Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Készülj fel egy olyan világra, amiről még el sem tudod képzelni, hogy milyen lesz!

2017. május 05. - panpeterstop

 A mai óvodások 65 százaléka olyan munkát fog végezni, ami ma még nem is létezik. Jövőre már 3 millió olyan ember lesz a világon, akinek főnöke robot. Már jelenleg is vannak ilyenek. Annyira gyorsan változik a technológia és olyan gyorsan változtatja meg az életünket,  hogy nem tudhatjuk milyen szakmák lesznek a jövőben, csak azt tudjuk valószínűsíteni, hogy sok szakma eltűnik. Nem tehetünk jobbat, minthogy jövőkutatókhoz fordulunk. Mi is megkerestünk egyet.

futurework.jpg

A japán turizmusban előfordulnak már modellek, melyek a szállóvendégek ”Merre van a medence?” és a ”Mikor kezdődik az X-program?” jellegű, egyszerűbb kérdéseit már képesek tőmondatokban megválaszolni - ismertette Kánai András jövőkutató a DreamJo.bs egyik meetupján. Kánai amúgy nappal a Vodafone belső kommunikációs szakértője, éjjel pedig science fiction kritikus és szerkesztő: ő alapította hazánk legolvasottabb és legbővebb tartalmú spekulatív fikciós oldalát.  A sokoldalú szakértőt mi is megkérdeztük a jövő munkahelyeiről,  melyről hamarosan beszélni is fog egy szenzációs rendezvényen a Future Work Fesztiválon az Akvárium Klubban, ahol diákoktól és szülőktől kezdve karrierváltók és cégvezetők is választ kaphatnak kérdéseikre.

kanai_andras_1.jpgKánai András

Alison Maitland, Future Work című könyvében azt tanácsolja a cégeknek, hogy a mai fiatalok hűségét – előző generációkkal ellentétben - akik még státuszszimbólumnak tekintették pozíciójukat - úgy szerezheti meg a munkaadó, ha az irodát és a munkájukat nem helynek tekintik, hanem “kúl” vagyis menő dolognak. Szerinted ez így általánosítás, vagy a jövő errefelé halad: az Y és Z generáció optimális helyszíne a közösségi iroda, vagy éppen otthoni munkakörnyezet lesz és csak a „kúl” munkákat vállalják be, és azok a munkafolyamatokra pedig, amelyek már nem menőek robotokat fejlesztenek ki?

Kánai András: Az valószínűnek látszik, hogy az élethosszig, de legalábbis egy-két évtizedig tartó céghűség - legalábbis a nyugati munkavállalók körében - már csak egy emlék marad. A kilencvenes években még gyanúsan néztek a job-hopperekre, ma már kevésbé. Ehhez alkalmazkodva a cégek sokféle stratégiával próbálják minél több ideig maguknál tartani a tehetségeket. Ennek egyik látványos módja a munkakörnyezet, és tágabb értelemben vett napi munka színesebbé tétele. A Google által teremtett játékos iroda példája, a startup cégek kötetlenebb munkavégzése konkurenciát teremt. Egy hétköznapibb vállalat természetesen kialakíthat ezekhez hasonló megoldásokat, és szerintem kénytelen is, mert a fiatalabb generációjú munkavállaló sokkal természetesebbnek tartja, hogy bármikor munkahelyet válthat. A közösségi iroda és a távmunka természetesen nem minden cégnél járható út. A "cool" munkával kapcsolatban azt gondolom, hogy nincs a világon olyan munkakör, amely mindig mosollyal az arcon végezhető. Például az Y generációs munkavállalók tudatában vannak ennek, és nem is támasztanak irreális elvárásokat. Számukra inkább sokszor az a fontos, hogy képességeiknek megfelelő feladatokat kapjanak, legyen változatosság és visszajelzés a munkájukban. A robotok elsősorban nem az unalmas munkaköröket, hanem a könnyebben automatizálhatókat foglalják majd el. A közösségi média jellege miatt viszont tényleg fontos lesz, hogy egy adott munkakör az ismerősök előtt vállalható, fotóképes legyen.

András véleményét erről a két és fél perces rövidfilmről is kikértük:

Kánai András: Itt sok különböző trendet mostak egybe nagyjából egy idősíkra. Az olyan fejlesztések, mint az önjáró autók elterjedése, a gyors internetkapcsolat már ténykérdés. A vérben utazó, gyógyító nanorobotok még sci-finek számítanak, de például az elöregedő nyugati társadalom, és annak gyermektelensége miatt a házi, időseket ellátó androidok terjedése valószínűsíthető. A film végkicsengése az, ami igaz: a most élő emberiség sokkal nagyobb változások közben van már most, és ez új életstratégiákat fog maga után vonni - természetesen a munkaerőpiacon is.

A folyamatosan változásban lévő világunkban a szakértők a fiataloknak menet közben kell kitalálniuk azt, hogy mi legyen a következő lépés. Nem viseli meg ez az állandó készültségi állapot a mostani kaméleon generációt? Illetve, fel lehet erre valahogyan készülni?

Kánai András: Már a hetvenes években Alvin Toffler megalkotta a jövősokk fogalmát. Ez most mindenkire hat. Nem véletlen, hogy a Black Mirror sorozat, amely a közeljövő technológiai változásait mutatja be a társadalom prizmáján keresztül, elképesztően sikeres. És miért? Mert azt üzeni: emberek, fogalmunk sincs, mit hoz ki belőlünk a változás. Az ember alapvetően stabilitásra törekszik a családban, a munkahelyén, és most a változásra kell valamit okosan reagálnia. De mivel még nem volt ilyen mértékű átalakulásra példa, egyelőre nincsenek nagy megfejtések. Sem az idősebbek, sem a fiatalabbak számára.

blackmirror.jpgJelenet a Black Mirror sorozatból 

 

Jövőkutatóként milyen ideális munkavállalóként tudod vizionálni a 2030-as vagy a 2040-es évek ideális munkavállalóját?

Kánai András: A közeljövő ideális munkavállalója tudatában lesz annak, hogy több, egymástól eltérő motivációjú generációnak kell egy közös értékre épülő munkakultúrát kialakítania. Igyekeznie kell érdekes, izgalmas feladatokat adni a lehetőségein belül, illetve meg kell mutatnia, hogy a vállalatnak van társadalom felé elkötelezettsége is. Digitálisan naprakésznek kell lennie, hogy a munkatársak a legújabb technológiákat munkaszervezési célokra használják. A home office-t bele kell illesztenie a gyakorlatába, ahogy - a már említett változások miatt - a folyamatos tréningek lehetőségét is. A munkavállalók motiváltságát, bevonódását a cég életébe okosan kell megoldania, és új jutalmazási rendszert kitalálnia, ami túlmutat a mobil-céges autó párosán. El tudom képzelni, hogy sokkal inkább támogatni fogják a cégen belül létrejövő, startup-szerű kisközösségek létrejöttét, hiszen a tehetségek megtartása rendkívüli fontosságú lesz.

A mesterséges intelligencia, a virtuális valóság milyen méretű térhódítása várható az irodabelsőkben, a munkahelyek kialakításában?

 

Kánai András: A virtuális valóság technológia felnőtté válásával a meetingek hatékonyabbak lehetnek: eddig csak hallottuk és a képernyőn láttuk egymást, most viszont még közelebb kerülhetünk az akár több ezer kilométerre dolgozó, más nyelvű kollégához. A céges megbeszélések pedig virtuális környezettel gazdagodhatnak – semmi sem fogja megtiltani, hogy ne épp az Empire State Building tetején vagy a Szahara egy kies oázisában meetingeljenek az alkalmazottak. Az valószínűnek látszik, hogy az élethosszig, de legalábbis egy-két évtizedig tartó céghűség - legalábbis a nyugati munkavállalók körében - már csak egy emlék marad. A kilencvenes években még gyanúsan néztek a job-hopperekre, ma már kevésbé. Ehhez alkalmazkodva a cégek sokféle stratégiával próbálják minél több ideig maguknál tartani a tehetségeket. Ennek egyik látványos módja a munkakörnyezet, és tágabb értelemben vett napi munka színesebbé tétele. A Google által teremtett játékos iroda példája, a startup cégek kötetlenebb munkavégzése konkurenciát teremt. Egy hétköznapibb vállalat természetesen kialakíthat ezekhez hasonló megoldásokat, és szerintem kénytelen is, mert a fiatalabb generációjú munkavállaló sokkal természetesebbnek tartja, hogy bármikor munkahelyet válthat. A közösségi iroda és a távmunka azonban nem minden cégnél járható út.

Hogyan készülhetünk a bizonytalanra?

 

A jövő munkahelyeivel Magyarországon is foglalkoznak, és éppen ebben a témában rendezik meg hamarosan a Future Work Fesztivált. Tehát, ha érdekel, hogy mit gondol még Kánai András a jövő munkahelyeiről, akkor gyertek el a Future Work Fesztiválra, ahol többek között találkozhattok  ahol a legnagyobb gondolkodóktól (mint például Marijaana Vanninen finn Oktatási Tanács tanácsadója; Orosz Györgyi, Hősök Tere Kezdeményezés; Vekerdy Tamás; David Trayford, startup mentor; Zétényi Anna a Monster Magyarország ügyvetetője és még sokan mások) hallhatunk előadásokat olyan izgalmas témában, mint:

  • Hogyan készülhetünk a bizonytalanra? 
    Mik a szükséges készségek és lehetséges?
    Milyen karrier utak várhatóak a jövőben? Merre indulj, mi legyél?
  • Mi legyek ha nagy leszek? A szüleim tanácsait kövessem, vagy a saját érzéseimet? 
  • Hogyan fedezzék fel a szülők a gyermekeikben
    rejlő képességeket?
  •  Vállalkozó legyek, multikatona vagy mindkettő?!

Még a templomban is a munkáról van szó...de nem a szószékből!

A programokat több helyszínen szervezik városszerte:közösségi terekben, kerthelyiségekben, kocsmákban, sőt még egy templomban is. Itt a Pánpéterstopon is írtunk már arról, hogy Nyugat-Európában a templomok különféle kulturális és társadalmi rendezvényeknek is helyet adnak. Úgy látszik ez a trend itthonra is kezd beszivárogni, ugyanis a Deák Téri evangélikus templomban kap helyet a fesztivál Ki vagyok én a jövőben? workshopja az Interview Labor  szervezésében. A látogatók a templomban interaktívan kapcsolódhatnak be a lelkész, a riporter és a programvezető tréner beszélgetésébe, amit időnként orgonaszó is színesít , melyet - amennyiben születendő kisbabája engedi - Veiszer Alinda moderál, aki nagyon képben van a témával, ugyanis néhány éve  világsikerű magyar startupokat mutatott be az Álmokból üzlet: Bridge generáció című  könyvében.

futurework2.jpg

 A Fesztiválon fiatal feltörekvő vloggerek generációját sem hagyták, úgymint a "Már megint a Kitty" vloggerét, aki egy gimnazista lány, de már is több százezres feliratkozós bázisa van a Youtube-on. Lehet, hogy nekünk is inkább vlogolni kellene...Nos, próbáltuk, de talán ez inkább az a műfaj, ahol a Z-generáció tud majd nagyot fakítani....amíg persze a robotok ezt engedik nekik.

 

Hasonló témában írásaink még: Az Y-generáció inkább nem csinál semmit, minthogy bármi olyat tegyen, amit nem szeret

Szavazz:

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr9412479479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2017.05.05. 21:04:59

A jövőre nem lehet felkészülni. Lehet jóslatokba bocsátkozni az aktuális trendek alapján, de ezek vagy bejönnek vagy nem.

Who111 2017.05.05. 21:33:31

Most tényleg óvodásokat fognak dolgoztatni? :-) Megáll az ész...
Egyébként meg szeretnék robot főnököt. Biztosan objektívabb lenne, mint a mostani. De az igazi a robot alkalmazott. Megfelelő utasításokat kell majd kiadni. Azt nem fogja megérteni, hogy "-Oldd, meg vagy ki vagy rúgva!" Pontos utasítások kellenek majd. Itt magyarországon nagyon sok főnöknek le fog áldozni a napja.

kvadrillio 2017.05.05. 22:17:23

jahhhhh....senki nem fog dolgozni, mert mindent robotok csinálnak majd. Ezért elsorvad az emberkék izma, ahogy minden orvosi könyv leírja: a tétlenségre késztetett izmok sorvadásnak indulnak !!!!! Ehhez társulnak majd egyéb betegségek is.....ÉS ELJÖN A SZÉÉÉP, ÚJ VILÁG TELE NYOMORÉKOKKAL !!!!!

kvadrillio 2017.05.05. 22:25:34

...1000 ÉV MÚLVA MEG KÖLTÖZHET PÁR EMBERKE (HA EGYÁLTALÁN KÉPES LESZ RÁ) EGY MÁSIK BOLYGÓRA ÉS KEZDHETI ELŐRŐL A KRUMPLIÜLTETÉST MEG A KÖLESVETÉST...:o)))))

kvadrillio 2017.05.05. 22:27:09

Ezer évet ad az emberiségnek Stephen Hawking | 24.hu
24.hu/kulfold/2016/11/16/ezer-evet-ad-az-emberisegnek-stephen-hawking/
2016. nov. 16. - British scientist Stephen Hawking arrives for the BAFTA British Academy ... Nem gondolom, hogy túl fogunk élni még 1000 évet anélkül, hogy ...

Jakab.gipsz 2017.05.06. 07:40:52

Ha csak a technológia alakítja az embert az minden bizonnyal katasztrófához vezet.

Ez a legrondább náci elmélet lineáris folytatása amit az ember kiagyalt, a rengeteg eszével!

Nem költözünk se hová sem, itt fogunk bele dögleni saját okosságunkba.

Azt ugye nem gondoljátok komolyan, hogy több milliárd elmebeteg szét rajzik az univerzumba!

Reactor 2021.08.20. 20:14:33

Hagyjuk már ezt a "na maj' jól elveszi a robot a munkádat, oszt lesz nemulass" faszságot. Ez egy kb. minden alapot nélkülöző idióta sci-fi, amiből kb. annyi igaz, mint a Jetson-családból. Azaz semmi.
süti beállítások módosítása