Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

A fiatalok 42 százaléka büszke magyarságára

2017. március 14. - panpeterstop

A ma ünnepelt 1848-as márciusi ifjak szemtelenül fiatalon rajongtak a hazájukért. Petőfi a maga 25 évével szinte rangidősnek számított. Jókai 23 éves volt, Ágai Adolf 12 évesen a legfiatalabbik. Ehhez képest a mai fiatalok 25 százaléka gondolja azt, hogy „Magyarország a legjobb ország, ahol élni lehet”. Sok ez a szám vagy kevés? 

hungarian-pixabay.jpgKép forrása: Pixabay

A magyarságtudat erőre kapott 

Mindössze egy hónapja mutatták be a Magyar Ifjúság 2016 kutatás gyorsjelentését, amely betekintést nyújt a fiatalok jelenlegi helyzetébe. A nagy mintás ifjúságkutatás eredményei a magyarságtudat erősödését mutatják. Ugyanis ha a 2016-os kutatást összevetjük a 2012-essel a nemzettudat megerősödése vitathatatlanul kimutatható: megnövekedett azoknak a száma, akiknek fontos a hazájuk és a magyarságuk,  19-ről 25 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik szerint „Magyarország a legjobb ország, ahol élni lehet”. Szabó Andrea szociológus szerint ebben részben közrejátszott a kampányhatás is, mivel a 2016 szeptemberében induló adatfelvétel egybe­esett a kvótáról szóló népszavazással, egy ilyen kampánynak pedig különösen mozgósító ereje van érzelmileg.

„Az sem mellékes, hogy egy nemzeti típusú kormány van hatalmon, amely tudatosan épít a nemzettudatra, ráadásul a fiatalokra különösen nagy hatással bíró Jobbik is ugyanezt a kommunikációt folytatja. A mai ifjúság szocializációjában tehát az eddigieknél sokkal nagyobb jelentőséget kap a nemzeteszmény”

– ismertette az ifjúságkutatásokban kezdettől részt vevő Szabó szociológus Andrea HETEK-ben.

parachute.jpgKép forrása: Pixabay

De akkor miért akar fiataloknak majdnem a fele  külföldön letelepedni?

Változás tapasztalható abban a kérdésben is, hogy: „Életem nagy részét inkább Magyarországon szeretném leélni, mint bármely más országban”. Ez az arány mintegy 5 százalékponttal 36 százalékról 41 százalékra emelkedett. A Magyar Ifjúság Kutatás 2016 adataiból kiderül az is, hogy minden harmadik 15–29 éves fiatal tervezi, hogy külföldön tanul vagy munkát vállal. 2012-ben a fiatalok 33 százaléka tervezett munkát vállalni külföldön, ez az arány 2016-ban 31 százalékra csökkent, a külföldi tanulást tervezők aránya pedig 2012-ben 7 százalékról 2016-ra 8 százalékra változott. Tehát a változás itt nem szembetűnő. Ugyanígy a megkérdezett fiatalok 67 százaléka nem tervez külföldi tanulást vagy munkavégzést, illetve letelepedést, csak úgy, mint 2012-ben. A 15–19 évesek 33 százalékának, a 20–24 évesek 38 százalékának, a 25–29 évesek 28 százalékának vannak külföldi tervei.  A külföldi tervekkel rendelkezők túlnyomó része hosszabb távú, pár évig tartó munkavállalásban is gondolkodik (83 százalék), a külföldi letelepedést pedig a fiatalok 45 százaléka vette fontolóra. Érdekes az elmenni szándékozók motivációja is. A legfőbb ok most is a jobb megélhetés, a fiatalok több mint kétharmada ezért hagyná itt Magyarországot. Nagy súllyal esik latba e téren még a tapasztalatszerzés, a rossz anyagi körülmények, a nyelvtanulás. Kevesek számára ösztönző a külföldi önkéntességi szolgálat, a tanulás. Bár többen panaszkodnak arra, hogy kevesebb tere van a demokráciának,  a szólás és sajtószabadságnak, mégis az itthoni politikai helyzet miatt a fiatalok csupán 12 százaléka hagyná el az országot, bár ez emelkedett a korábbi adatokhoz képest.

Mi tartja vissza őket?

 Az itthon maradás okaként a fiatalok leginkább a családhoz való ragaszkodást emelték ki, ez 71 százalékukat befolyásolná a maradásban. A barátok a megkérdezettek 51 százalékánál jelennek meg, mint visszatartó erő. Fontos tényező a hazaszeretet, melyet a fiatalok közel fele említett marasztaló tényezőként. Legkevésbé a vélt vagy valós veszélyek és az ügyintézéssel járó kényelmetlenségek jelentenek visszatartó erőt az ország elhagyásában.

Miért nem érdekli őket a politika?

A Political Capital Lelkes fogyasztók, el nem kötelezett demokraták tanulmánya szerint a magyar fiataloknak alacsony a politikai érdeklődése, csökkenő tendenciát mutat a választási hajlandóságuk és nem érzik úgy, hogy bármit is várhatnának az általa taszítónak tartott politikától. A kutatás többek között az iskolai szocializáció hiányosságait teszi felelőssé a fiatalok politikai érdektelenségéért: "... a (párt)politikától való félelem miatt ugyanis a teljes politikumot kizárták az iskolai falai közül, gyanússá vált minden a politikáról szóló vagy ezzel kapcsolatos ismeret és gondolat. Emellett azonban számos olyan strukturális elem is található az oktatásban, amelyek kontraproduktívak a demokratikus elkötelezettség kialakulása szempontjából. Ilyen például a múltcentrikus oktatás, a frontális oktatás, az érdekérvényesítő technikák oktatásának a hiánya, a hierarchikus belső struktúra, de említhetnénk még a vitakultúra, a gyakorlatiasság és a diákok bevonásának hiányát is."

A legfrissebb ifjúságkutatás sem mond ellent a korábbi fenti eredményeknek. A fiatalok politikai érdeklődését 2000 óta vizsgálva a legalacsonyabb átlagértéket 2012-ben mérték (1,89 átlagpont az 1-től 5-ig terjedő skálán), ami tavaly csupán egy hajszálnyival növekedett . Mindezek ellenére, általánosságban elmondható, hogy a magyarországi fiatalok politikai érdeklődése alacsony: a 2016-os érték a másik legalacsonyabb 2000 óta. Százalékosan ez azt jelenti, az ifjúság 44 százalékát egyáltalán nem érdekli, további 20 százalékát pedig alig érdekli a politika. A nyolcezer fős mintába 19 olyan fiatal került, aki kapcsolódna valamelyik politikai párthoz.

Nézzünk meg egy-két személyes véleményt erről

"Én is tapasztalom már évek óta, hogy a fiatalok apolitikusak, passzívak, nem vesznek részt társadalmi ügyekben. Ezt sajnos a magyar oktatásnak írhatjuk fel nagymértékben, mivel az nem ösztönzi a fiatalokat a körülöttük lévő világra való nyitottságra, ezáltal a közügyek iránt való érdeklődésre. Ahhoz, hogy az én generációm felelősségteljes jövőbeli vezetője legyen az országnak, szükséges lenne, hogy egy inspirálóbb és gyakorlati, hasznos tudást adó oktatási rendszert vezessünk be, amely az alapműveltség mellett érdekes gazdasági, pénzügyi, politikai alapismereteket is oktasson. Én a családomnak köszönhetem ezt az érdeklődést, ugyanis sokszor hallottam politikai beszélgetéseket otthon. Egyik álmom, hogy egy új magyar politikai gondolkodást, légkört teremthessünk, ami a társadalom körében érdekeltté teszi a politikát, nem pedig undor tárgyává." (Bence 21 éves egyetemista)

toltottkaposzta.jpg

"Politika? Érdekel-e? Érdekel, de inkább nem foglalkoznom vele. Lediplomázom és húzok el külföldre. A töltött káposzta fog csak hiányozni" (Fatime, 22 éves informatikus hallgató)

"Régebben követtem valamennyire a napi politikát, néztem a híreket, olvastam néha netes újságot, de feladtam. Elegem van abból, hogy a kormánypárti média önmagát fényezi, másról sincs szó benne, minden idilli: Magyarország csak csak csak erősödik. Majd jön a baloldal és mindennek ellentmond és a csillagokat is letagadja az égről. Na, ki tud itt eligazodni?  (Fanni 22 éves, egyetemista)

"Szeretem az országot, én elvagyok itt. Ha kimennék külföldre se lenne kolbászból a kerítés, jól tudom vannak kint volt osztálytársaim. Nem egy, nem kettő. Ott mínusz kettőről indulsz, nem nulláról. Persze vannak kivételek. Nem mondanám, hogy nem érdekel a politika. De ha azt mondom érdekel, rögtön meggyanúsítanak, hogy orbanista vagyok, Viktor-bérenc vagy jobbikos, és ja még ballibsi. Mert más ugye nem lehetsz. Tegnap kitettem az erkélyre virágokat és maradt egy csomó papír zászló a suliból, gondoltam beleszúrom a virágok közé...de áááá ilyet nem merek, még szélsőjobbosnak tartanának." (Barbara, 25 éves, tanár)

Ha tetszett ez a bejegyzés, csatlakozhatsz a facebook-oldalhoz is, ott is szeretettel várunk!

 

Szerző: Bereczki Enikő ifjúsági és generációs szakértő generationdilemmas.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr628657344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása