Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

27 millió európai fiatalt fenyeget a szegénység és a kirekesztődés

Megjelent az Európa Bizottság legfrissebb, fiatalokkal foglalkozó jelentéstervezete

2015. szeptember 22. - panpeterstop

A napokban mutatták be az Európa Bizottság legfrissebb, fiatalokkal foglalkozó jelentéstervezetét, amely többek között arra is kitér, hogy a tanulási lehetőségek szélesebb kínálata, valamint a munkaerőpiaci elhelyezkedés biztosítása alapvető jelentőségűek a fiatalok radikalizálódása és marginalizálódása elleni harcban. Az EU-s intézkedések több milliárdos pályázati alapot biztosítanak a fiatalok felzárkóztatásra. Kérdés, hogy a leghátrányosabb helyzetű fiatalokhoz egyáltalán eljut-e a lehetőség híre?

homeless-55492_1280.jpg

A jelentéstervezet szerint a fiatalokról elmondható, hogy iskolázottabbak elődeiknél. Annak ellenére, hogy kevesebb fiatal marad ki az iskolából az EU tagállamokban 8, 7 millió 19-25 éves fiatal munkanélküli; 13, 7 millió pedig az úgynevezett NEET kategóriába sorolható, vagyis azokra, akik sem oktatásban, sem képzésben nem részesülnek, és nem is dolgoznak. Közel 27 millióra becsülik azoknak a számát, akiket a szegénység és a kirekesztődés fenyeget. 

A tervezetben olyan tényeket fogalmaznak meg, mint például azt, hogy Neet-ekre (azaz munka, oktatás, képzés nélküli fiatalokra) jellemző, hogy kevésbé aktívak a társadalmi tevékenységekben, kevesebben szavaznak, és kevésbé bíznak az intézményekben. A fiatalok aktív internet-, és közösségi média felhasználók. A megvizsgált fiatok fele tagja különféle szervezeteknek, egyesületeknek. Négy közül egy önkénteskedett már életében. 

2013 óta az EU és tagállamai fontos feladatuknak tűzték ki, hogy támogassák a fiatalokat, különösen a munkahelyi elhelyezkedésben. Azonban az európai fiatalság kétséges helyzete, a kirekesztődés, a marginalizálódás, és az erőszakos radikalizálódás kockázata miatt továbbra is prioritásnak tartják a fiatalok társadalmi integrálását azzal az alapvető céllal, hogy minden fiatal ember a társadalom aktív  és elkötelezett tagja legyen. A Bizottság úgy véli, hogy mindehhez több szisztematikus együttműködésre van szükség az állampolitikák és maguk az érintettek között egy olyan átfogó megközelítésben, ami kifejezi a az előttünk álló kihívás mértékét. A sport és az oktatás megerősítését hangsúlyozzák a társadalmi beilleszkedés és a fiatalok kompetenciáinak és foglalkoztathatóságának növelése érdekében. Éppen ezért azt is rendkívül fontosnak tartják, hogy a fiatalok a politikában is hangot adjanak véleményüknek. Többek között az Erasmus+ program az Európai Unió 2014-2020 között futó oktatási, képzési, ifjúsági és sport programja hivatott ezt a problémát orvosolni.

erasmus.jpg

Az Erasmus+ programmal a fiatalkori munkanélküliség ellen

Az Erasmus+ program és más EU-s eszközök támogatják a szakpolitikai intézkedések erőfeszítéseit. Az Erasmus+ nagyobb anyagi támogatási alapban részesül a inklúzió, az állampolgári és interkulturális párbeszédek megvalósítását célzó projektet megvalósítására 2016-tól.

Magyarországon két Erasmus + nemzeti programiroda működik. A Tempus Közalapítvány végzi az Európai Bizottság Erasmus+ programjának  magyarországi koordinációjának oktatási és képzési fejezetét (köznevelés, felnőttoktatás és szakképzés területén), az Erasmus+ Ifjúsági Programiroda pedig az  ifjúsági és sport fejezetet koordinálja. Az utóbbi intézmény ezévi sajtóanyaga szerint évente csaknem 8000 fiatal és szakember vehet részt nemzetközi képzésben, csereprogramban, önkéntes szolgálatban és egyéb, magyar szervezetek által megvalósított projektekben. 2015-ben Magyarországon a tavalyihoz hasonlóan 1 milliárd forint (4,3 millió euró) forrás áll rendelkezésre az ifjúsági területen az Erasmus+ programban. A Tempus honlapján közzétett információ szerint 2015-ben  oktatási és képzési területen  több mint 9900-an szerezhetnek nemzetközi tapasztalatot a program által nyújtott 21,32 millió euró (6,6 milliárd forint) támogatásból. 

eb_grafika.pngKép és szöveg forrása: Európai Bizottság Magyarországi Képviselete

Tanulás mellett barátság, szerelem és Erasmus-bébik

Többen hangot adnak kritikájuknak a a programmal kapcsolatban, mint például a nyáron nagy port kavart Hogyan tanulhat ingyen az EU pénzén félreérthető című cikk, amely meglehetősen görbe tükröt nyújt az ösztöndíjról. Mások a program egyedülálló hozzáadott értékét dicsérik.  Sok ösztöndíjas úgy véli, hogy idegennyelv-tudásának, szociális, interkulturális, szakmai és kommunikációs készségeinek nagy mértékű fejlődését köszönheti a programnak. Egy tanulmány szerint a kizárólag hazai képzésben részt vevő társaikkal összehasonlítva a külföldi tanulmányi vagy képzési tapasztalatokkal rendelkezők körében 50 százalékkal alacsonyabb a tartósan munkanélküliek száma, és a tanulmányok elvégzésétől számított öt év múlva 23 százalékkal kevesebb köztük a munkanélküli. Mindemellett számos életre szóló barátság, szerelem és hosszútávú, tartós kapcsolat is szövődik a különböző nációjú fiatalok között az ösztöndíjas utak során. A Bizottság becslései szerint 1987 óta mintegy 1 millió gyermek született Erasmus-ösztöndíjasok kapcsolatából.

Az azonban kétséges, hogy az írásunk elején definiált, leghátrányosabb helyzetű, idegen nyelvet nem beszélő NEET fiatalok egyszerűen megtudnák nagy számban megragadni mindazt a többletet, amit ezek az EU-s ösztöndíjak adhatnak. Eljut-e egyáltalán a pályázati lehetőség híre, és ki segíti őket abban, hogy megpályázzák ezeket az elsősorban az ő felzárkóztatásukra kiírt pályázatokat?

 Tetszett a cikk? Csatlakozz és lájkolj minket a facebookon is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr357808746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pneumónia 2015.09.22. 22:09:48

Ne féljetek fiatalok, jönnek a migráns szakemberek feleannyiért megoldják mint ti :>

pneumónia 2015.09.22. 22:20:27

Erasmus értelmetlen baromság, csajozni pasizni, partyzni jó, másra nem, aki más mond hazudik

Pöff 2015.09.22. 22:29:01

Több eu-s ország gazdasága a béka segge alatt van, szolgáltató ipar pörög
Úsznak az adósságban, eszelősen súlyos krizisnek nézünk elébe leygen az nyugdjí termelés.
de kell a bevándorló

az kurávra kell

És a köcsög
luxemburgi miniszter:

„A közép-európai társadalmakban egy olyan felfogás is jelen van, hogy a más bőrszínű, vallású, kultúrájú emberek leépítik a társadalmat.
Meg kell fordítanunk ezt az evolúciót nagyon nagyon gyorsan

ő már csak tudja..az adóparadicsom közepén

Kicsilulu 2015.09.22. 22:51:51

8.7 million unemployed...

De Európának SZÜKSÉGE van a bevándorlókra, mert munkaerőhiány van!

Most akkor vajon melyik állítás egy ordas nagy hazugság?

na4 2015.09.22. 22:58:39

No és akkor erre még rányomják a ballibberek a migráns retket. Bravo.

Le Orme 2 2015.09.22. 23:31:26

"Európa Bizottság legfrissebb, fiatalokkal foglalkozó jelentéstervezetét"

Néhány bürokratának munkát ad, a jelentés íróknak megbízási szerződés, pénz. Ezzel betöltötte funkcióját, mehet a jelentés a szekrénybe. Csak nem gondolja bárki, hogy néhány bürokrata ostoba frázispufogtatásának bármi pozitív hatása lenne?

"2013 óta az EU és tagállamai fontos feladatuknak tűzték ki, hogy támogassák a fiatalokat"

Ja, persze! Meg a környezetvédelmet, meg az innovációt, majd pont a bürokraták fognak javítani a dolgokon. AKi hisz ebben, az hülye.

"A Bizottság úgy véli, hogy mindehhez több szisztematikus együttműködésre van szükség az állampolitikák és maguk az érintettek között egy olyan átfogó megközelítésben, ami kifejezi a az előttünk álló kihívás mértékét."

Semmitmondó baromság.

"az erőszakos radikalizálódás kockázata miatt továbbra is prioritásnak tartják a fiatalok társadalmi integrálását azzal az alapvető céllal, hogy minden fiatal ember a társadalom aktív és elkötelezett tagja legyen"

Azért ez elég bizarr, hogy valakinek van bőr a pofáján ilyen általános semmitmondó szöveget leírni.

steery 2015.09.22. 23:41:18

Ennek a társadalomnak nincs szüksége ennyi fiatalra. Ezért építi le őket tömegesen. Aztán mindenki azon rinyál, hogy milyen sok a munkanélküli és milyen kevés gyerek születik. Hogy kell ezt megoldani? Nosza, engedjünk be az Unióba milliószámra menekülteket, hogy még több legyen a munkanélküli. Ezzel majd jól megoldjuk a problémát! Tá-tám!
Ezek után inkább örülni kéne annak, hogy a fiatalok nem kérnek a közéletből és nem mennek el szavazni. Mert ha egyszer megteszik, az egész politikai bagázs repül a kukába és olyan változás veszi kezdetét, ami totálisan felborítja a jelenlegi vacak rendszert. És ez ellen szinte mindenki tiltakozni fog, akinek csak van vesztenivalója. Tán még ők maguk is.

Le Orme 2 2015.09.23. 00:03:39

@steery: "Ennek a társadalomnak nincs szüksége ennyi fiatalra." Ez mit jelent? Ki dönti ezt el?

Egyébként a fiatalokat meg ne akarják munkára kényszeríteni. Többre értékelik a szabadidőt, az utazgatást, olvasást, szórakozást. A szüleik eltartják őket, illetve alkalmi munkákból is jól megélnek, amíg szüleikkel laknak és nincs önálló háztartásuk. Egyáltalán nem probléma, hogy néhányan nem dolgoznak.

Tudományos libsizmus 2015.09.23. 00:42:29

És akkor Németországnak miért kell évente 400 ezer majom Afrikából? Mert azt Mondta a Zetsche? Az jó, mert épp most derül ki, hogy a német "gazdasági elit" legalább úgy hazudik, mint a politikai.

Nzoltan 2015.09.23. 05:30:06

A fiatalok nagy reszének bizony büdös a munka. Ha a politikusok a fejük tetejére állnak is, akkor sem mennek el dolgozni, csak ha rákényszerülnek. Túl erős a szociális háló. Valamiért valahonnan mindig csorog annyi penz a zsebbe, hogy legyen pénz a hétvégi bulizásra. Minden más le van szarva.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.23. 05:48:16

Éppen napjainkban fordul a kocka. A liberális agymosással, drogokkal, ballib médiákkal kábított fiatalság ébredezik, s dühös. Nagyon dühös a liberális agytrösztre.

Exploiter 2015.09.23. 08:38:22

Ezt valaki nekem is megfejthetné....
Kevés gyerek születik. Ok. De még ebből a kevesebből is brutálisan soknak nem jut munka.
Pedig gondolom beszélik az anyanyelvüket, jó eséllyel jobb oktatást kaptak, mint afrikában, vagy a közel keleten kaptak volna.
Talán mielőtt importálják a munkaerőt, tényleg, megpróbálkozhatnának velük is.

steery 2015.09.23. 11:08:19

@Le Orme 2: A körülmények döntik el. Az, hogy a fiatalok olyan közegben találják magukat, bárhová mennek, ami nem támogatja őket. Ezért nem költöznek, nem dolgoznak, nem szaporodnak és nem csinálnak még egy csomó mindent. Mert nem tudják átugorni az eléjük tornyosuló akadályokat.
süti beállítások módosítása