Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Unod a várost? Vidd el a családot Erdőspusztára!

2019. május 22. - panpeterstop

erdos_csalad2.jpg“Debrecenbe kéne menni…” – így szól a szinte mindenki számára ismert régi népdal. Ha a cívisvárosban járunk, Erdőspusztára mindenképp érdemes elmenni. Akkor is ha nem Debrecen a célpontunk, hanem amikor úgy érezzük hiányzik a természet, az erdő, a friss levegő, a nyugalom. Mindez - és még annyi minden más adott a négycsillagos Erdőspuszta Clubhotelben, Debrecentől mindössze 4-5 kilométerre. Mi is ellátogattunk ide néhány napra feltöltődni.

Milyen a hotel?

Amikor közeledtünk, legalábbis a GPS szerint csupán pár percnyire voltunk a céltól, tavaszi zöldben pompázó erdőbe fogadott, ahol még őzek és fácánok is utunkba akadtak. A szálloda parkolójában már hamisítatlan erdei levegő csapott meg, ekkor döbbentünk rá, hogy nem egy kis parkos fás rész, hanem egy igazi erdő lesz a szállásunk néhány napra. A hotel elnöki lakosztályában kaptunk szállást, ami azt jelenti, hogy a legnagyobb részt vehettük birtokba, és nem túlzás azt állítani, hogy egy tágas otthonnak is beillene méretét tekintve a rezidencia: hatalmas nappali, tágas szobák kényelmes ágyakkal, jacuzzi-kádas, tusolós fürdőszoba, külön WC, mini-bár. A méretes terasz az erdőre nézett, lélegzetelállító kilátás nyílt az alattunk lévő medencékre is.

Hogyan telt az első nap?

Az első nap pihenéssel telt: sétáltunk, kipihentük a hosszú út és a fárasztó, dolgos, tanulós munkahetek fáradalmait a wellnessben. Kiizzadtuk a mindennapok stresszes méreganyagait a gőzfürdőben, a finn és az infra-szaunában és utána hosszú perceken át csak ültünk a kinti meleg medencében az erdőt, a tavaszi pompában virágzó fákat bámulva és a madarak csicsergésén elmélázva. Este nem maradhatott el a meccsnézés. Ekkora képernyőről eddig még nem volt szerencsénk  kedvenc csapatunk játékáért izgulni. 

 

Milyenek az ételek? 

A hotel külön éttermet is üzemeltet, ahová a helyiek is örömmel eljárnak hétköznapokon és különleges alkalmakkor is. Ottjártunkkor ballagást ünneplő családokat, szülinapozó párokat és egy esküvői sokadalmat is láttunk megérkezni. A vendégek nagy száma sem zavarta meg a nyugalmat, hiszen külön rendezvénytermek is vannak, nem csupán egyetlen éttermi rész. Sőt, kint a rusztikus stílusú vendégház részén - ahol szintén meg lehet szállni - egy külön kis szabadtéri, de fedett lugasos részen egy főzős műsort is éppen forgattak

Az ételek nagyon ízletesek. Óriási adagokat kaptunk, még a gyerekadag is bőséges. Zömében klasszikus, magyaros konyhát visznek, de találhatók az étlapon külhoni ételek is, mint a curry-s csirkemell vagy a sous vide borjúszűz, füstölt tofu fajitas vagy a lime-os sajttorta. Idény zöldségekkel-gyümölcsökkel is főznek és a helyi Arbo Tanya állatait is feldolgozzák. 

A helyi specialitásokat is kipróbáltuk, például a szárnyas tejszínes krémlevest, a rackabirka pörköltet, helyi Fenyves salátát, csülköt, disznósajt-válogatást, libamájból készült előételt. A reggeli svédasztalos. Bent és kint a teraszon is el lehet költeni a reggelit. A választékban itt is helyet kaptak a helyi termelők termékei, finom házi sajtok, biotej, kolbászok, szalonnák. A tepertő-és tojáskrémjükről pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Rántotta, tükörtojás, sült sonka, bacon, hurka, kolbász, felvágottak, zöldségek, dzsemek, méz, gabonapelyhek, friss péksütemények, joghurt, kefír, gyümölcslevek, kávék, teák, gyümölcsök is benne vannak a reggeli választékban. A borkedvelőknek jó hír, hogy van külön hangulatos, 40 férőhelyes borospince is. A pincérek nagyon udvariasak, előzékenyek, ugyanez elmondható a személyzet többi részéről is. Az egyedülállóan korszerű pincérhívó rendszernek köszönhetően, azonnal érkezik egy pincér, hogy kiszolgálja a vendégek kényelmét.

Mit lehet még csinálni?

A szálloda egy EUs-s pályázaton nyert gyakornoki programjuk fejlesztésére, így sok fiatalt alkalmaznak. Második napunkon többükkel is találkoztunk. Ők segítettek a dodzsemnél, az 9d-s mozinál is. Ilyen is van a hotel élményparkjában egy gyönyörű tó mellett. A moziban rengeteg film közül lehet válogatni, a virtuális élményekre is kiéhezett Z-generációs vendégeknek, vagy a kíváncsi szülőknek. Jómagam is kipróbáltam a filmet és utána nem volt egyszerű visszatérni a valóságba. Viszont muszáj volt, hiszen annyi mindent terveztünk még erre a napra, amelyből a dodzsemezés sem maradhatott ki. Itt egy forduló biztos nem elég, főleg ha több gyerekről vagy nagyobb társaságról van szó. A játszótéren számos hinta, alagút, csúszda is izgalmassá teszi a kisebbek időtöltést.

Ha valaki nyugalmasabb élményekre vágyik, az a tó pici szigetére elvonulva naphosszat horgászhat, ahogy tette is egy család, s beszámolójuk szerint sikerült is halat fogniuk. Aki nem hódol a pecázásnak, az vízibiciklizhet vagy csónakázhat is. 

 

 

Természetismeret óra, de nem a tankönyvből!

A hotelhez tartozik a főépülettől néhány percre eső Arbo Tanya sok-sok állattal. Baromfik gágogásától, kukorékolásától, kotkodácsolásától, hápogásától, kecskék mekegésétől, birkák bégetésétől, malacok röfögésétől és marhák bőgésétől volt hangos a farm, amikor odaértünk. Nem kellett sokáig várni, hogy megtudjuk miért ez állati hangzavar….épp ebédidőben érkeztünk, így az etetés idejére kondicionált állatok már alig várták, hogy megkapják a takarmányt, a gabonát, a friss füvet, kinek éppen mi kellett vagy járt.

A tanyán van külön lovas istálló is, lovagolni is lehet.  Szakképzett lovas oktatók örömmel állnak az érdeklődők rendelkezésére. Még a téli hónapokban vagy rossz időben is nyeregbe lehet pattanni a 800 nm-es korszerű, fedett lovardában. A Mézeshegyi Tavak körül  pusztakocsiztunk egy órácskára a ragyogó tavaszi napsütésben. A lovász rendkívül intelligensen magyarázott, ha kellett érdekes történeteket a környék élővilágáról, a kocsinkat vezető lovakról és hallgatott, ha úgy érezte szavak nélkül jobb a tájban gyönyörködni. Télen lovas szán is kérhető.

A gyerekek szerint olyan volt ez a nap, mintha folyamatosan egy biológia, környezetismeret vagy természetismeret órán vettünk volna részt családostól: rengeteg információ, benyomás ért minket, ráadásul kézzelfoghatóan, szagolhatóan, tapinthatóan, belélegezhetően. Megtudtuk, hogy mások is élnek ezzel a nem-formális tanulási lehetőséggel: óvodai csoportok, iskolai osztályok járnak ki a tanyára.

A hotel mellett néhány méterre, bent az erdő fái között nemrég épült egy fából készült 16 méteres kilátó, amire felmászva csodás panoráma tárul elénk. 

Mi van a környéken?

Ha távolabbra támad kedvünk kirándulni, számos túraútvonal közül választhatunk, vagy ellátogathatunk Debrecenbe vagy Hortobágyra. A Nyíregyházi Sóstó Zoo és Hajdúszoboszló sincs innen messze.

Bevalljuk, hogy mi is terveztük, de a szálloda megejtően hangulatos környezete nem engedett el minket, így belemerültünk a teljes pihenésbe és átadtuk magunkat az erdő önként és dalolva vállalt szobafogságának. A város megvár. Viszont családi gyökereket felkutatva elugrottunk a közeli Vámospércsre, ahol a helyi cukrászda első rangú. Megtudtuk, hogy Debrecenből is idejárnak süteményezni vagy tortát rendelni.

Erdő, kristálytiszta levegő, finom ételek, kényelmes, ízléses szobák, kedves vendéglátás, zubogó vizű medencék az erdőben, gyönyörű állatok? Mi kell ennél több egy tökéletes pihenéshez? Nem jutott eszünkbe semmi több, amivel ezt a listát még ki lehetne egészíteni.

Nincs hiányérzete annak, aki itt tervezi meg a családi nyaralást.

Kiknek ajánljuk?

Természetkedvelő családoknak, akik szeretnének nyugodt környezetben pihenni. Az óvodás-iskolás gyerekeknek ez maga a paradicsom. Az élménypark 9D-s mozijában és a dodzsem-parkban is sok élmény vár rájuk, nem beszélve a tanyáról, a lovaglásról és a lovaskocsizásról. Van külön pin-pong asztal is az erdőben. 

A kisebb gyerekesek számára van pelenkázó, babaágy, WC-ülőke. A wellness-részlegen nincs külön gyerekmedence, de láttunk kisebb gyerekeket karúszóban vagy úszógumival fürdeni a szülők mellett.

Az állattartókat is várják, mi is több kutyus gazdijával is találkoztunk.

Romantikázásra vágyó párok számára is ideális ez az erdei hotel. Akár kettesben is elfogyaszthatják a vacsorájukat a gyönyörű panorámájú teraszon, az erdő szélén. Mi is a desszertet a teraszon ettük meg a naplementében gyönyörködve. Nem mindennap mondhatjuk el, hogy a  mézes mákos gubát vagy a lime-os málnakrémes sajttortát az erdő mélyen a tavaszi fák lombja alatt tömény fenyőillatban madarak dalát hallgatva fogyaszthatjuk el. Aki erre vágyik, annak mindenképp érdemes ellátogatni erre a mesebeli ugyanakkor nagyon is valódi helyre.

 

Egy kis videós összeállítást is készítettünk a pihenésről:

Elérhetőség:

weboldal: http://www.erdospuszta-clubhotel.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/ErdospusztaClubHotel

Instagram: https://www.instagram.com/erdospuszta_club_hotel/

 

Minden jog fenntartva!

A cikk, a videó a szerző tulajdona. Ha idéznél belőle, írj nekünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr3914832368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Reactor 2021.02.20. 22:14:07

Ehehe, ez az "Erdőspuszta" név kicsit a fiktív "Simagöröngyös"-re hajaz :D
süti beállítások módosítása