Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

7 könyv, amivel játékosan segítheted az otthontanulást

2020. március 31. - panpeterstop

Mert most otthon tanulunk….

human-4825525_1920.jpg

Most olyan különös, és mindenki számára megterhelő időszakot élünk, amiben az otthonunk, ahol korábban a család összegyűlt, együtt főzött és nagyokat beszélgetett, életünk első számú színterévé vált: az otthonunk lett az iskola, a munkahely, a játszótér, és persze szórakoztató központ is. Ez nemcsak ránk, de gyerekeinkre is rengeteg pluszfeladatot hárít, amit sokszor rosszul viselnek, nem értik a miérteket és a hogyanokat. Ahhoz, hogy számukra könnyebbé tegyük ezt az időszakot, összegyűjtöttük azokat a könyveket, amivel otthon lenni játék, tanulás és szórakozás is egyben...persze ha van rá idő a töménytelen lecke, iskolai feladvány mellett...vagy helyett...

Történelem

Lőrinc László: 25 szelfi az Árpád-korból (ill: Rátkai Kornél és Bertothy Ágnes)

 Honfoglalás, csata, királyi esküvő - vajon milyen szelfiket posztoltak volna ezekről az eseményekről Árpád-kori eleink, ha íj, bárd és lúdtoll helyett okostelefont tartanak a kezükben? Merthogy lelkesen posztoltak és kommenteltek volna, az tuti.

Árpád vezér, István király, Gizella királyné, Szent Margit vagy épp Gellért püspök ezeken a rendhagyó történelemórákon hús-vér emberként jelennek meg: örülnek, sírnak, és persze húzzák egymást. És hogy mi történhetett valójában - mi az, amit a történészek biztosan tudnak -, a fejezetek végén található összefoglalókból derül ki.

A sorozat következő része, A 25 szelfi a török korból már készül, idén megjelenik!

A szerzővel a Kultúrparton e blog szerkesztője is készített interjút:

"Szerintem arról tanulnak szívesen, akit a tanár maga is szeret. Ez a „kimenet”. De ha a „bemenet” a kérdés, akkor megint csak bajban vagyok, mert nincs erről általános ismeretem. Van lány, aki Hugonnai Vilmáról olvasott, és nagyon érdekli, Mátyást a mesék hozzák közel, Dobót az Egri csillagok, vannak, akiket filmélményeik alapján Caesar vagy Napóleon. Kádár inkább azokat érdekli, akik hallottak róla otthon a családi múlt kapcsán. Úgy vettem észre, hogy eleve érdeklődnek a diákok a démoni 20. századi figurák iránt is, akik jól elgondolhatók egy mitikus harci keretben legyőzött gonoszként, mert ilyen mítoszokra valahol a lelkünk mélyén szükségünk van. Leginkább Hitler, Sztálin. Ha megnézi a könyvesboltok kínálatát, azt látja, hogy ez igaz lehet a felnőttekre is. A történelemtanár dolga, hogy a pozitív közelmúltbeli alakokat is felmutassa, mert róluk az iskolán kívül alig esik szó."

Olvasd el a teljes interjút: https://kulturpart.hu/2019/08/21/fontosabb_mint_a_sok_haboru_es_beke

kultur.jpg

 

Frank Schwieger: Zeusz és bandája   

zeuss-bandaja.jpgÉrdekel a mitológia, a görög istenek világa, valamint az ókori Róma, de azt gondoltad, mindez uncsi, sőt, ciki is akár? Akkor bizony tévedtél! Frank Schwieger Zeusz és bandája és Caesar és bandája című könyvei felrázzák a görög  mítoszokat és az ókori történeteket, és bemutatják az összes jó arcot az Olümposzon és Róma környékén úgy, ahogy még sosem olvastál róluk. Ezek a könyvek tele van kihagyhatatlan történetekkel a legmenőbb antik istenekről és hősökről. Vigyázat, a könyv súlyos, nyolc napon túl gyógyuló nevetőizomgörcsöket okozhat!

Caesar és bandája

Tudod-e, melyik római hős fizet a jobb kezével élete legnagyobb baklövéséért, vagy azt, hogyan menti meg öt gágogóbajnok a Capitoliumot? Nem? Na, és azt hallottad már, miért csavarja magát szőnyegbe Kleopátra, a gyönyörű egyiptomi királynő? Vajon mit használtak vécépapír helyett a rómaiak…? Ha szívesen villognál egyedülállóan vicces történelmi tudásoddal, ez a könyv telitalálat!

 

Matematika

Rebecca Rapaport: Gyerekjáték a matekquarto_jatekosmatematika_b1_72.jpg

Ez a könyv azt próbálja megmutatni, milyen izgalmas és élvezetes is valójában a matematika. A kötet több mint 50 játékos feladatot tartalmaz, amelyeken keresztül megismerheted e tudományág számos érdekes területét. A Gyerekjáték a matek olyan titokzatos és gyönyörű területekre kalauzol, ahol többnyire csak a képzett matematikusok szoktak barangolni. Ez a birodalom most előtted is kitárja kapuit. Lépj be hát a matematika színes és lenyűgöző világába!

 

Biológia, kémia, fizika

dahlr.jpgRoald Dahl: Georgie csodás kísérletei

Roald Dahl kém volt, kiváló vadászpilóta, csokoládétörténész és feltaláló, továbbá a Charlie és a csokigyár, a Matilda, a korábban Szofi és a HABÓ címmel megjelent A barátságos óriás, valamint számos nagyszerű történet szerzője, akit ma is a világ leghíresebb mesemondójaként tartanak számon. 

Lápi Georgie létrehozta a saját csodaszérumát, hogy móresre tanítsa az undok-utálatos-hörgős-morgós nagyiját. Ezt semmiképpen ne próbáld ki otthon (eszedbe se jusson!), de néhány tudományos kísérletet te is elvégezhetsz.
Kotyvassz otthon valódi trutyit, vagy építsd meg a saját vulkánod - ezek a fantasztikus, lépésről lépésre bemutatott kísérletek könnyen elvégezhetőek, és csupa olyan alapanyag szükséges hozzájuk, amelyeket otthon is megtalálhatsz.


Roald Dahl mesteri meséje minden fiatal tudóst meg fog ihletni.

 

Katharina Von der Gathen: Az állatok szerelmi élete

Gondolkodtál már azon, hogy az állatok is lehetnek szerelmesek vagy féltékenyek?

Melyik állatot lehet levenni a allatok.jpglábáról egy szép szerelmes dallal és ki az, akinek csak az ajándékok számítanak?
Hogyan harcol az izomagy pézsmatulok társáért? Kik azok, akik biztosra mennek és miért fáj néha a szerelem? Milyen anyuka a hátizsákos óriás-tutajpoloska és milyen az élet egy szurikáta családban?
Ha téged sem hagynak nyugodni ezek a kérdések, ez a könyv éppen neked való!
Az állatok szerelmi életéből nemcsak ezekre találod meg a választ, de megtudhatod, hogy a legkülönfélébb állatok:
- hogyan ismerkednek,
- milyen sokféle és meglepő módon élnek szexuális életet,
- hogyan hozzák világra
- és miként nevelik fel az utódaikat.
Ebben a könyvben sok vicces és meglepő, és különleges, ismerős és szokatlan dolgot találsz majd az állati szerelem végtelen sokféleségéről. Egyvalami azonban egészen biztos: semmi sem lehetetlen!
Botrány? Nem. Ez csak biológia!

 

Olvasás

Bosnyák Viktória: Mantyusok – Bátorság, Tomi! (ill. Rippl Renáta)

mantyus.jpgKi ne szeretne kiskutyát? Tomi is vágyik rá, de ahhoz le kell küzdenie félénkségét. Ha ez sikerül, nemcsak kutyát kap, de, bármilyen hihetetlen, vele együtt egy manót is. Kíváncsi vagy, hogyan? Mindjárt elmesélem!

Végre ismét olvasható Bosnyák Viktória nagy sikerű Mantyusok- sorozata! A kötetekhez Rippl Renáta készített új és imádnivaló rajzokat, a lehető legkönnyebben olvasható betűk kialakításában pedig segítségünkre volt a diszlexiával foglalkozó Meixner Alapítvány. A meséhez otthon és az iskolában egyaránt eljátszható drámapedagógiai feladatok is kapcsolódnak.

 

 A könyvek a Kolibri Kiadó kiadásában jelentek meg.

Néhány további könyvajánló a blogon:

Így lehetsz fiatalon sikeres!

12 hasznos könyv, rövidfilm, teszt önismeret, önértékelés témában

Szent Józseftől McMenemy Márkig: Vagány apák - akiknek sikerült és akik még előtte állnak

Az empátia fejleszthető!

Az érzelmi intelligencia igenis menő! - Neked mekkora?

Kultúrparton:

MITŐL VÁLIK UNALMASSÁ A SZEX A FIATAL FÉRFIAK SZÁMÁRA?

A blog alapító-szerkesztője: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon  vagy itt.

Az oldalon a bal sáv alján található "Blogkövetés" ablakban.

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, olvasgatni új híreikről hasznos témákban.

Látogass el az Instagramra is!

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm!

Minden jog fenntartva!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr6015577706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.04.01. 06:49:15

Ez a szint az iskolaskorú magyar gyerekek körében ma? Sokat zuhant a nívó, mióta én gyerek voltam.
Görög mitológia témakörében volt pár komolyabb, igényesen illusztrált könyvem gyerekként. Talán antikváriumban megtalalhatóak még. Biológia, állatvilag, növényvilág körében is ezeknél ezerszer igényesebb könyveket lapozgattam gyerekként. Nem ilyen gügyögés ment akkoriban.
süti beállítások módosítása