Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Te figyelsz másokra?

2019. május 05. - panpeterstop

Figyelj oda idősebb családtagjaidra, hallgasd meg őket, törődj velük!  - Erre buzdít Bombera Krisztina és még sokan mások egy külföldi kampány nyomán.
montazsfoto.jpeg

Az elmúlt évek társadalomtudományi alapkutatásai, valamint a korábbi ifjúsági vizsgálatok azt jelezték, hogy nálunk a fiatalok közintézményekbe vetett bizalma meglehetősen alacsony. Eközben minél közelebb érünk a mikrokörnyezethez, annál nagyobbá válik a fiatalok általános bizalma. A Magyar Ifjúság 2016 nagymintás kutatás szerint a magyarországi 15–29 évesek teljes bizalommal fordulnak a családjuk, mint legkisebb organikus közösség felé. A családon belüli bizalom mértéke szinte össze sem hasonlítható a többi csoport, közösség, szervezet esetében tapasztalttal. Fontos megemlíteni, hogy a családi kötődések alakulásában több társadalmi változás is szerepet játszat. Például, a Z-generációs fiatalok (1995-2009) a legkisebb demográfiai csoport jelenleg nálunk (az USA-ban viszont szép számban vannak), ők hosszú idő óta a legkisebb családba születtek be és egyre idősebb szülők nevelik őket ( a továbbtanulás, a családalapítás egyre gyakoribb időbeli kitolódása miatt is). Könnyen megeshet, hogy szülő és gyerek között két generációnyi szakadék tátong. A mai tizen-, huszonévesek sokan élnek egyszülős háztartásokban is, így a kötődés még erősebb lehet az egyetlen szülő felé, akivel mindennapjaikat megosztják. A KSH adatai szerint a magyar családok 18 százaléka úgynevezett egyszülős háztartás. A Z-generáció a korábbi nemzedékekkel összehasonlítva viszonylag jólétben nő fel, bár vannak olyan globális krízisek, amelyek bizonytalanságot és szorongást okozhatnak számukra. Olvasni olyan írásokat, melyben a nemzedék tagjait nárcizmussal, egoizmussal vádolják, ami azért is furcsa, mert ez a nemzedék lesz az, akinek felnőttként egyre nagyobb létszámú idős emberről kell, hogy gondoskodjon.

Építsünk kötődő falut!

Az egymással való törődést nem lehet elég korán elkezdeni, különösen ma, amikor sem a gazdaság, sem a kultúra nem teremt ehhez kedvező környezetet. Dr. Gordon Neufeld és Dr. Máté Gábor A család ereje című könyvben arra buzdítják az olvasókat, hogy alkossák meg újra a kötődő falut. Milyen egy ilyen falu? Egy olyan hely, ahol a szomszédok ismerik egymást, ahol a boltosok többek, mint tömeggyártott cikkek arctalan eladói, ahol a család tagjai rendszeresen találkoznak, s a szülők barátai ha kellett betöltötték a pótszülők szerepét. "A dolgok korántsem voltak ideálisak - aligha voltak valaha is- , de volt egyfajta állandóság, az emberek érezték, hogy tartoznak valahová, és olyan kapcsolatok létesültek, amelyek láthatatlan mátrixként működtek és a gyermekek ebben nőttek fel és tanulták meg hogyan működik a világ." - ismerteti a mai negyvenesek gyerekkorát Dr. Máté Gábor, amikor a kötődésekkel teli falu valóság volt. 

Minden apró lépés számít

Ha nem is vagyunk képesek egyik napról a másikra egy kötődő falut megteremteni magunk köré, apró lépésekkel sokat tehetünk azért, hogy megtiszteljük egymást figyelmünkkel. A CauseArt Platform magyar szereplőkkel szeretné felhívni a figyelmet a törődésre, a szeretteinkről való gondoskodásra, legfontosabb kapcsolataink mélyebb, minőségi ápolására egy izgalmas projekttel, melyhez több sztár is csatlakozott.

Budapesten 2019. május elején Így figyelek Rád! jeligével szereplőket kerestek egy világhírű amerikai rendező új sorozatához. Legalábbis ezzel az indokkal hívták el a színészjelölteket.

A castingra érkezett másokkal együtt Gryllus DorkaIszak EsztiViktor KirályGanxsta Zolee és Kabát Péter is. A lassan kibontakozó sztoriból szereplőink megtudták, hogy a feladat igencsak összetett. Nincs szünet, ebből a szerepből nem lehet kiesni. A feladat része a közvetlen szereplőtárssal való intenzív és tartalmas kapcsolattartás.  Akár esténként és hétvégenként is. A szerepért nem jár pénz, de hőseink rengeteg pozitív energiát nyernek majd a szereplőtárssal való kapcsolattartásból, és maguk is úgy fogják érezni: bőven elég fizetség a kapcsolat élménye, az együtt töltött idő minősége.

"Színészjelöltjeink egyre értetlenebbé váltak, majd a szerepismertetés végén lelepleztük a „színésztársat.” Minden szereplőnek mutattunk egy képet saját édesanyjáról, édesapjáról vagy a nagyszüleiről. Ekkor értették meg, hogy szeretteikről és a szeretteikről való gondoskodásáról van szó. És hogy hogyan reagáltak hőseink, amikor megtudták, hogy Hollywood helyett az igazán fontos, valós kapcsolataikról van szó?"

- Teszik fel a kérdést a szervezők, melyre a választ az alábbi videóban megtalálhatod:

Mi az a CauseArt Platform?

Bondor Gabi és Bombera Krisztina alapították a CauseArt Platformot, s hogy miért azt így fogalmazták meg:

Mert szeretnénk többet adni, mint kapni mostmár mindabból, amit mi kaptunk az élettől. Erőt, hangot, élményt, tiszteletet generálni, másoknak. Együttműködést, horizontális viszonyokat, előrelépést építeni. " - olvasható a honlapon. 

causeart_pic.jpg

 

Az Így figyelek Rád kezdeményezéshez egy korábbi külföldi kampányból is merítettek ötletet. A CAP 2018-as "értő olvasás" program országos értékmarketing élménykampányáról a blogon is tudósítottunk.

Jelenlegi kampányukban ezt üzenik Neked:

Saját életed világhírű sorozatában te vagy a főszereplő. Figyelj oda idősebb családtagjaidra, hallgasd meg őket, törődj velük! Tölts fel egy képet az #igyfigyelekrad hashtaggel Instagramra és Facebookra, mutasd meg egy képpel és meséld el egy személyes történettel, hogy neked mit jelent az odafigyelés! Oszd meg a videóinkat, ha szerinted is fontos, hogy jobban figyeljünk azokra, akik életünk igazi értékei!

A kampány Facebook oldala: https://www.facebook.com/igyfigyelekrad/

A kampány Instagram oldala: https://www.instagram.com/igyfigyelekrad/

Ha olvasnál még a témában nézz szét a blogon vagy a honlapon: hu.generationdilemmas.com
A blog.hu-n is követheted az oldalt, sőt  Facebook-on is csatlakozhatsz, ott is posztolunk érdekes, új tartalmakat, nem csak erről a blogról.
Az Instagramon is szeretettel látunk!
Iratkozz fel a hírlevélre, hogy ne maradj le a legújabb hírekről!
Minden jog fenntartva!
A trágár, obszcén, politikai tartalmú vagy sértő kommenteket kimoderáljuk!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr3314808578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása