Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Miért nem hisznek a mai gyerekek a Mikulásban?

2020. december 05. - panpeterstop

Kevésbé látni klasszikus értelemben véve ártatlan gyerekeket, akik nem az interneten található videósokat ismételgetik, még hisznek a Mikulásban, és nem szippantotta be őket a virtuális valóság, a kütyük. Miért lehet ez így?

christmas-1871085_1920.jpg

Vendégszerzőnk, Kakuk Norbert az ártatlanság eltűnését, és ezt gondolkodásmód, illetve lelki, morális szempontból, és nem szexuális értelemben vizsgálja.

A történelem korábbi szakaszaiban a gyerekek jobban rácsodálkoztak a világra, mint ma, amikor olyan nagy az információ dömping, hogy a szolgáltatások, a mesék, a videók (káros és nem káros tartalma egyaránt) "versenyeznek"" egymással a megtekintésért, és a családokba, otthonokba, a modern gyerekkorba észrevétlenül beszivárognak. Egyre kisebb korban jellemző az, hogy a gyermekeknek nincs önálló gondolkodásuk a világról, hanem internetes véleményvezérek, influencerek, vagy videósok mondatait visszhangozzák. Sok esetben ezek mérvadóbbak számukra, mint a szüleik nevelése, gondolkodásmódja.

Napjainkban már nem az jelent nagyobb veszélyt, hogy egy gyerek az utcán játszik (bár a világ bizonyos részein ez sem veszélytelen), hanem az, hogyha az interneten cél nélkül "kóborol" vagy válogatás nélkül játszik különféle számítógépes játékokkal.

 Az ártatlanságot nemcsak szexuális értelemben lehet elveszíteni, hanem gondolkodásmód tekintetében is. A szűretlen, (és sok) internetes tartalom olyan torzulást okozhat a kiskorúakban (egyre fiatalabb, annál inkább), amik bizonyos esetben véglegesen meghatározzák a későbbiekben a gondolkodásmódjukat, és ezáltal a döntéseiket. Teszem azt például a pornográf tartalmak fogyasztása a gyerekek beállítottságát megfertőzi, és a szeretetről, társas kapcsolatokról teljesen más kép alakul ki bennük, mint ami kellene, hogy legyen bennük. A nemi életet nem egy kapcsolat részének tekintik majd, hanem egy önálló dolognak, egy önálló célnak, és a szeretetről is torz kép alakulhat ki bennük. Nem véletlen, hogy a felvilágosító jellegű témákat az általános iskolában tartják meg, és szerintem ez rendjén van, mert ahhoz is kell egy fajta érettség, hogy a gyerekek jól kezeljék a hallottakat (annak ellenére, hogy ma túl korán esik szó erről a témáról a kortársaik között- sajnos).

Ez a fajta torzulása a gondolkodásmódnak az egész társadalomra nagy hatással lehet, és sajnálatos módon lesz is (már napjainkban érzékelhető), viszont mivel ez jobban támadja a fiatalabb nemzedéket, ezért majd csak később válik érzékelhetővé a hatása. (Ennek ellenére nagyon káros hatásai lesznek.)  Ezzel többek között az a probléma, hogyha így szocializálódnak a gyerekek, akkor a társas kapcsolatokban az ő szemükben nem lesz értéke a hűségnek, vagy a társuk iránti empátiának, és az lesz a tetteiknél a mérvadó, hogy azt ők maguk élvezik-e vagy sem. És mivel a társadalom az elkötelezett társas kapcsolatokra, és kimondottan a házasságokra, családokra épül, ezért ez a fajta negatív hatás minden területen érezhetővé válik.

Az ártatlanságot egy másik területen is elveszíthetik a fiatalok, a gondolkodásuk tekintetében és ez nem más, mint az erőszak. A különféle agresszív filmek, és játékok egy idő után érzéketlenné teszik a fogyasztóit az agresszióval, brutalitással szemben. Ez személyes tapasztalatom, mert amikor még évekkel ezelőtt néztem egy elég brutális sorozatot (név szerint a Walking Deadet) akkor egy bizonyos idő után már nem váltotta ki belőlem azt a fajta viszolygást, mint az elején. Ez a fajta megkeményedés gyerekkorban nem szerencsés, mivel így erkölcsileg és viselkedés terén durva személyekké válnak azok, akik az ilyen agresszív (mondanám: gyilkolászós) filmeken és játékokon szocializálódnak. Így az a fajta ártatlanság, ami egy emberszerető gyerekben kell, hogy jelen legyen, eltűnik, vagy háttérbe szorul.

Az egyik ilyen hatás konkrétan az említett sorozaton alapuló számítógépes játék által tapasztalható, ami kimondottan egy szerepjáték. Ebben a történetben annyira élethű jelenetek, és szituációk vannak, amik "beszippantják" az embert, és nagyon felkavaróak bizonyos részei. (Ezzel is fokozva a lélekre gyakorolt -romboló hatást). Azt mondhatom, hogy az ilyen játékokat még a felnőtt korosztálynak sem ajánlom nem, hogy a gyerekeknek, mert olyan szintű brutalitás van benne, ami romboló hatással van a gondolkodásmódra, és az embert közömbössé teszik az agresszióval szemben. Ez által agresszívvá válik a játékos, főleg ha fiatalon ül le ez elé a program elé. Sajnálatos módon ezek a tartalmak nagyon népszerűek és sokan nézik, illetve játszanak ezekkel.

A másik ilyen sorozat a Trónok harca, amiben találkozik az általam említett két terület, mivel az agresszió is jelen van, és olyan jelenetek is vannak benne, amik már súrolják a legál pornó határait. Ez is egy népszerű sorozat, bár én nem ismerem, egyetlen jelenetet láttam amikor utazás közben egy rokon nézte, és abban is egy szexuális jelenet volt benne, és őszintén szólva ott leírta magát előttem a sorozat, és nem is figyeltem oda egy pillanatnál tovább.

Az agresszív tartalmakra visszatérve: az ilyen filmek, játékok fogyasztásának a káros hatásait jobban érzékelhetjük olyan országokban, ahol a fegyverviselés joga jelen van, mint például Amerikában. (Bár más országokban is káros hatással vannak).

 

Az American Psychological Association oldalán szereplő egyik cikkben egy kutatásra hivatkozva azt a következtetést vonták le, hogy azok a fiatalok, akik agresszív játékokkal játszottak, azok konfliktus helyzetben agresszívabbak. Ennek az egyik oka, hogy az erőszakos tartalmú játékokban a fiatal azonosul az agresszorral.

Arra is kitér a cikk, hogy károkozás szempontjából a játékok rombolóbb hatással bírnak, mint a filmek.Vélhetően azért, mert a filmet nem a fogyasztó irányítja, de a játékokban a játékos határozza meg, hogy mit csinál, aktívan részt vesz a történésekben.

Korábban említettem egy torzulást, amit az ilyen filmek, illetve játékok okoznak:  a néző vagy játékos hozzászokik a brutalitáshoz, az erőszakhoz, és nem vált ki belőle szorongást. Hozzászoktatja az agyat, és közömbössé válik ez felé. Ahhoz tudnám ezt hasonlítani, mint amikor egy ács kezén a bőr megkeményedik, és nem lesz olyan érzékeny a sérülésekre, mint korábban volt. Ilyen irányú tapasztalatom van (sajnos). Még gyerekként, vagy talán kiskamaszként megnéztem az Alien filmeket (akkor már mind a négy rész megjelent). Először még féltem tőle, és megrázó volt számomra. Utána már megszoktam azokat az ijesztő, és brutális jeleneteket, amik a filmekben voltak.

Ezen kívül a későbbiekben néztem néhány hasonló jellegű filmet, sorozatot (ahogy említettem a Walking Deadet is), és elmondhatom, hogy ezek káros hatással voltak rám. Bár most már (mivel abbahagytam az ilyen tartalmak fogyasztását) nagyjából átállt az ingerküszöböm az egészséges szintre, mégis érzékelem, hogy bizonyos tartalmak felé közömbös maradtam (már nem ráz meg egy két erősebb agresszív jelenet úgy, mint mielőtt láttam volna ilyet régen).

Egy másik hozadéka az ilyen dolgoknak, hogy a való életben hallott, látott ilyen jellegű dolgok felé is megkeményedik az ember.

Összefoglalva azt tudom mondani, hogy az ártatlanság gondolkodásmód terén hatalmas érték, bár ezt egyre könnyebb elveszíteni, mivel az internet telis tele van olyan tartalommal, amik megfertőzik az ember elméjét. Saját tapasztalataim alapján óva intek mindenkit attól, hogy az ilyen tartalmakkal töltse meg a fejét és a szívét. Ezek károsak, és egy torz értelemben átformálják az embert. Csak nyertem volna, ha ezek kimaradnak az életemből.

Köszönöm a figyelmet, és minden jót kívánok minden olvasónak.

 Kakuk Norbert írása

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr8316319636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2021.02.20. 05:47:53

A netező ifjoncok speciel tisztába jöhetnek azzal, hogy a Mikulás létezik :) csak nem ezen a néven. És nem az Északi-sarkon él, hanem Finnországban. A húsvéti nyuszi, fogtündér jobb példa lett volna.
süti beállítások módosítása