Alfa, Z, Y...generációk a munkahelyen és a családban

Pán Péter, STOP!

Interjúk velem/szakértői nyilatkozások

2018. február 14. - panpeterstop

elle_cover.jpg

ELLE Magazin: Osztálylétrán a Z-generáció: 2018. Január-februári szám (Nyomtatásban jelent meg)

 

Az írás ennek a bejegyzésnek a folytatása: 

Z-GENERÁCIÓSOK KASZTRENDSZERBEN

 

Tovább

Elég lesz-e embernek maradni a 21. században?

A transzhumanisták úgy látják, az emberi lény korlátozott, ezért át kell alakítani, hogy tökéletesebb lehessen. A VR-headsetek összesített eladási száma nemrég meghaladta a bűvös egymilliót. The New York Times figyelmeztetett arra, hogy a robotizáció a mesterséges intelligencia elterjedésével együtt jelentősen hozzá fog járulni a foglalkoztatás csökkenéséhez. Mi várható a jövőben? Forduljunk egy futurológushoz!

hand-1571849_1920.jpg

Tovább

TALENT WAR: Versenyfutásban az Y-, Z generációs tehetségekért

Ma a  tehetségmenedzsment két fő iránya az új tehetségek megszerzése, illetve a meglévők megtartása. Hogyan lehet motiválni azokat a Y-, Z-generációs fiatalokat, akik  úgy szocializálódtak: 'Te leszel a legjobb!'? 

war-2408702_1920.png

Tovább

Kell-e még a hagyományos kultúra a digitális világ gyerekeinek?

Vevők-e  a digitális világhoz szokott gyerekek a nagy klasszikusokra? Vagy már csak a „felturbósított” programok jönnek be nekik? Képesek még élvezni a színházat, a múzeumot, netán az operát is? 

stage.jpg

Tovább

Félreértelmezett generációk: Kütyüfüggő önimádók vagy kallódó emberek?

Munkahelyen kizárólag a vezetői pozíció elfogadható számukra,  élményközpontúak, kütyüfüggők- prognosztizálják a fiatalabb nemzedékekről. Mégis hazánkban csak nagyon kevés Z-, és Y-generációs fiatalnak van lehetősége arra, hogy pusztán az élményszerzésnek éljen. 

homeless.jpg

Tovább

NYEREMÉNYJÁTÉK!!!!

Nyerd meg a Netfüggő gyerekek című könyvet!

Nyerd meg a Netfüggő gyerekek című zseniális könyv egy példányát (a könyvről a blogon is írtunk korábban: http://panpeterstop.blog.hu/…/a_z-generaciosok_es_a_szerelem) kattints a Pán Péter, Stop! Facebook-oldalára!


Határidő: december 10. éjfél
Eredményhirdetés: december 11. A sorsolásban az oldal követői vesznek részt.
Ha most nem neked kedvezne a szerencse, könyvet a Harmat Kiadó weboldalán megrendelheted: http://www.harmat.hu/uzlet/netfuggo-gyerekek/chapman_netfuggo.jpg

Mi a baj a pornóval?

Meghirdetsz egy előadást, meghívsz 3 ismert pszichológust...

Szerinted hány fiatal megy el? Nos, egy múlt heti rendezvényen tolongtak a fiúk-lányok. A rendezvény egyik központi témája a férfi-nő kapcsolatok és a pornográfia férfiakra gyakorolt hatása volt.

jovokepp5.jpg

Tovább

„Nem botrány, nem lázadás, hanem egy teljes belesimulás a tömegáramlatba”

"A világ szembesül azzal, hogy vezető véleményformálói is ugyanúgy vagy még ugyanúgyabbul élnek, mint a tömeg." "Nem érdekli a Z-generációt különösképpen az, hogy milyen tartalmakat osztanak meg magukról, milyeneket néznek, attól függetlenül, hogy  már el lehetne várni. " - hangzott el a nagy közfelháborodást keltő ByeAlex-Majka videó kapcsán. Hogy kiktől? Az előbbi Pajor Tamástól  (igehirdető, zenész, Artisjus-díjas szövegíró) az utóbbi Bereczki Enikőtől (ifjúsági és generációs szakértőt, blogger). Bayer Friderika kérdezte őket egy rádiós műsorban.

pajor_t_kep.jpgPajor Tamás. Fotó: Izsák Péter Áron

Tovább

"Viszlát Facebook!" - Z generáció

Tízből kilenc középiskolás jelen van az Instagramon

 A 18 év alatti korosztály 92 százaléka rendelkezik Instagram-profillal, tízből heten pedig naponta többször, akár óránként is ránéznek a képmegosztó alkalmazásra, egyik kedvenc, legtöbbször kedvelt és posztolt fotótémájuk a szelfi – derült ki  egy hazai friss online kutatásból.

szodamuhely_insta1.jpg
D_17_washed_up_phptographer fotó: Noguchi Portell Novelli flickr

Tovább

Lehet-e gyerekekkel együtt pihenni? Igen, méghozzá egy legendás szállodában!

Szeptemberben legtöbb család túl van a nyaraláson,  mégis bármilyen hihetetlen, van, aki úgy érzi rettenetesen kimerült. Megéri átgondolni hová érdemes menni, ha valóban a pihenés a cél.

pool.png

Tovább

Jönnek a robotok, még ezt a posztot is megírnák helyettünk!

Rossz hír a Z-generációnak?

Adatainkat levadásszák: előre kiszámítják meddig bírjuk a cégnél. Virtuálisan interjúztatnak. A robotok már komplex emberi munkákat is kiváltanak. Mi jön még?
droid.jpg

kép forrása: pixabay

Tovább

Z-generációsok kasztrendszerben

Csepeli-féle Z generációs „kaszt-térkép”

Csepeli György, hazánk egyik legismertebb szociológusa úgy látja az életbe belépő magyar fiatalok születésük véletlene által meghatározott kényszerpályákra kerülnek, amelyen a magyar iskolarendszer sem képes lazítani. A kasztrendszer újratermelődik.

social-class.jpg

Tovább

A Z-generációsok és a szerelem

A fiatalok számára ma az udvarlás a technológia, a kortársak és a kiválasztott személlyel folytatott személyes kapcsolat együttesét jelenti.

randi.jpg

Korábban már írtunk az Y-generáció (az 1980 és 1995 között születtek) romantikához, szerelemhez fűződő viszonyáról itt és itt. Mi a helyzet a fiatalabbakkal, a Z-generációval, amelynek legidősebb tagjai már akár házasulandó korban is vannak? A Business Mirror egyik cikkét elég elolvasni ahhoz, hogy valamennyire belelássunk abba hogyan is viszonyulnak a mai tinik és a huszas éveik elejét taposó fiatalok a szerelemhez:

"Marty vagyok, egy Z generációs. Mi Z generációsok az Y-generáció után következünk, vagyis azok vagyunk, akik 1995 és a 2000-es évek első fele közötti időszakba születtek. Ez a korosztály - így én is - teljesen rá van tapadva és függ a technológiától és akkor érzi jól magát ha mindez adva van számára.

love_iphone.jpg

A randizásban is "különbözünk".

Ha tetszik valaki egy  Z-generációsnak, akkor először elküld neki egy üzenetet és reménykedik, hogy választ kap. Ha megkapta a választ, akkor gyorsan "lescreenshotolja", majd ezt a képet körbeküldi barátainak, hogy tanácsot kérjen tőlük. A haverok pedig vége-hossza nélküli véleményekkel árasztják el arról mi legyen a következő lépés.

A mai világban így zajlik az udvarlás, a mi ma már a technológia, a kortársak és a kiválasztott személlyel folytatott személyes kapcsolat összességéből tevődik ki.

Első kézből tapasztaltam meg mindezt.

Típusok: 

Barátság extrákkal:

Azok a párok, akik a "barátság extrák" elvén alakítanak ki párkapcsolatot, nem az igaz szerelmet, a romantikát, a hosszú távú kapcsolatot keresik. Ezek azok a típusú emberek, akiket inkább csak  “Netflix and Chill” (egy új angol kifejezés, amolyan megmutatom a bélyeggyűjteményemet  szlogenre hajazó tevékenységre, vagyis szexuális együttlétre utal, amelyhez jó ürügy a sorozatnézés a Netfilxen - szerk.) és obszcén dolgok érdekelnek, mindenféle mélyebb érzés nélkül.  

Komoly, elkötelezett kapcsolatok

Ezek a párok ritkaság számba mennek manapság, mivel a legtöbb mai tini gyors szerelmet keres, hogy mielőbb elveszíthesse szüzességét - ez pedig a 12 -15 éves kort jelenti. Láttam én is komoly kapcsolatokat, melyek megpróbálják elhitetni velünk, hogy a lovagiasság ma is működik. Respect azoknak, akik erre még képesek.

Túl gyors kapcsolatok

Ők már hivatalosan akkor is párt alkotnak, mielőtt a valódi életben élőben is találkoztak volna. Alig ismerik egymást. Ők azok a párok, akik csak közösségi médiákon, chat-en küldözgetett üzeneteken és telefonon keresztül randiznak egymással, ahelyett, hogy személyes kapcsolatot alakítanának ki. Nem azért nincsenek együtt, mert nem akarnak, hanem inkább azért mert túl félénkek amikor személyesen is találkoznak. A lányok gyakran egész nap a telefonjukon ácsingózva várják a választ, a srácok pedig még a meccset is képesek kihagyni ha a telefonjuk lemerülőben van, és félnek hallótávolságon kívül hagyni, ha várják a lány válaszát.

Hozzáállás

Azt gondolom ezekről a kapcsolatokról, hogy az embereknek inkább sajátmagukkal kellene tisztában lenni és a saját magatartásukat kellene megvizsgálniuk mielőtt komoly kapcsolatot kezdeményeznének bárkivel

Úgy vélem, hogy nem rossz valakivel kapcsolatban lenni, mindaddig, amíg nem von el a tanulástól vagy a családodtól.

A pároknak tapasztalatot kellene szerezni azoktól, akik régóta jól működő hosszú távú kapcsolatban vannak. Azok akik a 'barátság extrákkal' elven alapuló kapcsolatokat részesítik előnyben, tanulniuk kellene azoknak az embereknek a tragédiáiból, akik "véletlenül" teherbe estek és szembesülniük azzal, hogy tetteiknek következményeik vannak, amelyekért csak ők és a családjuk felelős.

 Mindazonáltal az a javaslatom, hogy a megfelelő személyt válaszd és helyesen cselekedj. És ha ez megvan, minden rendben fog menni. Ezek egy Z-generációs egyszerű tanácsai."

Tovább