Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Főúri pihenés vidéki idillben

2018. április 14. - panpeterstop

Körös-holtág, trendi apartmanok, designbistro, wellness-részleg távol a világ zajától. Madárcsicsergés, zöldellő, illatos kert és folyópart. Mi kell még ennél több a tökéletes pihenéshez?

hercegasszony_szep_ido.jpg

Igazi ítéletidőben érkeztünk a Mezőtúr és Szarvas között található Hercegaszony Birtokra. A hosszú úton áttanulmányoztuk a birtok egykori gazdájának kalandfilmbe illő történetét.

„Trónvárományos hitvesként és kazánfűtőként is megtalálta a helyét Lelbach Irén

 – ennél sokatmondóbb címet nem is lehetett volna adni a birtok egykori tulajdonos életéről szóló cikknek. A szoljon.hu újságírójának ebben az egy mondatban sikerült megragadni Lebach Irén kalandos életének rendkívüli extrémitását. 1897 –ben Szabadkán látta meg a napvilágot, egy jómódú, polgári családban. 19 évesen hozzáment Rudnay Lajoshoz, akit később külföldi útjaira is követett, mivel férje diplomataként hágai követként is dolgozott. Házasságukból két fiú is született, egyiküket sajnos a skarlát miatt korán elveszítették. Ebben az időben megismerkedett meg Irén a náluk vendégeskedő Albrecht főherceggel. Az ismerkedésből szerelmi viszony lett. Hamarosan a fiatalasszony elhagyta a főhercegért férjét s a válás után hamarosan hozzá is ment Albrechthez távol a nyilvánosságtól, Brightonban. A frigy Albrecht számára rangon alulinak számított. Ugyan a házasság a korabeli magyar házassági jog szerint maradéktalanul érvényes volt, a Habsburg-ház törvényei szerint az érvényesség elismeréséhez a családfő beleegyezése is szükséges volt, azonban a feldühödött Frigyes főherceg kitagadta egyetlen fiát a családból és apai örökségéből. Azt gondolhatnánk, hogy Albrecht egy életre szóló boldogságért vállalta mindezt a hányattatást, ennek ellenére kapcsolat viszonylag rövid életű volt: hét évnyi együttélés után elváltak, amelynek egyik oka a herceg hűtlensége volt. Irén búcsúajándékként kapta a mezőtúri birtokot.

A helybéliek azt mesélték, hogy a tulajdonosnő kedves, közvetlen volt, aki a környéken mintagazdaságokat, rizstelepeket létrehozva számos családnak adott megélhetést, a kastélyban pedig élénk társasági életet szervezett bálokkal, ünnepélyekkel. Irén nem házasodott újra, de érdemes megemlíteni, hogy kutakodásaim alatt egy érdekes dokumentumra bukkantam, miszerint Lebach Irén – finoman fogalmazva – bensőséges viszonyt ápolt Horthyval is. A Vallomások a holtak házából - Ujszászy István vezérőrnagynak, a 2. vkf. osztály és az Államvédelmi Központ vezetőjének az ÁVH fogságában írott feljegyzéseiben szerepelő „Horthy általam ismert női viszonyai” című rövid feljegyzésben Lebach Irén neve is fel van jegyezve. A háborús időszakról Margitai Ágnes amatőr helytörténész a szoljon.hu-nak így nyilatkozott


„A háború alatt állítólag katonának öltözve látogatta meg a keleti fronton szolgáló fiát, ami, ismerve a tábori csendőrök mérsékelt humorérzékét és a frontközelben dúló kémhisztériát, nem lehettet túl egészséges vállalkozás.” A világégést követő államosítással szomorú korszak érkezett, ami Irén és a kastély sorsát is kiforgatta sarkaiból. A birtokot államosították, és a téeszek használták irodának, raktárnak tovább; a rendszerváltást pusztulva, omladozva érte meg. Az asszony előbb Budára költözött, majd Kaposvárra sodorta az élet, ahol a kórház gyermekklinikájának fűtője volt. 1985-ben, 88 évesen halt meg, Bécsben.”

A birtok jelenlegi tulajdonosa Juhász Lóránt már gyerekkora óta ismeri a környéket, egy 2012-ben egy pályázat segítségével vágott bele a kúria újjáélesztésébe. 

 Nincs időd,  pénzed egy francia chateau-ra? Nem gond, itt mindazt a szépséget megtalálod!

 Képzeld el, hogy esküvőt szervezel és még a pénzed is megvan hozzá. A legromantikusabb talán Franciaország szelíden hullámzó dombvidékén egy pompás chateauban lenne, ami persze megfizetethetetlen…

Ilyen és hasonló tervezéskor jön sokak számára az ötlet: legyen inkább a Körös-parton egy meghitt, igényes birtokon a természet közvetlen közelségében a kéthektáros neobarokk stílusú kúriában. A birtokra ilyen formában most is érkeznek, ha nem is bárók és hercegek – bár Irén leszármazottait is meghívták az megnyitóra – de jómódú magyar és külföldi emberek pihenni vagy akár esküvőt tartani. Kakuszi László étteremvezetőtől megtudtuk, hogy nagyon sok pár foglalja le az egész birtokot, hogy itt fogadjon örök hűséget, akik közül nem kevés a külföldi vagy a „vegyes” páros. 

Osztályon felüli környezet

No de nézzük milyen is a környezet! A 2015 nyarán nyitott stílusos butikhotel a hazai turizmus egyedi, minőségi színfoltja. A régmúlt nosztalgikus hangulata keveredik a jó ízléssel és modern berendezéssel a birtok egész területén. A „vidéki kozmopolita butikhotelként” fémjelzett szálloda igényesen felújított épületekkel, szépen gondozott kerttel, vízparttal várja az érkezőket. Érződik a hozzáértés és a tudatosság a finom stílussal berendezett szobákon, a magas minőségű anyaghasználaton mind a hét egyedileg berendezett szobában és mind a tíz konyhával felszerelt apartmanban.

Az utóbbit a birtokon található egykori istálló épületében alakították ki. Míg a főépület elegáns, kifinomult megoldásokban gazdag, addig ez az egység modern, lendületes, fiatalos designt kapott. A modern elemek itt rusztikus felhanggal gazdagodnak, a skandináv design magával ragadó egyszerűsége izgalmas bútorozási megoldásokkal találkozik. Öntött beton, természetes fa és földszínek, illetve üde, harsány színfoltok jellemzik az apartmanokat. A teraszokra kiülve a vizet bámulva és a kerti rózsák, levendulák illatát beszippantva ejtőzhetünk. Itt akár saját készítésű ételünket is elfogyaszthatjuk, de az Iréne Bisztróból is idehozzák rendelésünket, hogy még azzal se kelljen fáradni. Papp Tamás tapasztalt szállodaigazgató kedvességet, nyugalmat teremtett meg szolgálatkész csapatával közösen. Az egész birtok nagyon hangulatos és nyugalmat árasztó, szinte megáll az idő. 

Az Alföld gyöngyszeme

A Túrtői-holtág változatos programlehetőséget kínál, amit sajnos a viszontagságos időjárás miatt nem tudtunk kiélvezni ottlétünkkor. Nyáron lehet evezni, vízibiciklizni, fürödni, horgászni, biciklizni, gyerekekkel a kertben játszóterezni, túrázni, kirándulni, például a közeli Szarvasra.

koros.jpg

A szolgálatkész személyzet ilyenkor még piknikkosarat is bekészít nekünk, sőt, nyáron kérésre még gyertyafényes romantikus vacsorát is előkészítenek a stégen. A viszonylag kicsi, családias – 50 fős - szálloda wellness részlege a birtok méretéhez képest elég nagy: van egy medence élményelemekkel, ahol úszni is lehet, illetve, egy pezsgőfürdő és két szauna. Bármelyik használata extraélmény, ugyanis az óriási üvegablakon keresztül lélegzetelállító látvány nyílik a fűzfákkal szegélyezett festői holtágra. 

Ámulatba ejtő konyha, művészi magasságokban

Az étterem kiváló, a személyzet udvarias, kiemelnénk itt a már említett étteremvezetőt, aki nagyon udvarias lesi a vendégek kívánságait és szívesen beszél a birtokról, a konyhában felhasznált helyi alapanyagokról, ami közül többet az Iréne Bisztró igényei alapján készítenek a termelők, illetve, a szomszédos díjnyertes kertjükben termelnek meg. A vacsoránál kedvesen ismertette mit láthatunk a tányéron, hogyan készítették és jó étvágyat kívánt hozzá. A vacsora igazi különlegesség volt, 3 fogásos, bisztró jelleggel, igényesen tálalva. A lazacsalátában különleges ízvilágú előételt kóstolhattunk: bár szokatlannak tűnt, mégis a robbanós cukorka enyhe édessége remekül passzolt a nyers lazacfiléhez és a zöldségekhez. A főételként felszolgált sült kacsacomb többféle lencséből készített körettel szintén izgalmas párosításnak bizonyult, és rafinált fűszerezésével és az omlós konfitált marhapofa tarhonyarizottóval szintén fenntartotta érdeklődésünket az utolsó falatig. A desszertnek már kevés hely maradt, de a páratlan házi babapiskótából készült lágy tiramisut nem lehetett ott hagyni, s így mosolyogva álltunk fel az asztaltól.

A reggeli során ki lehetett választani kétféle menüből az aznapi vacsorát. A reggeli minden igényt kielégítő, önkiszolgáló a helyi termelők alapanyagaiból használt hidegtállal, külön rendelhető meleg ételekkel. A speciális táplálkozási igényekre is odafigyelnek. Megkockáztatható, hogy az itt felszolgált fogások, nem csupán ételek, hanem inkább ételköltemények. Nem véletlenül támadt az a benyomás bennünk, hogy akik mindezt megalkotják, szenvedéllyel űzik a szakmájukat, alázattal és hozzáértéssel nyúlnak az ételekhez. A külső vendégek számára is nyitva álló étterem számos díjban és elismerésben részesült, csakúgy, mint a birtok kertje.

A vendégkönyvbe pillantva megakad a szemem egy mondatot:

A Hercegasszony Birtok az a hely, ami megérdemelné az 5 +1 csillagot .” Ezt mi is tanúsíthatjuk. Aki szeretne madárcsicsergős reggelre ébredni, a természet közvetlen közelségében, a legkedvesebb személyzet kényeztetésében ínyenc ételeket fogyasztva néhány igazán pihentető ugyanakkor feltöltő napot eltölteni, mindenképp látogasson el a Hercegasszony Birtokra! 

Elérhetőségekhttps://hercegasszony.hu/

 Végezetül itt egy kis videó az ott töltött időről:

szerző: Bereczki Enikő  http://hu.generationdilemmas.com/

Ha tetszett a bejegyzés, megoszthatod másokkal is! 

Kövess a blog.hu-n, hogy ne maradj le egy új posztról sem! 

Látogass el a Facebook-oldalra is vagy az Instagramra :-) !

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr8813597489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása