Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Szexting, öngyilkosság, Z generáció

2022. május 24. - panpeterstop

A kamaszkori halálokok közül talán az egyik legmegrázóbb az öngyilkosság. Sokszor az interneten zajló események - például a szexting - is felerősíthetik az érzékenyebb lelkekben az önsértést és az öngyilkossági hajlandóságot. Hogyan lehet megelőzni?
student-g5f903657d_1920.jpg

A napokban bejárta a világot annak17 éves kaliforniai fiú halálának híre, aki öngyilkos lett miután azzal zsarolta egy internetes csaló, hogy nyilvánosságra hozza a meztelen képeit, és elküldi a családjának és barátainak. Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a hasonló tragédiákat?

 Nézzük meg először mi is történt pontosan: 

"Valaki megkereste a fiamat a neten, és úgy tett, mintha lány lenne, és elkezdtek csetelni" - nyilatkozta könnyeik között a CNN-nek a fiú édesanyja, Pauline Stuart.

A nyomozás során kiderült, hogy a csaló  meztelen fotót küldött Ryannek, majd megkérte, hogy cserébe küldjön magáról szintén meztelen képet. Közvetlenül azután, hogy Ryan megosztotta saját intim fotóját, a kiberbűnöző 5000 dollárt követelt, azzal fenyegetve a fiút, hogy ha nem fizet, nyilvánosságra hozza a fényképet, elküldi Ryan családjának és barátainak is. A CCN cikkben olvasható, hogy Ryan kifizette a csalóknak az egyetemi tanulmányokra szánt megtakarításaiból az összeg egy részét, azonban a csaló egyre és egyre többet követelt. Azt ügyben a nyomozás folyamatban van, mondta Stuart és az FBI a CNN-nek. 

Az FBI szerint 2021-ben több mint 18 000 szextinggel kapcsolatos panasz érkezett, amelyek áldozatainak pénzügyi vesztesége meghaladta a 13 millió dollárt. Az FBI szerint az is súlyos bűncselekménynek minősül, ha a bűnözők gyermekpornográfiát használnak a gyanúsítottak csalogatására.

 „Olyan bűnözőnek lenni, aki kifejezetten gyerekeket céloz meg – szerintem ez a bizalom egyik legmélyebb megsértése a társadalomban” –  jelentette ki Dan Costin, FBI felügyelő, aki a gyermekek elleni bűncselekményekkel kapcsolatos küzdelemmel foglalkozó nyomozói csoportot vezeti.

A felügyelő ismertette, hogy a szövetségi nyomozók világszerte együttműködnek bűnüldöző hivatalokkal, hogy segítsenek azonosítani és letartóztatni azokat az elkövetőket, akik az interneten gyerekeket céloznak meg. A nyomozók  arra kérik az áldozatokat, hogy gyorsan lépjenek kapcsolatba a bűnüldöző szervekkel, akár online, akár a helyi irodákban.

Mit lehet tenni?

Magyarországon a fentihez hasonló online esetekben a rendőrségen lehet feljelentést tenni, amelyhez mindenképpen érdemes bemutatni az üzenetekről készített képernyőfotókat.

Az elmúlt három-négy évben több kétségbeesett ismeretlen tinilány keresett meg szextinges ügyekben, volt, amit az áldozat beleegyezésével jelentettem az NMHH Internet Hotline  bejelentés oldalán.

Majd kaptam visszajelzést, hogy forduljunk rendőrséghez. ("A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása alapján javasoljuk, hogy a lakhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon tegyen bejelentést és a rendelkezésére álló valamennyi adatot, információt vigye magával. A feljelentés részleteiről itt olvashat bővebbenhttp://www.police.hu/hu/ugyintezes/beadvanytetel ").

Ezen a ponton elakadt az ügy, mivel a fiatalok nem voltak hajlandók a rendőrséghez fordulni, mivel kiskorúak esetén ehhez a szülőt is be kell vonni.  Többségében ezek az ügyek a szülők elől rejtve vannak, még akkor is, ha bajba kerülnek a tinik, ugyanis sokan szégyellik a szüleiknek bevallani a történteket. 

Éppen a kamaszok érintettségére való tekintettel sürgető szükség lenne arra, hogy tinédzserek szülő nélkül is feljelentést tehessenek szexting esetén, már csak azért is, mert felmerül a gyanú, hogy olyan esetek maradnak kivizsgálás nélkül, amelyek nem csak egyetlen fiatalt érintenek.

A szülőknek mindezen tények ismeretében pedig mindenképpen érdemes otthon olyan légkört kialakítani, ahol még ha hibát követ is a gyerek, kap támogatást, segítséget. 

Mi is a szexting?

Ugyan nem csak a szexting az egyetlen olyan potenciális veszéllyel járó online tevékenység, ami akár cyberbullyinghoz és öngyilkossághoz is vezethet, mindenképpen időről-időre érdemes szót ejteni róla.

A szexting során egy online felhasználó saját magáról készített szexuális tartalmú, provokatív, meztelen vagy félmeztelen képének, videóinak vagy szexuális felhívást tartalmazó üzeneteinek továbbítása.

Mennyire elterjedt a fiatalok körében?

Egy amerikai felmérésben a megkérdezett fiatal egyedülállók 55 százalékától kértek már online meztelen képet,
52 százalékuk pedig kapott online meztelen fotót; negyedük osztott meg magáról ilyen tartalmat.

Egy 110 ezer kifejezetten tinédzsert bevonó világméretű brit kutatás eredményei szerint pedig minden hetedik tinédzser küldött már magáról szexuális tartalmú képet, minden negyedik pedig kapott ilyet! Ezek elég nagy számok!

Három éve részt vettem egy ifjúsági szakemberek részére rendezett európai konferencián, amelyen a szakemberek többsége bevallotta, hogy nehéz kezelni a problémát, annyira elterjedt már a tinik körében.

A hazai tinédzserek sem kivételek. Dr. Baracsi Katalin internetjogász szerint elejtett szavakból, rendőrségi statisztikákból arra lehet következtetni, hogy növekszik hazánkban azoknak a száma, akik ilyen visszaélések áldozatai (Az internetjogásszal készült interjút ide kattintva lehet elolvasni). 

Miért lehet veszélyes?

Saját tapasztalataim alapján azt látom, hogy minél fiatalabb, naivabb valaki, annál veszélyeztetettebb ezen a területen. Ezek az fotós, videós üzenetek kéretlenül is érkezhetnek, a látvánnyal akár sokkolva, de minden esetre felkavarva az ilyen jellegű tartalmat addig még nem látott gyerekeket. Azoknak a gyerekeknek az esetén, akiknek elsőként kerül a kezébe okoseszköz az internetes szűrők a szülők segítségére lehetnek abban, hogy megvédjék a gyereket attól, hogy idejekorán találkozzon felnőtt tartalmakkal. Sőt egyes fejlesztők már különböző applikációkat is kifejlesztettek, mint például a Barkot (angolul ugatás), ami nemcsak akkor jelez a szülőnek, ha a gyereke okoseszközén felnőtt tartalmat észlel, hanem szextinggel, internetes zaklatással, online becserkészéssel, droghasználattal és öngyilkossággal kapcsolatos lehetséges veszélyek esetén is.

Sok tinédzser azonban nem kapott gyerekként szűrőt a készülékre. Idővel pedig az is jellemző, hogy ezeket "hatástalanítani" is tudják. Azonban ez nem jelenti azt, hogy felesleges lenne, hiszen legalább egy ideig ki tudjuk vele védeni ezeket a tartalmakat.

Mivel tehetünk a legtöbbet?

Azonban akiknél soha nem volt korlátozás, szűrő, furcsa lehet, ha  16-17 éves korában vezetjük be ezeket. Ez az az időszak, amikor azzal tehetünk a legtöbbet, ha az online-tevékenységek folyamatos beszélgetéstémák részét képezik a családban és a hétköznapi tevékenységeknél a bizalomépítésére helyezzük a hangsúlyt. Rendkívül érdekes, hogy Ryan Stuart édesanyja a CNN tudósítása szerint még a fia halála előtti napon sem sejtette, hogy a fiút bármi bántaná, mint elmondta izgatottan készült a későbbi egyetemi felvételire és mosolyogva búcsúzott anyjától utolsó estéjén...

mi-jar-a-kamasz-fejeben.jpgSokszor nagyon nehéz rájönni mi is jár a kamasz fejében. Pontosan az utóbbi szavak adják  Dr. Angharad Rudkin klinikai szakpszichológus könyvének címét - Mi jár a kamasz fejében? -, amely már magyarul is megjelent. Hasznos, sőt hiánypótló olvasmány, minden olyan szülőnek, aki szeretné felfedezni,  mi is kell a támogató környezet és kommunikáció kialakításához, és hogyan segíthet gyermekének, hogy kiegyensúlyozottan és elégedetten élje meg a kamaszkorát.

Azt is megtudhatjuk a könyvből, hogy bár a legtöbb szexuális tartalmú üzenetküldés két fél között zajlik, az esetek 12 %-ában -szándékosan vagy véletlenül az egyik fél továbbküldi a fotókat.

Egy külön fejezet azt is feltárja mi játszódik le ilyenkor a gyerek fejében (Fél, hogy prűdnek nyilvánítják, ha nem küldi el a képet", hatalmas csalódást él meg, ha olyan társának küldte el, aki felé vonzódott és akiben megbízott,  azt kívánja történjen csoda és legyen vége a drámának, de segítségünkre van szüksége ehhez). 

A szerző azt javasolja, hogy a tizenéveseket ne szégyenítsük meg, ha hozzánk fordulnak segítségért: "ha most megnehezítjük a dolgát, többé nem fordul hozzánk segítségért".

Másrészt gyorsan kell cselekedni, s megkérni a kép, fotó megosztóját távolítsa el a képet, hiszen kiskorú személy erotikus képeit megosztani törvénybe ütközik. Hosszú távon pedig beszélni kell arról hogyan tud ellenállni a nyomásnak ("teljesen rendben van, ha nemet mond"). Végezzen nagyi-tesztet, vagyis kérdezze meg magától egy kép elküldése vagy megosztása előtt: "Zavarna, ha a nagyi meglátná?"

Tinibálványok pro és kontra

generacio_72dpi_uj.jpgAmikor youtuberekkel közösen tartottam ifjúság- és gyerekvédelmi előadást, gyakori kérdés volt hozzájuk, hogy „Kaptál-e már meztelen képet?”

Az influenszerek válasza pedig minden esetben az volt eddig, hogy „igen, de nem én kértem”.

A kamaszok ilyenkor többnyire felhozták a Nosika-ügyet, amikor is egy harminc feletti youtuber visszaélt az ismertségével, és több fiatalkorú kislánytól erotikus képeket akart kicsalni, néhányaktól sajnos sikerrel. Azóta rendre esnek ki a csontvázak a tinibálványok szekrényeiből. 

A botrányok megrázták a youtuber, influenszer társadalmat is. Számos kampány is felhívja erre a figyelmet, például az ismert tiktoker Liszkai Márk kitett már egy szextinggel kapcsolatos felhívást az Instagram-oldalára, amelynek lényege éppen ez az alapelv volt: jól gondolják meg a fiatalok, hogy miket osztanak meg magukról.

A rejtélyes Z generáció című könyvemhez (amelyben ezzel a témával külön foglalkoztam) interjút készítettem több mint 20 influenszerrel, köztük a testépítő tiktokerrel, aki elárulta, hogy egy bűnmegelőzési kampány keretében készítette img_1131.jpgezt a posztot:

"Rengetegen azt hiszik, hogy ha valaki gyúr, testépítéssel foglalkozik, mint én, az biztos küldözgeti a képeket a csajoknak, meg a csajok is neki, oda-vissza. Ebből én mindig kimaradtam. Nyilván mindenki csinál hülyeséget. Párkapcsolatban rengetegen – főként lányok – küldözgetnek a másiknak olyan képeket, amiket lehet, hogy nem kellene. Később megbánják, mivel zsarolhatják őket például azzal, hogy ha nem tesznek meg a másiknak olyasmit, amit eredetileg nem akarnának, akkor megosztják azokat a bizonyos képeket. Próbáltam felhívni a figyelmet arra, hogy azért sem szabad semmilyen intim jellegű képet küldeni, mert sosem tudhatja az ember, mi történik utána azzal a képpel. Szakításkor is gond lehet, ha küldtek ilyen képeket. Erre is nagyon oda kell figyelni. Persze, lehet egymásnak küldeni szolidabb fotókat, de olyat nem szabad, amivel utána téged akár lelki terrorban is tudnak tartani."


Márk a felhívás után számtalan üzenetet kapott, köztük személyes sztorikat is. Ezek küldői rendre leírták, hogy mennyire megbánták, amikor küldtek másnak ilyen képet.

Ha megtörtént a baj...

Ha megtörténik a baj, szülőként semmi esetre se támadjunk rögtön a gyereknek!. Próbáljuk megőrizni hidegvérünket, amennyiben pedig ez nem sikerül rögtön, várjuk meg, míg sikerül feldolgozni a megrázkódtatást, és csak nyugodt állapotban üljünk le beszélgetni vele. Vannak szülők, akik legszívesebben a szőnyeg alá söpörnék a problémát, de a dolgok negligálásával nem fogjuk jobban érezni magunkat, és a gyereknek sem tudunk segíteni. Ha pedig úgy látjuk, hogy a probléma feldolgozása meghaladja a kompetenciánkat, forduljunk szakemberhez. Bármennyire kínos sokaknak, a nevelés részét képezi a szexuális nevelés is. Nem lehet az iskolára, a kortársakra, és főképp nem a közösségi médiára vagy az influenszerekre - bármennyire is jó kampányokhoz csatlakoznak - hagyni.

Szexting a suliban

Körülbelül három éve éve találkoztam egy lánnyal, akit eltanácsoltak az iskolájából, mert fehérneműs képet küldött magáról egy fiú osztálytársának, aki ezt tovább küldte. A fiút nem küldték el egy kis fejmosással megúszta az ügyet. A lány, valójában áldozatnak tekinthető, hiszen nem sejtette mi lesz..., mégis ő kapott büntetést, a zsarolók, a bántalmazók tovább folytathatják másokkal, amit vele csináltak.

Sajnos az iskolában a lány nem kapott különösebb segítséget és úgy élte meg, hogy valami helyrehozhatatlan hibát követett el, amiben annyi igazság van is, hogy az internet nem felejt: ami egyszer oda kikerült, az nem, vagy csak nehezen tüntethető el, de mégsem kapott lehetőséget, hogy helyre hozza. Fájó, hogy ez nem egyedi eset, ugyanis gyakran megesik az is, hogy a fiatalok nem kapnak támogatást, lehetőséget arra, hogy helyrehozzák a hibáikat, és még ha lelkiismeretük jelez is, nem tudják, mit lépjenek, végül pedig magukra maradnak a szégyennel és a kezeletlen problémával. Ilyenkor sérülhet igazán a fiatalok pedagógusokba, szüleikbe, az iskolába, az intézményekbe vetett bizalma, hite is.

Az öngyilkosság és a tizenévesek
2018-ban Magyarország a 12. helyen állt a 15-19 évesek korcsoportjában "európai öngyilkossági rátán", ami körülbelül 5 öngyilkosságot jelent a korcsoportban százezer főre vetítve.

Az  On my Mind – A gyermekek mentális egészségének javítása, védelme és gondozása című UNICEF-jelentés szerint a gyermekek és fiatalok közül már a COVID–19 járvány előtt is aggasztóan sokan cipelték a mentális betegségek súlyos terhét, sokszor anélkül, hogy valós segítséget kaptak volna. A pandémia pedig odáig súlyosbította a helyzetet, hogy mára egy egész generáció mentális egészsége került veszélybe. Az öngyilkosság globálisan a negyedik vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében, Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában pedig  a második. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványhoz 2021 első félévében elkeserítően magas számú megkeresés érkezett olyan fiataloktól, akikben felmerült az öngyilkosság gondolata.

2021-ben kérdőíves felmérést végeztem 700 13-25 éves fiatal körében. A válaszadók több mint felénél az online-oktatás során sokszor összefolytak az éjszakák és nappalok, és 50 százalék körül volt azok aránya, akik alvási problémákat, nehézségeket tapasztaltak, míg hajszál híján 40 százalék depressziót, közel 62 százalék pedig digitális kiégést is.

Kutatások szerint a  depresszióban szenvedők  gyakrabban kísérelnek meg öngyilkosságot, mint a nem depressziósok, így mivel ez az egyik legfontosabb kockázati tényező, érdemes  jelekre odafigyelni és a tünetek észlelése esetén segítséget keresni. A településen lévő vagy nagyvárosban a kerületi nevelési tanácsadó/ pedagógiai szakszolgálat szakértői, illetve a körzeti gyerekorvost érdemes először felkeresni vagy amennyiben van, az iskolapszichológust.

Amennyiben közvetlen veszélyben van, AZONNAL sürgősségire kell vinni!

Mi jelezheti ezt?

"A közvetlen veszélyt jelezheti, ha  a gyermeked az interneten kutatja, hogyan vethet véget az életének, vagy ha már konkrétan az öngyilkosságot tervezgeti. Soha ne tételezd fel, hogy az ilyen fenyegetés, csak figyelemkeltés! Hagyd, hogy ezt egy szakember döntse el"

hogyan_beszelgess.jpg- olvashatjuk a Hogyan beszélgess vele? - 14 téma és rengeteg hasznos ötlet, ami segít kapcsolódni a 14 évesekhez című könyvben Intő jel lehet, ha a kamasztól szuicid tevékenységre utaló mondatokat hallunk (Legjobb lenne meghalni), sokszor az öngyilkosságban látják az utolsó esélyt arra, hogy segítséget kapjon. 

Az sem segít, ha őrültségnek nevezzük ezeket (Ugye nem gondoltál arra, hogy valami őrültséget csinálj?, például megöld magad!"), ugyanis ekkor kisebb lesz az esély arra, hogy beszámolnak majd az érzéseikről a jövőben.

Dr. Amanda McGough pszichológus az előbb említett könyvben azt javasolja, hogy inkább azt hangsúlyozzuk, hogy az öngyilkosságon kívül mindig vannak lehetőségek és találunk neki segítséget.

McGough szerint azok a gyerekek, akik öngyilkossági gondolatokkal küzdenek gyakran úgy érzik  mások terhére vannak, és "boldogabb lennél, ha nem lennék, és nem kellene aggódnod miattam".  Ezért a szülőket óva inti attól, hogy kifejezzék aggodalmukat. Ehelyett maradjanak nyugodtak, legyenek támogatók és adják gyermekeik tudtára, hogy ott vannak és nem kell viselniük egyedül a terheket.

Az öngyilkossági gondolatokkal küzdők vagy azok, akik ismernek ilyen személyt és segíteni szeretnének segélyvonalakon is segítséget kérhetnek:

 https://ongyilkossagmegelozes.hu/

https://kek-vonal.hu/

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is!
Nem ugyanez a téma, de kapcsolódhat ide: 

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat! 
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is. 
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Ez pedig a honlapom.
Szerző: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő, mentál higiénés specialista
Az ide nem illő, politikai tartalmú, gyűlöletkeltő, obszcén, trágár kommenteket kimoderáljuk

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr1717837975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása