Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Z-generációs vásárlók: ez az 5 dolog tutira kell nekik!

2017. június 09. - panpeterstop

A Z-generáció képviselői a tinik, korai huszonévesek, a legidősebb Z 22 éves. Hogyan vásárol ez a generáció? A marketingesek mire figyelnek igazán, amikor megszólítják őket?
teens_1.jpg

A Z generáció a generációs marketingben használatos elnevezés arra a nemzedékre, amelynek tagjai az 1995  után születtek (2010-től viszont már az alfák jönnek!). Nézzük meg mi számít nekik leginkább!

1. Énekesek helyett Youtuberek és bloggerek

A korábbi generációktól eltérően ennek a korosztálynak a szívét kevésbé hatják meg a pop/rocksztárok, színészek. A tiniszobák falain ma youtuberek és bloggerek poszterei lógnak. A menő youtubereket influencereknek is szokták nevezni, akik - ahogy az angol szó jelentése is mutatja - befolyásolják a fiatalok véleményét és közízlését. Mielőtt a tinilányok bármit is vásárolnának, megnézik, hogy a kedvenc divatbloggereik mit tartanak menőnek és mit javasolnak több tíz-, százezres követőiknek. Nem véletlen, hogy számos -főleg ameriakai, nyugat-európai, de hazánkban is egyre több - cég vloggerekkel és bloggerekkel reklámoztatva képes elérni ezt a célcsoportot.

thesportaholic.jpgYoutuberek, akikről mi is írtunk

2.Szociálisan tudatosak

Annak ellenére, hogy kütyü-bolondnak tartják őket, ez egy társadalmi problémákra nagyon is nyitott a generáció, aki törődik olyan problémákkal, mint például a globális felmelegedés, a 3. országok elszegényedése.Talán éppen azért is, mert az internetről tájékozódnak, ahol könnyen belebotlanak ezekről szóló tudósításokba, így tájékozottak. Szeretnek olyan helyeken költeni, ahol pénzükkel támogatnak nemes ügyeket is. Például a Warby Parker szemüvegmárka vásárlásával szegény országokban járulnak hozzá, hogy sokan ingyen szemüveg és szemvizsgálatot kapjanak. Ugyanígy a Toms cipők vásárlásával is rászorulókat támogathatnak, ami fontos a mai fiatalok számára.

toms-join-our-movement.jpg

 Forrás: toms.com, claires.co.uk 

claire.jpg

3. Jobban szeretik az emlékeket, élményeket, mint a cuccok felhalmozását

Kurucz Imre, az NRC Marketingkutató Kft. kutatási igazgatója egy interjúban kihangsúlyozta, hogy korunk kulcsszava az élmény: "Az emberek mindenhol élményekre vágynak: a tévé előtt, vásárlás közben, de még a bankban és a munkahelyükön is. (...) Ez az élményközpontúság inkább jellemző a fiatalokra, ám semmi kétségem a felől, hogy a többi korosztály – ahogy annyi minden másban – ebben is hamarosan felzárkózik majd. Ami pedig a cégeket illeti: ma még talán versenyelőnyt jelenthet, ha egy vállalat, egy márka odafigyel az élmények iránti fokozott igényekre – idővel azonban ez már csak ahhoz lesz elég, hogy ne maradjon le a fogyasztókért zajló küzdelemben."

Ez az a nemzedék, akik számára meghatározó, hogy élményeket szerezzenek és jobban szeretnek ajándékba is élményt adni-kapni. Mivel vagy átélték vagy halottak a gazdasági válságról, megtapasztalták többen közülük a dolgokról való kényszerű lemondást, melynek hatására sokan azt vallják: többé nem a termékek számítanak a cool dolognak. Hanem sokkal inkább az élmény, a fíling, amit azok sugallnak. Az ipszilonok után következő Z generáció tagjai még inkább azonnali fogyasztást és élményt akarnak, méghozzá most rögtön: "Mert nekik minden csak egy két klikkelésre van, vagyis nagyon közel. Mindent rögtön megkaptak a neten, ha nem elégedettek, már szörfölnek is tovább. Vagyis, ha nem alakul ki bennük hűség egy márka iránt, akkor az online atyaúristen sem lesz képes őket marasztalni. Hozzászoktak, hogy ha nem tetszik valami, megveszik máshol, amit akarnak. Ha valami nem működik, egy percet sem várnak. Csak pár évvel idősebbek az Y generáció tagjai, ők nem gurulnak méregbe, ha egy ketyere elromlik a kezükben. A kamaszok viszont felrobbannak a dühtől."- magyarázza a Piac és a Profit. A mai kamaszok hozzászoktak az állandó élményhez, szórakozáshoz és még a tanulás során is ezt várják el, élményalapú oktatásra van (lenne) szükségük.

Ennek köszönhető az is, hogy egyre szívesebben költenek a fiatalok például arra, hogy közös programot szervezzenek, vagy beüljenek valahová enni. Aztán ezt megörökítik és megosztják, így valami “kézzelfogható” is lesz a dologból.

Egy ismert bizsus cég, a  Claire’s olyan applikációs projektet indított el, amelyen keresztül a fiatalok saját maguk tervezhetnek egyéni ajándékokat szeretteik számára, amelyet a cég le is gyárt nekik. Ezekre a tárgyak aztán a közösségi médiákon szavazni is lehet és pontokat gyűjteni.

 

futurework2_1.jpg

4. Online jelenlét

Mivel magabiztosan böngésznek a neten, árak tekintetében is képben vannak mit,  hol és mikor vásárolhatnak kedvező áron. A piacesprofit.hu beszámolt az Ernst&Young tanulmányáról, mely az Y és Z-generáció között eltérésekről készített kimutatásokat 1000 felnőtt és 400 kamasz megkérdezésével. Bár a Z-generáció tagjait is fukarnak tartják, de ők máshogy fukarak, mint elődeik. Nagyon odafigyelnek az érték-ár arányra, a többletszolgáltatásokra. Sokat nyom náluk a latban, ha például ingyenes házhozszállítást kínál egy kereskedő az áruhoz, vagy más kiegészítő ajánlattal kecsegtetik őket. A megkérdezett tinik 49%-a havonta egy alkalommal vásárolt onlineA kamaszok 63%-a saját bevallása szerint pedig azért vásárol online, mert ezzel időt spórolnak meg.  A Z-generációsok 53%-a azért is preferálja az online vásárlást, mert a neten jobb a választék, míg a Y-generáció esetében ez csak 44 % számára döntő szempont. Vagyis a fiatalabbak válogatósabbak. A kamaszok 34%-a úgy érzi, a neten úgy van összerendezve a kínálat, hogy könnyebb a böngészés és a válogatás, mint a boltban.

party_1.jpg

5. A márka legyen hűséges a fogyasztóhoz, és nem fordítva!

A Z-generáció képviselői szinte már anyjuk méhében is digitális lábnyommal rendelkeztek. Egy olyan világba születtek bele, ahol adott villámgyors technológia, amire úgy vélik mindig számíthatnak. Ezt el is is várják el a szolgáltatásoktól és a márkáktól. Ha valami nem történik meg azonnal és gördülékenyen, nem kapnak rögtön visszacsatolást, akkor az előbbi generációktól eltérően, a Z-k nem adnak több esélyt, továbbállnak.Az Ernst and Young kutatása szerint azok a cégek, amelyek hagyományos hűségprogramokkal és egyéb promóciókkal szeretnék megnyerni maguknak ezt a korosztályt, csatát veszítenek. Éppen azért, mert a Z-k már azt várják el a márkáktól, hogy azok szeressék őket, és hogy lojálisak legyenek hozzájuk.

Bár a 10-22 évesek többsége a nem túl tetemes zsebpénzükből költenek is, a K&H szerint a magyar kiskamaszok többsége már évi több ezer forint zsebpénzzel gazdálkodik. Egy 15 éven felüli átlagos kamasz már hetente ötezer forintnál is többől is! A mai fiatalokra még akkor is érdemes figyelni, ha nem kifejezetten ők képezik márkánk vagy szolgáltatásunk fő célcsoportját. Habár az idősebbekhez képest kevés még a költőpénzük, befolyásuk generációkon is túlnyúlik. Nagyobb hatást gyakorolnak szüleik, nagyszüleik vásárlásaira is, mint gondolnánk, hiszen az idősebbek őket kérik meg, hogy online is csekkolják le az adott szolgáltatást vagy terméket, mielőtt megvennék.

 Ez a cikk is tetszhet:

Tuti üzlet az élmény-vámpírok vérét szívni

 

Ha tetszett ez a cikk, látogass vissza újra! Facebook-on is csatlakozhatsz, s lájkolhatsz is minket! Előre is nagyon köszönjük!

Szerző: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő generationdilemmas.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr6112581245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása