Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Tanulj úgy, mint egy profi!

A kinesztetikus, aki tapasztalás útján tanul

2019. december 12. - panpeterstop

Tudtad, hogy a tanulási stílusunk éppúgy különbözik egymástól, mint az, hogy milyen zenét szeretünk? Miért fontos ismernünk a saját tanulási stílusunkat?
school-2207391_1920.jpg

A 12 éves Marci szülei azért kerestek meg, mert úgy látták, az alsó tagozatos eredményekhez képest a felső egyszerűen nem úgy megy, ahogy az a fiuk képességeihez mérten elvárható lenne. Marcival hamar kiderítettük, hogy még mindig a „magolós” módszerrel tanul. Ez az alsóbb évfolyamokon nagyon is rendben van, hiszen a sok-sok gyakorlás során tanulnak meg a gyerekek olvasni, számolni. Ebben az életkorban ez még rendjén van, viszont a későbbiekben, amikor már sok a tananyag, az összefüggésekre érdemes helyezni a hangsúlyt, hogy jobban bevésődjön a tanulnivaló.

Így Marcival gyorsan utánajártunk, milyen tanulási típusba tartozik, és az ennek megfelelő technikákat alkalmazva szárnyakat kapott. Elkezdte felfedezni, hogyan lehet a számára legmegfelelőbb módon tanulni, milyen technikákat érdemes használnia, és mi az, ami nem neki való.

Nem egyformán tanulunk!

A különféle tanulási technikák ugyanis nem mindenkinek válnak be egyformán. Ennek oka a stílusbeli különbség. Vagyis, amikor a saját stílusunk szerint tanulunk, sokkal, de sokkal könnyebben ér el hozzánk az információ, a tananyag. Hatékonyabban fel tudjuk dolgozni, és sokkal jobban emlékszünk is rá a későbbiekben, mondjuk egy dolgozatnál, vagy a felvételin.

Van, aki vizuális típus. Neki a rajzolgatás, színessel kiemelés, jegyzetelés jön be leginkább.

Van, aki auditív típus. Neki való a hangjegyzet visszahallgatása, lényeg felmondása, vagy másokkal való megvitatása.

És van, aki kinesztetikus típus. Na, ezt a típust most bővebben is kifejtem!

Mit is jelent, hogy kinesztetikus típus?

Ő az, aki mozgás, megtapasztalás, kontaktus útján tanul. Minden gyerek kinesztetikus típusnak születik, és az is marad nagyjából 10-12 éves koráig. A gyerekeknek egyszerűen muszáj megfogni, minden irányból megnézni, megszagolni, kipróbálni, „megtapasztalni” azt a dolgot, ami éppen felkeltette az érdeklődésüket. Minden érzékszervüket bevetik. A mozgás sem maradhat ki a dologból! Egész egyszerűen szükségük van a mozgásra a hatékony tanuláshoz. Náluk így épül be a tudás. Akkor jut el igazán az ismeret a kis agyukig, ha saját tapasztalatuk is van róla. Ezért van az, hogy a gyerekekben leküzdhetetlen vágy él, hogy mindent megfogjanak, kipróbáljanak, hiszen így szereznek személyes tapasztalatot az adott dologról. Ez azt is jelenti, hogy számukra túlságosan semmitmondó egy szobor, amelyet nem lehet megérinteni, túlságosan elvont egy fogalom, amelyet nem lehet kézbe venni. 

Az emberek többsége még kamasz és felnőtt korában is ebbe a csoportba tartozik! (Ellentétben a nagyon elterjedt hiedelemmel, hogy a többség vizuális típus.) Mozgás, tapasztalás útján tanulnak a legkönnyebben. Náluk nem működik a múzeumi figyelmeztetés, hogy ne nyúljanak a kiállított tárgyakhoz, hiszen ez az, amit a legjobban szeretnének. Tanulás közben muszáj mozogniuk, mocorogniuk, mert a test mozgatása extra ingerként hat az információ felvételekor. Fiatalabbaknál sokszor csak azt látni, hogy előveszi az ötödik ceruzát, megint iszik egy kortyot, képtelen nyugton ülni. Nagyon fontos e típus számára, hogy a puszta elméleti síknál közelebb kerüljön a tananyaghoz. Egyenesen a fizikai megtapasztalást szeretné!
igy.png

Lássuk a gyakorlatot, hogyan fordíthatjuk ezt a hasznunkra!

Íme 3 tipp a kinesztetikus típusú fiatalok számára:

#1 Mozdulj meg!

Tanulás közben mozogj! Járkálj, lóbáld a lábad, dobolj a ceruzával a füzeten. Ülj fitt-labdára, azon tudsz hintázni, ringatózni, rugózni. Változtass gyakran testhelyzetet. Tanulj akár a földön hasalva, lábat lóbálva. Próbálj minél több mozgást, kreatív tevékenységet belevinni a tanulásba. Készíts rajzokat, jegyzeteket. Dolgozd fel az anyagot a saját elképzelésed szerint. Fogd a saját kezedbe, tapintsd meg, készítsd el te magad a modellt! Egyszóval minden elképzelhető módon próbálj meg személyes tapasztalatot beletenni a tanulásba!

#2 Cetlizz!

Az anyag feldolgozása után emeld ki a kulcsszavakat, kulcsmondatokat. Írd fel ezeket kis cetlikre. Próbálj meg minél rövidebben fogalmazni. Használhatsz színes post-itet, hogy érdekesebb legyen a látvány. A cetliket keverd össze. Most próbáld meg először sorrendbe rakni a cetliket, majd ezek segítségével mondd fel az anyagot a plüss macidnak. Ha írásbeli beszámoló lesz, akkor a gyakorlás is írásos legyen. A cetliket egy helyen tárold. A segítségükkel később is könnyedén át tudod ismételni az anyagot.

#3 Színészkedj!

Na nem a dolgozat megúszására gondolok! :-)

Jelöld ki azt a részt a tananyagban, amit meg szeretnél tanulni. Dolgozd fel, emeld ki a lényeget. Ezután tarts "színházi" próbákat, játszd el az anyagot minél nagyobb átéléssel. Játszhatsz két szerepet is egyszerre. Lehetsz hadvezér, aki felvázolja a haditervet a parancsnokainak. Lehetsz gólya szülő, aki elmagyarázza az éppen kikelt kis gólyáknak, milyen jellegzetességei vannak az ő fajuknak. Hová fognak költözni, mikor, kikkel és miért. Lehetsz költő, aki előadja az éppen befejezett versét. Csak a képzeleted szabhat határt! A próbák alatt még használhatsz segítséget, belepillanthatsz az anyagba. Ezután tarts főpróbát, amikor már nem használsz segédanyagot! Kis szünet, fújd ki magad, majd kezdődhet az előadás. A közönség lehet a család, a plüssmacijaid, vagy akár egy fotón szereplő emberek!

Jó gyakorlást kíván a vendégszerző:

Rózsa Nóra 

Alternatív Képességfejlesztő Tanácsadó

https://www.kepessegfejleszteseger.hu/

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! 
A blog Facebook-oldalán is gyakran osztok meg új posztokat! Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is. 
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Ez pedig a honlapom.
Első fotó: pixabay.com, többi a szerző tulajdona.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr7715349638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása