Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Mi köze Pavarottinak és a szabaduló szobáknak a Szakmák Éjszakájához?

2018. április 17. - panpeterstop

A pályaválasztás és az önállósodás az elmúlt évtizedekben  egyre nehezebbé vált.  A Szakmák Éjszakáján színes-szagos rendezvényekkel is segítették a pályaválasztás előtt álló Z-generációsokat ebben a  komoly döntésben.

chef.jpg

"Tűzoltó leszel vagy katona! Vadakat terelő juhász!"- Tette fel a nagy kérdés kis Balázsnak József Attila az Altatóban 1935-ben, de épp így a 21. század, az információs kor fiataljaiban is felmerül ez a sorsdöntő kérdés. A GVI tavalyi Általános iskolások pályaválasztása 2017 című kutatása keretében 9217 hetedik osztályos tanulót kerestek fel a területi kamarák szakértői. A kutatásból kiderült, hogy a tanulók közül már majdnem mindenki (93%) foglalkozott a továbbtanulás kérdéseivel. Közülük a legtöbben (87%) a szülőkkel való beszélgetést választották a tájékozódásra, 73%-uk osztályfőnöki órán, 25%-uk idősebb barátoktól, 24%-uk pedig iskolai pályaválasztási rendezvényen szerezte az információit.A jövőbeli foglalkozások tekintetében az állatgondozás, a szakácsmesterség és a számítógépes munka a legnépszerűbb a diákok körében. Mint látjuk a pályaválasztás, a szakmaválasztás kemény dió, még akkor is, ha ma már számtalan kiadvány, honlap segít  abban, hogy ha majd dönteni kell, akkor képességeinek, tudásuknak és érdeklődésünknek megfelelő helyre adjuk be a jelentkezési lapunkat. Az online kutakodás mellett érdemes kihasználni azokat a programokat, ahol testközelből szerezhetünk információt egy számunkra szimpatikus szakmáról!

Idén is megrendezték országszerte a fiatalok pályaválasztási döntését elősegítő Szakmák éjszakája programot, ahol a látogatók a legkülönbözőbb hivatásokkal ismerkedhetnek meg testközelből interaktív programok, előadások, bemutatók, üzemlátogatások segítségével. A Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum, az AON Magyarország és a Danubius Hotels Group április 13-án a Danubius Hotel Flamencóban az egyik legizgalmasabb helyszínnel készültek: 14 állomáson mutatták be a turizmus-vendéglátás és a szállodák színes világát a Szakmai Titkaink Éjszakáján Ízelítőt kaptunk a szállodavállalat baristaversenyének győztesétől. A margitszigeti szállodák a fitness és wellness jegyében játékos vetélkedővel készültek, a Hilton Budapest pedig guest relations témáról, a különleges vendégkérések kezeléséről mesélt izgalmas történeteket. 

A Szakmai titkaink éjszakáján olyan szakmái kiválóságok közreműködésével, mint vezető séf, Altbäcker György egy különleges háznézés alkalmával pillanthattunk bele a legpatinásabb hazai szállodalánc működésének titkaiba. A helyszínre települt a neves Gundel Étterem training managere, Bori Márk speciális terítési módokat ismertetett meg. A Radisson Blu Béke Hotelből és a Zsolnay Kávéházból érkező vezető cukrászmester, Bechmann György süteménybemutatóval készül, a 100 esztendős Danubius Hotel Gellért pedig az „Ékszerrablás a Gellértben” elnevezésű szabadulószobán keresztül elevenedett meg. 

Mi köze az elveszett nyaklánc rejtélyének a szakács-cukrász-vendéglátós szakmához?

- Uzsák Éva Virágot, az Aon Magyarország cégvezetőjét  kérdeztük erről. A HR-vezető szerint a programra tervezett szabaduló szobák segítségével a résztvevők felfedezhetik magukban, hogy szeretik a logikai feladatok és rejtvényeket, a kihívásokat:

"Mi ebbe az alapsémába hoztunk egy gasztro-csavart, mivel itt a rejtvény megoldásához ételek, szakácskönyvek, fűszerek révén találhatják meg a kiutat. Ez egy áttételes élmény, ami sokkal inkább alkalmas az érdeklődés felkeltésére egy szakma iránt, mint ha mondjuk didaktikusan elsoroljuk neki az előnyeit.

szakmak_20.jpg

Uzsák Éva Virág úgy látja a Szakmai Titkaink Éjszakájában az az az újdonság, hogy a diákok nem az iskolákban találkozhatnak a szakmával először, hanem ténylegesen abban a térben, ahol majd dolgozni fognak. A program során találkozhattak séfekkel, cukrászokkal, baristával és somalier-rel, látogatást tehettek egy nagy hotel konyháján, ami még felnőtt szemmel is izgalmas, bemutatót láthatnak a sütikészítés fortélyaiból, elleshették a baristák fogásait, itt pedig kipróbálhatták frissen megszerzett gasztro ismereteiket a szabaduláshoz. Az iskolákkal is találkozhattak, képzési információkat kaphatnak:

.Azt gondolom, hogy ez egy rettentően színes, izgalmas program, ami éppen azért foghatja meg őket, mert nem egy mesterséges közegben próbáljuk felkelteni a figyelmüket, hanem egy működő szállodában. Nincs mesterséges távolság, azokkal találkozhatnak, akik a szakma nagyjai, azokat a dolgokat látják, ami a valóságban is fogadja őket. Így talán könnyebb eldönteni, hogy számukra izgalmas irány lehet-e ez a szakma.

 Egy résztvevő fiatal is hasonlóan gondolja:

Azért hasznosak az ilyen rendezvények a pályaválasztásban,  mert az idelátogatók látják milyen belülről a cég, a szakma, az egyetemi nyílt napokkal ellentétben.

"A  hiteles programok lebontják a munkaadók és a munkavállalók közötti falakat"

Az Aon Magyarország nagy hangsúlyt helyez employer brandingre, amely elemeit a rendezvényen is felfedeztük. Szakértőjük  szerint ugyanis az egyik legizgalmasabb kihívás a cégeknek hogyan tudják megtartani a munkavállalókat:

"Mi abban hiszünk, hogy az egyik legfontosabb a munkavállalók számára, hogy megtapasztalhassák milyen belülről az adott vállalat. Olyan típusú programokat csináljanak potenciális munkavállalók számára, amely közelebb engedi őket a céghez. Lehetővé teszi, hogy belenézzenek a belső működésbe. Az Aon hisz abban, hogy a hitelesség a legfontosabb megkülönböztető tényező a cégek számára. Nem kell különleges hókuszpókuszokkal csábítani a munkavállalókat, csak engedni kell, hogy bepillanthassanak az ajtók mögé. A mindennapok bemutatása sokkal életszerűbbé és vonzóbbá teszi a céget, mint egy HR-sel való fecsegés. Így már a belépés előtt láthatják milyen közegbe, hangulatba, értékek közé kerülnek, ha az adott céget választják. A hitelességekre épülő programok lebontják a munkaadók és a munkavállalók közötti falakat."

 Forrás: Aon Magyarország Youtube csatornája

"Az elmúlt pénteken egy rendkívül izgalmas programban volt lehetőségem részt venni, ez nem volt más mint a szakmák éjszakája. Egy számomra izgalmas helyszín a Danubius Hotel Flamenco adott otthont a program számára. Az alsós gyerekektől egészen a felnőttekig minden korosztály képviseltette magát, ami egyszerre volt meglepő, ugyanakkor inspiráló. Az est folyamán csoportokba osztva különféle állomásokon ismerkedtünk meg a vendéglátózás titkaival. Kezdve olyan mestercukrászokkal, mint Altbacker György közösen elkészített designer édességektől -, amik olyan nagy sikert arattak, hogy az állomások után a vendégek nagy része visszatért ide - a tradicionális Gundel palacsinta kóstoláson át, amit maga a Gundel étterem séfje és főpincére készített el számunkra, a gasztroszabaduloszobáig mindenki érdeklődési körének jutott. Több kisgyerek úgy nyilatkozott, hogy felnőtt korukban séfek és szállodások szeretnének lenni, amihez nagyban hozzájárult az olyan különleges történetek elmesélése, mint Luciano Pavarotti étkezési szokásairól és a szálloda tapasztalt PR-szakembereiről. A történet, amit hallottunk a híres énekesről, az arról szólt, hogy Pavarotti úr érkezése előtt szerződésbe foglalták a menedzserei, hogy a szobaablakokat el kell deszkázni, majd ott tartózkodása alatt érdeklődött munkatársainktól, hogy ez Magyarországon miért alakult ki szokásként, máshol is tapasztalja. Akkor tudta meg, hogy a szerződései ilyet tartalmaznak. Illetve, kifejezett kérésük volt egy speciális ásványvíz, amelyet legközelebb csak Bécsben lehetett beszerezni. A szálloda munkatársa saját autójával indult útnak, hogy ott beszerezze a nagy művész érkezésére a különleges ásványvizet, de Pavarotti úr egyáltalán nem mutatott érdeklődést a termék iránt, ugyanolyan „étvággyal” kortyolgatta a legnépszerűbb magyar ásványvizeket is. Ez a történet is azt üzeni, hogy a hotel munkatársai mennyi mindent megtesznek a vendégeik kényelméért. Mindent egybevetve azt kell, hogy mondjam, kár lett volna ezt az estet kihagyni, számos érdekes dolgot láttunk és hallottunk, amivel mindannyian gazdagodtunk. " - nyilatkozta egy fiatal résztvevő (Noé, 21 éves)

Nézd meg videós beszámolónkat:

 A Danubius Szállodákról már korábban is olvashattál a blogon, katt ide:

Lehet-e gyerekekkel együtt pihenni? Igen, méghozzá egy legendás szállodában!

 

Sőt, még videót is készítettünk ott az animátor szakmáról:

Az Aon Magyarország izgalmas programjairól is írtunk már, például itt:

Ne félj a jövőtől, de azért készülj fel!

A blog alapító-szerkesztője: Bereczki Enikő

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár!) és itt az oldalon a  "Blogkövetés" ablakban.

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről!

Látogass el az Instagramra is!

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr7713785716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása