Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Interjúk velem/szakértői nyilatkozások

2018. február 14. - panpeterstop

elle_cover.jpg

ELLE Magazin: Osztálylétrán a Z-generáció: 2018. Január-februári szám (Nyomtatásban jelent meg)

 

Az írás ennek a bejegyzésnek a folytatása: 

Z-GENERÁCIÓSOK KASZTRENDSZERBEN

 

És dolgozni ki fog?! - Veszélyes általánosítások - Nyakunkon a Z - Mi van a többiekkel?

vasarnapi_hirek.jpg

Vasárnapi Hírek -F. Szabó Kata írása

Részlet:

„Általánosságban azt szokták mondani az Y generációról, hogy ők a korábbi generációknál több munkahelyet fognak elfogyasztani.
Ami nem meglepő, óriási szükség van a rugalmasságra, hiszen új szakmák bukkannak elő a semmiből. Ki gondolta volna tíz éve, hogy lesznek például Airbnb-üzemeltetők, médiaszervezők, időmenedzsmentcoachok vagy digitális elvonókúrát végző terapeuták?” – indokolja az Y-ok gyakori munkahelyváltását Bereczki Enikő, aki az árulkodó Pán Péter Stop! címmel blogot is szerkeszt a témáról. Emellett a kutatások azt is kimutatták, hogy a munka és magánélet egyensúlya fontosabb számukra, mint a pénz.

„Több kutató megegyezik abban, hogy ez azért van, mert szüleiknél megtapasztalták,milyen, amikor valaki szétgürizi magát és sem a családja, sem önmaga nem tud profitálni ebből” – vet fel még egy lehetséges magyarázatot Enikő.

Teljes cikk: https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/es_dolgozni_ki_fog_Ygeneracio_Zgeneracio

„A LÉNYEG, HOGY EMBEREK LEGYENEK”: Interjú velem a tantrend.hu-n

tantrend_kep_1.jpg

 

Részlet az interjúból:

 

“Mindegyik generációra jellemző, hogy nagy álmaik vannak. Szomorú is lenne, ha pont a fiataloknak ne lennének vágyaik és terveik. Ha ezek kicsit túl rózsaszínűek, az nem is nagy baj. Talán ennél a generációnál az jelenik meg erőteljesebben, hogy őket úgy nevelték fel: számukra minden elérhető. Bármi lehet belőlük, sztárok is, ezt sulykolja a média is. Aztán azzal szembesülnek a munkahelyükön, hogy ott ülnek húsz, ugyanolyan tehetséges és ambiciózus fiatallal. Van, aki ezt elfogadja, mást „elkap a gépszíj” és irreális elvárásokat támaszt a munkaadóval és önmagával szemben is. Sok olyan „ipszilonnal” találkoztam a fiatalabb korosztályból, akik nagyon korán kiégtek. Ez a közeg ugyanis hajszolja őket, mert bár bekerülnek a menő egyetemre, ott vannak a riválisok is és a rengeteg elvárás. Mondják rájuk, hogy apolitikus és csendes generáció, de szerintem jobban felvállalnak bizonyos ügyeket, mint akár az előttük levők. Lehet őket szapulni, ez a legkönnyebb, de inkább bele kellene abba gondolni, hogy mennyire nehezített pályán mozognak. “

A teljes interjú itt olvasható: „A LÉNYEG, HOGY EMBEREK LEGYENEK” – INTERJÚ BERECZKI ENIKŐVEL

Ezért imádod te is, amikor a gépek zúznak össze tárgyakat - 24.hu

 

Szakértői megszólalás:

Részlet:

"A Gojzer-videókhoz hasonlóan néhány éve a Kinder játékos és egyéb kicsomagolós kisfilmek is óriási sikert értek el anélkül, hogy bármi komolyabb erőfeszítést vagy művészi hozzáértést megkövetelt volna a készítőitől.  Sőt, egyre több olyan mese van, ami nem egy konkrét tanulságos történetet mutat be vagy oktatva szórakoztat, hanem mindössze arra hivatott, hogy lekösse a kicsik figyelmét. Ha már a mai gyerekek, akik szinte az anyatejjel szívják magukba az alacsony minőségű vagy akár értéktelen tartalmakat, akkor nem lehet annyira megdöbbenni azon sem, hogy a darálós videókat is hajlandók megnézni."

Teljes cikk: https://24.hu/elet-stilus/2018/02/13/ezert-imadod-te-is-amikor-a-gepek-zuznak-ossze-targyakat

“Hagyjuk felnőni a bennünk lévő kisembert!”

Varga Dominika Kincső, joghallgató, a Jurátus -az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának a Hallgatói Önkormányzat védnöksége alatt működő kari magazinjának – újságírója interjút készített velem.
juratus_interju_1.jpg

Többek között szóba került, hogy

  • Nem lejárt lemez már az Y generációról írni?

Az egyik nemzetközi értekezleten egy multinacionális cég vezetője elmondta, hogy ők hogyan oldják meg az Y-os munkavállalók fluktuációját. Amikor felvesznek egy fiatalt, akkor már megvan a helyére egy pótember, aki majd pár hónap múlva, ha a másik esetleg elmegy, rögtön a helyére tud lépni. Emellett nemcsak a munkahelyeken, de a családokon belül is léteznek ezek az intergenerációs feszültségek. A mostani fiatalok szülei igyekeznek felvenni a lépést a technikával, de ők még mindig tanulók, míg ezzel szemben a Z-sek már bennszülöttek.

  • Globális már annyira a fiatalság, hogy a problémák és a jellemzők is egységesek legyenek?

Valóban az a jellemző, hogy a Z generáció egy globális nemzedék. Ugyanazok a divatok, zenék, kulturális cikkek jutnak el hozzájuk, ez az emberiség történelmében példátlan. Mégsem mondhatnám, hogy egységesíteni lehetne a világ összes fiatalját. Általában a fiatal generációkról problémáik kapcsán szoktunk beszélni, nem az erényeik miatt – pedig ezek is vannak –, ezért sokan kikérik maguknak, hogy őket „leipszilonosozzák”. 

A teljes interjú: http://juratus.elte.hu/hagyjuk-felnoni-a-bennunk-levo-kisembert-bereczki-eniko-bloggerrel-ifjusagi-es-generacios-szakertovel-beszelgettunk/

Hipergyorsaság, képernyő-idő, kasztok? Helló, zék és ipszilonok!

 

Európai Ifjúsági Portál - Kőszegi Anna írása

Részlet:

Milyen szokások, jellemvonások illenek az Y-generációra, ha munkavállalásról van szó? Mire vágynak, és mit akarnak elérni a korábbi generációkhoz képest?

Olyan jellemzőket tudnék megragadni, ami a kor miatt alakult így, amelyben élnek. Például, míg szüleik nemzedékegyakorlatilag ugyanarról a munkahelyről mehetett nyugdíjba, ahová elsőnek felvették, náluk a munkaerő-piaci helyzet gyakori változásai miatt ez már nem lehet így. Nem is meglepő, hogy nem lineáris karrierutakat futnak be, hanem készek, sőt kénytelenek is gyakran váltani, meglehetősen rugalmasak is. Erre pedig óriási szükség van, és a jövőben még inkább az lesz, hiszen új szakmák bukkannak elő a semmiből, a digitalizáció számtalan megszokott munkafolyamatot vált majd ki. Lehet, hogy 20 múlva már ezt az interjút sem Te készítenéd velem, hanem mondjuk egy robot, legalábbis olvastam erre vonatkozó előrejelzéseket.  Ez csak amúgy félig vicc, azért csak félig, mert a  Will Robots Take My Job nevű eszköz számításai szerint 11 százalék esély van arra, hogy robotok végzik el a feladatot a riporteri, tudósítói feladatokat a jövőben.

Teljes interjú: https://europa.eu/youth/hu/article/39/51043_hu

 

lanchidradio.png
2018.01.24.-én 9.30-10 óra között élő, telefonos, 5-7 perces interjút a rádióban. 

en_vagyok_itt_1.jpg

Petőfi TV "Én vagyok itt"

 

Forró Bence kérdezett a digitális családokról

2017. június 18.

tv_en_vagyok_itt.jpg

M2 Petőfi TV Én vagyok itt!

c. műsorában Galán Angéla kérdezett a fiatal munkavállalókról, 2016. november 9.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr8413669488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2018.02.16. 07:46:12

A "Szex helyett inkább mamahotel vagy pornó?" bejegyzéshez miért nem lehet hozzászólni????
süti beállítások módosítása