Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Így lehetsz fiatalon sikeres!

2019. december 17. - panpeterstop

Lehet az iskolában nem tanítják, lehet a szüleiddel sem beszélgetsz erről, mégis vannak olyan alapelvek, melyek segíthetnek a nagybetűs életben.

ffbf48c9-4220-4870-a0d9-3129a2754cc1.jpeg

Tudom, hogy nem úgy élek, ahogy kellene. Már mindent kipróbáltam: piát, szexet, drogot, amit csak el tudsz képzelni. Pedig igazából nem akartam.

 Ez a fenti mondat Sean Covey "A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása" című könyvből származik egy tinédzsertől, aki, azoknak a fiataloknak egyike, akikkel a szerző beszélgetett. Tehát olyan ember írta meg a könyvet, aki a fiatalokat nem csak a szakirodalomból ismeri, sőt, nem csupán az elitiskolák tanulóinak írta könyvét, hanem azoknak a fiataloknak, akiknek az élete nem habostorta: "Mert egy fiatal élete egyre inkább egy dzsungelre hasonlít: sűrű, sötét és veszélyes. Azon voltam, hogy a könyv segítség legyen abban. hogy keresztüljuss rajta" -írja. Covey szerint a szokásaink építhetnek vagy rombolhatnak bennünket: "Amit ugyanis rendszeresen végzünk, az visszahat ránk, és nagyban befolyásolja, hogy milyen emberré válunk." Bár Covey 2012-ben távozott az élők sorából, könyveit rengeteg nyelvre lefordították, és millióan olvasták. Nagy szükség van erre a könyvre, hisz pontosan olyan információkat ad át a fiataloknak, mely az iskolarendszerből, az oktatásból kimarad, és sokan még a szüleikkel sem beszélgetnek soha az élet nagy döntéseiről.

A könyvet többek között Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó is ajánlja:

Mindenki álmodik valamiről. Ki sikeres akar lenni valamiben, ki gazdag, valaki egyszerűen csak boldog szeretne lenni a párjával - de egyik sem valósul meg tervezés nélkül. A könyv ahhoz ad útmutatást, hogy megtanulj tervezni, és ne csak a Vágyaim című füzetedben árválkodjon a mondat, hogy olimpiai bajnok szeretnél lenni.”

 Hasonló témájú Életed 6 legfontosabb döntése című könyve is,  melyben tanácsai segítenek, hogy bölcs és megfontolt döntések révén a fiatalok ne csupán túléljék, hanem javukra fordítsák életüknek ezt a meghatározó időszakát: "Az, hogy hol leszel tíz év múlva, csakis rajtad múlik. Szabadon dönthetsz arról, hogy mit szeretnél kezdeni az életeddel. Születésed jogán szabadúszó vagy, szabad akarattal. Kell ennél több? Bármikor dönthetsz úgy, hogy jobban tiszteled önmagad, és többet nem találkozol azokkal a haverjaiddal, akik lehúznak. Csakis a te kezedben van, hogy boldog vagy boldogtalan leszel."

A 13 éves Ábris már elkezdte olvasni és így nyilatkozik a könyvről:

"Körülbelül a közepén tartok ennek a hasznos könyvnek, pedig nem vagyok egy könyvmoly. Nagyon tetszik, hogy vicces, jó sztorik vannak benne és a tanácsok sem szájbarágósak. Csupa olyan helyzet van benne, ami minket tiniket érdekel, például haverok, önbecsülés, szülőkkel hogy jöjjünk ki és hasonlók. Ajánlom mindenkinek, mert szórakoztató és érdekes!"

Nézzük meg, most a korábbi, a "A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása" című könyv tippjeit nagyon röviden:

 

1. Légy proaktív!

Vállald a felelősséget az életedért, magadért! Ez azt jelenti, hogy cselekvő és kezdeményező ember vagy, azokkalellentétben, akik reaktívak: csak sodródnak és vádaskodnak. Ahogyan a fejezet egyik mottója is utal rá: „A legtöbb ember annyira boldog, amennyire az akar lenni.” Például, ha meglátod a haverod közösségi oldalán, hogy posztolt arról a buliról, amiről azt mondta neked, hogy el sem megy, akkor ahelyett, hogy behúzol neki, vagy mély depresszióba esel, megbocsájtasz neki és higgadtan elmondod neki, hogyan érzel. "Lehet, hogy már veled is előfordult már, hogy mást terveztél , és aztán meggondoltad magad. Sőt, t magad is hagytad már ki a barátodat valamiből, noha nem akartad megbántani"- emlékeztet Covey.

2. Tudd előre, hová akarsz eljutni!

Ami azt is jelenti, hogy meghatározod céljaidat! "Irányítsd az életedet, vagy valaki más fogja! "- hívja fel a figyelmet, ugyanakkor nem azt kéri, hogy tudni kell jövőnk minden részletét, hanem az életcél megfogalmazásának fontosságát hangsúlyozza. A rengeteg példa közül egyikben, a szextinget, a szexi online fotók küldözgetését is megemlít: "Akkor éppen vagány dolognak tűnhet, de ki tudja, ki kinek küldi tovább, amit megosztottál , vagy mit tesz vele a jövőben. (...) Ha kerülöd ezeket a helyzeteket kisebb az esélye annak, hogy valaki kihasználjon téged".

Nem állítja, hogy könnyű lesz: "Az elvekre alapozott élethez bátorságra van szükség, főleg akkor, amikor azt látod, hogy a hozzád közel álló emberek jobban boldogulnak az életben hazugsággal, csalással, sumákolással, és mindent csak a saját malmukra hajtanak. Azt azonban nem látod, hogy ezeknek a normáknak a megszegéseiért végül mindig megfizetnek."

3. Először a fontosat!

Rangsorold a tennivalókat! Rajtunk múlik, hogy a halogató, a rangsoroló, a „bólogatójános” vagy a lógós típusba tartozunk. Minden, ami lényeges fontos, hogy beleférjen az időnkbe, mint egy bőröndbe a ruha. Azok a ruhák, amiket összehajtogatunk, jobban beférnek, éppen így fontos, hogy gondoljuk át a tevékenységeinket.  

4. Törekedj közös győzelemre!

"Magyarul" törekedj a win-win helyzetekre. Itt szóba kerül az egyenesség, a bocsánatkérés, a másik meghallgatása, a hűség, a kedves gesztusok, amelyekkel a kapcsolatainkat építhetjük.. A jó kapcsolat alapja pedig az egyenlőség: egyikünk sem alsóbb- vagy felsőbbrendű. A kapcsolatok meghatározzák az életünket, s ez lesz az egyik kulcsa annak, hogy később sikeresek leszünk-e a magánéletükben és a munkánkban is.

5. Először érts, aztán értesd meg magad!

Ahhoz, hogy értelmesen tudjunk beszélni, előbb meg tanulnunk figyelmesen  hallgatni. Covey bemutat ötféle helytelen hallgatási stílus: a bambulás, az álhallgatás, a szelektív hallás, a szavak meghallása és az énközpontú hallgatás. Tanuljunk meg belehelyezkedni a másik nézőpontjába, és akkor könnyebb lesz beszélnünk is vele. Például nem biztos, hogy segít, ha nyilvánosan hívjuk fel barátunk figyelmét arra, hogy nem húzta fel a sliccét, hiszen hasonló helyzetben mi sem örülnénk ennek, ellenben, ha félrehúzva a fülünkbe súgná, azért hálásak lennénk.

A vadludak jussanak eszünkbe, akik csapatban 71 százalékkal messzebbre jutnak, mint azok a madarak, akik magukban repülnek. A vadludak abban is példát mutatnak, hogy ha megsérül vagy megbetegszik egy lúd, akkor ketten közrefogják, leszállnak vele, hogy segítsenek neki, és vigyázzanak rá. A fejezet az együttműködés olyan színtereit is bemutatja, mint a klikkek, különbözőségek értékelés és pontról pontra tippeket ad abban, hogyan lehet hatékony együttműködést elérni.

7. Élezd meg a fűrészt, azaz törekedj egyensúlyra az életedben!

Épp a siker érdekében megtanuljunk időnként hátralépni, és a feltöltődni. Ez a szokás arról a történetről kapta a nevét, amikor a favágó csak vágja-vágja a fát, a fűrész egyre életlenebb, így a munka egyre lassabban és nehezebben megy, de nem akarja rászánni az időt, hogy megálljon megélezni a fűrészt, még akkor sem, ha utána sokkal hatékonyabb lehetne. Még fiatalként is kiéghetünk, mivel ha folyamatosan hajszoljuk magunkat, nem tartunk pihenőt, akkor egy idő után csökken a hatékonyságunk. A rendszeres megújulásban benne van az önképzés, az új kihívások keresése, a folyamatos fejlődés is.

 A könyveket most megnyerheted, gyere játszani a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra!

0fafb8ae-ee7c-4c97-92d1-2c272cf3bc40.jpeg

 

 

Ha tetszett a bejegyzés, meg is oszthatod! Nézz be a honlapra

A hírlevélre is fel tudsz iratkozni. Látogass el a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra!

A trágár, obszcén ide nem illő vagy politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk!

Minden jog fenntartva!

Ebben az animált könyvajánlóban a könyv összefoglalóját láthatod:

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr6315356354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Örömhernyó 2020.04.01. 08:57:33

Közhelyes, általános butaságok.
Eredményes, sikeres emberek fiatalon nem ilyen önsegítő könyveket olvasnak, hanem tanulnak, sportolnak, majd jövedelmező végzettséget szereznek. Azt az időt, ami ez a gyerek az önsegítő könyvekre pazarolt, más gyerekek matematika, fizika, programozás tanulására fordították és emiatt versenyelőnyben lesznek.

Reactor 2021.02.20. 17:50:05

Tényleg volt valaha bárki is, akinek segítettek ezek a motivációs baromságokkal teli könyvek? Maximum a szerzője jár jól velük, amikor a sok dinka elhiszi, hogy ezektől majd tényleg sikeressé válhat az életben.
süti beállítások módosítása