba visszatér az egykori dolgozó, hogy egy rejtély után nyomozzon, kiderítse hová tűntek a munkatársak.....hugi_wugi.jpg 

A tavaly október 12.-én jelent meg a Poppy Playtime nevű játék, amit az Enchanted Mob nevű cég készített. A fenti sorokkal indul a történet, amely köré épült a játék is.

A képi megvalósítás eléggé borongós és időnként kifejezetten ijesztő és felkavaró lett. Számos helyen előbukkannak megcsonkított gyerekjátékok, vérfoltok. Bár a franchise kabalafigurájának használt gonosz szereplő (később Huggy Wuggy-ként - vagy Haggie Waggie vagy Hugi Wugi -hivatkozok rá) eleinte kedves kis lénynek tűnik, később kiderül, hogy valójában egy gyilkos szörny, aki majd üldözni fogja a játékost.

 

NEM  GYEREKEKNEK KÉSZÜLT

Bár a PEGI (korhatár besorolással foglalkozó oldal) 12 éves kortól ajánlja a játékot, és az ESRB 13 éves kortól tartja fogyaszthatónak, mégis az ijesztő és horrorjelenetek miatt még ez is túl engedékeny lehet, mivel káros lehet az ilyen korú érzékenyebb fiatalok személyiségfejlődésére és lelkivilágára.

A Forbes  megkérdezte a Zach Belanger-t, az Enchanted Mob cég elnökét és  vezérigazgatóját (akik a Poppy Playtime játékot készítették) arról, hogy volt-e kimondott célközönségük. A cég vezetője azt nyilatkozta, hogy ez a vállalat első ilyen jellegű alkotása, amit nem egy kimondott korosztály számára készítették:


„Nem lenne pontos, ha azt mondanánk, hogy azért készítettük volna a Poppy Playtimeot, hogy gyerekek, vagy felnőttek játszanak vele. A célunk egyszerűen az volt, hogy inspiráljuk és szórakoztassuk azokat, akik úgy döntenek, hogy kipróbálják ezt a programot.”

 

Egy családanya elmondta a Sky Newsnak, hogy a három éves gyereke megpróbált kiugrani az ablakon, miután látott egy videót a Huggy Wuggyról. A kisgyermek két nővérével együtt  ült a gép előtt, az idősebb testvérek a Roblox nevű videójátékkal játszottak, és videót néztek az említett karakterről. Az anyuka azt gondolta, hogy ez hasonló a Minecrafthoz, egészen addig, amíg azt nem látta, hogy a kisebb gyereke a Huggy Wuggy megszállottja lett..

„Látszott rajta, hogy nem tudja megkülönböztetni a valóságot a játéktól. Megpróbált felmászni a hálószobám ablakára, és azt mondta hogy lehet hogy meghal, de majd újraéled, mert így csinál Huggy Wuggy is”  - mondta a kétségbeesett családanya.

Azzal folytatta, hogy zárat terveznek szerelni az ablakra, és letiltották a Robloxot és gyerekzárat tesznek a Youtube-ra. „Számos ijesztő szereplő van az ilyen játékokban” – folytatta.
Innen  és hasonló beszámolókból is látszik, hogy ez a jelenség veszélyes még az egészen kicsi gyermekekre, akik testvéreik, barátaik eszközén találkozhatnak a Huggy Wuggy-val. A figura reklámja több platformon is jelen van, (Minecraft, Roblox, Tiktok, Youtube, stb) és vannak olyan felületek, ahol még gyerekbarát tartalmak között is megjelennek a videókban.

HIRTELEN SIKER? MEGOSZTÓ JELENSÉG

A Huggy Wuggy gyorsan egy keresett márkanévvé nőtte ki magát, hiszen sok plüssjátékot, pólót és más egyéb terméket forgalmaznak nevével, illetve képével. Van, ahol ártalmatlan plüssfiguraként szerepel, máshol a játékban is látható ijesztő lényként, ahol éppen vicsorít, kivillantva borotvaéles fogait.

A figurák futótűzként terjednek, és nagyon népszerűek a gyerekek körében. Sok szülőknek eleinte fel sem tűnik milyen „játékról”  van szó, pedig készült már dal és rendőrségi figyelmeztetés is róla.

A Forbes magazin munkatársa felkereste Igor Gordiyenkot, aki a Youtube-on TryHardNinja néven  visz egy népszerű csatornát és írt egy dalt a Poppy Playtime-hoz. A dalhoz készült videón egy kék szörny járkál, és közben az éppen aktuális versszakot jelenítik meg. A címe: Free hugs, magyarul ingyen ölelések. Az ártatlan megnevezés ellenére sok agresszív és gyermekek számára ijesztő szövegrészlet van benne:

„Merülj el a fogaimban és azok felemésztenek”; „Ölelnélek téged örökké, az utolsó lélegzetedig.”; „A fogaim pengeélesek, és készen állnak, a szorításommal együtt halálosak.”

A dalnak 5 millió körüli a nézettsége a videómegosztón, bár több helyen is a címlapokra került nem éppen pozitív felhanggal.  A dal szerzője így nyilatkozik róla:

„Ezt a dalt a Poppy Playtime játékban szereplő Huggy Wuggy története inspirálta. Ő az egyik ellenséges szörny. A csilingelés, ami az eredeti dalban van, alapjául szolgált annak, amivé alakítottam, hogy egy nyilvánvalóan gonosz új személyiséget tükrözzön, ami a történetben is megmutatkozik.”

Megkérdezték a szerzőt a médiában megjelent figyelmeztetésekről, amire ezt válaszolta:

„Apaként teljesen megértem az aggodalmat. Nem azért készítettem a dalt, hogy kisgyermekeket ijesszek meg vele. A dal egy horrorjáték szörnyéről szól, a Poppy Playtime-ban, ami korhatár szerint tinédzserek és idősebbek számára van besorolva. A videóm ezt a korosztályt célozza meg.”

 

A HATÓSÁG FIGYELMEZTETÉSE

A Youtube-on számos videócsatorna kezdett el tartalmakat gyártani, rajzolt grafikás, meseszerű kinézetű szörnyekről. Bár a videók gyerekbarátként indulnak, mégis lidércnyomásszerű folytatásba torkollnak. Az amerikai Lafayette Megyei Sheriff hivatal  figyelmeztetést tett közzé ezzel kapcsolatban. Facebook posztjukban felhívják a szülők figyelmét arra, hogy a gyerekeket ezek a tartalmak arra tanítják, hogy a gyerekjátékok, amiket addig szerettek megijeszthetik és meg is ölhetik őket. Számos olyan videó van, ami a Poppy Playtime ismertebb szereplőjéről: Huggy Wuggy-ról szól. Ezek között vannak, úgynevezett Fan made verziók (rajongók által készítettek) is.

Az agresszió mellett vannak egyéb káros elemek is a videókban: alkohol szerepel bennük, véres jelenetek, szereplők leszúrása, gyilkossági kísérlet, gyilkosság, és autóbaleset utáni véres jelenetek.


Egy listát is írtak azokról a Youtube csatornákról, amelyek ilyen tartalmakat gyártanak:

  • GameToons
  • SamToons
  • GH’S
  • Monster School Story
  • Game My
  • Secret4Studio
  • Hornstromp 3D
  • Siren Studio
  • Bunny Games
  • Slime Channel

 

A figyelmeztetésen túl észrevehető, hogy ezekben a videókban szerepelnek „érzékenyítések” is az egyébként gonosz lénnyel kapcsolatban. Néhány ilyen kisfilm arról szól, hogy Huggy Wuggy nem is volt mindig gonosz hanem valamilyen kísérlet, vagy valamilyen lelki sérülés következtében vált szörnyeteggé. Ezzel szimpatikussá válhat a gyerekek előtt, vagy legalábbis relativizálja azt, hogy valójában jó, vagy rossz-e.

 

EGYÉB HATÁSOK A GYEREKEKRE NÉZVE

Maga a játék egyértelműen káros a gyermekek számára, ám nem csak ezen keresztül érheti őket trauma. Elég, ha megnéznek olyan videókat, amiben mások játszanak a figurával, így is ki vannak téve hasonló hatásnak.

Több amerikai műsor található a Youtube-on, ami foglalkozik a  témával, és felhívja a szülők figyelmét erre a jelenségre:

Az egyik legintenzívebb jelenet a játékban, amikor Huggy Wuggy üldözi a játékost. Ehhez a „hangulathoz” az ijesztő háttérzene is hozzájárul. Az ilyen hatások felnőttek számára is nagy izgalommal és ijedtséggel járnak, és gyermekek számára súlyosabb hatást váltanak ki, mint például: alvászavarokat, rémálmokat, tanulási nehézségeket, agressziót a társaik felé, és más káros tüneteket.


Ma a gyerekek védtelenebbek ezekkel szemben, mint néhány évtizeddel ezelőtt, hiszen ezek könnyebben elérhetőek, sokszor csak egy kattintásnyira vannak tőlük. Ezek hatására intenzívebben érdeklődhetnek olyan tartalmak iránt, amelyek traumatizálhatják is őket lelkileg, és érzéketleníthetik őket a horror és agresszív tartalmakkal szemben.

 

Nagy védelmet adhatnak ezzel szemben a szülők, ha beszélgetnek a gyermekeikkel ezekről a tartalmakról, és akkor ha körültekintőek a gyermekeik internetezési szokásaival kapcsolatban. Segítséget jelenthetnek a szűrők elhelyezése, továbbá, ha van közös megegyezés a netes szokásokról, szabályokról, illetve, ha nem csak valamilyen képernyő előtt kapcsolódnak ki, hanem „offline” módon is játszanak. Ez utóbbi különösen most nyáron érdemes alternatívákat keresni a gyermekek számára, hogy a képernyő előtt eltöltött hosszú idő ne vegye el a lehetőséget a mozgástól, a sporttól, a baráti, közösségi, családi programoktól,  játékoktól, amikor a gyerek szemtől szemben is kommunikál, jelen van valóságosan a térben és az időben.

Kakuk Norbert írása

 Ha tetszett a poszt, oszd meg másokkal! Látogass vissza újra vagy olvasd el korábbi írásainkat is!

 

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat! 
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is. 
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Már előrendelhető, a május elején megjelenő A rejtélyes Z generáció című könyvem!
Ez pedig a honlapom.
A blog alapítő-szerkesztője: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, mentál higiénés specialista
Az ide nem illő, politikai tartalmú, gyűlöletkeltő, obszcén, trágár kommenteket kimoderáljuk!
Első kép forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr5117865405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása