Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Bloggerek életveszélyben: Amikor az olaj győz

2016. október 24. - panpeterstop

Amíg Európában nyugodtan tolhatjuk blogposztjainkat a napi cukiságoktól kezdve a legkomolyabban vérre menő aktuálpolitikáig, addig a világ egyéb tájain vannak bloggerek, akik életükkel, bebörtönzéssel és megkorbácsolással fizetnek meg akár egy-egy sorért vagy egy videó feltöltéséért, mondván eretnekséget követtek el.

Nem demokratikus országokban szabad sajtó hiányában a blogok közéleti szerepe hangsúlyos (ez az "arab tavasz" óta már nem meglepetés). A helyi blogok által kiváltott botrányok gyakoriak, a bloggereknek keserves árat kell fizetniük posztjaikért. Áprilisban egy liberális felfogású bloggert gyilkoltak meg Bangladesben iszlamista szélsőségesek. Három motoros férfi bozótvágó késekkel hadonászva támadta meg a 28 éves bloggert, majd agyonlőtték. A gyilkosság illeszkedik azoknak a támadásoknak a sorába, amelyeket tavaly követtek el világi beállítottságú bloggerek ellen és az országban tavaly öt blogíró esett áldozatul. Szeptemberben a 60 éves vietnámi Nguyen Huu Vinh és a 36 éves Nguyen Thi Minh Thuy fellebbezését a felső bíróság elutasította, jóváhagyva letöltendő börtönbüntetésüket. Az idősebb bloggert öt évre, a fiatalabbat három év börtönre ítélték, azzal az indokkal, hogy visszaéltek a szólásszabadság jogával és államérdeket sértettek írásaikkal. Sajnos a fenti példák az emberi jogok meggyalázására és a sajtó-, és szólás szabadság sárba tiprására csak cseppek a tengerben. Most ezek közül egyetlen egy esetet nézünk meg részletesebben.

blogging-bad-for-back.jpg

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb kőolaj-kitermelője, mesés gazdagsága miatt a szaúdiak alig dolgoznak, számtalan palotájuk van világszerte. Kell is a hely, mert általában négy feleséget tart az átlagos szaúdi férfi, s őket gyermekeikkel külön-külön lakosztályokban kell elhelyezni. A fekete arany biztosította milliókból futotta szaúdi királyi család tagjainak arra is, hogy hosszú éveken át terroristákat finanszírozzon. A New York-i felhőkarcolókat ért támadások után ugyanis kiderült: a tizenkilenc merénylőből tizenöt szaúdi állampolgár volt. Előrelépést hozott, hogy néhány hete az Amerikai Egyesült Államokban a szenátus és a kongresszus megszavazta azt az Obama elnök által korábban megvétózott jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások áldozatainak hozzátartozói bepereljék Szaúd-Arábiát. Azonban a közel-keleti ország palesztin terrorszervezeteket továbbra is támogat és köztudott, hogy nem ismeri el az izraeli államot sem. A WikiLeaks által nyilvánosságra hozott amerikai táviratok szerint  az USA Szaúd-Arábiát tartja a szunnita terror  (Alkaida) egyik legkomolyabb támogatójának. Egy féléves titkos munkával elkészült brit dokumentumfilm döbbenetesen szemlélteti a véres kezű diktatúrát és bemutatja a nők megalázását, a gyerekek agymosását is. Az egyik kisfiút elmeséli, hogy mit tanult aznap az iskolában: „A keresztényeket addig kell halállal büntetni, amíg egy sem marad. Mindet le kell fejezni!”

Bréking:  Újabb korbácsolás elé néz Raif Badawi, 32 éves szaúdi blogger!!!

 A napokban röppent fel a hír a világsajtóban, hogy Szaúd-Arábiában újabb korbácsolás elé néz Raif Badawi 32 éves blogger. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, aki az Európai Parlament Szaharov-díját adományozta a szaúdi bloggernek  az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért úgy nyilatkozott, hogy a hír hallatán le van sújtva és el van szomorodva. A  muszlim férfi Liberális Szaúdi Hálózat címmel indította el blogját 2008-ban. Badawi a blogot egy olyan egy társadalmi, politikai online fórumnak szánta, ahol az iszlám vallásról is véleményeket lehet megosztani. 

ms.jpgVakmerőség kell a blogoláshoz egy olyan abszolút monarchiában, ahol az országnak nincs alkotmánya, sem választott kormánya (nem tartanak általános választásokat), így ezek hiányában a királyi jogkört hivatalosan nem korlátozza más, mint a Korán és az iszlám jogrendje, a Saría. Bár a rabszolgatartást hivatalosan 1962-ben eltörölték, de ma is létező jelenség. A szaúdi jogrendszer szerves részét képezi a halálbüntetés, amit időnként nyilvános lefejezésekben testesítenek meg. Évente körülbelül száz eset ki is szivárog, bár igyekszenek titkolni. Idén január 2-án négy 18 éven alulit is kivégeztek - aznap összesen 47 halálos ítéletet hajtottak végre. A szaúdi társadalomban a nők eleve másodrendűek, a gyereklányokat pedig nem is ismerik el teljes jogalanyként, férfigyámságot kényszerítenek rájuk. Az egyetlen olyan ország, ahol tiltják a nőknek az autóvezetést. Kifejezetten gyakorlati probléma, a kislányok házasság címén történő adása-vevése és a nemi erőszak. Kiskorúakkal szemben is, családon belül is. A szaúdi törvények szerint 15 éves kortól felnőttként kezelik a gyerekeket a saría-bíróságok. Fayham al-Ghandi tévés muszlim hitszónok 4 éve például megerőszakolta ötéves lányát, Lamát, majd brutálisan megölte.  2013-ban pár havi elzárás után szabadulhatott, miután kifizetett kb. tízmillió forint vérdíjat a lány anyjának. Ugyanekkor egy másik vallási vezető, a fiatal Nimr Baker Al-Nimr sejket nyilvános kivégzésre ítélték, mert demokratikus változásokat hirdetett saját hazájában és tüntetésre és bojkottra szólított fel. Jean Sasson amerikai írónő Szaúd-Arábiában eltöltött tapasztalataiból merítve és egy ottani forrásra hagyatkozva írta meg egy szaúdi hercegnőről szóló sorozatát, amely óriási bestseller lett. Legutóbbi magyarul is megjelent kötetben a Badawi-ügyet is bemutatja:"Kormányunk olyan elszántan lépett fel ez ellen a fiatalember ellen, mintha ezrek életére törő terrorista lenne. A családját szétszakították - eltépték feleségétől és három gyermekétől. Tíz év börtönbüntetésre ítélték és ezer korbácsütésre csak azért, mert kimondta, amit gondol." Az írónő fejére már az első könyv megjelenésekor több milliós vérdíjat tűztek ki, emiatt kénytelen testőröket tartani.

 

-Lehet- e egy abszolút monarchia, ahol nincs szólásszabadság, sajtószabadság, és nincsenek a nőknek jogai, ahol évente százával végzik ki az embereket, és rabszolgákat tartanak az ENSZ emberjogi vezetői szerepében?

-Igen!

Éppen ilyen kiszivárgott híresztelések miatt fiatalkorúak kivégzését, csonkolását, megkövezését, megbotozását, lefejezését lehetővé tevő törvényei visszavonására szólította Szaúd-Arábiát az ENSZ az Emberjogi Bizottsága jelentése alapján. Az ENSZ Gyerekjogi bizottsága is felszólította fel Szaúd-Arábiát, ahol 15 éves kortól felnőttként kezelik a gyerekeket. Csonkolhatják, botozhatják is őket, mint a felnőtteket. "A saría minden más törvény és szerződés, így a Gyerekjogi Egyezmény felett áll" - válaszolta a vádakra a szaúdi Emberi Jogi Bizottság vezetője, Bandar Bin Mohammed al-Aiban. Szerinte amúgy Szaúd-Arábiában megvan a politikai akarat a gyermekek védelmére - tudósítja egy cikk. Elgondolkodtató (vagy inkább illúzióromboló), hogy éppen ugyanez a Bizottság választotta meg vezetőjéül Szaúdi Arábiát. Ennél a momentumnál  az eretneknek bélyegzett, bebörtönzött blogger özvegye és három gyermeküknek édesanyja, már úgy gondolta, hogy ezzel gyakorlatilag zöld utat adtak Raif Badawi megkínzásához. (Ensaf Haidar férje bebörtönzésekor Kanadába menekült a gyerekekkel és onnan harcol férje szabadon bocsájtásáért.) Hillel Neuer az ENSZ megfigyelőszolgálatának vezetője szerint ez volt az a pont, amikor az olaj győzött az emberi jogok felett. Ezzel a tényszerű és korrekt megállapítással viszont eléggé elkésett, ugyanis a szaúdiakkal nem mertek eddig ujjat húzni. Az atv.hu beszámolt arról, hogy tavaly a 90 éves korában elhunyt Abdullah király milyen érdekes dicshimnuszokat kapott:"David Cameron, az Egyesült Királyság miniszterelnöke szerint Abdullah a „vallások közötti megértést erősítette, míg Christine Lagarde, az IMF vezetője egyenesen „a nők erős, bár diszkrét szószólójának” nevezte. És úgy tűnt, hogy szinte minden magas rangú politikai személyiség egyetért azzal, hogy a szaúdi királyi ház sarja – Tony Blair szavaival – „egy ügyes modernizáló” volt, aki „a jövőbe vezette országát”."

 ensafheidar.jpgA blogger családja

Az egyik legbrutálisabb  diktatúra nem enged a nemzetközi nyomásnak. Jó hogy nem, mert folyamatosan nyaliznak neki az olajért

Hiába írta alá Rijád is a kínzás elleni ENSZ-egyezményt, amely határozottan tiltja a korbácsolást, hiába szólal fel a börtönbe vetett blogger felesége minden szervezetnél, hiába tüntettek a világ számos pontján szaúdi nagykövetségek előtt, hiába követelik világszerte több mint egymillióan, hogy Szaúd-Arábiában ne korbácsolják meg többé a bloggert, hiába kapta meg Badawi a neves Szaharov-díjat, még mindig börtönben van. Sőt, a legújabb hírek szerint a szaudiak újra megkorbácsolják. Pedig a férfi egészségi állapota így is kritikus, és magas a vérnyomása is. Az Amnesty International is megerősítette, hogy az első korbácsolás után az orvos szerint a sebek nem gyógyultak be kellően, és a blogger nem tudta volna elviselni az újabb korbácsolást, ezért kellett várni a kínzás folytatásával. Alkalmanként 50 ütést terveztek, és az egész addig tart, amíg el nem fogy mind az ezer, vagy bele nem hal. Általában ugyanis nem az ütések miatt halnak meg az elítéltek, hanem inkább a sebek elfertőződése miatt és a belső szervek esetleges sérülései miatt.

badawi-saudi-arabia-human-rights-council.jpgAmnesty International tiltakozás. Fotó: Newsweek

MINDEN EGYES RAIF BADAWIRA MÉRT KORBÁCSÜTÉSSEL A SZÓLÁSSZABADSÁGOT OSTOROZZÁK ÉS KIGÚNYOLJÁK- olvasható az Amnesty International honlapján. Minden egyes olyan ENSZ tagsági választással, mint Szaúdi Arábia beválasztása pedig a szólásszabadságot, az emberi jogokat védő szervezetek hitelét kérdőjelezik meg, jogosan. Egyáltalán, maga az ad abusrdum, hogy Szaúd-Arábia és az emberi jogok egy mondatban szerepelhetnek.

A múlt hét másik megdöbbentő híre pedig az volt, hogy ugyanennek a szervezetnek a kulturális, oktatási szerve, az UNESCO kijelentette, hogy a zsidóknak nincs joguk a jeruzsálemi Templomhegyhez.

 

Mindeközben Magyarországon:

A terrorszervezetek által használt pénzügyi hálózattal kapcsolatban álló és az FBI által körözött milliárdos szaúdi üzletember, Ghait Pharaon egyik cége, a Pharaon-Delta Kft. vette meg az Orbán Viktor szomszédságában található Cinege utcai ingatlant, a miniszterelnök házával szemközti villát – írja legfrissebb számában a Magyar Narancs.

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr2011735047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FikkFakk 2016.10.25. 05:02:20

Itthon meg 5mrd forint veszteseggel az osztrak tulaj bezarja a nepszabit, oszt mindjart indul a sajtoszabadsagos korus.

A miniszterelnokot profi sippal kifutyuloket sem a rendorseg tiporja el, hanem par oregember, oszt megis micsoda diktaturarol megy a siras.

csakférfi 2016.10.25. 05:28:53

@FikkFakk: Csak gratulálni tudok a kultúrált civilizàlt "nyugat politikusoknak".
Íme a kommuniláció csodàja.
Hazudjunk úgy hogy együttérzü nk a nőkkel a gyerekekkel.
Civilizáció?
Na ne nevettess!

Reactor 2021.08.20. 20:26:15

Nem sokáig játszhatja már el ezt Szardarabia...a legoptimistább becslések szerint is kimerül 50 év múlva az olajkészlet, és akkor ott rekednek majd a sivatag közepén egy valagnyi tevével. Majd beállhatnak szépen Etiópia, Zambia és a többiek mellé élelmiszersegélyért kuncsorogni. Remélem nem leszünk olyan hülyék, hogy akár egy morzsát is adunk majd nekik.
süti beállítások módosítása