Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

"A legegyszerűbb dolgot kell megcsinálni: TENNI!"

A HŐSÖK TERE kezdeményezés nemzetközi konferenciáján jártunk

2015. október 03. - panpeterstop

Rögtönzött Harcsa Veronika mini-koncert; a Sharif nevet felvett Horthy unokának a szónoklata;  tánc Zimbardo-val, Al Ghaoui Hesnával egy Diana Ross dalra; fogpiszkálós logikai játék;  egy bencés szerzetes igehirdetése, egy trash-metál banda frontemberének vallomása; stanfordi, bostoni egyetemi oktatók előadásai... Mindez (és még sok más) egyetlen napon, október elsején a veterán sztár szociálpszichológus, Philiph Zimbardo nevével fémjelzett Hősök Tere Kezdeményezés 2. nemzetközi konferenciáján.

A nemzetközi konferencia szókapcsolat hallatán sokan egy terjengős, fejtágítós eseményre asszociálhatnak - de itt nem ez történt. Ha a fenti felsorolás ennek bizonyítására még nem lenne elég, akkor elmondjuk, hogy a szünetben volt hős-fotózás, hősposta, beszélgetés mindenféle kisebbség képviselőjével és különféle non-formális tanulási projektben vehettünk részt. A Hősök Tere szervezet  abból a célból szervezte meg a nagyszabású rendezvényt, hogy segítsék mindazokat, akik tenni szeretnének a közöny, az előítéletesség és az erőszak ellen.  A szervezők úgy gondolták, hogy az elmúlt hetek eseményei minden eddiginél aktuálisabbá teszik ezt a témát, amit még nem is sejtettek az előkészületekkor. 

zimbardo.jpg

Philiph Zimbardo professzor, a szervezet alapítója nyitóbeszédében felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a közönség soraiban legalább olyan érdekes emberek ülnek, mint az előadók között (tényleg így volt: a kávészünetben beszédbe elegyedtünk - többek között -  egy kriminológussal, egy ötvenes, kultúrtörténésznek is beillő pedagógussal és egy üzleti szférában dolgozó kommunikációs szakértővel).

fotolla_vizualis_jegyzet.jpgA konferencia megnyitójáról készült grafikus jegyzet részlete

Harca Veronika: "Köszönöm a Hősök Terének, hogy rávett a kihívásra!"

Bár a Hősök Tere a hétköznapi hősiességet helyezi előtérbe, az átlag ember a célcsoportja, ismert közéleti személyiségek is csatlakoztak a projekthez a Kezdeményezés nagyköveteiként, akik példát mutatva és inspirációként is teljesítették a 30 Napos Hősök Tere Kihívást. Médiakampányukkal saját mérésük szerint a magyar lakosság 40 százalékát érték el. Ebben nagykövet Harcsa Veronika énekesnő, aki vállalta, hogy egy hónapon át minden nap megszólít egy idegent, annak ellenére, hogy saját bevallása szerint alapvetően introvertált típus. A nagyköveteként szerzett élményeit röviden meg is osztotta, melyet azzal nyugtázott, hogy életminősége pozitív irányba változott. Hogy kicsit felrázza a közönséget közös hümmögésre és dúdolásra buzdított, majd ő is improvizált egy kicsit, amiből egy különleges produkció kerekedett.

harcsa.jpgHarcsa Veronika

Nyáry Krisztián: "A legfontosabb szereplő a tömeg."

Nyáry Krisztián író - szintén Hősök Tere nagykövet - felsorolta azt a 3 kategóriát, amelybe megrázkódtatásoknál, kataklizmáknál besorolhatóak az emberekre,  úgymint az agresszor, az áldozat és a hősKihangsúlyozta, hogy a negyedik, és egyben legfontosabb, többségi szereplőről sem szabad megfeledkezni, ami nem más, mint a TÖMEG. "Ők alkotják az embereknek azt a 80 százalékát, akik felmentik magukat a cselekvés alól, akik restek cselekedni, a konfliktushelyzetekben megfojtják az ügyet és akik legtöbb esetben - valljuk be - mi magunk vagyunk, ugyanis nem szeretünk elsőként cselekedni"- magyarázta. Kresz Géza, Richter Gedeon és Steinschneider Lilly pilóta történetét úgy adta át, hogy közben az járt a fejünkben, hogy mi mit tettünk volna a helyükben.

A konferencián sok érdekes történet bemutatásra került, melyek közül számunkra Havasi Zoltán és Farkas Zoltán élménye volt a leginkább figyelemre méltó.

havasi.jpgHavasi Zoltán

Havasi Zoltán: "A legegyszerűbb dolgot kell megcsinálni: TENNI!"

Havasi Zoltán egy meglehetősen katartikus sztorival állt elő, amely jól példázza a mai, a fogyasztói társadalom nyújtotta élvezetekbe belefásult középosztálybeli, sikeres fiatalok enervált ugyanakkor kereső életérzését. Tervező grafikusként egy sikeres logótervezés után feltette magának a kérdést: "Mit fogok ezért kapni? Pénzt? Még több megrendelést?" Havasi a pénznél és a munkahelyi sikernél többre vágyott és tovább kérdezte önmagát, barátait, sőt még egy filozófust is arról, hogy egyáltalán mi jót tett az életben, miért frusztrált annak ellenére, hogy neki van a legklasszabb munkája... A felelet egy decemberi napon érkezett, de nem tuti megmondó emberektől vagy spirituális guruktól kapta a megoldást hanem a megoldás az utcán hevert. Éppen egy bringás barátjával karácsonyi terveikről beszélgettek 2011 decemberében, amikor a diskurzus fonala azokra az emberekre terelődött, akiknek nincs senkijük, hajléktalanok és az utcán töltik a Szentestét. Az ötlet rögtön adta is magát: elhatározták, hogy bringával visznek ételt a rászorulóknak, hogy Karácsonyukat szebbé tegyék. "Ebben a pillanatban reccsent meg az agyam!"- kiáltott fel lelkesen Havasi Zoli és azt állította, hogy ekkor bizonyosodott meg arról, hogy ennek jövője lesz. És így lett. A Budapest Bike Maffia (BBM) ma már Magyarország egyik legdinamikusabban növekvő civil szervezete. A szerveződéshez sok fiatal csatlakozott, akik innovatív módon végeznek közvetlen segítő munkát az arra rászorulóknak. Az alaptevékenységük az adománygyűjtés - melyben fontos eszközök a közösségi média terei, mint a Facebook - majd ezeknek az adományoknak kerékpárral való kiszállítása rászorulók részére. Százezreket elérő érzékenyítő projektjeik egyedisége Havasi szerint abban áll, hogy azokon a helyeken szólítják meg a fiatalokat, ahol legjobban érzékenyíthetőek, vagyis a bulikon. A budapesti parti-élet zöme is beállt az ügyük mellé - teljesen ingyen.  A BBM vezetője szerint ugyanis a suliban ez azért sem lehetséges, mert ott minden kötelező. A bringásoknak sikerült egy menő brand-et kidolgozniuk, amellyel azokat a frusztrált fiatalok tudják egy jó ügy mellé állítani, amilyenek ők is voltak egykor. 

bbm.jpgA konferencián grafikus jegyzetek is készültek

Hardi Titusz: "Bagdad - Berlin=Jerikó-Jeruzsálem"

Hardi Titusz bencés szerzetes-tanár az irgalmas szamaritánus történetét kísérelte meg testközelbe hozni úgy, hogy az eredeti történetben szereplő Jeruzsálem-Jerikó helyszínt Bagdad-Berlinre váltotta. A bencés és társai egy aleppói szír keresztény menekült családot is támogattak, s pannonhalmi diákoknak szerveztek olyan iskolai projektheteket, amelyek során például a romákon, a hajléktalanokon, a szegényeken kívül menekülteknek is segítettek.

fotolla_ektomorf.jpgFarkas Zoltán (Ektomorf) az ESP-től kapott, külön az ő névére szóló gitárral

Farkas Zoltán (Ektomorf): "Arról énekelek, ami bánt"

A szerzetes megragadó előadásával némileg erős kontrasztot alkotott az a bejátszott ultrabrutál zúzás, mely az Ektomorf együttes frontemberének felkonferálására volt hivatott. Ez a (látszólagos) ellentét Farkas Zoltán néhány perces vallomása után rögtön feloldódott.  A cigány származású Farkas a békési Mezőkovácsházától Los Angelesig jutott el zenekarával, Európában már régóta híresek. A zenész történetét ha sematizálni akarnánk, akkor az alulról jött emberek tipikus "még az anyám sem hitt bennem" dobozába tennénk bele, majd átpakolnánk a "mégis a befutott világsztár lettem" kategóriába. A világ (külföldön) leghíresebb magyar zenekarának alapítóján - azon kívül, hogy egy trash-metál zenész minden külső jegyét magán hordta (agyontetovált kar-nyak, piercingek, derékig érő haj) - semmilyen sztárallűrt nem lehetett érezni. Őszintén beszélt arról, hogy milyen pofonok érték roma származása miatt, hogyan küzdötte le pánikbetegségét, és mennyire örül annak, ha súlyos beteg rajongóitól olyan visszajelzéseket kap, hogy zenéjükből erőt merítenek. Farkas arról énekel, ami bántja, arra bátorít, hogy mindenki álljon ki magáért és lázadjon, ha igazságtalanságot észlel. Végül arra kérte a hallgatóságot, hogy soha ne adják fel terveiket.

Hesna: "Pozitív üzemanyagként is hathat a félelem"

A keresztény-szír felmenőkkel rendelkező Al Ghaoui Hesna a menekült helyzetet személyes oldalról közelítette meg és beszédében a  félelem témáját járta körül.  A magánemberként és újságíróként félelemmel és terrorral átitatott helyeket (Közel-kelet, Libanon, Afganisztán) megjárt Hesna szerint racionális reakciót nem szabad elvárni olyan helyzetben, amikor félnek az emberek. Azt is kihangsúlyozta, hogy a félelem ragályos. Ha van olyan célunk, amibe a félelmünket becsatornázhatjuk, akkor a félelmét a szolgálatunkba állíthatjuk  és így még akár pozitív üzemanyagként is hathat. 

A Punnany Massif is beszállt a csapatba ezzel a dallal:

 

Rony Berger: "Ne legyünk naivak, mert az emberek sok rossz dologra képesek!"

A konferencián arra számítottunk, hogy a hősiességet Rony Berger, klinikai szakpszichológus, család és gyermek terapeuta, a Dalai Láma tanácsadója majd elviszi egy kicsit spirituális irányba, ami itt nem történt meg. Berger, aki a Ben -Gurion és a Tel Aviv Egyetem oktatója is nagyon egzakt prezentációt tartott a  Dalai Láma által létrehozott, krízissel és traumákkal, kárenyhítésekkel, humanitárius intézkedésekkel foglalkozó Mind & Life Institute-ban folyó munkáról. Dr. Berger figyelmeztetett arra is, hogy ne legyünk naivak, mert az emberek sok rossz dologra képesek, és a barátság szerepét is kihangsúlyozta az előítélet elleni küzdelemben. Ez utóbbit arra értette, hogy ha megismerünk egy embert közelebbről, akkor már nem az előítéletesség szemüvegén keresztül tekintünk rá.

Horthy Sharif: "Nem mindegy, hogy honnan jön a hősiesség"

Aki spirituálisan próbálta megragadni a témát, az nem volt más, mint  ifjabb Horthy István, muszlim neve szerint Sharif,  Horthy Miklós fizikus és építészmérnök végzettségű unokája. Horthy, aki a Guerrand-Hermès Alapítvány a Békéért társalapítója feleségével, az indonéz származású Tuti Horthyval érkezett Angliából és magyarul mondott beszédet a "Megértés és megbékélés a nemzetek és kisközösségek között" címmel. Üzenete elején egy gyermekkorban megtapasztalt transzcendens-jellegű élményéről számolt be, amit később egyfolytában keresett, s végül a iszlám vallás szubud irányzatában talált meg (ami egyfajta szinkretistának nevezhető indonéz hátterű spirituális irányzat, mely alapítójának unokáját vette feleségül Horthy, és felvette a Sharif nevet is). Horthy szerint azáltal, hogy meghallgatjuk valaki történetet az ideológia maszk leolvad és ez felszabadítja az empátiát, szeretetet - ez pedig fontos fegyver az előítélet ellen.  

A modern kultúránkban rászoktunk hogy csak az létezik, amit tudományosan le lehet írni és hogy a valóságnak mindig leképezhetőnek kell lennie...de az a probléma ha ezt csináljuk mindent elveszítünk, ami emberi élmény...nem minden emberi tapasztalatot lehet tudományosan kifejezni

- magyarázta. Szerinte döntő jelentőségűnek kellene lennie annak, hogy mindannyiunknak van emberi lelke. Kiemelte az önismeret fontosságát is, hiszen a  leggonoszabb emberek, köztük Hitler is hősnek tartotta magát, tehát nem mindegy, hogy honnan jön a hősiesség.

A konferencia egyetemi szintű előadásokat is felvonultatott változatos repertoárjában, amelyről Barabási Albert-László hálózat- és sikerkutató; Emil Bruneau, az előítéletesség nemzetközi szakértője, a MIT Agy- és Kognitív Tudományi Tanszékének kutatója és természetesen maga Prof. Philip Zimbardo, a stanfordi egyetem professzora gondoskodott. 

fotolla_barabasi.jpgBarabási Albert-László hálózat- és sikerkutató

Barabási Albert-László: "Nincs siker, ha a közösség nem értékeli azt - igaz-e?"

A tudományosabb műfajban szerintünk a világhírű tudós, a jelenleg Bostonban, a Northeastern Egyetemen oktató Barabási Albert-László vastapsot érdemlő prezentációja vitte a prímet. Témája - hogy függ össze a siker, hírnév és teljesítmény - is érdekfeszítő volt, azonban sajátos, de nem zavaró amerikai akcentussal felvezetett  előadása egy vérbeli story-teller és egy egyetemi kutató-tanár sokrétű tapasztalatait sejtette. Barabási szerint a Hősök Tere projektekben a közösségi szintet kell hangsúlyozni, s nem elég hősöket termelni, hanem az a fontos, hogy a társadalom észre tudja venni és értékelni tudja ezeket a hősöket. Beszédében a közönséget bevonva gyakran visszakérdezett, erdélyi tájszólással: "Igaz-e?". Mit lehet erre mondani? "Igaz!"

fotolla_zimbardo.jpgPhilip Zimbardo professzor előadás közben

Philip Zimbardo: "Amerika modellként szolgálhat Európa és Magyarország számára"

Az óriási szaktekintélynek számító, rendkívül közvetlen, 82 évesen is fiatalosan energikus Zimbardo professzor az időhöz fűződő viszony bemutatásán túl arról is beszélt hogyan válhatunk hétköznapi hőssé és személyes történetébe is bepillantást engedett. A Keresztapa című filmből sokunk számára ismerős New York-i Kis Itáliában született szicíliai bevándorlók unokájaként. Szegénységben élt, amelyből az egyetlen kiutat számára a tanulás jelentette, amely egyenesen a világhírű Stanfordi Egyetem professzori székéig vitte. Ma is vallja, és a konferencián is megemlítette, hogy az oktatás kulcs a sikerhez. Záróbeszédéből nem hagyhatta ki a menekültkérdést sem. Méltatta Magyarországot a több mint 100 ezer lengyel menekült befogadásáért a második világháború során, majd emlékeztetett arra, hogy hazánkból is több hullámban emberek tömegei vándoroltak ki  Amerikába. Zimbardo úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok ereje a sokféleségben rejlik, s Európa számára ebben a helyzetben modellként is szolgálhat. A Bibliából is idézett, mondván az új bort régi tömlőkbe kellene önteni... vagy talán mégsem abból citált, hanem ez saját vélekedés volt, mert az eredetiben ez áll:

 "És senki sem tölti az új bort ó tömlőkbe; mert különben az új bor megszakasztja a tömlőket, és a bor kiömöl, és a tömlők is elvesznek. Hanem az új bort új tömlőkbe kell tölteni, és mind a kettő megmarad."

A felvetés elgondolkodtató: tehát  ha Európa a régi tömlő lenne: kérdés, hogy megbírja-e tartani az új bort vagy az új bor megszakasztja a tömlőt? És vajon milyen tömlő lenne az, amelyben mindkettő megmaradna?

Mindenesetre érezhető volt a helyszínen, hogy ezzel a rengeteg meglévő problémával milyen sokféleképpen próbálunk szembenézni és sokan tenni is rutinszerűen, hétköznapi hősként.

 Philip Zimbardo munkásságát érintő témákban 3 korábbi bejegyzésesünkben is olvashatsz: 

http://panpeterstop.blog.hu/2015/06/16/hova_bujt_a_kisordog_gonoszsagkutatas_es_vilagertelmezes

http://panpeterstop.blog.hu/2015/06/22/mar_nem_vedett_ferfiak_jon_a_ferfihiany

http://panpeterstop.blog.hu/2015/06/27/keszulj_te_is_lehetsz_vasember_amerika_kapitany_in_real

és megnézheted ezt az atv-s interjút is: http://www.atv.hu/videok/video-20151002-philip-zimbardo

Facebook-on is csatlakozhatsz, ott is követheted az oldalt!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr117876884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása