Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Youtuberek pedig léteznek! Sőt, tarolnak!

2017. május 04. - panpeterstop

Hallottál már Pamkutyáról, a HollywoodNewsAgency-ről vagy Péter Gergelyről? Neeeem? Pedig gyereked valószínű, hogy az ő videóikon nő fel, sőt lehet, hogy majd ő is egy hasonló youtuber szeretne lenni. Youtuberek tehát léteznek. És nem is kevesen. Mi is megkerestük egyiküket.

thesportaholic.jpg

A YouTube a mai fiatalok, főleg az 1990-es évek végén vagy azután születettek, vagyis a Z-generáció körében szinte átvette a tévézés szerepét. Egyre többen, akár már tiniként is döntenek úgy, hogy videónapló írásába azaz vlogolásba vágja a fejszéjét, tehát vlogolni kezd.

Jó mellékkereset lehet, sőt!

Ebben a műfajban számtalan kategória létezik, szinte bármiről készíthet az ember felvételt, teheti fel az internetre és szerezhet követőket.  A vlogolás leggyakoribb helyszíne YouTube.  Előd Fruzsina újságíró utánajárt annak, hogy Magyarországon jelen pillanatban kik foglalkoznak a hazai youtuberek menedzselésével, és négy jelentősebb vállalkozást talált:  Star Network Kft., a Special Effects Media Hungary Zrt., Bug TV és a 4 Kids Network. Előd szerint a kevés rendelkezésre álló számból és tapasztalatból is látszik, hogy a videózás sokaknak jó mellékkereset, néhányaknak pedig teljesen fedezi a megélhetését, nem is beszélve a tartalomgyártókat menedzselő cégek dolgozóiról:
 A Star Network divízióvezetője, Farkas Dániel becslése szerint ma Magyarországon nagyjából 25 videós van, aki meg tud élni kizárólag a csatornájából, ami ugyan nem sok, de ez a szám az elmúlt két év folyamán nagyjából megnégyszereződött, vagyis a növekedési ütem elképesztő.
Mi is két éppen frissen induló vloggert interjúvoltunk meg, a kik The Sportaholic néven futnak a Youtube-on. A srácokat a NuHeadz Talent Management mentorálja, aki egyébként a Budai Kittit is szárnyai alá vette.( Kitti vlogger,  egy "Már Megint Kitty" vloggal és 120,000 feliratkozóval. A gimis lányt nemrégiben a Videós Gálán Az Év Női Felfedezettje kategóriában jelölték.  A tini Kitti vlogos kalandjairól egyébként a Future Work Fesztiválon (màjus17. Akvàrium Klub. melyre a Generation Dilemmas- Pánpéterstop facebook-oldalon jegyet is nyerhetsz!) is hallhatunk  a "Kulisszatitkok egy gimnazista youtuber életéből" című előadáson. A Fesztiválon egyébként új munkahelyi trendekről és számos érdekes új munkafajtákról is lesz szó, nemcsak a vlogolásról.
Visszatérve a fiúkra: 
Zoárd és Bálint. Huszonéves fiatalok.  Egy fitnesz-csatornát kezdtek el nemrégiben. Bálint testépítő és személyi edzői tanfolyamot végez jelenleg, Zoárd pedig a Pázmányon első éves jogász hallgató. Miért a YouTube-videózást kezdték el ők is? Milyen lehetőségeket látnak ebben?

Első éves jogászhallgatóként ilyen háttér mellett, miért Te is a YouTube-videózást kezdted el, és milyen lehetőségeket látsz ebben?

Zoárd: Habár rendkívül ambiciózusnak tartom magam a tanulást illetően, a sport mindig is meghatározó, releváns szerepet töltött és tölt be a mindennapjaimban, az életem során. Kiskorom óta (10-12 éve) rengeteg energiát fektetek a sportba, s ez idő alatt nem csak fizikailag erősödtem meg, de az edzés számos fontos értékre, készségre is megtanított. Így jött a YouTube csatorna ötlete; szerettem volna mindezt a tudást, a tapasztalataim, kudarcaim és sikereim, nehezebb és felüdültebb pillanataim megosztani másokkal, a magyar YouTube közösséggel, amit egyébként nagyon szimpatikusnak találok.
theportaholic2.jpg

Az egyetemet és a videózást integrálod vagy inkább külön választod ezeket?

Zoárd: Az egyetemet és a sportot (s vele a csatornát) igyekszem szétválasztani, mondhatni, jobb, ha több lábon áll az ember. Tökéletesen kiegészítik egymást, így nem aggódom emiatt. Mindkét "világ" érdekel, és igyekszem a maximumot nyújtani mindkét területen. 

Milyen távlati céljaitok vannak a videózással és milyen pozitívumokat láttok ebben a műfajban?

Zoárd: A videózást illetően természetesen szeretném fokozatosan bővíteni a nézőink körét, fejleszteni az infrastruktúrát, egyre több és több emberhez eljuttatni a tartalmainkat. Ebben a kezdeti stádiumban szerintem a legtöbbeknek nincs anyagi jellegű vagy hasonló elvárása, én egyszerűen csak szeretnék kiépíteni egy jól működő, sokak által látogatott és Magyarországon egyedülálló sportcsatornát. A többi majd úgyis jön magától; ismerősök, kapcsolatok, esetleg támogatás stb.

 Legutóbb milyen videókat gyártottatok?

Zoárd: Bár még eléggé gyermekcipőben jár a csatornánk, szerencsére több videónk is elég sikeresnek mondható. Ezek közül kiemelném a "Kockahas nyomában" nevű videósorozatunk első részét, amely tematikájából adódóan, nézettség és like-ok tekintetében is toronymagasan vezeti a mezőnyt. Továbbá elég nagy népszerűségnek örvendenek a kihívás videónk is (Bring Sally Up Challenge), illetve az én személyes átalakulós (Body Transformation) videómat is szép számmal nézték már meg.

Miért jó a vlogolás, mint munka a jövőre nézően egy jövendő jogásznak is?

Zoárd: Nem mellékes az a tény sem, hogy a vlogolás, a közvetlen kommunikáció, a nyugodt, nyílt, érthető, sokszor improvizatív jellegű beszéd gyakorlása a jogi területen is kamatoztatható, sőt, mondhatni, a jó beszédkészség alapkövetelmény a szakmában. Ezzel kapcsolatban már most, az első vizsgaidőszakom során is tapasztaltam, hogy jelentős előnyök származhatnak a videózásból.

És végezetül jöjjön egy Thesportaholic videó:

Itt pedig a az említett Bring Up Sally Kihívás videója:

Ha tetszett ez a bejegyzés, látogass vissza máskor és nézz be a Facebook-oldalra is. 

Szerző: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő generationdilemmas.com

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr4612479811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Orbán Hazaáruló Viktor 2017.05.07. 09:51:34

Egy kettőbe belenéztem, de igénytelen szarok. Inkább olvasson a gyerek.
Ha megfelelő értékrendet adsz neki, akkor ő sem ezeket fogja igényelni.
Persze a TV2 leendő nézőinek nem is kell több.
Ezeket inkább azok nézik, akik kallódnak. Én is ismerek olyan 5 évest, aki ezeken nő fel, olyanok is a szülei...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.11. 00:20:15

Érdekesebb lett volna pár konkrétum, pontosan hogyan fizet a tecső, mennyit lehet keresni (találni) ezzel az egésszel.Nem konkrétan ezek a videósok, hanem általánosan.
Na mindegy, hátha majd legközelebb.
süti beállítások módosítása