Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Generációrombolás, avagy felügyelet nélkül a musical.ly-n

2018. április 16. - panpeterstop

Elvárható egy 10 éves gyerektől hogy boldoguljon az online világban? Magától majd rájön? Vagy van, aki megtanítja neki? 
musiccally.jpg

Több ezer tini gyűlt össze április elején a Mammut 2-ben s környékén a Musical.ly sztárok Muser Show-jára, ahol a rajongók találkozhattak a tinisztárokkal. Jól mutatja a szervezők felkészületlensége azt, hogy a rendezvény ötletgazdáinek és rendezőinek korosztálya mennyire nincs képben az applikáció hatásával, népszerűségével. Nem voltak felkészülve ugyanis ekkora érdeklődésre, így végül le kellett fújni az egészet biztonsági okok miatt. Rengetegen kint rekedtek a Széna téren, amelynek lebénult a közlekedése, sokan elájultak vagy rosszul lettek. Az alkalmazást 2017-ben 200 millió tinédzser használta, azt pedig, hogy mennyire jó üzlet jól mutatja, hogy 2016 januárban már nagyjából 500 millió dollárt ér. A musical.ly annyiban különbözik a többi népszerű közösségi médiás alkalmazástól, hogy itt találhatók talán a legfiatalabb felhasználók. Az app egész ártalmatlannak tűnik: egy 15 másodperces, a felhasználó által a megadott hangklipre kell tátogni, táncolni, majd ezt videót meg lehet osztani. Nem árt(ana) feljelentkezni a szülőknek sem és megnézni, hogy milyen tartalmakat oszt meg a gyerek magáról, kik férhetnek hozzá a videóihoz és hogyan reagálnak rá. Sajnos egyre több hír érkezik arról, hogy a gyerekek nem megfelelően használják az alkalmazást, illetve, a perverzek is kihasználják a névtelenség lehetőségét az app-on.

 Létezik-e még gyerekkor a 21. században?

Ezt a kérdést a minap tette fel egy 25 éves lány, akivel a legújabb Musical.ly őrület által kiváltott botrányokról beszéltünk. Bár ő nem szülő, de ahogyan a napokban - még szintén nem szülő - több vlogger  is kifejtette rosszallását a jelenségről, ő is úgy gondolja, ha szülő lenne, ezt nem engedné. Árvai Krisztina véleménye:

"„GENERÁCIÓ ROMBOLÁS!”

– Hangzik el az egyik Youtube vlogger oldalán a reakció.

„Nagyon durva dolgokat láttam az elmúlt pár napban. … És én, ha szülő lennék, nem nagyon engedném többet a gyerekemet internet közelbe, ha ilyeneket csinálna. …És az a nyelv-nyújtogatás így 8 évesen…?! … Hús-vér 10 éves férfiállat.”

– így szól egy másik vlogger reakciója.

Talán adott egy kis ízelitőt ez a pár mondat, mi történhet az Alfákkal, és a fiatalabb Z-generációsokkal az internet nyújtotta korlátlan, szeretném ismételni, hogy KORLÁTLAN lehetőségek miatt. Mert ez nem csak egy túlzó kifejezés, amivel a drámai hatást fokozhatjuk. Ez sajnos teljes mértékben megfelel a valóságnak. 8-10 éves gyerekek utánozzák a 18+-os filmek tartalmait, csak azért, mert a legújabb trend, a musical.ly alkalmazás ilyen szelet fúj a legfrissebb generációknak. Ki is tölti be a szülő szerepet a gyerekek életében? Egy applikáció? Mert amit ezek a gyerekek, kis tinik csinálnak, ott már nem hinném, hogy létezik szülői korlát. Vagy ha létezik szülő, ezek mögött a gyerekek mögött, akkor az már nem a szó eredeti értelmében vett szülő.

A Mammutban április 7-én a Musical.ly alkalmazásban már hírnevet szerző sztárok, - az alkalmazás nevéhez igazodva ők a muser-ek, mint például Schobert Lara - találkozót szervezett a tiniknek, és kis tiniknek. (Nem tudom léteznek-e még a szó szoros értelmében vett gyerekek, mert ha ezeket a 8-10 éveseket nézem, akkor már nem hiszem, hogy létezik a gyerekkor a 21. században. Vagy ha igen, akkor biztosan nem függ össze az ártatlansággal). A találkozót a rendőröknek kellett eloszlatnia, akkora tömeghisztéria alakult ki a kis kamaszok körében az extázis miatt, hogy találkozhatnak sztárjaikkal. Az egyik muser megosztotta a közösségi médián segélykérését rajongói felé, hogy menjenek ki a plázából, mert a rendőrök addig őt sem engedik ki, el vannak zárva tőlük. Többször osztotta meg segélykérő üzenetét a tinik híradóján, azaz a közösségi médián. Az RTL, a TV2 és más média képviselői is jelent voltak az esemény közvetítésére.

De mit is takar pontosan ez a musical.ly??

Az alkalmazás lényege, hogy mindenféle zeneklippre tátognak és mutogatnak a gyerekek és kamaszok, aszerint, ami éppen elhangzik az angol nyelvű dalszövegekben. De véletlenül se gondolja azt senki, hogy egyfajta Activity társas, amiben semmi gáz… Mert ez nagyon is gáz. Activity-ben nem szokás a gyerekeknek vonaglani mutogatás közben, vagy éppen nyalogatni az ujját, hogy bemutasson egy kis flörtöt.

Majd ezt feltöltik Youtube-ra, megosztják a közösségi médián, és akik ebben már nagyobb népszerűségre tesznek szert, azok lesznek a muser-ek. A legnépszerűbb non-verbális üzenetek, amiket ilyenkor előadnak ezek a gyerekek: nyelv-nyújtogatás, vagy a mutatóujjukat lassan végignyalják, a merészebbek két ujjuk között húzzák végig a nyelvüket. Nincs gusztusom részletezni. Számomra undorító, legfőképpen azért, mert ezt gyerekek csinálják. Akiknek még marhára nem kellene utánozni szexuális tartalmú üzeneteket. Vannak, akik messzebb mennek, és a gatyájukba nyúlkálnak a saját videó felvételükön, amit aztán megosztanak a világhálón.

Hahó, szülők, bírjátok még olvasni?! Nem?! Szemet hunyni kényelmesebb mind e fölött? Mert ha a gyermekeitek 8-16 éves korban vannak, akkor valószínű ismerik ezt az alkalmazást, hiszen ez most az egyik legtrendibb az összes közül. Lehet, hogy ti nem ismeritek, de a gyereketek valószínű, vagy már fenn is van a neten a szipi-szuper soft pornó videóival, vagy még csak barátkozik a gondolattal, és próbál erőt meríteni ahhoz, hogy ő is menő lehessen.

Még a népszerű vloggerek a videóik végén elsóhajtanak egy könyörgést ezek felé a szülők felé, hogy nézzenek rá a gyerekeikre, mert ha ők lennének a szüleik (a fiatalabb 20 évesek mondják ezt !) akkor nem engednék meg ezt a gyerekeiknek.

És felteszek én is néhány kérdést:

  • Tényleg ekkor a nyomás a szülőkön, hogy a kis porontyaik hadd menjenek már a legtrendibb alkalmazás irányába, nehogy már kimaradjanak ebből a soft pornóból, hát ma ez a menő?!
  • Igazából mi ma az érték? Ami menő, az érték, legyen az bármilyen nem is oly régen még devianciának számító tett?
  • Hol vannak a szülei ezeknek a gyerekeknek?
  • Vagy a kishercegnő már 8 évesen kikönyörögte apucitól az iPhone-t, mert nem szabad lemaradni, és onnantól kezdve az iPhone lett az anyukája-apukája?
  • És a drága szülők nem szeretnék elrontani az állítólagos „gyerekkorát” a „kicsinek”, ezért megveszik neki, nehogy kimaradjon valami jóból?!

Persze, minek is feltételezek ilyen elkényeztetett gyerekeket, sok gyereknek nincs is teljes családja. Csonka családban pedig örül a szülő, ha gyereke le tudja kötni magát, és nem kell az élet gondjai mellett még állandóan vele is törődnie. Nem szeretném osztani tovább az észt, de ez botrány."

Vegyen a szülő okostelót vagy ne?

Eddig Krisztina véleménye, a  következőt pedig már a 13 éves Konrád meséli:

"Kb. egy-másfél éve rengeteget musical.ly-ztem. Nagyon tetszett, hogy mindenféle új dolgot előadhatok, amit többen megnéztek. Anyukámék tudtak róla, s egy darabig nem is volt semmi gond. Én magamtól nem érztem, hogy bármi rossz lenne ebben, de szüleim mondták, hogy ez már túlzás. Minden gondolatom a musical.ly volt, állandóan az újabb "fellépésemet" terveztem. Amikor suliból hazaértem késő estig csak ezzel foglalkoztam. Ezt nagyon megelégelték, főleg amikor már rosszabb jegyeket is hoztam, mert amúgy négyes-ötös tanuló vagyok, de vannak tárgyak, amikből versenyre is járok. Próbáltak utánajárni mi ez az egész alkalmazás. Nem voltak biztosak abban, hogy ez jó nekem, főleg, hogy már életem nagy részét csak ez töltötte ki. Próbáltak szabályokat mondani, hogy mettől-meddig használhatom. Persze úgysem tudtam betartani már. Mikor rájöttek, elvették a telefonomat. Iszonyúan haragudtam rájuk. Aztán egy pár nap múlva visszakaptam a telót, azzal a feltétellel, hogy nem töltöm rá az app-ot, amit megígértem, de titokban nem bírtam megállni, le-letöltögettem (nem adtam már elő, csak nézegettem), amit apukám egyszer pont egy vendégségben észre is vett. Utána jól elbeszélgetett velem erről. Megint elvették pár napra. Aztán egyszer kiejtettem az ablakon a telefont, és nyekk, tönkrement. Ez tavaly nyáron volt, azóta csak nyomogatós telefonom van. Most már nem zavar, sőt, örülök, hogy így alakult. Nem kell azon gondolkozni hogy kápráztassak el tök ismeretleneket és hánynak fog ez tetszeni vagy nem tetszeni, ami persze nagyon-nagyon tudott zavarni. Most a legdurvább azóta az, hogy rájöttem mennyi időm lett. Most egy csomó mindenre van időm: sokat olvasok, találkozom a barátaimmal, rokonaimmal és az otthoni számítógépen csinálok kreatív dolgokat például photoshoppal de más programot is tanulok. Nem hiányzik az okosteló. Karácsonyra kérhettem volna, de inkább mást kértem."

A 17 éves Lőrincet szülei már nem annyira korlátozzák mint régen:

"Ma már nagyon kevés alkalommal szólnak bele. Például: Ne nagyon netezz este 9 óra után vagy ha egy videó túl gáz akkor jelzik jobb ha nem nézem stb. Szerintem jó ha az ember kontroll alatt van, ezzel egyben pedig az is normális ha ez csökken ha érik az ember és kezd felnőni. Őszintén,azt se bántam volna ha régebben jobban figyelnek és korlátoznak, azért nem bántam volna mert akkor még kevesebb szennyel találkoztam volna. Szerintem nem az a megoldás ha elveszik a telót - mondjuk lehet vannak bizonyos esetek, amikor ezt kell tenni például ha már annyira függő, hogy a WC-re is magával viszi - ilyen haverom is van - hanem az, hogy megtanítják a fiatalokat éretten kezelni a netet és a telefont.

Az X-generációs Ingridék is vettek két tini gyereküknek (egy lány és egy fiú) okostelefont. A kezdetektől igyekeznek segíteni nekik abban, mi a helyes eszközhasználat, nemcsak technikailag - hiszen abban a gyerekek jóval a szülők előtt járnak sokszor - hanem etikailag. Az egyik tehetséggondozó délutáni foglalkozáson egy precedens hatására a szülők kezdeményezték, hogy cseréljék le az okostelefont nyomógombosra többek között Tari Annamária cikkére hivatkozva. Nézzük Ingrid mit gondol erről:

"Ismerem a gyerekemet és eddig nem adott arra okot, hogy feltételezzem róla, hogy ki akar játszani. Tehát ez, amit mi csinálunk a bizalmon alapul. ( Ez azért fontos, mert egy szülő azt mondta nekem, hogy ő nem ismer olyan módszert, amit egy 12 éves ne tudna kijátszani, a telefonon használatot illetőleg.)  Nem gondolom, hogy attól lesz buta egy telefon, hogy nyomógombos és attól lesz okos, hogy modern és érintőképernyős. Illetve, ettől még függőséget sem fog okozni. Szerintem sokan félreértelmezik a Tari Annamária cikket, mert csak kiragadott részeket olvasnak el belőle. Ő is azt állítja, hogy a közösségi médiának való megfelelés az ami függőséget és stresszt okoz a gyerekeknél ennyi idősen. Ezt mi sem engedjük a gyerekeknek egy bizonyos korig, de mi igyekszünk napra készek lenni belőlük, megismerni hogy mik ezek, és indokot gyűjteni ellenük, ha nem értünk egyet a használatukkal. Sokat beszélünk róla, hogy mi micsoda mire jó vagy miért káros. Nem egyszer, hanem többször, például a like-ok hatalmáról, FB-os barátokról...stb. Ha eljön az az idő, amikor már nem tilthatom a használatukat, akkor is lesz valami támpont, hogy hogyan kell értelmezni az itt zajló életet.Nem engedünk mobilnetet a gyerek telefonjára. Ha le akar tölteni applikációt, vagy játékot, akkor azt közösen megnézzük és eldöntjük, megbeszéljük, hogy jó-e, van-e haszna. A  musical.ly-t egy ismerős telefonján kipróbálták, de nem töltöttük le , mert nem is érdekelte őket. Fontosnak tartom, hogy megtanulja ezeket az eszközöket használni, hiszen szerintem nagyobb baj ha úgy kerül a kezébe az "okos" eszköz hogy nincs hozzá "okos" használati utasítás. Azt tapasztalom, hogy nem azzal védem meg a gyereket ha elzárom a világtól teljesen, hanem az életkorának megfelelően elmagyarázom neki és tanítom rá. Persze ez számunkra időigényesebb, de nálunk működik. Előbb utóbb úgyis kezébe fog kerülni okos eszköz, és szerintem a felkészületlen használat nagyobb kárt tud okozni. Illetve, lehet hogy meg sem fogom tudni, hiszen eddig tiltottam, nem lesz bizalma elmondani, hogy olyan helyzetbe került, vagy olyan tartalmat látott, amiiről ő is tudja hogy baj. Az iskolában sem értek egyet a buta telefon használatával, ha nem ez volt kezdetektől a standard. A telefont nem lehet elővenni az iskolában, és ez így is van rendjén. Ha nincs mobilnet a telefonon és az iskolai wi-fihez sem férnek hozzá, akkor szintén nem működik okos eszközként a telefon. De ez nem azt jelenti, hogy szerintem mindenkinek így kell csinálni. Minden szülő a saját gyerekét és a saját kapacitásait ismeri legjobban."

A csoportban végül gyerekeknek néhány szülő kivételével lecserélték okostelefonját nyomógombosra. viszont arra nem figyeltek, hogy a nyomógombos telefon is lehet okos, így azokon továbbra is megy minden ugyanúgy, ahogyan eddig, sőt, még többet játszanak rajtuk - a gyerekek bevallása szerint.

"Azoknak a szülőknek a gyerekei, akik odafigyelnek gyermekük internethasználatára tudatosabban használják a technológiát"

Az NMHH 2015-ös kutatásai alapján a világháló mára a gyerekek életének szerves részévé vált, és több mint egymillió magyar háztartás érintett a 18 év alattiak biztonságos internetezés kapcsán, azóta ez a szám ennél jóval nagyobb.  A digitális korban a passzív szülői magatartás ma már nem lehetőség. Érdemes megnézni, hogy milyen alkalmazásokat töltenek le gyerekeink. Internetbiztonsági szakértők szerint 13 éve korig minimum korlátozni kellene az internethasználatot. A Protect Young Eyes nevű amerikai szervezet úgy látja, hogy azoknak a szülőknek a gyerekei, akik odafigyelnek gyermekük internethasználatára és törődnek ezzel a területtel, tudatosabban használják a technológiát. Tanácsadást szerveznek azoknak a szülőknek, akik rádöbbennek, hogy valami nagyon félrement a gyereküknél akár a Snapchat-en, akár a Musical.ly-n érte őket negatív hatás vagy akár internetes bullying vagy netes pornográfia áldozatai lettek. A Protect Young Eyes Parent University, olyan videókat is készített, amely segít a gyerek online-szótárát jobban megérteni és együtt néznek akár beszélgetést is könnyebb elkezdeni.

Magyarországon is vannak szervezetek, amik segítséget nyújtanak a szülőknek az online vagy digitális szülői felelősségvállalásban. Például a teljesség igénye nélkül csak néhány:

  • Saferinternet Az Európai Bizottság által indított Safer Internet Plus programban tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők, tanárok és döntéshozók felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretnék elérni, hogy az országban minél több internethasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak.Szakértőjüket, már egy cikkükben a blogon is megszólaltattuk.
  • A Kék Vonal Internet Helpline-nal is részt vesz a munkában: online (e-mail:kek-vonal.hu/emil és chat: chat.kek-vonal.hu) és telefonon (116 111) elérhető tanácsadást nyújtanak fiataloknak, akik káros, veszélyes tartalmakkal vagy zaklatással találkoztak az interneten.
  • Televele: A Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület elsődleges célja a kisgyermekkori médiapedagógiai tevékenység széleskörű elterjedésének segítése, a médiapedagógia, mint szemléletmód előmozdítása. A szülők és nevelők médiaismeretének fejlesztése, kompetenciájuk növelése a mindennapi médianevelés területén. Célunk, hogy foglalkozásaink, műhelymunkáink, publikációink által fejlesszük, terjesszük a médiakritikai szemléletmódot, a médiakörnyezet-ismeretet.

 UPDATE: a Musically már Tiktok néven fut tovább.

Témában még posztok:

Szükség van-e a szülői felügyeletre a számítógépen?

A szépségkultusz foglyai

Kihívás, hogy tíz percig túléld mobil nélkül?

Minden jog fenntartva! Az írás a szerző tulajdona!

Ha nem szeretnél lemaradni az újabb bejegyzésekről, iratkozz fel a hírlevelemre a honlapomon (feliratkozóknak ingyenes tanulmány is jár!) és itt az oldalon a  "Blogkövetés" ablakban.

Gyere a  Facebook-oldalra is, beszélgetni, lájkolni, olvasgatni új híreikről!

Látogass el az Instagramra is!

Ha tetszett, amit olvastál, oszd meg az alábbi gombok segítségével. Köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr1513832248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabardin 2018.04.17. 15:58:11

Hol vannak ezeknek a gyerekeknek a szüleik?
Megmondom, mert a Mammutban pont ott voltam.
A szülök vitték el a gyerekeiket erre az őrületre. Apuka vagy anyuka nyerte meg a feladatot (teljes család nem nagyon volt). Egy felnőtt + 2-3 kis tini.
Csak gratulálni tudok.
süti beállítások módosítása