Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

A tanár, ha lek..anyázzák…

2019. október 10. - panpeterstop

„Miért pofázol?!” „Azt a k…rva anyádat!”, „Szét…szlak!”, „Adjál már neki!” – ilyen és ehhez hasonló szavakat hallhatunk egy kocsmai ökölpárbajban vagy egy brutális tömegverekedésen. Ezen a héten nem részeg, hőzöngő vandálok hallatták ezeket a trágár szavakat, hanem egy budapesti szakközépiskola tanulói üvöltötték le, fenyegették meg, lökdösték, leköpték és egy székkel a falhoz nyomták egy tanárukat.

fist-bump-933916_1920.jpg

A tizenévesek a jelenetet levideózták, mely az internetre is felkerült, ami azóta villámgyorsan terjed a Facebookon. Az eset során sokan elhűltek és számos kérdés merül fel a fejekben: Kivételes esetről van-e szó vagy ez lenne a tendencia? Elfogadható-e, hogy ilyesfajta agresszió megjelenjen az iskolákban?

A történtekről még annyit, hogy időközben a Blikk értesülései szerint, az iskola egyik diákja múlt héten egy videót mutatott meg társainak, amin az látható, ahogy a tanár régi munkahelyén megpofoz egy diákot. Azt tervezték, hogy kirúgatják a tanárt emiatt, de végül nem derült, ki, hogy valóban megtörtént-e az eset, a tanár tagadta, s végül a tanulókat rúgták ki, előzetes letartóztatásba kerültek s nemrég kiderült, hogy szabadlábon védekezhetnek. Vajon mi történik majd ezekkel a fiatalokkal? Tanulnak-e az esetből? Vagy lenne-e hatékonyabb módja az ilyen konfliktusok kezelésének? Félő, hogy megfelelő eszközök nélkül a feszültség egyre nő, és a tehetetlenség további agresszióba fordulhat. Ilyen helyzetben óriási segítség lenne az iskolai mediáció is, melynek célja a tanár-diák, tanár szülő, szülő-gyerek konfliktusok kezelése.

 Nyilvánvaló, hogy megesnek olyan esetek is sajnos, amikor pont a másik oldalról, a pedagógus részéről történik visszaélés, verbális vagy fizikai bántalmazás is, de egyre gyakoribbak a tanulói oldalról érkező erőszakos viselkedésekről jövő hírek.

Csak néhány az ilyen témájú szalagcímekből:

  • Megpofozta a tanárát, majd az igazgatóját is egy 17 éves diák Békéscsabán.
  • Megverte és halálosan megfenyegette osztályfőnökét egy hetedik osztályos zsilyvajdejvulkáni tanuló, mert a pedagógus nem tolerálta, hogy az iskolában pornófilmeket nézzen.
  • Hasba rúgta és többször megütötte osztályfőnökét egy 13 éves általános iskolás fiú Nagykanizsán.
  • Egy amerikai 16 éves tanuló megütötte tanárát, majd miután áldozata a földre került, még nagyobb hévvel, teljes erőből ütlegelte.
  • Egy kemecsei iskolában egy tanuló a folyosón kergette az osztálytársait, majd úgy belerúgott egy pedagógusba, hogy az fel sem tudott állni, mentő vitte el az iskolából.
  • Megverte a tanárát egy 14 éves diák a Máriapócson a tanórán és utána a szünetben is ütötte, így a rendőrök elfogták, és előállították.

Szerencsére egyre több jó hírt lehet olvasni fiatalok iskolai sikereiről, jó gyakorlatokról, innovatív kezdeményezésekről, tehetséges diákokról, azonban ez csak az érem egyik oldala, és ha szembenézünk a lehangoló realitással: semmiképp sem a többség. Mi a helyzet azokkal, akik nem kis létszámú elitosztályokba, gyakorlógimnáziumokba, egyházi iskolákba, hanem átlagos szakközép-, és szakmunkás iskolába járnak vagy tanítanak? Mennyire számít a tanár emberi méltósága?

Munkám során szoktam foglalkozásokat tartani középiskolákban is. Ha az elmúlt tíz évet hasonlítom össze, akkor egy dolog rögtön szembetűnő: a káromkodás, a trágár beszéd. Jóval elterjedtebb és megfékezhetetlenebb lett, mint korábban. Néhány hete egy gépészeket képző szakközépiskola végzős, zömében fiúkból álló osztályához mentem. Előtte az iskolától egy sarokkal épp egy telefonhívásra vártam. Az ott dohányzó diákok nyelvhasználatából arra következtettem, hogy az órán is biztosan számolnom kell azzal, hogy becsúszik majd nekik egy-egy trágár, obszcén kifejezés. Ezt megelőzendő nagyon finoman és kedvesen megkértem őket a bevezető után, hogy ha lehet, nélkülözzék most ezeket a szavakat. Nem telt 5 perc és szomorúan konstatáltam, hogy lehetetlent kértem. Nem arról volt szó, hogy egyszer-egyszer elejtettek egy-két káromkodást, szinte nem hangzott el mondat vulgáris kifejezések nélkül.

"Az olló viszont igencsak nyílni látszik a kétféle csoport között."

A 41 éves Timi egy fővárosi gimnáziumban osztályfőnök.  A gimis korosztály kapcsán a diákok szellemi és érzelmi állapotában a 15 pályán töltött éve alatt kb. 5 évente érezett valamiféle visszaesést, melyről így vall:

"A 2000-es évek elején műszaki szakiskolában tanított tananyag, tempó és dolgozat meghaladta gimnazisták képességeit 2007-ben. Semmilyen aspektusból nem tudok beszámolni reményre és bizakodásra okot adó tendenciákról kertvárosi, egyébként jó középosztálybeli gimnazistáim ügyében. Motiváció és érdeklődés szinte semmi.  Az osztályfőnök leleményességén és személyes varázsán múlik, hogy mit tud kihozni a lehetőségekből. Nehéz egyébként lekötni őket, nagyon magas az ingerküszöbük. Kilencedikes korukra már sokkal több mindenen átestek, mint a korábbi generációk, s nemcsak a szexre meg a káros szenvedélyekre gondolok. Már sok helyen nyolcadikban keringőznek, s végzős gimisként csak a vállát rángatja, hogy megvolt már, hagyjam ezzel. Kommunikáció: nehezen megy, két véglet között lebegnek, vagy a túl nagy önbizalom, vagy az önértékelés teljes hiánya, szólni se mer, ha odajön a tanárihoz, hárman jönnek, s elmondja A, mit akar B.  Mindeközben van egy szűk diákréteg, aki ingergazdagabb családból jön, ahol hagyománya van az olvasásnak, ahol nem digitális szemétből táplálkoznak, na ők aztán pici csiszolatlan gyémántok. Ez utóbbiak kevesen vannak sajnos. Az olló viszont igencsak nyílni látszik a kétféle csoport között."

Hiányzik a humor

Hogy ne csupán az én személyes példám álljon itt, megkértem néhány szakközép-, és szakmunkás iskolában tanító pedagógust is, ossza meg tapasztalatait. 

Endre nyugdíjas már, de újra órákat vállal egy fővárosi szakközépiskolában. Negyven év pedagógiai munkája során rendkívül sokrétű tapasztalatot szerzett a börtöntől kezdve, a szakmunkás iskolán át, az elit gyakorló gimnáziumig, a főiskoláig, szinte nincs olyan iskolatípus, ahol ne tanított volna. Jelenleg azért is vállalta el a munkát, mert íróként szeretne a valósággal továbbra is kapcsolatban maradni. Hogy mit gondol a jelenlegi állapotokról, arról így vall:

„Tudja, nekem már nem is az fáj, hogy képtelenek betartani, hogy a néhány alpáribb „b”, „f”, „k” kezdetű kifejezések nélkül nyilvánuljanak meg az órákon, sem az, hogy vég nélkül a telefonjukat nyomogatják és nulla érdeklődést mutatnak egy-két kivétellel a tananyag felé még akkor is, ha az érettségi a tét, nem lepődöm meg azon sem, hogy nem tudnak elnézést kérni, vagy beismerni egy hibát, de azt leírhatatlanul fájó látni, ahogy ez a mostani fiatal generáció elveszíti a humorérzékét.  Az a töménytelen üres tekintet, ami néha felnéz rám az okostelefon képernyőjéről a közöny teljes apoteózisa, csupa nihil, csupa életuntság. Fájdalmas ezt látni még az időseken is, de a fiatalokon szívbe markoló. Még rosszabb, ha belegondolunk abba, hogy ők a tömeg, akik szembejönnek  veled az autópályán – talán szó szerint is (nevet) -, akik felszolgálják a kávédat, és akik megjavítják az autódat. A humorhoz szükség lenne valamicske alapműveltséghez és igényhez, ami teljességgel hiányzik. Harminc évvel ezelőtt még a fegyencek és a hegesztő tanulók is jobban megértették a vicceket. ”

Iskolák csapdában

Magdolna, aki júniusban ment nyugdíjba egy budapesti szakközépiskolából elmesélte, hogy ő általában megbeszélte a tanulókkal, hogy a káromkodás indulatok esetén kicsúszik az ember száján, de akkor se „szép":

„Kötőszóként, szópótlóként a használót minősíti. Bizonyos szavakra kérdéssel reagáltam: például g-, f – betűkkel kezdődő szavaknál:  ’Mi jön ki a szádon?’ Amennyiben tovább folytatta: ’... és hogy ment be?’ Eljutottam odáig szakmunkás fiúkkal, hogy önmagukat kontrollálták. Tisztelni kell mindnyájukban az embert. Pszicho/szociopata, valamint drogos gyerekekkel nem tudtam mit kezdeni sajnos. Vannak osztályok, ahol viszonylag erős a felnőttek/tanárok tisztelete és máshol "a tanár az ellenség". Körülbelül 12 éve tanítottam egy osztályban, ahol csak négyszemközt lehetett normális hangnemben beszélgetni a tanulókkal.

Magdi szerint inkább a csoportdinamika, a hangadók hozzáállása dönti el, hogy mi válik uralkodóvá. Megosztotta azt is, hogy mi volt a számára jól bevált technika:

„Nem az osztály előtt, hanem négyszemközt megkérdeztem a tanulótól, hogy mi a problémája, milyen viselkedést vár el tőlem és mit tenne ő másképp, hogy segíthessek nekik a tanórán, ne vitatkozással menjen el az idő. Nem adtam semmit a szájába, hanem meghallgattam a véleményét, saját maga fogalmazta meg, hogy mit szeretne tőlem és mit vállal fel saját maga. Erre kezet adtunk. Két eset volt kb. 10 év alatt, amikor nem ért semmit az adott szó. 20 évet tanítottam ebben a suliban, szigorú voltam, de figyeltem a gyerekekre. Ezt a többség pozitívan élte meg a szigor ellenére is. Nagyon gyorsan változik a világ, benne az emberek. Szerintem a tanároknak kell, kellene alkalmazkodni az új nemzedékhez, azért ő a tanár.”

Az is szóba kerül, hogy mennyivel kevesebb konfliktus lenne, ha a tanárok, sőt, a tanárképzésben tanulók olyan gyakorlati ismereteket is szereznének, amelyek az ilyen komolyabb konfliktushelyzetekben is hasznosíthatóak, ugyanis ahogy a fenti példák mutatják, a tanár-diák kapcsolatok ezekben az intézményekben koránt sem súrlódásmentesek.  A multikulturális képzés fontosságát szintén hangsúlyozta, mivel többféle kulturális, társadalmi hátterű gyerek van bent a közoktatásban.

Magdolna szerint az iskolák csapdában vannak, mivel nem tehetik ki a suliból a kirívó magatartású gyereket, mert a fenntartó úgyis visszahelyezi a lemorzsolódás csökkentése miatt. „A gyerekek ezt pontosan tudják. Régen az volt a fenyegetés, hogy megyünk az ombudsmanhoz, most az, hogy megyek a Klikhez / a minisztériumba...” Mit lehet még tenni? Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke egy lapnak azt nyilatkozta, hogy ebben az esetben egy tanár tehet feljelentést a rendőrségen közfeladatot ellátó személy elleni támadás miatt, ami a videónak köszönhetően bizonyítva is van. A törvény ezt keményen bünteti is, ugyanis az, aki ilyen személyt bántalmaz, akár öt év börtönbüntetésre is számíthat. Amennyiben a csoportosan elkövetett bántalmazást megállapítják, úgy akár nyolc évre is felemelkedhet ez a szám.

Ki a felelős? Az iskola, a szülő, a média, a youtuber, a társadalom?

Gabi 31 éves angol tanár egy megyeszékhelyen tanít. Elmondása szerint bár  elvileg elfogadhatatlan lenne, de a gyakorlatban nagyon is gyakori a verbális és fizikai agresszió is az iskolákban. Úgy látja, hogy az iskolának kötelessége, hogy egy olyan légkört teremtsen meg, ahol megvan a jó a alap a közös tanulásra a tanár és a diák részéről is. Sok tanárra jellemző, hogy kiégett és túlterhelt, ami nem kedvez annak, hogy nehezebben kezelhető gyerekekkel is hatékonyan tudjon dolgozni. Ez már a harmadik munkahelye és úgy látja mindenhol vannak olyan gyerekek, akik mentálisan olyan rossz állapotban vannak, hogy képesek időnként még a tanárra is ráordítani, sőt fenyegetően viselkedni. Ő úgy érzi kudarcot vallott a trágár beszéd elleni harcban. Nem is csodálja, hogy így beszélnek a diákok:

„Ha ezt hallják otthon, a médiában és megjegyzem nem egy youtubertől, akit imádnak, akkor ne lepődjünk meg a szókészletükön. Nemcsak a középiskolában, általános iskolában is tanítottam, ott sem sokkal jobb a helyzet. Ha megnézzük a közállapotokat, a társadalmat, a médiát, az is jól leképezi a diákság, az ifjúság jelenlegi állapotát. Tudnék mesélni, de inkább szeretném ezeket elfelejteni! Eddigi 7 éves pályafutásom során szerzett tapasztalataimból szaftos cikkeket lehetne írni kezdve az órán pornóvideót néző, nyögdécselő 16 évesekről, a széket a földhöz dobáló tanulóról, osztály előtt szénsavas vizet rám spriccelő Joker-arccal démoni kacajjal vihorászó provokátorokról vagy arról, hogy a fiúk zöme csekély ideig nem bírja ki az órát videójáték nélkül, a lányok pedig folyton az Instagramot pörgetik, nulla az érdeklődés, bármennyire is erőlködöm projektmunkával, változatos feladatokkal. Persze ezek még úgyis baromi unalmasak lehetnek az ő felajzott, felpörgött, ingergazdag világukhoz képest. Beszélgetni viszont csak úgy nagyon sokuk szeret. Ki vannak éhezve a figyelemre, a szeretetre. 28- 30 fős osztályban – nyelvi órán is ennyien, mert sokszor nincs csoportbontás a tanárhiány miatt - ezt egyéni szinten ekkora tanári leterheltséggel szélmalomharc lenne mindenkinél felvállalni. Mégsem tudom teljes egészében felelőssé tenni őket, azért, hogy ilyenek. A legnagyobb felelősség az a szülőkön kellene, hogy legyen. Nemrég hallottam – talán éppen a most elhunyt Vekerdy Tamástól- azt, hogy egy mai szülő átlagosan 8 percet beszél a gyerekével. Ha ez így van - márpedig nagyon úgy tűnik-, akkor nem lehet csodálkozni a jelenségen.”

Update:

Újabb hír iskolai agresszióról, melyről a varosikurrir.hu is tudósított:

14 éves vert boxerrel egy 11 évest

https://www.facebook.com/groups/2401646216725232/permalink/2401708266719027/

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! 
A blog Facebook-oldalán is gyakran osztok meg új posztokat! Nézz be az Instagramra is!
Feliratkozhatsz a hírlevélre is, ha érdekel a generációs téma!
Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 
Minden jog fenntartva, a cikk a szerző tulajdona.
Fotó: pixabay.com
A trágár, obszcén ide nem illő vagy politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr6515215410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2019.10.10. 14:52:32

A fellelős a liberális megélhetési "jogvédő" politika és politikus illetve az ilyen emberek.

Akik a bűnözőket védik, akik a bűnözést, bűnözőket mosdatják, akik nácizzák a normakövető, békét és nyugalmat szerető társadalmat.
Amikor egy gyilkos aki agyonver egy tanárt, aki leszúr egy kézilabdást, az nem tényleges életfogytiglant kap, napi egy liter víz és fél kiló kenyér társaságában, hanem maximum 25 évet, de abból is jó magaviselettel 10-15 év múlva szabadulhat, ha szerencséje van - és a társadalomnak nincs - akkor még szénné gyúrva is, lásd Mortimer józsikája.

A mocsok liberális tette ezt.
A mocsok liberális cseszi szét a társadalmat, a csoportot, a nyugalmat, a békét.
Mert beteg.

midnightcoder2 2019.10.10. 15:06:02

Na igen. A 90-es években jött az az irányzat, hogy a média felkarolta az amcsi gettópatkányokat és elterjesztette a rap-et - rájöttek, hogy ezek az egyszer használatos "sztárok" jóval olcsóbbak, mint olyasvalaki aki éveket feccölt abba, hogy megtanult zenélni - elõtte pedig netán írni-olvasni. És idehaza is megjelent az irányzat, ami a legnagyobb kisebbség "kulturjának" elfogadtatásának eszközét látta ebben. Akkor jött a Fekete vonat és társai. Mostanra pedig felnõtt az a nemzedék, aki ennek az eredménye: akik ugyanúgy használják kötõszóként ezeket a kifejezéseket, ahogy 20 éve csak a fenti kisebbség legalsó rétegére volt jellemzõ. Az egyenlõsítéssel alapvetõen addig nincs baj, amíg az alsó néprétegeket emelik a felsõk szintjére - valahol ezt próbálta anno a szocializmus. Ma a derék liberális kultúrpolitika az átlagpolgárt igyekszik lezülleszteni. És nem kis sikert mutathatnak fel ezen a téren.

Visceroid 2019.10.10. 15:06:10

Cigányok. Persze a képen megint egy fehér gyerek van.

lenörd hofstadter 2019.10.10. 15:17:30

Mi a gond? Az orbánizmusnak sötét buta barmokra van szüksége, akikbe bikacsökkel bele lehet verni, hogy a szalag mellett melyik csavart hová tekerje.
Az utóbbi évek minden oktatási területén a felhozatal tökéletesen megfelel ennek a követelménynek, a tanárok, egyetemi oktatók pontosan ugyanolyan ostobák mint a diákok, semmivel nem jobbak annál akiket tanítanak, Magyarország, így szeretünk.

Szalagisztán, Mészárosisztán, orbánisztán.

Mit várunk, ha a polgármesterek a keresztényi szeretetről ugatnak és eközben a valóságban egyre többről derül ki, hogy tolvaj koszos kurvázó drogos féreg. Ha ezt látják a fiatalok, miért lennének jobbak?

Terézágyú 2019.10.10. 15:20:28

"Cigányok"

Azt te csak szeretnéd. De sajnos nem ilyen egyszerű. A nemcigányok között is terjed ez.

Tapasztalat.

Terézágyú 2019.10.10. 15:26:38

Mellesleg: már évek óta megy az oktatással, a tanárokkal foglalkozó blogokon az a kommentáradat, hogy "bemegyek a tanárho' és szájonvágom, ha csak ferdén néz a gyerekemre" Szerinted ezeket a kommenteket is mind cigányok írták???

kiscsilla 2019.10.10. 15:32:01

Középiskolai tanár vagyok. Nem cigányok...a ti gyerekeitek ilyenek!

enrikokaruszo 2019.10.10. 15:34:37

ez a kultúrkör leszálló ágban van, sajnos így látom
hiányzik a motiváció, az egészséges életösztön, a józan itélőképesség
jól hangzó hülyeségek ezreket ragadnak magukkal
az iskolában pedig a gyerekek ordítanak és szenvednek a hangzavartól...egyszerire
a megoldás az önuralom lenne
de az nem terem csak úgy

midnightcoder2 2019.10.10. 15:40:57

@Visceroid: A probléma az, hogy a derék liberósoknak mostanra a többségi társadalom fiataljainak egy elég jelentõs részét sikerült a cigányok alsó szintjének a szintjére hozni. Végül is, az is egyenlõség ha mindenki egyként primitív tahó.

Cycmen 2019.10.10. 15:42:03

@Terézágyú:" Mellesleg: már évek óta megy az oktatással, a tanárokkal foglalkozó blogokon az a kommentáradat, hogy "bemegyek a tanárho' és szájonvágom, ha csak ferdén néz a gyerekemre" Szerinted ezeket a kommenteket is mind cigányok írták???"

Nem valószínű mert a cigány nem tud írni!
Viszont akik eddig be is mentek és megverték a tanárt azok cigányok voltak!

midnightcoder2 2019.10.10. 15:44:34

@lenörd hofstadter: Ezek az izék nem az oktatási rendszer végeredményei hanem a derék liberósbolsi médiáé. És ha azt hiszed, hogy a derék liberósan nevelt holland gyerekek egy centivel is közelebb lesznek a munkaerõpiacon 15-20 év múlva a kínai mérnökökhöz mint a magyar átlagparaszt, hát finoman szólva picit naiv vagy.

bontottcsirke 2019.10.10. 15:44:55

Büntetőiskolák bezárása, "deszegregáció, satöbbi, ide vezet. Középosztály hiánya,

Terézágyú 2019.10.10. 15:45:20

Feleslegesen lovagolsz a liberalizmuson...
Persze ha úgy vesszük, hogy a Kádár-rendszerben simán pofonvághatott egy diákot egy tanár nem volt belőle gond, még a szülő sem foglalkozott vele - ma meg, a rendszerváltás óta mindenki tudja a jogait, ugyebár.

Na, akkor ez a baj, a túl sok jog. Vissza a rendszerváltást?

frikazojd · http://kocs.ma 2019.10.10. 15:46:41

köszönjük meg orbánnak, aki minden eszközt elvett az iskoláktól illetve a régebben elvetteket nem adta vissza: kösz orbán!

midnightcoder2 2019.10.10. 15:46:54

@Terézágyú: A gengszterváltás kb. arról szólt, hogy nyugatról bejött minden szar, az elõnyök nélkül - sõt, közben a 90-es évek óta az imádott nyugat is elindult lefelé a lejtõn.

midnightcoder2 2019.10.10. 15:47:49

@frikazojd: Az iskoláktól az eszközököket a derék liberósok vették el a szent deszegregáció nevében.

frikazojd · http://kocs.ma 2019.10.10. 15:49:40

@midnightcoder2: és? a derék komcsi orbán meg nem adta vissza. volt rá 10 éve.

midnightcoder2 2019.10.10. 15:50:09

Amúgy kíváncsi vagyok, vajon meddig marad ez a blog az index blogketrecben ennyi olyan hozzászólással ami szembemegy az index politikai irányvonalával :-)

Terézágyú 2019.10.10. 15:50:25

"Viszont akik eddig be is mentek és megverték a tanárt azok cigányok voltak!"

Akkor teljesen rendben van, hogy a nemcigányok is simán fenyegetőznek veréssel??? :) Mer ők CSAK fenyegetőznek? :)))
Hát látod a csemetéik már NEM CSAK fenyegetőznek...

Én legalább egy tucatszor rászóltam tilos helyen bagózóra: mondjuk tízből egy volt cigány, a többi nemcigány volt, hanem jólszituált Magyar állampolgár. És tízből hány kezdett el fenyegetőzni??? Mind a tíz. Hány mondta, hogy bocsánat, már nyomom is el a cigit, megyek el innen? Egy se.

Szóval hagyjuk már a cigányozást. Mindenki a saját portája előtt seperjen.

Terézágyú 2019.10.10. 15:51:44

@midnightcoder2:
"A gengszterváltás kb. arról szólt, hogy nyugatról bejött minden szar, az elõnyök nélkül - sõt, közben a 90-es évek óta az imádott nyugat is elindult lefelé a lejtõn."

Ez a kommented értelmetlen. Egyszer sem szerepel benne a liberó szó.

neet 2019.10.10. 15:55:12

Ofő vagyok. A gyerekek egymást bántják. (Hófehérek, Bp, jónevű suli, kicsi létszám. Szóval minden sztereotípiának ellentmondunk.) Biztos vagyok benne, hogy otthonról hozzák ezt a viselkedést. Meg a szennyárasztó médiából.
A fenőttek nem mutatnak jó példát, a tv-ből és az influenszerektől nagyrészt a mocsok árad. Mitől lennének jók?

frikazojd · http://kocs.ma 2019.10.10. 15:56:31

@neet: mondjuk ha lenne jogod lebaszni 2 csicskalángost. attól.

midnightcoder2 2019.10.10. 15:56:48

@frikazojd: Ez igaz. Orbánék annyit javítottak a helyzeten, hogy az iskoláknak most már nem kellene a szülõk seggét nyalnia mint az önkormányzati iskolák idején. Hülye Pistikének nem adunk rossz jegyet, mert akkor elmegy és oda lesz a fejkvóta... De ez csak a dolog egyik fele. Ettõl az agresszív vagy akár elmebeteg gyereket nem lehet kivágni mint macskát szarni, legalábbis általánosban nem... És csodálkoznak hogy szarok a PISA eredmények, miközben majd minden osztályban van egy-két gyerek aki már alsó tagozatban elveszi a pedagógus kapacitásának nagy részét, aki az oktatás helyett azzal van elfoglalva, hogy az agresszív kismalac ne ölje meg a többi angyalkát.

Cycmen 2019.10.10. 16:17:10

@Terézágyú: Jól van, lődd le magad, senkit sem érdekel az, ahogy véded a cigányokat és hogy elküldenek el az anyádba a buszmegállóban dohányzók, mert NEM ERRŐL VAN SZÓ!

БУММЕР 2019.10.10. 16:21:45

@midnightcoder2:

A rap pont olyan müvészeti irànyzat a zenében mint az absztrakt a festészetben...butasàg azt mondani, hogy csak ezért meg csak azért van...

Az én mintàmon vizsgàlva meg, inkàbb hagyjuk...:D

MEDVE1978 2019.10.10. 16:21:46

Ha egy társadalomban van egy feszültség, az a gyerekekre is kiterjed. A mai magyar társadalomban pedig jelentős feszültségek vannak, így nyilvánvalóan a gyerekek is ennek a tükörképei. A tanároknál jelentős a kontraszelekció, a rossz bérezés miatt nyilvánvalóan nem a legrátermettebbek tanítanak.

Emellett megváltozott az élet ritmusa, ami egyre csak gyorsul. Ezzel a felnőttek többsége sem tud lépést tartani. Én negyven éves vagyok, így még teljesen ott vagyok a számítógépek és okostelefonok forradalmában, de az állandó appok letöltögetése például már nekem is idegen, ahogy a social mediában "élés" is. Ez utóbbi, tehát, hogy az adott fiatal a facebookon, az instagrammon él közösségi életet, youtube "influencereket" figyel, nekem teljesen idegen.
Ezt a gyorsulást nem tudja lekövetni sem az oktatás, sem a gyermekekkel foglalkozó más nevelési próbálkozások. Természetesen látni még ma is olyat, hogy a gyerek csak 10 percet nézhet TV-t vagy nem néz tévét, nem használ számítógépet, okostelefont, ugyanakkor a döntő többségnél már kisgyerekkorban elkezdődik ez a tendencia. Az óriási információs dömping - amellyel a felnőttek is küszködnek - általában ráomlik a gyerekekre és hiperaktív, agresszív gyerekeket kreál. Ugyanakkor ez egyértelmű "gazdasági érdek", hiszen a gyereknek akarnak eladni termékeket jó pénzért. A Mancs őrjáratos rajzfilm már nem azért van, mert ő rajzfilm, hanem azért, hogy ömöljön be a royalty, hiszen van Mancs őrjáratos játék, ruházat, kiegészítők, csoki, élelmiszer stb. És ez csak egy példa a gyerekekre óriási merchandise üzletágak vannak felhúzva.

A túlhúzott, már rengeteg információval túlterhelt gyerek / tinédzser természetesen nem találja majd annyira érdekesnek az iskolát, mert viszonylag nehezen megemészthető tudást - élményt ad, amiért keményen meg kell dolgozni. A számítógépes játék / TV sorozat viszont azonnali kielégülést nyújt, ami magától értetődik.

Ettől függetlenül semmit nem segít, ha valaki ezt a problémát is a "régen jobb volt" mentalitással próbálja kezelni. Az oktatásnak is alkalmazkodnia kellene az új követelményekhez. Amikor a nyolcvanas években első osztályos voltam, nem volt sem mindennap torna óra, se nem engedtek minket óra közben mozogni. A kisfiamnál a tanárnéni tudatosan mozgatja a gyerekeket, hiszen ezeknek a gyerekeknek már átalakult a koncentrációs képessége és nem biztos, hogy olyan hosszan tudnak koncentrálni egy témára, mint mi annak idején. Ilyenkor a mozgás jó kikapcsolódás lehet.

Sajnos viszont erre is igaz a "szarból nem lesz sci-fi", tehát az iskola akkor is kötelezettség és részben unalmas marad, ha a legvilágbajnokabb és kreatívabb tanár próbál tanítani.

БУММЕР 2019.10.10. 16:23:22

@MAXVAL bircaman közíró:

Mekkora Istenbarma vagy te...téged a sok baromsàgoddal miért nem tiltottak még ki innen?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.10. 16:24:56

@midnightcoder2:

Az én időmben a rendszer jobban kezelte a cigányokat. Ha akart tanulni a cigány, megadták neki a lehetőséget. Ha meg nem, beültették az utolsó padba, nem feleltették, hagyták békén, feltéve, hogy csendben van, majd félév végén beírták neki a kettest minden tárgyból. S ha be se jött, nem keresték.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.10. 16:27:00

@Terézágyú:

A jó tanár tud terrorizálni pofonadás nélkül is.

A rossz tanulóval paktumot köt: megkapod akettest, ha nem zavarod az órát.

Persze ha az osztály fele ilyen, akkor ez már nem működik.

БУММЕР 2019.10.10. 16:36:03

Mikor én voltam diàk, senkinek meg sem fordult, hogy visszabeszéljen a tanàrnak!
Tanulni voltunk ott, nem csak melegedni...1-2 kivétellel mindannyian szerte a vilàgban vezetök, top managerek, cégvezetök/tulajdonosok, orvosok lettünk!

Az ocska magyar iskolarendszer, a tulterhelés, a sz@r tanàroknak ennyire futotta. Pedig nem elit sulikba jàrtunk!

Nàlunk falun ciki volt butànak lenni és szarul tanulni, majd pestre kerülve màr làtszottak a jelei a trogerekkel valo higulàsnak!

El kell fogadni, hogy a szegregàcio (nem a faji, hanem tudàs alapu) felszàmolàsa teszi tönkre a rendszert! Aki buta és az is akar maradni az maradjon, jo lesz sormunkàsnak (SE)! De akik fejlödni akarnak, azokat ne huzzàk vissza a töppedtagyuak...mert az az igazàn UNFAIR, nem az, hogy félhülye Pistike kisegitöbe jàr! Pont ugyan ez a tanàri karban is...eröszak Jozsibàcsi tanitsa a hülyéket, oda pont jo...akikben pedig még ég a tüz, azok kapjàk a tanulni vàgyokat...

Tök felesleges, itt zsidozni, cigànyozni, libsizni, meg àllandoan politizàlni...normàlis orszàgban az egészségügy/oktatàs nem lehet politikai csata szintere, mert ezek alap dolgok, mint a viz!

БУММЕР 2019.10.10. 16:38:18

@MAXVAL bircaman közíró:

Aham...legyen neked könnyü a föld...

midnightcoder2 2019.10.10. 16:42:28

@БУММЕР: A rap pont az a zenében, ami a valóságshow a televíziózásban.

БУММЕР 2019.10.10. 16:45:18

@midnightcoder2:

Ha ismernéd a stilust akkor nem mondanàl ilyeneket...de maradj ebben a tudatban, egyszerübb...

MEDVE1978 2019.10.10. 16:49:26

@midnightcoder2: " igaz. Orbánék annyit javítottak a helyzeten, hogy az iskoláknak most már nem kellene a szülõk seggét nyalnia mint az önkormányzati iskolák idején."

Bocs, de ez sajnos nem igaz. A KLIK-nek, illetve az iskolák önkormányzatoktól való elvételének volt egy olyan célja, hogy homogénebb legyen az oktatás. Ezt egyrészt központi irányítással és költséghatékony beszerzésekkel akarták elérni (10 tonna kréta, 600 pad stb.), amiről hamar bebizonyosodott, hogy baromság: egy ilyen nagyságú szervezet nem irányítható így. A másik ok az volt, hogy ez majd biztosan lehetővé tesz egy színvonalbeli kiegyenlítődést a csóró (hátrányos helyzetű) települések iskolái, illetve a jól szituált iskolák között. A kiegyenlítődés elindult, a baj csak az, hogy ez nem azt jelentette, hogy a hátrányos helyzetű települések eredményei javultak volna érdemben, hanem azt, hogy hasonlóan szarabb lett a helyzet a többi területen.

Sajnos az egész rendszer toldozott foldozott, a KLIK-et decentralizálták, hogy ne legyen teljesen működésképtelen, mialatt most már a jobban szituált önkormányzatok sem tudnak annyira segíteni az iskolákon, mint korábban. A szülők szabad iskolaválasztása gyakorlatilag megszűnt, mert két helyre írathatod be a gyereket (többre eleve nem lehet). Az egyik lehet a "választott" hely, azt, ha oda nem veszik fel, marad a körzetes suli.
Lehet erre örömködni, hogy bizony, ez esélyegyenlő, meg nem fogják elvinni a gazdagok a gyerekeiket, gettósodni hagyva iskolákat. Csakhogy messze nem az, attól, hogy egy természetes folyamatot lekorlátozol, még nem jönnek rendbe a dolgok. Most nyíltan nem választhat a szülő, tehát választ trükközve vagy a vagyonát használja. Alapítványi iskola (amit kormányunk teljes erővel szeretne ellehetetleníteni, hiszen független tőle), egyházi iskola (amit teletöm pénzzel, hogy ott megfelelő világnézetű egyéneket képezzenek) vagy egyszerűen papíron elköltözés egy jobb környékre. Viszonylag egyszerű a dolog: kollégám Zuglóban lakik, a környékükön négy iskola van tök közel: kettő full szutyok, tele romával, egy kibírható, a negyedik a jó iskola. A gyerek idén kezdte a sulit, kolléga már tavasszal körbekérdezte az összes ismerősét ki lakik a jó iskola körzetében. Az egyik ott lakott, így bejelentkezett oda a gyerekkel. Vidéken ugyanúgy mindennapos, hogy ott a község, fele cigány, a helyi iskolába mégis 100% cigány jár, ugyanis a lakosság másik fele a szomszéd faluba, az egyházi iskolába járatja a gyereket.

A rendszer tehát nem javult, a szülőre egyre inkább szarik magasról és nincsen minőségbiztosítása.

mbazs 2019.10.10. 16:52:37

Én már régóta mondogatom, hogy nem irigylem a mai gyerekeket, mivel a sok látvány, a digitális világ (ahogy fentebb is írta valaki) azonnali élményt nyújt, ami mellett a tanulás kb. a sajtreszelővel való rejszolás szintű tevékenységgé silányul számukra. Figyelemhiányos, motiválatlan, full érdektelen embertömegek fognak így "legyártódni", amiknek aztán marha nagy munkaerőpiaci értéke lesz, aztán lehet majd segélykézni őket az értelmesebb réteg által előállított adókból. Szép jövő...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.10. 17:23:14

@БУММЕР:

A Kádár.-rendszer meg az ellenkező oldalon hibázott. Tudta kezelni a rossz diákokat.

De nem tudta kezelni a kiváló képességűeket.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.10. 17:25:42

@mbazs:

Inkább az van, hogy Kádár alatt értéke volt atudásnak, ma meg nincs. Akkor ezért sokkal több gyetek volt, aki akart tudni. S nem feltétlenül a jó tanulók, mett akkkor a rosszabb tanulók zöme is akart tudni, csak esetleg nem az éppen kötelező anyagot.

A semmit se akaró gyerek akkor jóval lkevesebb volt,ma meg ez az átlag.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.10.10. 17:27:13

@MEDVE1978:

A költözés már régen is létezett. XIV. ker. lakosként az V. ker.-ben jártam iskolába. Cím se kellett hozzá, csak jó kapcsolatok.

midnight coder 2019.10.10. 18:10:00

"egy ilyen nagyságú szervezet nem irányítható így"
Azért Kádáréknak sikerült, azóta csak romlott az oktatás színvonala. És nem csak Orbánék alatt. A dolog akkor kezdett el elszaródni, amikor az iskolák az önkormányzatokhoz kerültek. A Klik-el alapvetõen nem az a baj, hogy központilag van irányítva, hanem az hogy pályaalkalmatlan mongolidióták irányítják. Ami amúgy kb. az egész FIDESZ kormányra és vidékére igaz, sőt általánosíthatjuk ezt az egész magyar közéletre is.

midnight coder 2019.10.10. 18:11:00

@MAXVAL bircaman közíró: A kiváló képességûeket a mai sem nagyon.

midnight coder 2019.10.10. 18:16:00

@mbazs: A mi idõnkben sem azért tanultuk meg a szorzótáblát, mert nem lett volna jobb mondjuk focizni az iskolaudvaron. Azért tanultuk meg, mert erre voltunk motiválva odahaza - érdekes módon még a leghülyébb prolik is. A dolog kb. ott indult, hogy a tanító néni vagy a tanár bácsi, pláne az igazgató úr feltétlen tekintélynek számított, nem csak a gyerek, hanem a szülõk szemében is. Ma pedig csak egy lúzer aki minimálbérért tanítja a gyereket, és persze szarul, elvégre a mi kis zseniális Pistikénk nem lehet hülye, pláne nem neveletlen, csak az idióta pedagógusok nem értik meg őt.

inteligencs elenzeki 2019.10.10. 18:32:51

@lenörd hofstadter:

"Mi a gond? Az orbánizmusnak sötét buta barmokra van szüksége, akikbe bikacsökkel bele lehet verni, hogy a szalag mellett melyik csavart hová tekerje.
Az utóbbi évek minden oktatási területén a felhozatal tökéletesen megfelel ennek a követelménynek, a tanárok, egyetemi oktatók pontosan ugyanolyan ostobák mint a diákok, semmivel nem jobbak annál akiket tanítanak, Magyarország, így szeretünk."

Bár igazad lenne, és cak arról lenne szó, hogy Orbán mindent elcsesz.

A valóság azonban az, hogy a ti libsi, (a poroszos oktatási rendszert elutasító) oktatási elvetek érvényesül, már régóta. (lassan 30 éve.) Erre rárakódik még a demográfiai változásból eredő negatív folyamat.
Idézlek benneteket: "Nem másak ők, csak más a kultúrájuk, meg hátrányos helyzetűek stb."
Nos, ez a video arról a "más kultúráról szól".
Hátrányos helyzetűek ? Persze, már 800 éve. Megdöbbentő módon.
Kunok besenyők, örmények, akárkik, mindenkinek ment a beilleszkedés néhány generáción belül, nekik valamiért 800 év sem volt elég.

Visszatérve az egekbe emelt liberális nevelési elvekre, azért azt át kéne nézni, hogy az 50-es években pl. az egyesült államokban hány szabadalmat nyújtottak be, és napjainkban mi ezzel a helyzet ?

Szóval visszatérve az elejére, bár igazad lenne, hogy csak Orbánék b.szták el, mert az azt jelentené, hogy lehet a helyzeten segíteni. Nem lehet. A szegregáció tiltott, legalábbis hivatalos szinten, (az unióban mindenképp).
Még néhány generáció, aztán Magyarországot meg Romániát át kell keresztelni új Indiának. (Hmm legalább nem lesz többé területi vita :))

midnight coder 2019.10.10. 18:43:34

@Comte de Gippaud: Azért az lehet, hogy ha mondjuk Londonban egy indiait lecigányozol, az nem fog nagyon örülni neked :-)

inteligencs elenzeki 2019.10.10. 18:44:24

@Terézágyú:

"Azt te csak szeretnéd. De sajnos nem ilyen egyszerű. A nemcigányok között is terjed ez.

Tapasztalat."

Akkor még sz.rabb a helyzet, mint amire gondoltam. Szép lassan a mi gyerekeink is átveszik azt a kultúrát.
(Mondjuk az enyémek nem.) Olyan iskolába járnak, ahol számít még a viselkedés.

inteligencs elenzeki 2019.10.10. 18:49:01

@midnight coder:

"Azért az lehet, hogy ha mondjuk Londonban egy indiait lecigányozol, az nem fog nagyon örülni neked :-)"

És jogosan.
Azért az megérne egy vizsgálatot, hogy figyelembe véve az ősi indiai dravida kultúra múltját, hogy a francba alakulhatott ki ez a populáció ?

inteligencs elenzeki 2019.10.10. 19:17:13

@midnight coder:

"A dolog akkor kezdett el elszaródni, amikor az iskolák az önkormányzatokhoz kerültek."

Nem. A dolog akkor kezdett elszaródni, mikor a libsi nevelési, és oktatási elvek kezdtek kötelezővé válni.

Megdöbbenve hallottam nemrég, hogy pl. nem lehet büntetni. ???
Hogy a f.szomba tanulja úgy meg a gyerek, hogy az élet egy interakció, melynek során, nem biztos, hogy mindig + jelet kapunk. Ha olyan lépéseket teszünk, melyekkel másokat sértünk, vagy egyenesen veszélyeztetünk, akkor nem biztos, hogy + lesz a válasz. Alap dolog. Természetesen messze nem fizikai vagy verbális fenyítésre gondolok, csupán egy következményre, amely a gyermek számára világossá teszi, hogy másra is tekintettel kell lennie, különben negatív hatások érhetik. Egy mintát kell neki adni az életben várható kihívásokról, és próbatételekről.

Bambano 2019.10.10. 22:41:35

@icipicicsipa: igazad van, a társadalom normakövető akar lenni, és ilyen liberók mutatják a normát, mint a napokban például Borkai.

okleveles naiv 2019.10.10. 23:38:28

Höhö, ezek még szelídek.
A minap jöttem Miskolcról busszal, amelyen utazott egy nagyobb létszámú család is egy egészen kicsi, de már "normálisan" beszélő kislánnyal. Amikor a család a többi tagja éppen nem teljesítette vlmely óhaját, a kislány a számukra legtermészetesebb módon közölte velük:
- Há' megszúúúúrlak, teeee...
Na, belőle, belőlük mi lesz?! Tanár úr rosszabbul fog kinézni pár szorgos bicsak után, mintha az alien ment át volna rajta egy extra műfogsorral...

Ekrü 2019.10.11. 00:37:59

Mit kell ezen csodálkozni?Amíg az alig 18 éves kiáll a pódiumra és a lehető legtrágárabb módon mondja el a mondanivalóját és az őt favorizáló oldal nem ,hogy nem ítéli el ezért,de követendő példaként állítja be a fiatalság előtt,akkor nem hinném,hogy fel kéne háborodni azon ,hogy hogyan beszél és viselkedik a fiatalság.Ha jól emlékszem, nem is olyan régen pont az Index blogjaiban éltették a trágár beszédet.

élhetetlen 2019.10.11. 01:01:58

@midnightcoder2: Hú, “a derék liberósoknak mostanra a többségi társadalom fiataljainak egy elég jelentõs részét sikerült a cigányok alsó szintjének a szintjére hozni.”. És ezt hogy nem tudja a regnáló kormány a kötelező hittan, vagy erkölcs órákkal helyrehozni kilenc éve? Nem jó a módszer, vagy nem jó a példa? Már a tizennégy, tizenhat évesek is a NER-ben szocializálódtak. Ez a tény nem zavar?

élhetetlen 2019.10.11. 01:09:42

@midnightcoder2: “És ha azt hiszed, hogy a derék liberósan nevelt holland gyerekek egy centivel is közelebb lesznek a munkaerõpiacon 15-20 év múlva a kínai mérnökökhöz mint a magyar átlagparaszt, hát finoman szólva picit naiv vagy.”Mi van, varázsgömböt nézel, és jósolsz? Nevetséges vagy.

élhetetlen 2019.10.11. 01:17:14

@midnightcoder2: “Amúgy kíváncsi vagyok, vajon meddig marad ez a blog az index blogketrecben ennyi olyan hozzászólással ami szembemegy az index politikai irányvonalával :-)”. Nyilván nem tovább, mint ameddig egy cikk címlapon szokott lenni, és az “ennyi hozzászólás, ami szembe megy”, az is zömmel tőled származik.

2019.10.11. 01:20:10

@БУММЕР: "A rap pont olyan müvészeti irànyzat a zenében mint az absztrakt a festészetben...butasàg azt mondani, hogy csak ezért meg csak azért van..."

Jól hangzik. Milyen kár, hogy az amerikai raperek fele a szó eredeti és jogi értelmében bűnöző, a másik felét meg hasonló gengszter társai agyonlövik. A raperek döntő többsége golyó által múlik ki, már amelyiket nem a drog és a gyógyszerre ráivás öl meg. Ágyban. párnák között még egy raper se hunyt el. És ezeket a golyóérett gengsztereket állítják a magyar fiatalok elé is, követendő példaként. Hát bizony, a magyar söpredék réteg is "tesó" lesz, biza. Úgy kellett ez nekünk, mint a nektár és ambrózia. A liberalizmust nagyobb veszélynek tartom, mint a feketehimlót, a bubópestist és a spanyolnáthát együtt.

élhetetlen 2019.10.11. 02:06:19

@midnightcoder2: Mi van? Te vagy mindkét mignight? “Orbánék annyit javítottak a helyzeten, hogy az iskoláknak most már nem kellene a szülők seggét nyalnia mint az önkormányzati iskolák idején.”Viszont, ha beázik a tető, akkor várhatnak a KLIK beleegyezésére a javításig három hónapot, és addig a falak is leáznak, több a költség, de jó! Szerinted mi lett jobb? Az, hogy az egyházi iskolák magasabb fejkvótát kapnak? Vagy az, hogy van egy vízfej a sulik fölött, amiről kiderült, hogy nem működik és ezért osztódással szaporították, még több vezetővel, és így sem működik?

Bambano 2019.10.11. 02:12:01

@élhetetlen: a hittant rászabadítani a diákságra teljesen elmebeteg döntés volt. nem is tudom, milyen szintre kell süllyedni ahhoz, hogy valaki azt higgye, ez hatékony lehetett volna. mondjuk amíg a miniszterelnök helyettese egy pap, addig túlságosan nem kell csodálkozni a vallás erőszakos terjesztésén. az erkölccsel meg az a baj, hogy akik erkölcsről pofáznak onnan fentről, azok nem ismerik a tartalmát.

a többi hsz-hez: a klikknek alapvetően két feladata van: kiszorítani a nem ner kompatibilis embereket az oktatásból és helyet biztosítani a neres haveroknak a politikai elfekvőben. mindkét feladatának tökéletesen megfelel. azt hittétek, más valós feladata is van? naivak...

Burgermeister 2019.10.11. 03:16:13

Világtendencia ez sajnos. Svédországban élő barátom meséli hogy náluk a gimiben dettő ugyanez van, sajnos. Amit otthonrol visz a gyerek azt mutatja, a szülök a felelősek!!!

midnight coder 2019.10.11. 06:53:34

@Comte de Gippaud: Úgy, hogy azok aki ide kerültek, arrafelé az érinthetetlenek kasztjában voltak.

midnight coder 2019.10.11. 07:06:36

@élhetetlen: Nem, Orbánék túl sokat nem változtattak a rendszeren. Van olyan gyanúm, hogy annyira nagyon nem is lehet. Az egész európai civilizáció rohad, és ez alól mi sem tudjuk kivonni magunkat.

A varázsgömböm pedig valahogy így néz ki:
index.hu/tudomany/2018/02/13/a_nyugat_kinatol_tanulja_ujra_a_matekot/
hvg.hu/businessmagazin/20190929_Mire_megy_egy_kulfoldi_kisfiu_a_kinai_oktatasi_rendszerben

leroi 2019.10.11. 08:18:32

Mint gyakorló tanár (igaz, már nem a közoktatásban) az alábbiakat tenném hozzá:
1. A lejtőn elindulás már 1947-ben megvolt, amikor a bérek nivellálásával a pedagógusok a korábbi fizetésük 20%-át kapták egyik napról a másikra. Ott kezdőtött el a pálya elnőiesedése és és a borzasztó erős kontraszelekció. Ma ott tartunk, hogy már az egyetemeken, főiskolákon dolgozó oktatók szinvonala is gyenge és ennek megfelelően a kikerülő pedagógusok sem ütik meg a mércét.
2. A poroszos nevelésben van fegyelem. Viszont az a baj vele, hogy nem hatékony az olyan képességek kifejlesztésében mint a kreativitás, önálló gondolkodás, csapatmunka, problémamegoldás. Abban erős, hogy a tanulóba beleverjen egy valamilyen szöveget/képletet, amit a tanuló aztán visszanyökög. Ezt lehet tudásnak hívni, de sajnos ebben már a Google asszisztens is megveri az embert, nem erre kell menni. Más szóval a poroszos iskolában nem vágják pofon a tanárt, de nem is kerülnek ki belőle a 21 században használható emberek.
Az, hogy a "liberális" (=gyerekközpontú) oktatásnak mik az előnyei, azt most el sem kezdem sorolni, aki ért hozzá tudja, a többi meg nézzen utána. Elég az hozzá, hogy a magyar elit részére fenntartott drága alapítványi/magániskolák közül egyikben sincs porosz elveken alapuló oktatás. (nem beszélve az elit elitje által megcélzott külföldi középiskolákról)
3. Az, hogy a középiskolások a gittrágással is szívesebben foglalkoznak mint a tanulással, ez a Pál utcai fiúk óta nem újdonság, de a 80-as években a csöves-punk-szipus szubkultúra sem arról szólt hogy javítsunk a jegyeinken pár tizedet. Abban teljesen egyetértek az előttem szólóval, hogy a tizenévesek gondjai reflektálnak a közállapotokra. Manapság meg a közállapot az, hogy nulla a társadalmi mobilitás. Aki egy rossz pályára kerül tizenévesen (szakiskola, szakközép, gyenge gimnázium), annak esélye sem lesz arra, hogy normális állása, jövedelme, élete legyen, vagy ha mégis, azt nem az iskolai teljesítményével fogja elérni. Így aztán nem meglepő, hogy a diákok nem éreznek semmi késztetést arra, hogy ne unják az iskolát, márpedig köztudott, hogy a legveszélyesebb állat az unatkozó ember...
4. Ráadásul ehhez jönnek még az otthonról hozott viselkedési minták. Ha egy gyerek olyan "családból" jön ahol, ahhoz van hozzászokva, hogy a problémák esetén odacsapnak, vagy az a szokás hogy a lánytestvéren esett sérelmet véresen meg kell bosszulni, akkor ezt a viselkedést az iskolában is elő fogja adni, nem azért mert gonosz, vagy szegregálandó, hanem azért, mert neki ez a normális. Amikor én kerültem be az iskolába, ott a jobban szituált osztálytársaim (ők voltak többen) csoportnyomása engem is normális viselkedésre nevelt, hetek alatt. Sajnos, manapság fordított a helyzet. a hátrányos helyzetből érekzők vannak többen és az ő csoportnyomásuk érvényesül. És ez ellen a pedagógus (kortárscsoport meghatározó ereje) nagyjából tehetetlen.
Amit tenni kellene:
1. Olyan rendszert felépíteni, ahol 10-14 évesen nem kerülhet egy gyerek zsákutcás intézménybe, ahonnan nem lesz esélye elérni a felsőfókú végzettséget. 16-18 éves korig nyitva kellene állni a lehetőségnek mindenki számára, hogy akár egyetemre is mehessen. Persze ne gyártsunk mindenkiből büfészakost, lehessen vállakozási ismereteket, főzést, akármit tanulni, de ne zárjunk össze tizenéves fiúkat egy olyan helyre, ahol "szakmát" tanulnak 0 hatásfokkal (mondván majd az éltben megtanulják a mesterséget...) Akkor inkább legyenek tanoncok egy szakember mellett ha mondjuk a fához, téglához, vagy a lovakhoz van affinitásuk.
2. Az sikolai közösségeket úgy kell összeállítani, hogy abban a tipilus viselkedésű és értékrendű gyerekek legyenek többségben. Ha ez nem megoldható, akkor oda nagobb létszámú és kiemelt bérezésű pedagógusok kellenek (nyilván szakmailag a legalkalmasabbak), akik ketten, vagy akár hárman is bent vannak az osztályban és egyedileg tudnak foglalkozni a gyerekekkel.

Én is tudom, hogy ez egy zsákutca szakiskolában, vagy egy mélyszegésnységben élő faluban lehetelennek látszik, de igazából más nem működik. Az, hogy rájuk csapjuk az ajtót,szegregáljuk őket szutyadék intézményekbe csak sokszorozza a problémát...

Minden ballib bérretteg 2019.10.11. 08:52:20

A tanáro jogait a Magyar Bálint féle ballib agymenések mentén megnyírbálták, a diákoknak eltörölték a buktatási lehetőséget, az osztályzást alsóba stb..

Nem csoda hogy ez a vége. Ha a gyereknek lehetőséget adnak arra hogy gecik legyenek akkor azok lesznek.

Javaslom a Legyek Ura című könyvet.

Természetesen a gyereket oktatni, tanítani és segíteni kell, de ez csak kontrol és szabályok mentén működik. A liberális elmebaj látjuk hova vezet.

Minden ballib bérretteg 2019.10.11. 08:55:05

@leroi:

A liberális oktatás olyan közegbe működik, ahol a diákok legalább 80% de inkább 90%-a teljesíteni akar.

Rendszerint itt az arány mindenhol fordított, a szakiskoláknál meg pláne. Esély sincs ilyen módszertannal nemhogy tanítani, de rendet tartani se.

midnightcoder2 2019.10.11. 09:19:56

@leroi: " Ezt lehet tudásnak hívni, de sajnos ebben már a Google asszisztens is megveri az embert, nem erre kell menni."

Ez egy általános hülyeség amit ma megpróbálnak beleverni az emberekbe. Csak tudod, a mûtét kockázata picit megnõ azzal, ha a doktor a gugliban keresi ki, hogy hol is van a vakbeled, és a wikipedián olvassa el a mûtét elõtt, hogy mire való.

A kreativitás tök fasza dolog, de kb. szart sem ér, ha nincs mögötte tudás, rövid és hosszútávú memória, szorgalom, motiváció, munkabírás. Ma nagyon szeretik elhitetni a népekkel, hogy az eredmények úgy jönnek, hogy valaki csettint egyet, kirepül az agyából a zseniális ötlet és meggazdagszik. Valójában azonban az esetek 99.9%-ában ez nem így van, a kreativitás csak egy a szükséges, de nem elégséges feltételek közül a sikerhez. A maradék 0.1% pedig inkább szerencse, az illetõ jókor volt jó helyen. De általában még ehhez is kell a tudás és a szorgalom.

A soft skillek pedig, mint a csapatmunka tök fasza dolgok, de úgy 80-as IQ felett amúgy is kialakulnak ha ehhez megfelelõek a körülmények. Ezen túl persze van hogy valaki introvertált vagy sem, de ezek meg inkább a géneken múlnak mint az iskolán.

midnightcoder2 2019.10.11. 09:24:29

@leroi: "Olyan rendszert felépíteni, ahol 10-14 évesen nem kerülhet egy gyerek zsákutcás intézménybe, ahonnan nem lesz esélye elérni a felsőfókú végzettséget. "

Aki 14 évesen hülye, az jó eséllyel 18 évesen is az lesz.

"Az sikolai közösségeket úgy kell összeállítani, hogy abban a tipilus viselkedésű és értékrendű gyerekek legyenek többségben."

Elég ha pár "nem tipikus" viselkedésû van, ha a tanárnak nincs eszköze arra, hogy normális keretek között tartsa, illetve ha az illetõben nincs meg a motiváció erre.

body_andras 2019.10.11. 10:26:18

Mindig is azzal volt a baj hogy valaki eljut arra a lelki állapotra hogy ütni kezd.
Se a tanár, se a szülő, se a gyerek ne erőszakoskodjon. Mindegyiknek kell pszichológus mert nemhogy lerakódik, lezúdul a lelkükbe a sok hétköznapi szar. Frusztráltak és ütik azt aki nem üt vissza. Legyen alapjog és kötelesség a pszichológiai tanácsadás, legyen hozzá elég szakember és rendes fizetés. Ha mindemellett még mindig vandálok járnak a suliba akkor azoknak legyen javítóintézet mert nyilvánvalóan eszük ágában sincs a társadalomban normálisan részt venni. Ha mindezek után még felnőttként is aggresszívek akkor legyen elrettentő büntetés, és ne azt a példát lássák a gyerekek hogy a Cigánynak bármit lehet, agyonver egy embert aztán a börtönben még perelhet mert fázik vagy nem ízlik a bableves. A gyilkosok rohadjanak életük végéig a sitten, nyugodtan akasszák fel magukat ha nem tetszik a rendszer. A dulakodók vegyenek részt kemény rehabon, a visszaesőknek minimum 30 év, a nemi erőszakolóknak kasztrálás.
Semmi nem rettenti el ezeket a gonosztevőket, ha cigány akkor védi őket a rasszista-aduász, ha elítélik akkor is kiteszik rövid időn belül az utcára, odabent meg továbbképző akadémiára jár ahol megtanul ügyesebben lopni, csalni, bántalmazni.
Csak a gyermekbántalmazók kapnak valódi büntetést, akiket a "becsületes" rabtársak halálra kínoznak.
Nem normális ez a világ ahol meg se fordul az emberek fejében hogy ne bántsák egymást. És se igény, se ambíció nincs arra hogy akár pénzzel bárki támogassa, inkubálja a megoldást közösségi szinten.
Félreértés ne essék: az iskolában (a fent sorolt esetek mintájára) balhézó gyerek szerintem nem "szegény, meg nem értett, hátrányos csemete", akit pátyolgatni kell. Csak egy agresszor fasz aki ha nem javul meg szakszerű segítséggel sem, akkor húzzon a picsába a közösségből. Ha a szülei pofánverik, attól nem lesz jobb gyerek, pláne egészséges felnőtt.
Ilyen-olyan etnikai vagy kulturális kisebbségek is leállhatnának már azzal, hogy szent tehénként kell bánni velük, közben meg következmények nélkül garázdálkodhatnak. Nem, basszák meg, egy kurva csónakban kéne eveznünk!

body_andras 2019.10.11. 10:38:20

@Ekrü: Az 18 éves démonizált kiscsaj azok ellen állnak ki a pódiumra akik a te pénzeden kokóznak, kurváznak luxusjachton 30 éve, soha életükben egyetlen percig nem végeztek érdemi munkát, csak telehazudták a fejedet arról, milyen eredményes államférfiak, honatyák vagy épp polgármesterek. Még jó hogy nem forradalmi latin-amerikai vagy afrikai országban vagyunk ahol a gyerekek fegyvert fognak és lelövik a náluk jobb sorsú, ártalmatlan, munkából élőket csupán elitellenes hangulatból.

Minden ballib bérretteg 2019.10.11. 10:40:26

@body_andras:

Az számomra is felfoghatatlan, hogy lincselő vadállatoknak intéznek több milliós kártérítéseket Soros féle álcivil tetvek.
A társadalom rombolás nyílt célja a Soros féle bandának.
A megvalosítás eszköze a bűnözők védelme, a tanárok jogainak elvétele, oktatás ellehetetlenítése, és az integrációra képtelen migránsok EU-ba hozatala.

Minden ballib bérretteg 2019.10.11. 10:42:04

@body_andras:

Már boccs, de Budaörsi libsi polgármesternek maszíroztatni a pöcsét, mennyivel emelkedettebb a luxusprostizásnál ?

MEDVE1978 2019.10.11. 10:50:43

@Comte de Gippaud:
Ez a büntetés érdekes dolog. Most elsős a nagyobb gyerekem, a tőle / tanároktól hallottakból úgy látom, hogy büntetés még mindig szignifikánsan jelen van. Az osztályában van egy "magatartásértékelő" rendszer, egy tábla formájában a falon. Aki "rossz" volt az bekerül a felhőcskével jelölt rossz kategóriába. Ugyanígy, aki "rossz" tornaórán az nem játszhat a játszós részben.

Viszont a gyerekekkel való tapasztalatom (a sajátjaim, rokonaim és barátaim gyerekeivel) azt mondatja velem, hogy különbözőképpen működnek a büntetések. Az egyik gyereknél nagyon jól működik és örökre "eltiltja" a negatív tevékenységtől, a másiknál totál indifferens, mert bár veszteségként éli meg a büntetést, nem köti össze a saját helytelen viselkedésével, még akkor sem, ha elmagyarázod neki. Sajnos itt jön be a kontraszelekció is a tanároknál, minden gyereknél meg kellene találni az individuális határát és kezelési módját, legalább egy bizonyos pontig, erre pedig se idő, se akarat, se motiváció. Ahogy egy esetleges problémánál is a tünetet kezelik, nem pedig magát az okot. Ezt már óvodában is láttam a gyerekeknél: Andorka sorban állásnál folyamatosan (alattomosan) lökdösi és csipkedi Misikét, de Béluskát és Krisztiánt is. Óvónéni sorakoztat, ő már csak annyit vesz észre, amikor Misike dühösen hátrafordul és lekever egy nagyot Andorkának. Misikét büntibe teszik, meg se kérdezik, mi történt, miért ütötted meg stb. Sőt a gyerekre se figyelnek, amikor mondja, hogy mi történt. Holott ez Andorka egyik "stratégiájává" vált lassan és valljuk meg, felnőttként egy ilyen helyzetben nehezen tudjuk elítélni a gyereket azért, mert visszaütött. Én értem, hogy irtózatosan munkás lenne minden ilyen szituációnak a végére járni, de így arra kondicionálják a gyereket, hogy a) alattomos legyen b) majd ha tanárnéni éppen nincs ott, akkor nagy az esélye, hogy répává veri Andorkát.

body_andras 2019.10.11. 10:51:44

@Minden ballib bérretteg: Te csak ironizálva hackeled a diskurzust, vagy tényleg elhiszed ezt a sorosozást?
Ember! A felső 1%, a "gazdasági elit" szarik rá hogy mindezek megtörténnek-e vagy sem. Van jobb dolguk is mint ilyen marhaságokkal foglalkozni. Ezt a Fideszesek is nagyon jól tudják. De szépen röhögnek rajtad hogy bekajáltad.
Egyik közszolgának sem emelkedettebb a kurvázása a másiknál. Nem érdekel hogy ki melyik kurzusnak hazudja az észt.
Csak azt nem értem, miért vannak ezen meglepődve hirtelen a népek. Jaj lopnak! Kokóznak! Kurváznak! Ez meg már sokezer éve, mindig ugyanaz a recept.
Mindegyik birkatábort abba a tévhitbe ringatnak, hogy nem kell az egyénnek felelősséget vállalni semmiért. Ott a másik oldalon a bűnbak, köpködj rá és te tiszta maradsz. Hát nem, barátom, az iskolában mini-bűnözőt játszó gyerek pont ugyanúgy a te bajod, mint az enyém is. Jajgatunk a "hatalomnak" hogy oldja meg, aztán mi lesz? Valószínűleg semmi, és eltelik még agy nap úgy, hogy se te, se én nem tettük jobbá a helyzetet. (Te vagy én, mindegy hova tartozik, én a két pólus közül speciel sehova.)

Minden ballib bérretteg 2019.10.11. 11:03:07

@body_andras:

A gazdasági elit elemi érdeke, hogy a nemzeti érdekek képviselte minnél gyengébb legyen. Az erőforrásokat így tudják legkönyebben megvásárolni bagóért.
Ukrajnai puccs után, pl azonnal megkapták Soros haverjai (USA Demokrata politikusainak családtagjai) a Naftogáz irányítását.
A nemzeti érdekek képvisletének szétcseszését motiválja a migránsok behozatala (plussz embercsempészet), az oktatás ellehetetlenítése (tanárok jogainak elvétele), és a bűnözük védelme (lincselők gyilkosok kárpótlása) egyaránt, amivel Soros álciviljei nyíltan foglalkoznak minden platformon.

Ekrü 2019.10.11. 11:38:38

@body_andras: Értem.Akkor szerinted is rendben van az ilyen beszéd nyilvánosan.Csak tudod ha ilyen példaképeket állítotok a fiatalok elé akkor utána nem kell csodálkozni,hogy a mai fiatalok ,hogy beszélnek vagy hogyan viselkednek.Hát szerintem meg nem.Legalábbis én nem szeretném ha az én gyermekemnek egy ilyen lenne a példaképe.

midnightcoder2 2019.10.11. 11:50:19

@body_andras: "Az 18 éves démonizált kiscsaj azok ellen állnak ki a pódiumra akik a te pénzeden kokóznak"

Nem. Ez ellen a jelenség ellen minden normális ember kiáll, kb. oldaltól függetlenül. Nem az a gáz amit mondott, hanem az, ahogy. És ha ezt egy leharcolt nyóckeres írástudatlan lotyó mondja akkor max. azon lehet elcsodálkozni, hogy egy ilyennek mikrofont adnak a kezébe, de ezt egy 18 éves gimnazista kiscsaj mondta. A leendõ élcsapat potenciális tagja...

leroi 2019.10.11. 12:34:35

@midnightcoder2:
Aki 14 évesen hülye, az jó eséllyel 18 évesen is az lesz.

Jó eséllyel 14 évesen is látja, hogy nincs esélye az életben és ezen az iskola nem segít. Ha lenne értelme, akkor másképp állna hozzá, de mivel tök mindegy, hogy kettessel vagy ötössel végzi el a szakiskolát, ugysem lesz belőle soha Borkai Ádám, ezért aztán nem is érdekes számára. És ennek megfelelően is áll hozzá.

"Az sikolai közösségeket úgy kell összeállítani, hogy abban a tipilus viselkedésű és értékrendű gyerekek legyenek többségben."

Elég ha pár "nem tipikus" viselkedésû van, ha a tanárnak nincs eszköze arra, hogy normális keretek között tartsa, illetve ha az illetõben nincs meg a motiváció erre.

Bocs, de ez kézből kontra, saját pedagógusi tapasztalat és kutatások alapján is. Simán be lehet integrálni akár fogyatékos gyerekeket is az oktatásba. A csoporthoz tartozás hihetetlen erős motiváció tud lenni, csodákra képesek a gyerekek. (Az persze ezzel együtt igaz, hogy az otthonról hozott mintát, marja nehéz felülírni és ha ehhez még egy szubkultura is társul, na ott már tehetetlen a pedagógus kb.)

de hát a bonyolult kérdésekre sosem voltak egyszerű ÉS jó válaszok.

leroi 2019.10.11. 12:42:08

@Minden ballib bérretteg: A liberális oktatás olyan közegbe működik, ahol a diákok legalább 80% de inkább 90%-a teljesíteni akar.

Azon esetleg nem kellene elgondolkodni, hogy miért nem akarnak teljesíteni a diákok? Talán mert nincs miért?
Akkor fognak teljesíteni a diákok, ha lesz társadalmi mobilitás. Ha a jó iskolai előmenetel jobb lehetőségeket nyújt azoknak is akik nem az Apáczaiba, meg a Fazekasba járnak, hanem valamelyk szakiskolába, esetleg kis falu kis iskolájába. Amíg ez nem történik meg, addig ne számítsunk sok jóra...

Alien2000 2019.10.11. 13:19:32

@Terézágyú: Annó anyám azt mondta a magyartanárnak mikor általános iskolába jártam, ha nem viselkedek nyugodtan lekeverhet egy két atyait.
Majdnem így is lett.
S mégis tiszteljük a tanárainkat, nem mindegyikre igaz, de szeretettel gondolunk vissza rájuk.

midnightcoder2 2019.10.11. 13:19:48

@leroi: "Akkor fognak teljesíteni a diákok, ha lesz társadalmi mobilitás."
Egy fenét nincs. Igazából pont az a baj, hogy túl egalizált a társadalom. Ma egy Tesco pénztáros legalább olyan jól keres mint mondjuk egy pedagógus, és ehhez még érettségi sem kell neki. De ha picit feljebb mész, egy mérnök, informatikus elég jól keres, de egy maszek vízvezetékszerelõ még jobban.

Vipera01 2019.10.11. 13:42:46

Az a szomorú, hogy kilenc évnyi kétharmados "nemzeti, konzervatív" kormányzás után ugyanúgy liberális szellemiség uralkodik az oktatásban.

A gyermekek jogairól hallgatni kellene, és a gyermekek KÖTELESSÉGEIT kellene promótálni.

s 2019.10.11. 13:47:07

@icipicicsipa: "A mocsok liberális tette ezt."
Kilenc éve ti vagytok hatalmon, buzikám. Tehát a MOCSOK NER MIATT LEHET EZ kizárólag.

Egyébként mindig a tanárnál van az előny, bármennyire is szarul érzik magukat ebben az országban. Mert a tudás náluk van, a hülyegyerek meg hülye is marad. Az okos fog végül nyerni.

s 2019.10.11. 13:51:01

@midnightcoder2: "Ma a derék liberális kultúrpolitika"
Kilenc telibeszart éve csak ti vagytok mindenhol, baszod. Képes vagy ezt felfogni, te szerencsétlen, elmebeteg barom?

s 2019.10.11. 13:54:18

@lenörd hofstadter: Ja. Ezekből még akár polgármester is lehet, ha így folytatják. Meg milliárdos kurvapecér kábítószeres kis geci. Bár az már megvan, csak a hivatal hiányzik még.

s 2019.10.11. 13:55:53

@Terézágyú: "Szerinted ezeket a kommenteket is mind cigányok írták???"
Az ki van zárva. Ők nagyrészt analfabéták.

s 2019.10.11. 13:59:06

@kiscsilla: Szépen vagyunk, kiscsilla. Talán felnőttképzés kellen foglalkoznia. Ha még nem késtünk le róla teljesen.

s 2019.10.11. 14:01:08

@midnightcoder2: "az is egyenlõség ha mindenki egyként primitív tahó"
Neked sikerült.

s 2019.10.11. 14:03:27

@midnightcoder2: "a derék liberósan nevelt holland gyerekek egy centivel is közelebb lesznek a munkaerõpiacon 15-20 év múlva a kínai mérnökökhöz"

Nem lesznek közelebb. Távolabb lesznek. Előttük.

s 2019.10.11. 14:05:22

@bontottcsirke: "Középosztály hiánya,"

orbánodnak szóljál. Ő a felső részt építgeti, tudod? Oligarcháékat.

midnightcoder2 2019.10.11. 14:09:24

@s: "Mert a tudás náluk van, a hülyegyerek meg hülye is marad. Az okos fog végül nyerni."

Csak a hülyegyerek azon a ponton ezt nem látja. A pedagóguson pedig nem segít az, hogy a hülyegyerek aki pofánvágta, késõbb egész életén át szopni fog és hajléktalanként végzi.

"Kilenc telibeszart éve csak ti vagytok mindenhol, baszod."

Ha nem vetted volna észre, én soha nem valakivel vagyok, max. valakik ellen. Ergo a többes szám esetemben nem igazán jogos. A másik része a dolognak, hogy a kultúrpolitika nem igazán szabályozható ma már lokálisan. Orbánék rámászhatnak a TV2-re és a MTV-re, de ezek hatása elenyészõ a többi médiához és fõleg a nethez képest.

midnightcoder2 2019.10.11. 14:11:13

@s: "Nem lesznek közelebb. Távolabb lesznek. Előttük"

B+ már most mögöttük vannak. A technológiai verseny már rég az USA és Kína között zajlik. Az EU ezt max. a kispadról figyeli.

s 2019.10.11. 14:12:27

@neet: "Mitől lennének jók?"
A neveléstől. Tudom, hogy nem kap érte sokat, de ezt Önnek (is) kell elvégezni. Meg mindenki másnak. A szülőknek, a társadalomnak, stb... Egyedül maradtak mára ezzel, de nyerni innen kell. Különben végünk van, mint társadalom.

s 2019.10.11. 14:19:46

@midnightcoder2: A technológia előtt van valami fontos, amiről elfeledkeztél. Pedig annyira lényeges, hogy még a technológia is ettől függ. Az pedig a rendezett tudás és az innovatív szellem. Egy "liberós" országban az mindig jobban megy, mint egy autoriter berendezkedésűben. Én hosszú lejáratban tehát inkább arra fogadnék, ahol az ötletek képződnek.

s 2019.10.11. 14:23:35

@MAXVAL bircaman közíró: A finn oktatási modell nem teljesen ez. Tehát ismét igazoltad a frappáns beköszönéseddel, hogy mekkora fasz is vagy te valójában.

s 2019.10.11. 14:30:36

@MAXVAL bircaman közíró: Akkor én vagyok a kivétel. Valóban elhúzhatnál a gecibe, de azért nem mondom ezt mégsem, hátha itt tanulsz valamit. Megtörténhet végül is.

s 2019.10.11. 14:44:21

@Minden ballib bérretteg: Na de mit tett ezzel szemben orbán? Már több, mint kilenc éve? Érted?
OOOOOORRRRRRBBBBBBÁÁÁÁÁÁNNNNNN??????
Mi a beteg faszt tett orbán?

s 2019.10.11. 14:47:21

@midnightcoder2: "Aki 14 évesen hülye, az jó eséllyel 18 évesen is az lesz."
Te vagy rá a bizonyíték.

bölcsbagoly 2019.10.11. 15:08:07

@s: pofátlanság netovábbja a 9 évre hivatkozni, miközben az elvtársaid a nyugati haverjaik segitségével ott tesznek keresztbe a valódi rendszerváltásnak ahol csak tudnak! Megakadályozták a z alkalmatlan, kiöregedett komcsi bírók nyugdíjba küldését, érzékenyitik a fiatalabbakat, a bűnözőknek mondvacsinált okkkaol nagy kártéritéseket itéltetnek meg, akadályozzák az iskolai szegregációt, a kisegitő iskolák/osztályok létrehozását, mellszélességgel kiállnak a hajléktalanok életvitele mellett, akadályozzák, hogy a tanulókat a kotelességeik teljesitésére kényszerithesse bármi, kizárólag a jogaikat hangoztatjátok, mint minden más semmirekellő esetében is, stb, stb. DE mindeért amit okoztatok a mostani rendszert hibáztatjátok! Álszent hazaáruló gazemeberek vagytok!

s 2019.10.11. 15:37:28

@bölcsbagoly: "Álszent hazaáruló gazemeberek vagytok!"
A takonybaszó, telibeszart mocskos pofájú, kurva rohadt szifiliszes, buzi tahó fogatlant ribanc anyád a hazaáruló.

eeeeeeeeeeeemmmmúúúúúúúúúúúúúúúúúúttttkkkkiiiillleeeennnncccccéééévvvvvvv

A kurva rohadt anyádat. Nem ezt pofáztátok ti is? Vagy az akkor még csak nyolc volt?

bölcsbagoly 2019.10.11. 17:50:08

@s: na né hogy toporzékol a bugris ellenzék! Bemutatja, hogy a proli vér nem vész el, csak átalakul. Bunkó vérré!

bontottcsirke 2019.10.11. 19:56:30

@s: most már csicsikáljál, beszóltál mindenkinek, kiváló dolgozó érdemrendet be is vasalhatod.

heptakontanonaéder 2019.10.12. 00:34:55

@midnightcoder2:
Akkor örülhetsz, még pár év és elfelejthetjük azt a rohadék liberófertő nyugatot, mint az orosz föderáció legújabb tagja! O1G majd levajazza putykóval (két szopás között)

élhetetlen 2019.10.12. 02:06:50

@midnight coder: Ez hosszú. nem lehet végigmenni rajta. Csak két mondat. “az oktatási reformok fő célja nem önmagában a jobb iskola, hanem a jobb teszteredmények elérése lesz.” .Ez is hosszú, index.hu/gazdasag/2018/09/16/tarsadalom_kinaiak_budapesten_longform_kinai_negyed/ ,és van benne az is, hogy a gyereket otthon hagyják, hogy ott tanuljon, de van benne ilyen is: “Annie és családja régóta tervezte, hogy elhagyják Kínát, elsősorban azért, hogy a fiuk egészségesebb környezetben nőjön fel, és ne kelljen a kínai oktatási rendszer borzasztóan kompetitív, versenyistálló-szerű intézményeibe járnia.”. Szóval nálad sincs, nálam sincs a bölcsek köve. Ez a mondat meg megér egy külön misét. “Ezenkívül erős a szolidaritás is, amíg az utolsó gyerek nem tudja az adott műveletet, addig nem mennek tovább.” Nálunk ez miért nem megy? A hat éves gyerekek többsége nem hülye, csak vannak, akiknek segítenek otthon, és vannak, akinek nem tudnak segíteni a szülők, mert ők sem tudják. Ha költenénk arra, hogy délután ne egy már szétesett tanár “vigyázzon” a gyerekekre, hanem egy friss erő vegye át azokkal, akik nem értenek valamit, azt, amit nem értenek, akkor előrébb lennénk. Be lehetne vonni azokat a tanulókat is, akik értik. Mert az a gyerek, aki az általános harmadikra leszakad, az már csak unatkozni fog, és renitens lesz. És, ha egy gyerekkel elhitetik, hogy ő is megértheti azt, amit a többi, az motiválja. Egy hülye példa, a 11 évvel fiatalabb öcsém hazajött, és mondta, hogy nem érti a százalék számítást. Úgy is maradhatott volna, de én leszámoltam 100 szál gyufát, aztán lejátszottuk, és megértette.

élhetetlen 2019.10.12. 02:53:11

@bölcsbagoly: Te nagyon bölcs. Kicsit elfajultak itt a dolgok, és csak szolidan kérdezek. Az igazi rendszerváltást az akadályozza, “Megakadályozták a z alkalmatlan, kiöregedett komcsi bírók nyugdíjba küldését”, hogy nem mindenhol Polt Péter ül, aki a nyilvánvaló fideszes disznóságokat sem látja, mert nem akarja látni? “bűnözőknek mondvacsinált okkkaol nagy kártéritéseket itéltetnek meg”. A bűnözőket csak a polgári társadalomtól elkülönítésre ítélték, nem kínzásra, vagy méltatlan körülményekre. “akadályozzák az iskolai szegregációt”. Az mit segítene? És mi alapján, mikor szegregálnál? Lásd, élhetetlen 2019.10.12. 02:06:50. “mellszélességgel kiállnak a hajléktalanok életvitele mellett”. Nem erről van szó, csak amíg azoknak, akik nem tudják megoldani a helyzetüket, nem biztosít az állam egy ágyat, ahova minden este ő fekhet le, és nem minden este másik ágyon, ágynemű nélkül, nem tudja ki után, és nem kap egy zárható szekrényt, addig ne büntessék, ha még az utca is jobb. Próbálj meg úgy munkát keresni, hogy a hátadon a matracod, mert az ideiglenes szállóról teljes cuccal menned kell reggel. Jobb szállásra meg csak munkaviszonnyal vagy jogosult. “akadályozzák, hogy a tanulókat a kotelességeik teljesitésére kényszerithesse bármi”. Hogyan akarsz kényszeríteni valakit arra, hogy megértsen valamit? Téged sem lehet kényszeríteni arra, hogy megértsd, amit írok. Arra akarod kényszeríteni a gyerekeket, hogy egyenes derékkal, hátratett kézzel üljenek, mert azt lehet, de attól nem lesznek okosabbak. A gyerekeket nem idomítani kell, hanem foglalkozni velük. Ezek a gondolatok fel sem merülnek benned, csak hazaáruló gazemberezni tudsz. Lehet, hogy te árulod el a haza jövőjét, ha konzerválni akarod a felsorolt, általad vágyott világba illő dolgokat.

élhetetlen 2019.10.12. 03:18:36

@Vipera01: “A gyermekek jogairól hallgatni kellene, és a gyermekek KÖTELESSÉGEIT kellene promótálni.”. Hát igen, egy hat, tíz éves gyereket nem, segíteni, oktatni, nevelni kell, hanem számon kérni a kötelességei teljesítését, amely kötelességeket te osztottál ki. Gondolom, téged így neveltek, azért lettél ilyen empatikus. Kötelessége a suliban jól produkálni. Visszatérek egy előző példámra, más irányból. Tegyük fel, nem érted a százalék számítást, és bekapsz egy egyest. Otthon a sarokba térdeltetnek kukoricán, mert ettől majd megérted a százalékszámítást. Mert, ugye, a kötelesség mulasztást csak bünteni lehet. Bravó!

bölcsbagoly 2019.10.12. 10:16:52

@élhetetlen:
1. Csak hülye ellenzékiek képzelik,hogy PP felügyeli az összes nyomozást és utasításokat ad az ügyészeknek. Ha így lenne, akkor a "8 év" mai ellenzéki bűnözői nem úszták volna meg ejnye-bejnye büntetésekkel, vagy felfüggesztettel.
2. Nem kínzásra, de nem is luxus életre a börtönben mint Norvégiában vagy Svédországban. .
3. Látszik, hogy szegregált osztálybn jártál te is, mert ha nem, akkor tudnád, hogy mennyire "segíti" a haladást akár egy-két hülyegyerek is vagy túl aktiv, fegyelmezhetetlen. No nekik nincs helyük a normálisok közt!
4. Hazudsz, maguk a hajléktalanok nem mennek be az ágyra, mivel nem viselik el egymást, ben akarnak szabályokat betartani, pont amiért hajléktalanná váltak.
5. A gyerek is képes fegyelmezetten viselkedni s az nem idomitás, hanem nevelés kérdése! Csak ti hülye libsik tojtok minden fegyelmezésre, mert az anarchia az igazi kedvencetek: csak tit és ti és amit ti akartok!
6. Igen a kisgyewrek is egyszere kell megtanulja melyek a kötelességei éls a vele járó jogai! De ti a kötelességeket felnőtt korotokban sem respektáljátok. MIért , meg kellene dicsérni azt aki nem teljesiti a kotelességét?
7. A fene akarja a mostani helyzetet konzerválni, benne titeket! Menjetek el előbb a francba, oda ahol a sajátjaitok közt lesztek, mi akkor megleszünk boldogan magunk közt! TE egy megveszekedett hülye libsi széplélek vagy, aki mindent a nprmálisnak az ellenkezőjéről lát s akar!

élhetetlen 2019.10.12. 17:37:53

@bölcsbagoly: Ahhoz képest, hogy normális stílusban írtam neked, jól sikerült a válaszod. “Látszik, hogy szegregált osztálybn jártál te is”,” Hazudsz”, “Csak ti hülye libsik tojtok minden fegyelmezésre, mert az anarchia az igazi kedvencetek”, “Menjetek el előbb a francba”. Szép teljesítmény, igazi észérvek. Ezt viszont nem veszem sértésnek, “TE egy megveszekedett hülye libsi széplélek vagy”, mert inkább vagyok. libsi széplélek, mintsem olyan bunkó illibsi legyek, mint te.

bölcsbagoly 2019.10.12. 18:57:45

@élhetetlen: Ismerlek jómadár! A legudvariasabban előadott hülyeség is az ami! Adieu....

élhetetlen 2019.10.12. 19:27:38

@bölcsbagoly: Mi van? Te büszke vagy rá, hogy a saját hülyeségedet nem tudod udvariasan előadni? Hibámul rovod fel, hogy én képes vagyok rá? És nekem írtad, hogy szegregált osztályba jártam? Egyetlen felvetésemre sem válaszoltál, ez nem is kötelező, de az nem elegáns, ha normális válasz helyett összehordasz egy rakás sértést. De úgy tűnik, te ezt nem érted.

Reactor 2021.02.20. 20:07:54

A megoldás egyértelmű lenne: minden diáknak azt az anyagot, azt a tudományterületet kellene elsajátítani - de azt az egyet jól! - ahol a legjobban szerepel, legjobbak a jegyei, ne adj'Isten még érdekli is, nem csak kényszerből üli végig a 45 perceket. Amiből pedig rossz, nincs hozzá affinitása, elégteleneket kap sorban, otthon meg büntetéseket miatta, azt ne tanulja meg. Tanulja ezek helyett azt, amiben jó, amivel ki tud tűnni, és később pénzt is keresni vele. Egy matekból kiváló, de mondjuk irodalomból és testnevelésből gyenge tanulónak ne arra menjen már el a tanítási nap 75 százaléka, hogy Coopert futtatnak vele, és kötelezően megtaníttatják vele, hogy Ady Endre vajon hasonülös vagy fejenállós pózban kúrta-e meg Csinszkát. Foglalkozzon a matekkal, mert abban jó. Aki meg mondjuk segghülye a természettudományokhoz, de kiváló élsportoló, az menjen ki a pályára, tornaterembe ahelyett hogy egy padban eszi a fene reggel nyolctól délután kettőig.
Aki meg mindenhez totál hülye idióta, arra ne kényszerítsék rá az iskolát, menjen utcát seperni, vécét pucolni, csatornát tisztítani, lábtörlőre is szükség van a társadalomban. A tanárverést meg brutálisan szankcionálni kellene, kezdetnek például a delikvensek nyomorékká verésével, és minimum öt év letöltendővel. Persze ebben a bűnözőpátyoló, korrupt, selejt rendszerben, ahol csak az ártatlanok bűnhődnek, ez mindörökké csak utópia marad, tudom én.

@Terézágyú: Az egész gengszterváltás egy izzadságszagú politikai elbaszás volt, ezt így utólag teljesen nyugodtan ki lehet jelenteni. Tehát igen: vissza az egész.

@midnightcoder2: És ha nem marad ott, akkor mi van? Őszintén, kit érdekel, a Zsindex mit tűz fel és mit nem a címlapra? A leghitványabb, legfostosabb netszemét, még a 4chan is veri színvonalban. Nem is csoda, hogy elbukott.

@MEDVE1978: Azt mondod, ne kezeljük ezt a problémát azzal hogy "régenmindenjobbvót", helyette alkalmazkodjon az oktatás a kialakult helyzethez. Ezzel csak annyi a gond, hogyha az oktatásnak kell a konstans elhülyüléshez idomulnia, nem megfordítva, akkor itt rövidúton idiocracy (a hülyék diktatúrája) lesz. Abból pedig többnyire anarchia válik. Úgyhogy, ha nem haragszol, én maradok a "régenmindenjobbvót" mentalitás mellett. Nyugodtan boomerezhetsz, attól nem lesz kevésbé igazam.

@Ekrü: Zsindexéknél csak akkor mehet a trágár beszéd, ha az ő kutyájuk kölykétől érkezik. Az ellenoldalnak pedig a kultúrált hangvételű hozzászólásait is kicenzúrázzák, az íróját pedig többnyire tiltják.
Ím a szólásszabadság Zsindex módra: a mi szekértáborunknak mindent szabad, a többiek meg kussoljanak, mert azok mind nácik.

@body_andras: Mi az uralkodás első szabálya?
MINDENÉRT te vagy a felelős.
A hatalomnak való "jajgatás" teljesen jogos tehát. Oldja meg a helyzetet. Nem tudja? Akkor mit is keres a trónszéken?

@élhetetlen: A gyereket nem idomítani kell, ez stimm, de nevelni muszáj. Érted? MUSZÁJ. A saját érdekében. Mert lehet, hogy az időben kapott atyai pofon később nyolc év letöltendőtől kíméli meg.
A csövesek zöme pedig önhibájából került oda, ahová. A társadalomnak nem feladata az ő jólétük, vagy bármilyen létük biztosítása. Ha nem bagóra, kannásra, meg drogra költenék amit kapnak, ki tudnának jutni a mocsokból.

MEDVE1978 2021.02.21. 11:52:26

@Reactor: A fokozatos elhülyülés egy érdekes elmélet. Már Szókratész, Arisztotelész is ki volt akadva a fiatalok viselkedése miatt és a történelmen végig látható egy olyan egyértelmű irányzat, hogy az idősebb költők, filozófusok a fiatalok elhülyülését / erkölcseik elvesztését, összegezve azt, hogy rosszabbak mint a korábbi generációk vetették a fiatalok szemére (proto-knowledge.blogspot.com/2010/11/what-is-wrong-with-young-people-today.html).

Az elhülyülés azért is érdekes szemlélet, mert szerintem az egyes generációknak más képességekre van szüksége a boldoguláshoz. Egy távoli példával élve: lehet, hogy mondjuk a XX. század elején a női háztartási ismeretek között a főzés, varrás, kézi mosás, vasalás, kötés, hímzés oktatása elkerülhetetlen volt, mivel a nők döntő része háztartásbeliként ezeket ténylegesen alkalmazta. Ma már viszont nem az, hiszen a nők döntő része munkahelyen dolgozik, illetve számos dolgot technikai eszközök könnyítenek meg. Ugyanígy mondjuk a rajz egy mérnöknél. Nyilván 100 éve egy mérnöknek tökéletesen kellett kézzel rajzolnia. Ma már nem ezen van a hangsúly, ha egy programot jól használ, akkor jobb mérnök lehet belőle.

Maga a mindennapi élet és a mindennapi élethez szükséges ismeretanyag alakul át folyamatosan. Szerintem az oktatásnak ezt követnie kell. Mária Terézia korában az átlag gyereknek elég volt a birodalom himnuszát megtanulnia, illetve valamennyire írni és olvasni, valamint összeadni-kivonni kb. 100-ig. Ennyi bőven elég volt, ettől még lehetett jó gyári munkás és jó szántóvető is. Ma másféle dolgok kellenek. Lehet, hogy a mai gyereknek már nem azt kell megtanítani, hogy a közlekedőedényben hogyan mozognak a folyadékok, hanem azt, hogy az interneten hogyan találod meg a megfelelő értelmes tartalmat és hogyan különbözteted meg a hiteltelen baromságoktól. Ha a tananyag ezzel nincsen összhangban, akkor az iskola egyre inkább eltávolodik a mindennapoktól és az emberek generációi erősebben fogják azt érezni, hogy ez egy rájuk oktrojált, haszontalan valami.

Itt természetesen hangsúlyokról van szó. Nem véletlen, hogy az alternatív, elit iskolák projekt formában, kis csoportokban oktatnak. Ez sokkal jobban hajaz számos munkahely stílusára és az ott érvényesülésre, mint a tradicionális, frontális oktatási modell. Persze ez igazi gúzsba kötve táncolás abban az értelemben, hogy a közoktatásban, ha akarnák se tudnának ilyen kis csoportos, alternatív rendű oktatást megvalósítani, mert több képzettséget igényel a tanárok részéről, illetve egyszerűen több tanárt, kapacitást - amire meg "nincs" pénz.

Összegezve: a fiatalok nem szükségszerűen hülyébbek, csak mások. A társadalom, a gazdaság is változik. Ha az iskolarendszer ezt nem követi, akkor egyre inkább igaz lesz rá, hogy nem korszerű ismereteket ad rá, ebből kifolyólag a szolgáltatást igénybe vevők nagy része: így a munkaadók, akik majd a képzett embereket alkalmazzák, illetve maguk a rendszerből kikerülő gyerekek is azt fogják érezni, hogy ez egy kellemetlen nyűg, ami a későbbi életük szempontjából felesleges volt. Természetesen ez is "tendencia", tehát feleslegesebbnek fogják érezni. Makro szinten ez közgazdaságilag rosszabb hatékonyságként fogható fel.
süti beállítások módosítása