Alfa, Z, Y...generációk a munkahelyen és a családban

Pán Péter, STOP!

Hír TV a Dress UP! kampányról!

2018. július 17. - panpeterstop

Nemrég a Hír TV Reggeli Járat című műsorában beszéltem a Dress UP! kampányról.

dressup_hirtv.jpg

Tovább

„Ahogyan egy nő felöltözik, azzal azt sugározza, amit önmagáról gondol”

interjú Bombera Krisztinával

Bombera Krisztinával beszélgettünk a divatról, a stílusról, az önértékelés, a lájkvadászat és az öltözködés kapcsolatáról.

 bombera_krisztina_interju.jpg

Tovább

A Dress Up! kampányról az Echo TV Tudakozó című műsorában

Kövesd Te is a kampányt és ha tetszett, oszd meg az interjút!

Látogass vissza újra, egész nyáron hasznos és informatív interjúkat, posztokat olvashatsz a témáról. Az első videóinterjúban Dr. Baracsi Katalin internetjogász beszélt a szextingről. A következő, hamarosan megjelenő videóinterjúkban Bombera Krisztina újságírót és Nagy Janka gyerekpszichológust kérdeztük.

Bővebben a Dress UP! Kampányról olvashatsz a blogon a Dress UP! kampány menüben

http://panpeterstop.blog.hu/2018/06/27/dress_up_kampany_a_fiatal_lanyokert

A kampány honlapja: http://hu.generationdilemmas.com/dress-up-kampany/

Nézz be a a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra!

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 

Az anyag a panpeterstop.blog.hu tulajdona. 3 mondatnál hosszabb idézet közlésének igénye esetén, kérlek, írj: info@generationdilemmas.com

A trágár, obszcén ide nem illő vagy politikai tartalmú kommenteket kimoderáljuk!

Hazai sztárok buzdítják tudatos öltözködésre a tinédzser lányokat

Az atv.hu is írt a kampányról:

"Motivációs kampány indul Magyarországon a tudatos öltözködés népszerűsítésére és a tinédzser lányok online szexuális zaklatás elleni védelmében. A Pán Péter Stop nevű ifjúsági blog családvédelmi és más szakmai szervezetekkel, hazai médiaszemélyiséggel karöltve arra hívja fel fiatal lányok és szülők figyelmét, hogy mind a virtuális térben, mind a valós életben mit tehetnek saját védelmük érdekében."

Olvasd el a teljes cikket!

Láttad már a videót?

És ezt?

Hamarosan itt az első videóinterjú is! Látogass vissza!

Ha tetszett, meg is oszthatod!

DRESS UP! Kampány a fiatal lányokért

Motivációs kampány indul Magyarországon a tudatos öltözködés népszerűsítésére és a tinédzser lányok  védelmében.  A Pán Péter Stop nevű ifjúsági blog családvédelmi és más szakmai szervezetekkel, hazai médiaszemélyiséggel karöltve arra hívja fel fiatal lányok és szülők figyelmét, hogy mind a virtuális térben, mind a valós életben mit tehetnek saját védelmük érdekében.

dress_up_cover_post_1.jpg

Tovább

Harmadik napunk KidsOasis utazónagykövetként

Családi utazás Harkányba!

Elérkezett a búcsúzás pillanata első KidsOasis utazó nagyköveti programunkon. A harmadik napon még egy kellemes délelőttöt tölthetünk a harkányi négy csillagos Dráva Thermal Hotelben, majd indultunk az egyik legszebb hazai várost felfedezésére. Irány Pécs!

img_4799.JPG

Tovább

Második napunk KidsOasis utazónagykövetként

Családi utazás Harkányba!

Már elújságoltam, hogy a KidsOasis utazó nagykövete lettem, így családommal elutazhatunk szállodát tesztelni. Első célpontunk a harkányi négy csillagos Dráva Hotel volt, az első napról már írtam beszámolót. Most jöjjön a második nap!

drava_hotel_kint.jpg

Tovább

Első napunk KidsOasis utazónagykövetként

Utazás Harkányba!

Már korábbi posztban beszámoltam arról, hogy a KidsOasis utazó nagykövete lettem, így családommal elutazhatunk szállodát tesztelni. Nagy öröm volt, amikor megkaptuk a hírt, hogy már júniusban indulhatunk a küldetést teljesíteni! A harkányi négy csillagos Dráva Hotel az első célpontunk.

drava_harkany.jpeg

Tovább

30 évesen férfi vagy fiú vagyok?

Korunk számos kihívást állít a nagykorúság tényleges elérése elé. Váljunk korán fogyasztóvá és vállaljunk felelősséget egyre később - ezt erősíti bennünk a posztindusztriális társadalom. Így nem is olyan könnyű eldönteni mikortól számít valaki felnőttnek.

man-suitcase.jpg

Beperelték a szülők a 30 éves fiukat, mert nem hajlandó elköltözni otthonról

- olvasható a hvg-ben egy amerikai meghökkentő eset kapcsán. Érdekes, hogy míg a bevezetőben férfiként említi a szerző a fiatalt, a szöveg többi részében már fiúként utal a 30 éves amerikai polgárra. Ez is beszédes példája annak, hogyan gondolkodunk a felnőtté válásról. Nemrég vidéken jártam egy harmincas nő rokonommal és egy néni fiatalasszonyoknak nevezett bennünket. A rokonom utána elmondta, hogy megborzongott ettől, mivel úgy érzi ez már annyira avit kifejezés, hogy szinte maga a szó öregíti őt. Persze érthető is valamennyire berzenkedése, de mit tegyünk, ha azok vagyunk: fiatalok is meg asszonyok is? Nagymamám elmesélte, hogy az ő idejükben még nagy tisztesség volt, ha valaki már kontyot hordhatott, jelezve ezzel azt, hogy bekötötték a fejét, fiatalasszony lett. Egyik ismerősöm teljesen megborzongott és kinevetett, amikor azt mondtam fiamnak, hogy "fiam". Talán lehet a kisfiam szebben hangzott volna, de mit lehet tenni, ha már nem is annyira kicsi és kikéri magának a kisfiamot...

Az ATV Reggeli Startban is beszélgettünk a jelenségről

Újraértelmezésre megérett életszakaszok

Noha a felnőttséggel járó jogok nagy része 18 éves kortól illeti meg az embert, a felnőttszerepek és a felnőttséggel járó kötelezettségek beépülése általában később alakul ki. Egyesek szerint új életkorhatárokat kellene meghúzni, sőt, akár egy újat is érdemes lenne bevezetni, a hunédzserséget. Az ifjúságkutatók egyenesen korszakváltásról beszélnek, melyben az egykori klasszikus gyermekkor–serdülőkor–felnőttkor–időskor életszakaszmodellt újra kell értelmezni, ugyanis a modern korra jellemző életforma új életstílusokat és szociális szerepeket produkál. A serdülőkor és a felnőttkor közé beékelődött időszakot a tudományos életben posztadoleszcencia néven ismerik (vagyis utóserdülőkor). Somlai Péter akadémikus szerzőtársaival Új ifjúság című tanulmánykötetben azoknak a fiataloknak a csoportját vizsgálta, akik elmúltak már húsz vagy akár harminc évesek is, már nem gyerekek, de nem is felnőttek. Ők alkotják – megfogalmazásában – az „új ifjúságot”, azt a nemzedéket, amely húzódozva és bizonytalanul hagyja el a kamaszkort. A tanulmány írói szerint a mai fiatalok nagy része ilyen. Mások úgy vélekednek, hogy inkább huszonnégy éves korra kellene kitolni a felnőttkor kezdetét, mivel a fiatalok ma már tovább tanulnak, későbbre halasztják a házasságot és a gyermekvállalást, ráadásul a fejlődési folyamatok sem érnek véget a 19. életév betöltésével - fejtették ki véleményüket a szakemberek a The Lancet Child & Adolescent Health című folyóiratban. 

graduate-2485722_1920.jpg

Hegyiné Mráz Erika tanácsadó szakpszichológus szerint a kamaszkor egy rövidke periódusból egy, másfél évtizedes életszakasszá vált, azonban az élettartam is jelentősen megnőtt:

Így nemcsak a serdülőkor, de ezzel párhuzamosan valamennyi életszakasz hossza arányosan növekszik. (… ) A felnőtté váláshoz ugyanis nemcsak a belső kognitív és testi fejlődés szükséges, hanem a megfelelő környezeti kihívások is – hívta fel a figyelmet a tanácsadó szak-pszichológus.

Megjegyezte, nem feltétlenül kell ölbe tett kézzel nézni, hogy egyre később nőnek fel a gyerekek, elő is lehet segíteni a felnőtté válást:

A mai serdülők ugyanúgy képesek bármit megcsinálni és rendelkezni saját maguk felett, mint szüleik vagy nagyszüleik ennyi idős korukban. Kérdés, hogy ezt megköveteli-e tőlük a környezetük, és ha nem, akkor akarnak-e élni ezzel.

Humbelina Robles Ortega, a Granadai Egyetem professzora szerintPán Péter szindróma elsősorban azoknál alakul ki, akiknek túlféltő szülei vannak. A szindróma bár a nőknél is jelentkezik, a férfiaknál gyakoribb. Noha szüleik úgy gondolják, hogy a gondoskodással tesznek legtöbbet már felnőtt gyerekükért, a mamahotelben élő fiatal felnőttel való együttélés számos konfliktusnak a forrása is lehet a családon belül is, hiszen a generációk egymáshoz való alkalmazkodása stresszel és konfliktusokkal járhat. Turcotte kanadai kutatása megállapítja, hogy azok a szülők, akik két fiatal felnőtt gyermekükkel is együtt élnek vagy legalább egy bumeránggyermekkel élnek együtt, kétszer olyan gyakran jeleznek frusztrációt, mint azok, akiktől már kirepültek a gyermekeik. A felnőtt gyerek kamaszként létezése, az úgynevezett Pán Péter szindróma nem csak nálunk, de szerte Európában ismert jelenség. 

Kikopott rituálék

Talán azért sem egyszerű a szülői háztól való leválás, mert óriási mértékben megváltozott a társadalom berendezkedése, a családok együttélése. Kikoptak a felnőtté váláshoz hozzátartozó rituálék az életünkből, ami nagyszüleink – lásd nagymamám - generációjában még adott volt. Persze nálunk nem voltak olyan markáns beavatási ceremóniák, mint  a primitív törzsnél, amelyek közül nagyon sok elképesztő, mint az oroszlánvadászat Tanzániában vagy Pápua Új-Guineában olyan sebzési eljárásai, melyekkel aligátor-mintázatot rajzoltak felnőttkorba belépő ifjakon. Harmut Kasten Hogyan válnak felnőtté a gyerekek? című könyvében rámutat arra, hogy bár az ipari országokban már nincsenek ilyen rituálék, a speciális ifjúsági butikokat, biliárdszalonokat és gyorséttermeket akár modern beavatási helyeknek is tarthatjuk. (A könyvet és a HVG-Könyvek gondozásában megjelent Segíts a gyerekednek! Felnőtté válás lépésről lépésre című hiánypótló kötetét is meg lehet nyerni a blog facebok-oldalán).

Az Ószövetség tanítása  szerint az ember szellemi erkölcsi értelemben 12-13 éves kora után mintegy elkezd felnőtté válni, önálló erkölcsiséget kezd kialakítani és megélni, tetteiért kezd felelőssé válni, a készen kapott eszméket kritika és felülvizsgálat alá vonja. Ahogy a zsidóknál a bar micva egyfajta fordulópontot jelent a 12 éves fiataloknak a nagykorúság felé, úgy egyes keresztény felekezetekben még mindig megvannak a a felnőtté válást jelző mérföldkövek. Például a reformátusoknál és evangélikusoknál a konfirmáció egyfajta "nagykorúsítás"is, ami átlagban 13-16 éves korban történik. A katolikusoknál a bérmálás ennek a megfelelője, amikor a felnőtt hívek közé fogadják a fiatalokat.

A férfiak átlagéletkora 32,5 év az első házasságkötéskor

Jó ideig a papír megszerzése, például az érettségi szakaszhatárt jelentett. De mióta a „papír” már nem garancia a boldoguláshoz, jelentősége egyre inkább csökken; az egész életen át való tanulás korszakában már nincs végleges szerepe egy-egy tanulási szakasz befejezésének. A 21. században változás tanúi vagyunk, hiszen kitolódik a gyermekek kirepülésének ideje, amelynek okai a jelen társadalmi változásaihoz kötődnek. A jelenlegi posztindusztriális társadalom ugyanis erősíti a korai fogyasztást és a kései elköteleződést, felelősségvállalást. Ez magában foglalja a munkábaálláshoz és a házasságkötéshez való viszonyulást, illetve, annak ideálisnak tartott idejét. Az előbbi késleltetése a robotizációhoz is kapcsolható, mely a munkahelyek számának csökkenésével jár. A házasságkötés, családalapítás időpontja Magyarországon, illetve általában a fejlett társadalmakban egyre későbbi életkorra tevődik, azaz jellemzővé válik, hogy az első házasságkötés ideje elhalasztódik. Mindez a kitolódott képzési idővel és a gazdasági helyzettel együttesen azt okozza, hogy a fejlett társadalmakban a fiatalok egyre később repülnek ki a családi fészekből. Lehet, hogy a fiú szóhasználattal a már említett cikk szerzője nem sokat tévedett a 30 éves illetőt nem férfinak hanem fiúnak nevezve? Ha a statisztikákat nézzük, akkor nem. Magyarországon a szülői háztartástól való függés tekintetében a leválás jellemzően nem történik meg a gyermek 28 éves kora előtt (Eurostat 2013), ami a férfiaknál 29 évet, a nőknél 26,6 évet jelent átlagosan. Így mind a középiskolások, mind a felsőoktatásban tanulók jellemzően a szülői otthontól függnek, ami az együttlakást és az anyagi-pénzügyi függést is magában foglalhatja. Az anyagi függés annak ellenére is jellemző, hogy a mai gyermekek magasabb elkölthető jövedelemmel rendelkeznek, mint elődeik. A felnőtté váláshoz kapcsolódó magasabb fokú felelősségvállalás, mint az önálló egzisztencia felé való törekvés, a családalapítás már jóval későbbre halasztódik, mint a korábbi évtizedekben. Nálunk a férfiak átlagéletkora 32,5 év az első házasságkötéskor a KSH 2014-es adatai szerint. Háborúk után a férfiak általában később kötöttek házasságot, így volt ez a negyvenes évek végén is: az először házasságot kötő férfiak átlagéletkora 26,4 volt, mely a hetvenes évek végéig a férfiak esetében 23,8 és nőknél 20,9 évre csökkent, majd ismételten emelkedésnek indult. A 2016-os nag ymintás Magyar Ifjúság kutatás életkor alapján vizsgálta a 15–29 éves magyarországi fiatalok családi állapotát: látható, hogy míg a 20–24 éves korosztályba tartozók négyötöde egyedülálló,15 százalékuk él élettársi kapcsolatban, s mindössze 5 százalékuk él házasságban, addig a 25–29 évesek közel fele (49 százalék) egyedülálló, 27 százalékuk él együtt élettársával és 23 százalékuk házas. Míg néhány tizede tendencia volt, ma már nagyon ritka, hogy egy fiatal pár húszas évei elején kössön házasságot, - noha mindössze 6 százalékuk utasítja el tudatosan ezt az együttélési formát s a jelenleg nem házas fiatalok kétharmada a jövőben szeretne házasságot kötni, - ahogyan azt az alábbi videó szereplői tették:

 

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Nagyon köszönöm!

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről! 

Látogass el az Instagramra is!

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár generációs témában!) és itt az oldalon a  "Blogkövetés" ablakban.

 Első kép forrása: pixabay.com 

 Olvasnál még a témában?

Szex helyett inkább mamahotel vagy pornó?

 

Ciki vagy nem harmincasként mamahotelben élni?

 

A mamahotel császárai, akik szüleik nyakán maradtak

 

Miért nem fűlik a fogunk a felnőtté váláshoz?

"Földöntúli, földtől elrugaszkodott, szárnyalós zenéket szeretnék csinálni"

A zenének olyan ereje és olyan gondolatformáló képessége van, amellyel mi magunk sem vagyunk tisztában”- vallja Ifj. Balogh Ferenc zenész, zeneszerző, grafikus, férj és végül, de nem utolsó sorban nagycsaládos családapa. Nagyinterjú.

 balogh_ferenc_ifj_interju.jpg

Tovább

Utazó nagykövet lettem!

Örömmel jelentem, hogy utazó nagykövet lehetek! Mégpedig családdal tesztelhetünk családbarát szálláshelyeket!

kidsoasis_bloggertalalkozo_fo_kis.jpg

 Eddig is kipróbálhattunk különböző szállodákat a családdal, amelyekről készült beszámolóinkat itt az Ajánló menüben olvashattok, a Youtube-csatornán pedig megnézhetitek a videókat - mostantól pedig hivatalosan a nívós KidsOasis nagykövete lehetek egy pályázat nyerteseként.

Legutóbb a Jufa Hotelben jártunk, mint kiderült, ez is Kidsoasis által minősített családbarát szálláshely

 

Mi az az utazó nagykövet?

Több, mint 50 pályázat érkezett a KidsOasis Utazó nagykövet felhívására, amelyben olyan bloggereket és/ vagy vloggereket kerestek, akiknek bejáratott, ismert, közönséggel rendelkező blogjuk vagy más közösségi csatornájuk van és akik örömmel vállalkoznak arra, hogy családjukkal 3 napot eltöltsenek egy KidsOasis családbarát szálláshelyen, amiről aztán részletesen beszámolnak.  A zsűri döntése alapján 8 blogger kaphatta meg a megbízást, köztük én is! Mi leszünk azok, akik nyár és ősz folyamán 3 napig élvezhetjük egy-egy KidsOasis szálláshely vendégszeretetét, majd online felületeiken beszámolunk arról, hogy milyen a pihenés egy minősített családbarát szálláshelyen.

Mi a KidsOasis?

Rajtam kívül talán több szülő is találkozott már olyan szállásokkal, amelyek bár család-, vagy gyerekbarátnak hirdették magukat, mindez a címke kimerült abban, hogy volt egy WC-szűkítő vagy egy etetőszék. Azonban egy családbarát szálláshelynek ennél többet kell(ene) felmutatnia. Így gondolkodott Gyetvainé Zováth Anikó is, a KidsOasis alapítója. Férjével és a négy gyermekükkel minden évben problémát okozott számukra az, hogy hol nyaraljanak és hogyan foglaljanak szállást. Kidolgozta a KidsOasis védjegyrendszert, mely valódi garanciát nyújt a családbarát szolgáltatások meglétére, minőségi színvonalára:

"Rengeteg hazai szálláshely aposztrofálja magát családbarátként, mert ezzel jól eladhatja magát a piacon, de a fogalom gyakran tartalom nélküli. A KidsOasis- minősített családbarát szálláshelyek védjegyrendszer alapvető célja, hogy garanciát nyújtson a családbarát szolgáltatások minőségi színvonalára. A csatlakozni kívánó szálláshelyek  felvétele nem önbevallás alapján történik, hanem egy meghatározott – több mint 50 szempontot vizsgáló – kritériumrendszer alapján, melyet rendszeresen ellenőrzünk. A jelentkezők többlépcsős minősítés után nyerhetnek jogosultságot a KidsOasis szélforgós védjegyének használatára. A tanúsító védjegyet bármely kereskedelmi szálláshely és falusi szálláshely megkaphatja. Egy családi utazás mindig gondos előkészületeket igényel, a babával, kisgyermekkel való nyaralás megszervezése pedig komoly fejtörést okozhat. Azt szeretnéd, hogy az utazás ne csupán a hétköznapi rutin megszakítását jelentse, hanem olyan esemény legyen a család életében, ami pihentet, vagy életre szóló és természetesen kellemes kaland legyen? Tájékozódj a KidsOasistól!"

-olvasható a honlapon, ahol a szálláshelyek ismertetésénél külön-külön jelentetik meg az egyes szolgáltatásokat, az alábbiak szerint is:

  • babáknak,
  • gyermekeknek,
  • tinédzsereknek,
  • közös családi jellegű,
  • valamint csak szülőknek szóló programok.

Emellett természetesen a szálláshely sport, fürdő és wellness szolgáltatásait is bemutatjuk, továbbá a környék programlehetőségeit.

Bloggertalálkozó

2018. június 7-én egy workshop keretén belül ismerkedett össze a pályázatot nyert 8 blogger, ahol a bemutatkozást követően a KidsOasis ügyvezetője, Gyetvainé Zováth Anikó mondta el, hogy milyen szempontok szerint zajlik a KidsOasis szálláshelyek minősítése, melyre a szálláshelyek tesztelésénél nekünk nagyköveteknek is nagy figyelmet kell fordítani. Nagy Judit műsorvezető, beszédtanár és coach, aki a kampány védnöke a női szerepek sokféleségéről tartott egy aromaterápiával egybekötött interaktív előadást, ami alatt még jobban megismerhettük a KidsOasist, egymást mi bloggerek és kötetlen stílusban tudtunk kicsit egymással kommunikálni és elgondolkodni céljainkról. Hamarosan új, hasznos családi szállásajánlóval jelentkezem!

 

Magyar gyerekek segítéséért kampányol két világhírű DJ!

Bombera Krisztina már megint nyakába vette az egész világot, hogy támogatókat szerezzen egy nemes ügyhöz. Sikerrel járt! A szövegértési nehézséggel küzdő magyar gyerekek segítését célzó kampányba beszállt a világhírű The Chainsmokers duó. 

cap-bs-web.jpg

Tovább

Bármit megteszünk, csak gyere hozzánk dolgozni!

Jelenleg 80 ezer dolgozó hiányzik a munkaerőpiacról a KSH első negyedéves számai alapján. A munkáltatók mindent megtesznek a fiatal, tehetséges munkavállalók  megszerzéséért. Egészen új toborzási formákat találnak ki kezdve az éjszakai fröccsözéstől a sörözésig. Van, ahová már az önéletrajzot sem kell beküldeni, elég a telefonszámot megadni.
handshake-3382503_1920.jpg

Tovább

Töltődj fel a családdal egy vulkáni hegy lábánál!

Celldömölkön jártunk, hogy egy hétvégére kipróbáljuk az egyedülállóan szép környezetben található, minden igényt kielégítő, családbarát Jufa Vulkán Gyógy- és Termálfürdőt és szállodát.

img_3460.JPG

Tovább

Ismerd meg az új, internet által kreált embertípust!

Közhely, de nagyon igaz: az internet egy kétélű kard. Ma a telekommunikáció, holnap pedig az internet világnapját ünnepeljve mindenképp meg kell említeni mindazt a rengeteg hasznot, amivel az internet megkönnyíti az életünket. Ugyanakkor az eszköz-, alkalmazás- és platformkínálat dömpingje legalább ugyanennyi kihívást is tartogat. Az új jelenségeket pedig tanulni és alakítani kell, nemcsak elfogadni. Ha ez megtörténik, akkor nem a technológia uralja az életünket. De mi van akkor, ha az utóbbi történik meg? Egy új embertípus jelenik meg!

human_1.jpg

Tovább

Pihenj ott, ahol megsúgják a természet titkát!

Mitől lesz egy hétvégi pihenés minden generáció számára ideális? Attól, hogy a kisebbek önfeledten csúszdázhatnak, a szülőkkel úszkálhatnak. A pihenni, gyógyulni vágyók pedig a termálmedencékben csodás természetben ejtőzhetnek. A CASCADE élménykomplexum a Bükk lábánál gyönyörű természeti környezetben igazi kikapcsolódást nyújt az egész család számára nagyszülőktől a gyermekekig.

img_2955.JPG

Tovább