Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

7 tipp, hogy sikeresebb legyen az éved!

2021. január 19. - panpeterstop
Hogyan érheted el idén, hogy végre sikerüljön betartanod a fogadalmaidat, vagy legalábbis sikerüljön előrébb lépni az életben? Jöjjenek a tippek, stratégiák!
woman-4702060_1920.jpg

Január. Az év eleje. Ilyenkor mindenkinek nagy tervei, új ötletei, céljai vannak. Ott vannak azok az új évi fogadalmak is, amiket lehet, hogy már fel is adtunk, az első sikertelen próbálkozás után. Ne feledd azonban, hogy a sikeres, teljes élet nem egy esemény, hanem sokkal inkább egy életmód. Ebbe beleférnek esetenként a kudarcok, küzdelmek is. Nézzük tovább mire érdemes még odafigyelni:

1. Tűzz ki célokat!

Azt tapasztalom, hogy rengeteg fiatal csak úgy sodródik tervek és célok nélkül. Ezért is lett annyira nehéz döntés a pályaválasztás, amikor azt is meg kell határozniuk, mivel akarnak foglalkozni, mik akarnak lenni, és mi mindent akarnak az élettől megkapni.
Ha nem is tudjuk 100%-osan kitűzni 2021-re céljainkat, de valamennyire nem árt(ana) ha gondolkodnánk erről és megformálnánk valami elképzelést, víziót.
Érdemes önmagunkkal erről párbeszédet folytatni és beszélni ezekről a kérdésekről egy olyan személlyel, aki jól ismer minket és aki felé nekünk is van bizalmunk. Nem árt időnként átgondolni:
Mit akarunk elérni? Mit akarunk átélni? A célunk felé vezető úton el kell döntenünk, hol legyen a végpont. Más szóval: mi számít sikernek a szemünkben? A legtöbb ember elsősorban azért nem éri el a célját, mert nem dönti el, mit szeretne. Nem határozza meg a céljait. Sokan hanyagságból, sokan félelem miatt nem mernek álmodozni sem. Pedig életünk nagy része küzdelmes, s a célok elérése érdekében folytatott küzdelemről szól. A célok adnak lendületet, lelkesedést, energiát és motivációt. Célok nélkül csak sodródunk az életben, mint a hajó iránytű nélkül. 
Neked vannak céljaid?
Még egy fontos megjegyzés: egy kutatás szerint 42%-kal több esélyed van a sikerre, ha leírod terveidet, mintha nem tennéd meg. Írhatod a mobilodba is, de hidd el, jobb kézzel!

2. Fontos a játékosság és kerüld el az elérhetetlen célokat!

Komolyan kell venni az életet, de túl komolyan venni hiba lehet. A játékosság, játékosítás a gamification a divatos kifejezés erre. Éppen emiatt is lényeges, hogy ne teljesíthetetlen célokat tűzzünk ki, hanem olyanokat, amik a hétköznapokban is felvállalhatóak, harmonizálnak mindennapi életünkkel. Az irreális célok frusztrációt és kudarcélményt szülnek.
Időnként az apróságnak tűnő programok is jót tesznek, például egy nagy séta a napfényben, ha befejeződött egy nagyobb projekt, vagy egy kis kirándulás vagy társasozás.

3. Gondolkodj rövidtávon is!

Januárban éves vagy féléves terveket adunk le a munkahelyeken. Egy év hosszú idő. Érdemes heti, havi lebontásban gondolkozni, tervezni, különösen most, amikor a járványhelyzet felülírhatja a terveket. Hasznos, ha kisebb mérföldkövek vannak, a következő "lépcsőfokok ". Mindez rendszeres cselekvésre ösztönöz, így jobban lehet mérni a teljesítményt is. Másrészt, könnyebben viszel sikerre egy pár hetes tervet. Martin Luther King mondta: "Hittel tedd meg az első lépést. Nem kell hozzá látnod az egész lépcsőt, csak az első lépcsőfokot."

4. Mondd is ki azt, amin szeretnél változtatni!

A szokásos fogadalmak helyett tanácsos két-három magánéletedet vagy munkádat megváltoztató mondatot megfogalmazni. Például: „Elkezdek esténként sétálni/futni”;  "Mentorálom az egyik fiatal munkatársamat"; "Tanulni fogok az idősebbektől, keresem társaságukat";  „Idén elindítom a vállalkozásomat!”;  „Megtanulok jól angolul”; vagy "Végre összeszedem a bátorságomat és elhívom randizni, azt a lányt, akit egy éve szeretnék".; "Minden hónapban elolvasok egy könyvet vagy elmegyek/meghallgatok egy előadást". Illeszd is bele a folyamatokat a hétköznapjaidba. A kommunikációelmélet szerint amikor kimondjunk valamit, az jobban belénk rögzül, mintha csak gondolnánk rá, illetve amint kimondjuk a szavakat elkezdjük "kipróbálni" milyen is lenne abban a helyzetben.

5. Vizualizáld céljaidat!

A Bibliából talán ismerős a zseniális üzleti érzékkel megáldott Jákob története, aki az őt számos alkalommal kijátszó Lábánnál szolgált hosszú évekig. Mígnem Jákob rájön arra, hogy a vizuális effektus meghatározza az állatai fogantatását, ezért faragott vesszőket rak eléjük. Ahogy a történet további olvasásából kiderül, Jákob annyira meggazdagodott a látás törvénye alapján, hogy túlszárnyalta Lábán gazdagságát is. Érdemes tehát lelki szemeink előtt is látni a célt, sőt, egyesek azt javasolják, tegyünk ki ehhez kapcsolódó képeket, rajzokat a hűtőre, a munkaasztalunkra vagy a jegyzetfüzetünkbe.

5. Légy nyitott a változásra és ne félj hibázni!

"Nincs olyan ember, aki hibátlan lenne. A természetes szelekció is a hibákból fakadó alkalmazkodáson alapul. A hibátlanság így egyenesen természetellenes. A hibák létét mégsem akarjuk elismerni."- összegzi Ari Turunen író. Sokan nyitottan állnak a változások elé, mások nehezebben mozdulnak ki a komfortzónájukból. Ha az utóbbi kategóriába tartozol, nézd a változás előnyeit, ne a hátrányait és tedd bele a plusz energiákat a felkészülésbe. Nem érdemes foggal-körömmel ragaszkodni a régihez, csak mert az a kényelmes. Ha nem figyelünk oda erre, akkor könnyen megrekedünk, és nem tudunk fejlődni. Még egy, amit soha ne felejts el: hibázni fogsz. Aki megy előre, csinálja a dolgokat, természetszerűen követ el néha hibákat, de ez ne tartson vissza a fejlődéstől!

6. Legyen fontos közösséged!

Ne feledkezzünk meg családunkról, barátainkról és a környezetünkről. Hospice területén dolgozók beszámoltak arról, hogy életük végén különösen a férfiak bánják, hogy a sok munka, a pénzszerzés következtében elhanyagolták feleségüket, családjukat, gyerekeiket, barátaikat. Még nem késő, most lehet még ezen változtatni és úgy szervezni életünket, hogy szeretteinkre is jusson idő.  A csapatszellem, a közösség bátorító ereje szárnyakat ad, legyen szó családról, barátokról, munkatársakról. Sokszor egy objektív szemlélő sokkal világosabban lát egy helyzetet, amiben mi éppen bennragadtunk és segíthet átlendülni. Nehéz helyzetekben sok erőt ad, ha nem a magad problémája köti le a teljes figyelmedet, hanem másoknak is segítesz, másokra is figyelsz. Ahogy a mondás is szól: "Aki mást felüdít, maga is felüdül!" Keress egy jó ügyet, ami mellett jó szívvel kiállsz és támogasd. Sajnos rengeteg helyen elkél a segítség, legyen az anyagi vagy fizikai támogatás. Gondold végig, hogy milyen terület áll hozzád a legközelebb amelyet módodban áll segíteni: lehet ez gyermekek vagy idősek támogatása vagy környéked szépítése, védelme, de lehet ez egy nehéz helyzetbe jutott ismerős segítése. Ha megvan a kiválasztott irány, érdemes felvenni a témában aktív szervezettel a kapcsolatot, biztosan szívesen fogják venni a segítséget.

7. Nem árt egy kis önellenőrzés

Azt tudjuk rendesen kezelni, amit figyelünk vagy mérünk. Kövesd végig a fejlődésed, mérlegeld időnként hogyan haladsz - akár egy check-list vagy egy őszinte beszélgetés erről egy hozzád közelállóval is segítségedre lehet ebben. Tanulmányok szerint az önellenőrzésre képes emberek több barátot, jobb minőségű vagy egészségesebb életet élnek.

 Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! 

A blog Facebook-oldalán is gyakran osztunk meg új posztokat!
Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is itt a blogon jobb oldalon.
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Ez pedig a honlapom.
Minden jog fenntartva! 
A trágár, gyűlölködő, politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr3616395464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

romanticsideofmine 2021.02.10. 08:43:42

Nagyon jó írás! Egy kis állandóság 2021-től nagyon-nagyon jó lenne. A "ne félj hibázni" pedig az a dolog, amit sokunknak meg kell tanulni. Tervezés! A munkahelyen olyan jól tud menni, a magánéletben néha sokkal nehezebben. Segítség másoknak! nehéz hozzáfogni, amikor kimerültnek és túlterheltnek érzi magát az ember, de mindig sokkal többet ad vissza :) Köszönjük!

Reactor 2021.08.20. 16:13:24

Number 1 tipp: Menj külföldre, menekülj ebből a romhalmazból.
süti beállítások módosítása