Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

"Az öltözködésben a legfontosabb kulcs az ŐSZINTESÉG magunkhoz"

2018. július 19. - panpeterstop

"Folyamatosan az vesz minket körül, hogy ha nem kapunk külső visszajelzést, megerősítést, akkor nem vagyunk elég jók, ha nem néznek utánunk, ha nem bámulnak meg, ha nem füttyentenek, ha nem kerülünk a középpontba, akkor nem vagyunk elég szépek" - így gondolja egy 21 éves lány.

dress_up_lany2.jpg

Motiváció

Elsőként a motiváció oldaláról közelíteném meg az öltözködés témáját. Ez egy meglehetősen tág fogalom, hiszen sokféle lehet a motiváció. Vehetünk fel azért valamit, mert tetszik, azért mert abban érezzük jól magunkat, azért, hogy valakinek tetszünk benne, azért mert az épp az alkalomhoz illő stb. De ezek mögött sokszor lapulhat egy olyan is, amivel nem is feltétlenül vagyunk tisztában.

Folyamatosan az vesz minket körül, hogy ha nem kapunk külső visszajelzést, megerősítést, akkor nem vagyunk elég jók, ha nem néznek utánunk, ha nem bámulnak meg, ha nem füttyentenek, ha nem kerülünk a középpontba, akkor nem vagyunk elég szépek. Igazából éhezzük a visszajelzést, a megerősítést, ami egy bizonyos szintig természetes és jogos.

Azonban sajnos ez lehet egy nagy csapda is. Mert ilyenkor tudattalanul is keressük fiatalon a dicsérő szavakat, a kedveskedő és olykor hízelkedő beszélgetéseket, de mégis, ha valakinek ez a fő motívuma (és hangsúlyozom, ez nem mindig tudatos...itt jön be a helyes ÖNÉRTÉKELÉS égető fontossága!!!), akkor nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerül, mert elkezd magára úgy nézni, mint egy test csupán, ami folyamatos pontozásra vár. És mivel a testünk van hangsúlyosan kirakatban, a valódi énünk, személyiségünk elbújhat mögötte, az árnyékában, hiszen így úgysem kap figyelmet.

Nem beszélve arról, hogy vannak olyan emberek (online, offline), akiknek kívánságai nem tisztességesek. Ahogy a fiúknál a szemükkel elégítik ki, hogy jól meglegeltetik a szemüket valakin, addig a lányok ennek kiszolgálásában a teljes kivetkőzésben. És sajnos ez a kettő tökéletesen egymás kiegészítése.

Szóval, sokszor észre sem vesszük, hogy a motívumainkba belekeveredhetnek alattomos kívánságok, és ilyenkor fel sem tűnik, de hajlandóak vagyunk beáldozni az önmegbecsülést, az emberi méltóságot, az erkölcsösséget és őszinte tisztaságot egy kis visszajelzésért. És hopp egy kis combika kilóg, hopp a váll is kikukucskál, nem beszélve a két számmal kisebb, második bőrként feszülős cuccokról.

Szerintem az öltözködésben a legfontosabb kulcs az ŐSZINTESÉG magunkhoz, amikor megvizsgáljuk, hogy mi motivál. Ez nem megy mindig, ezt senki nem mondta, de baromi őszintének kell lenni, és fejődni is lehet benne.

Természetesen nem elhanyagolható az őszinteség mellett a helyes önértékelés, hogy miben és hogyan látom az értékemet. Így már rá is térünk egy következő pontra, az önértékelésre önbecsülésre.

Önértékelés

Egy jó alkat, a dús haj, a szép bőr, a csinos csípőszélesség, ezek mind adottságok, ha úgy vesszük ajándékok, semmit nem tettünk érte, azon túl, hogy vigyázunk rá, ápoljuk magunkat (az persze kötelességünk). Így ez egy olyan dolog, amivel nem visszaélni kell, mert amikor közszemlére tesszük, vagy túlhangsúlyozzuk, akkor lényegében ez történik. Mindazonáltal fontos a nőiesség, és lehet, sőt, kell is hangsúlyozni, fontosnak tartom, hogy a női identitásunkkal azonosuljunk bátran. Nem a szépséggel van a baj, hanem azzal, ahogyan most a világ ezt kezeli, ahogyan arról gondolkodik. 

Felelősség

Az öltözködés önmagunk kiterjesztése, önmegvalósítás egy bizonyos fokig (hiszen mekkora öröm, amikor egy olyan darabot talál az ember, ami "teljesen én vagyok"). Azon túl, hogy az önkifejezés egy formája, igazából meg is osztjuk magunkat ezáltal, és itt jön be a KISUGÁRZÁS. Azt ugyebár senkinek nem kell magyarázni, hogy míg valakin az a szoknya necc, vagy már sok is...addig a másikon senki észre sem veszi, hogy hiányzik pár centi. 

De nem a cm a lényeg. Abba kell belegondolni, hogy ez mit okoz a másik nemben, mert az egyáltalán nem semleges számunkra. Hiszen a sok gondolat, vélemény, visszajelzés, reakció bizony rátapad az emberre - mint a sár a terepjáróra - és szép lassan belepi, onnan pedig sajnos gyorsan be is szívódik. Ezért az sem mindegy, hogy az ember mit sugároz ki, mert azt gyakran visszasugározzák.

És igen, persze vannak olyan helyzetek, amikor zsákruhában is utánad néznek, pedig nem vagy kihívóan felöltözve, de ez az a rész, amit nem már tudunk kontrollálni. Mégis, nekünk, a mi oldalunkon felelősségünk van, és azért számon kérhetők is vagyunk, hogy milyen motivációval és kisugárzással öltözünk fel. Szóval legyünk őszinték, én úgy látom, hogy igazából leginkább fifty-fifty a felelősség.

Cél

Szerintem a cél, hogy nagyon önazonosan öltözködjünk, ez kinek mi. Valakinek sportosan elegáns, valakinek csini, valakinek a vagányság és csinosság lágy ötvözete. De ehhez őszinteségre, jó önértékelésre, és világos önismeretre, illetve, talán már bátorságra is van szükség.

Megéri bevállalni, kicsit nem engedni a külső elvárásoknak, kicsit jobban magunkba nézni, mert cserébe olyat őrzünk meg, és kapunk vissza, ami valóban ÉRTÉK, társunk és magunk számára is.

 (Dorina, 21)

dress_up_himzes.jpg"Azért fontos számomra a Dress Up! kampány, mert az én generációm az, akik leginkább hatnak a Z generációra és egy hamis megfelelési kényszerbe hajszolják a fiatal lányokat.

“Mutassunk meg még többet magunkból, mert akkor fognak like-olni, követni, szeretni és figyelni rám”

- ez van benne a levegőben. Sokszor itt azt a figyelmet és szeretet, akarják a lányok pótolni a levetkőzött képükre megszerzett like-okkal, amit lehet, hogy nem kapnak meg teljesen a szüleiktől. 

 Szeretném ha a fiatal lányok megértenék, hogy nem a külsőségek fontosak, mert ezek mind mulandó dolgok, egyszer még mi is megöregszünk, változik a testünk. De a szívünk és belsőnk az, ami sok valódi értéket hordoz, nem változik soha és csakis rajtunk múlik mennyire vigyázunk rá.

Kit engedünk magunkhoz közel, mit mutatunk meg magunkból és lehet ott egy like, kedves szó, komment, de nem ezek fognak meghatározni hanem, hogy mennyire őrzöd meg a saját “féltett dolgaidat”, igazi értékeidet. Minden fiatal lánynak jó “útravaló” a nagybetűs életben, talán az, amit én is kaptam a szüleimtől:

„Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.”

(Anna, 22)

 Anna, a Vidám Öltések ötletgazdája, alapítója is beállt a Dress Up! kampány támogató közé, készített egy pólót is. Anna vállal hasonló és egyéb feliratokat, itt is megtalálhatjátok: Happy Stiches.

 Első kép illusztráció, forrása: pixabay.com

A lányok a Dress UP! kampány kapcsán küldték el véleményüket. Hasonló témában még ez is érdekes lehet, fiú szemszögből: "Az instagramon sokan a like-ok és a visszajelzések prostituáltjaivá váltak"

Dress UP! Kampány beharangozó videó:

 

Nézz be a a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra!

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! A hírlevélre is feliratkozhatsz!

Az anyag a panpeterstop.blog.hu tulajdona. 3 mondatnál hosszabb idézet közlésének igénye esetén, kérlek, írj:

 

Bővebben a Dress UP! Kampányról olvashatsz a blogon a Dress UP! kampány menüben

A kampány honlapja: http://hu.generationdilemmas.com/dress-up-kampany/

 További videók:

  • Dr. Schiffer Miklóssal készült videó
  • Bombera Krisztinával is készült videó  
  • Trunk Tomi Dabilty-vel videó
  • Szentesi Réka történész, divatkutatóval készült videó 
  • Baracskai Anikóval (info Társ Egyesület) készült videó
  • Gyurácz Eszter műsorvezetővel videó
  • Kósa Erika az érzelmi intelligenciáról is beszél a videóban
  • Dr. Baracsi Katalin internetjogász beszélt videóinterjúban a szextingről
  • Yurkov - Kovács Orsolya nemzetközi stílustanácsadó videó
  • Nagy Janka gyermekpszichológussal is beszélgettem - kattints a videóra!
  • Czinege Richárd, HR-munkatás is nyilatkozott ebben a rövidfilmben
  • Császár Enikő, Pretto alapítója, divattervező videó

 

Minden jog fenntartva!

 A trágár, obszcén, rosszindulatú, politikai tartalmú vagy nem témába vágó hozzászólásokat kimoderáljuk!

Az anyag a panpeterstop.blog.hu tulajdona. 3 mondatnál hosszabb idézet közlésének igénye esetén, kérlek, írj: info@generationdilemmas.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr7714120311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása