Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Öt hiteles családi blog, amit kár kihagyni

+ egy családi oldal

2016. november 21. - panpeterstop

Némely  családdal, gyerekneveléssel foglalkozó blog olvasása – a kommentelőket ne is említsük: („Nem szoptatod a gyerekedet 2 éves koráig? Bitóra veled! ”) olykor nyomasztóan hat a gyakorló szülőkre, s talán ennél is gyötrőbb vagy sokkoló élményben részesítheti a leendő anyákat, apákat. Miért? Mert sokszor tudálékos hangnemben kioktatnak arra, hogyan válj tökéletessé szülővé. Jöjjön most néhány ismert és kevésbé ismert családi blog, amelyeket nem mindentudó megmondó emberek írnak, hanem inspiráló - sokszor hibákat is elkövető - hús-vér szülők. Mert tévedni szülői dolog.

family-457235_340.jpg

SZERETEMAFÉRJEM BLOG

A szeretemaferjem.blog.hu-val indítanánk, amelyet Jantek Gyöngyvér pszichológus még egyetemistaként kezdett el írni, hogy szakdolgozatához anyagot gyűjtsön. Azóta a szerző lediplomázott, sőt, már abszolvált is a doktori iskolában (ELTE Pszichológia), aktívan dolgozik, édesanya lett, posztjait - többek között – az indexen is több ezren olvasták és máshol is publikál. A blog erőssége, hogy egy képzett szakember tollából kerülnek ki a posztok, így biztosak lehetünk az  itt megjelenített adatok, statisztikák, szakértői megszólalások, vélemények szakszerűségében. Másrészről mégsem szakbarbár, nehezen emészthető szövegek, hanem a szerzői szubjektív nézőpont is benne van, amitől persze még érdekesebb, hitelesebb.

jantek_gyongyver.jpgJantek GYöngyvér. Kép forrása: Just Péter

Vendégírásokat is találhatunk a blogon, mint Shell Gergely pszichológus Lánykérés magasugrás közben című izgalmas cikkét, amelyben egy hihetetlen történettel is meghökkent minket:

"…egy fiatalember a Pécs feletti sétarepülésen kérte meg barátnője kezét, miközben a földön száznál is több önkéntes koreográfiájából állt össze a felirat: HOZZÁM JÖSSZ?"

 A blogszerkesztő érdekes interjúkat is készít olyan édesanyákkal, akik gyereknevelés mellett valamilyen érdekes vállalkozásba, munkába vágták a fejszéjüket (Játékszerészet - Interjú Sebők Judittal, a Fércművek alkotójával). Mivel a szerző kórházban is dolgozik, így naponta találkozik olyan gyerekekkel, akik valamilyen krónikus állapottal élnek együtt.Krónikus betegség gyermekkorban - mit él át a család? című írásában bemutatja, hogyan éli meg  a gyermek a betegséget, hogyan tud alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, mely nagyban függ a családtól is. Olvashatunk az evészavarokról: Evészavarosnak lenni menő? Enni vagy nem enni - létkérdések, iskolai túlélési stratégiákról, és sokmás  érdekes témáról. Egy Facebook komment - "mit vegyek az 1-2-3 éves gyerekemnek ajándékba?!" - pedig arra sarkallta a bloggert, hogy körbejárja a most is éppen aktuális karácsonyi ajándékvásárlás témáját

A posztban, amely a személyes kedvencem lett - mivel perfekcionista korszakomban kicsit lenyugtatott -  arról ír az akkor éppen friss anyuka, hogy a gyereknevelés nem rakétatudomány:

"Egyrészt a legtöbb baba-mama könyv írója többnyire valamiféle jótündér, guru, szuperdadus, aki mindig minden nehézséget meg tud oldani, aki jobban tudja, hogy mi kell a gyerekednek, mint te magad. Tehát te, az anya, aki mindennél jobban szereted a gyerekedet, de mégsem tudod elérni, hogy a babád egyedül aludjon, érezd magad rosszul. Mert van valahol valaki, akinek ez semmi gondot nem okozna."

Ugye milyen elgondolkodtató? Pedig ez csak egy zárójeles megjegyzés a cikkből.

 MAIMONI BLOG

A másik nagy kedvenc - sokak kedvence: például a blog Facebook-oldalán nyilvánvalóan 14.552 ember favoritja - a  Maimoni blog, vagyis Praktikák sok gyerekhez. Na de ki ez a Mai Móni? Annyira azért nem mai, sőt inkább úgy mondanánk, hogy már-már "ősbloggernek" a hazai bloggerek táborában. Jó néhány éve kezdte a blogolást az amúgy jó pár diplomával - közgazdász, teológus, újságíró - rendelkező 4 gyermekes anyuka, akinek elsődleges célja az volt, hogy családi, gyereknevelési témában ossza meg gondolatait. Saját bevallása szerint most már csak női szabó szeretne lenni, esetleg tűzoltó.  Persze attól, hogy  tapasztalt „ősblogger”, nem egy őskövületet kell elképzelni, mert ő –ahhoz képest, hogy  már felnőtt gyermekei is vannak – még mindig egy fiatal anyuka, akinek  témái maiak, aktuálisak.  A legjobb pillanatok, amikor személyes élményeit is megosztja, és megengedi, hogy elhüledezhetünk vele azon, hogy mennyibe kerül a szalagavató, milyen vesződséggel jár az előrehozott érettségi vagy kevésbé fennköltebb, de annál hasznosabb témák, mint például mi a teendő, ha kitör a hasmenéses járvány a családban. Vannak program-, könyv-, filmajánlók és háztartási tippek is az oldalon. Ha régóta követjük nyomon a blogot, vagy ha mélyre ásunk benne, nem nehéz rájönni, hogy Móni egy nagy mesemondó is. Nem Benedek Elek-i értelemben véve, hanem inkább az a fajta, akire a mai divatos szóhasználattal azt ragasztanánk rá, hogy STORY TELLER. Jól érzékelteti ezt Bajor Imrével készített interjúja is, amit így vezet fel:

– Tényleg igaz az, hogy magácskának három gyereke van? – fordult hozzám egyszer csak Bajor Imre

 mire én biztosítottam afelől, hogy igaz, sőt, most jön a negyedik, akivel kapcsolatban az orvos éppen előző nap közölte, hogy lehet, hogy ikrek. Ezzel a válaszommal néhány percre elhallgattattam a népszerű művészt." Szerencsére csak néhány percre, mert az interjú alatt egész bőbeszédűnek mutatkozott a színész - Isten nyugosztalja.

sutismoni.jpgKövérné Kalmár Mónika. Kép forrása: https://www.facebook.com/Praktik%C3%A1k-sok-gyerekhez-119423838069210/?fref=ts

Az egyik legjobb mainonis blogposzt egy interjú Pataki Máriával. Lehet kérdezni, hogy kivel? Kicsoda Pataki Mária? Nos, Pataki Máriát nem nagyon ismerhetjük, főleg ez a korosztály nem, mert nem mai celeb, olyannyira nem, hogy klasszikus és kultikus háziasszonyképző könyvét 1956-ban, 60 éve adták ki. Móni nem sajnálta az időt és fáradságot, felkereste az akkor 89 éves hölgyet:

– Meg tetszik ismerni ezt a könyvet? – teszem elé A dolgozó nő háztartását.
– Ezt…? Én írtam? Hát, jó régen volt már… – mondja, és belelapoz. – 1956…?
– Tetszik emlékezni Szabónéra, aki a tökéletesség példaképe?
– Nem, nem emlékszem…
– Egyébként jó háziasszony tetszett lenni?
– Én? Én nem voltam az. Anyám, ő igen. Az ő receptjei vannak a könyvben.

Nem tudom felfogni, hogy lehet, hogy mindössze 35-en lájkolták ezt a remek interjút, aminek minimum a Nők Lapjában lenne a helye. Móni nemcsak írni tud, hanem süteményt sütni is. És ebben a műfajban igazán kiemelkedik. Néhány éve egy helyi kávézó felkérte, hogy süssön sütiket. A blogger-teológus-közgazdász-újságíró stb. így lett keszthelyi cukrász. Manufaktúrájának termékeit Budapesten is meg lehet kóstolni és szerte a Balaton parton. Hogy hogyan lett cukrász, az is érdekes, itt meg lehet nézni:

 

MOMWTHFIVE BLOG

A következő blogger, szintén egy nagycsaládos édesanya és újságíró, ezentúl még bölcsész is és egyiptológus. Mégsem az ókori szfinxek és fáraók történeteiről olvashatunk tollából, hanem az 5 gyermekes családi életről, gyereknevelésről, és arról a nem épp gyalog galoppos, - amit ő mégis képes Graham Chapman-i angolos humorral bemutatni - nagycsaládos életmódról, amiben ő éppenséggel benne él, mozog (sokszor rendkívül teherbíróan) és betekintést is enged ebbe az izgalmas, pörgős világba. Mivel családjukban kisgyermektől a kamaszig terjed a gyermekek életkora, így témái nem ragadnak le a csecsemőápolásnál (nem mintha ezzel baj lenne), hanem szélesebb skálán találkozhatunk a gyereknevelés csínjával-bínjával, sok praktikus lakberendezési, utazási és gasztro ötlettel két nyelven is (angolul is a blogger). Egyik leghasznosabb írása számomra a Miért jó gyereket vállalni? Miért jó ez a cikk (és a többi is)? Mert a magasztos pátoszok helyett néhány praktikus – az élet naposabbik oldaláról megfogalmazott – okot mutat be arról, miért életbevágóan fontos vagy inkább jó egy vagy több gyerek vállalása:

"... tovább folytathatnám az élethosszig tartó tanulással (az újra leérettségizhetnék, ha akarnék életérzéssel, ami ugye megfizethetetlen), vagy a félkezes főzés elsajátításával (amit még Gordon Ramsey is megirigyelhetne), arról nem is beszélve, hogy

újra jár hozzám a Mikulás és a húsvéti nyúl (mert miért is hagyna ki, hiszen egész évben jó vagyok), ráadásul gyerekszámtól függően nő a szülinapok száma, ami ugye egyenes arányban áll a büntetlenül, alapos indokkal elfogyasztható torták számával…, de akinek gyereke van, az úgyis tudja.Mindig mondtam én, hogy jó egy (két-három-négy-öt) gyerek a háznál."

 momwithfive.jpgA momwithfive blog alapítő-szerkesztőjével, Riederné Fonyó Barbarával a a poszt szerzője  Happy Family blogger-találkozó. Kép forrása: Facebook

 

De a momwithfive bloggere nem egy szirupos bloggerprimadnonna, nagyon is a realitás talaján áll két lábbal, például, amikor arra figyelmeztet, hogy anyagiak is kellenek a gyerekek neveléséhez:

Soha nem beszéltem még arról, mennyi pénzt emészt fel öt gyerek eltartása, fenntartása, ellátása. Képzelj el sok pénzt…, na, az pont x összeggel kevesebb, mint amennyit el lehetne költeni öt gyerekre. És itt most nem észszerűtlen pazarlásra."

 

 

BOLVÁRIA BLOG

Bolvária blogja akkor indult, amikor a fiatal huszonéves lány édesanya lett. Ő nem szakértői blogot indított, hanem azokkal a témákkal foglalkozik, amik gyermekeinek cseperedése (mert közben újabb taggal gyarapodott a Bolvári család) közben foglalkoztatják. Éppen ezért ez nem egy komoly újságírói nyelven megszerkesztett blog. Viszont, aki arra vágyik, hogy belepillantson hogyan telik egy mai huszonéves anya-apa élete 2 gyerekkel, az nem fog csalódni. A szerző családszeretete áthatja az összes posztot, és sok segítséget és megerősítést nyújt azoknak, akik szívesen otthon maradnak a gyerekekkel, és örömmel vállalják az anyai feladatokat. 

bolvaria_1.jpg

"Nem töltöttem be a 22 évet, amikor férjhez mentem, most pedig 25 vagyok, és van egy 10 hónapos csodálatos kislányunk.(...) mikor korunk hőse megkérdezi, hogy “Na, és te mit csinálsz?”, én meg a legnagyobb őszinteséggel válaszolok, hogy otthon vagyok a kislányunkkal. … Miután a megdöbbenéstől elfehéredve, levegő után kapkodva, újra magához tér - pedig én már az elsősegély tanfolyamon elsajátított újraélesztési technikákon gondolkozom, hátha alkalmaznom kell - megszólal: “Nagyon sajnálom, nem unalmas?” vagy “Mi lesz veled? Feláldozod magad?”. - számol be Bolvári Vanessza egy korábbi posztjában, majd így folytatja:

Gyakorlatilag egy-egy ilyen, kellemes csevegésnek nem nevezhető interakció után elgondolkozom mi lenne, ha legközelebb azt mondanám, hogy bébiszitter vagyok egy családnál. Hiszen ezt még úgy-ahogy elfogadja a közgondolkodás, mint szakmát, de egy otthon “ülő” (értsd: jó esetben reggel 7 és este hét között enni le tud ülni, az örökmozgó, mindenre kíváncsi, mindent lepakoló, folyton eleső, menni tanuló csillagvirág mellett) anyuka, az “más-tészta”.

Egy kedves filmben pedig megtudhatjuk milyen kisgyerekkel a karácsonyi hangulat:

 

APU-KALIPSZIS BLOG

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy apa-blog. Talán a szerző apuka nem tudta, hogy a blognév (apokalüptó) eredeti ógörög jelentése a feltárulkozás, a leleplezés. A blog nevéhez hűen a szerző feltárja az apai élet mindennapjait egészen a gyerek születésétől kezdve (2016. június 22). A blog rekord idő alatt meteorit gyorsasággal befutott: indexen több ezren olvassák posztjait és az Allianz blogger versenyen az év legjobb gyerek blogja díjat is elnyerte!

profil_foto_apukalipszis.JPGAz apukalipszis bloggere, Ficza János. Kép forrása: http://apu-kalipszis.blog.hu/2016/07/12/ki_vagyok_en_816

Női szemmel is jó arról olvasni, hogy a gyerek iránt érzett túlmaxolt pozitív érzelmek miatt hogyan érezheti magát egy apa vidáman csaholó kiskutyának. Illetve azt, hogyan szerethet egy férfi hirtelen két embert:

A kapcsolatunk egyébként is – „ezt mi hoztuk össze” alapon - intimebbé vált és van valami bizsergetően maradandó abban, hogy tudjuk, bármi is történik a jövőben, most már egy életre és azon is túl össze vagyunk kötve. Ez pedig nagyobb biztonságot ad, mint Andy Vajnának a kaszinótörvény.

 

Üdítő férfi szemszögből is olvasni az elnőiesedett családi blogok között. Méltán hiánypótló tehát ez a viszonylag új blog, és remélhetően sok szülőt és apát ösztönöz, informál, megnevettet és elgondolkoztat, ahogy minket is, hiszen

"a világ nem szűnik meg, csak változik"

-olvasható a blog mottójában.

HAPPY FAMILY, avagy a család érték!

A bloggerekkel – egyikük kivételével – a Happy Family által szervezett színvonalas blogger-találkozón (többek között Balla Eszter színművész és Felhőhegyi Balázs író is részt vett a rendezvényen)  is beszélgetett a jelenlegi poszt írója szerző a Villa Bagatellben. A Happy Family családi magazin küldetésének tekinti, hogy a családot, mint értéket mutassa be s ne pedig egy divatja múlt intézményként. Oldalukon friss információkat a töltenek fel a családosoknak. A fenti bloggerektől is gyakran osztanak meg informatív, vicces vagy elgondolkodtató posztokat. 

bloggertalalkozo.jpg Happy Family blogger-találkozó. Kép forrása: https://www.facebook.com/happyfamily.hu/posts/1225063997541333

A Happy Family 3 gyermekes édesanya alapító-ügyvezetője különben regénybe illő tanulságos élettörténettel rendelkezik. Reméljük történetét is megismerhetik egyszer majd az olvasók.

 
bloggertalalk_1.jpgKalcsó Adrienn a Happy Family alapítója Kép forrása: https://www.facebook.com/happyfamily.hu/posts/1225063997541333

 

 Tetszett a bejegyzés? Látogass el a Facebook-oldalunkra is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr4711959251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása