Minden az Alfa, Z-, Y-, X generációkról, a boomerekről, s még a veteránokról is!

Pán Péter, STOP!

Pán Péter, STOP!

Közjogi méltóságok, milliárdosok diploma nélkül

Nesze neked papír!

2015. szeptember 04. - panpeterstop

Mi a közös Bill Gates-ben, Mark Zuckerbergben, Kunhalmi Ágnesben és Kósa Lajosban? Mindegyikről elmondható, hogy ismert, befolyásos ember - diploma nélkül. Ülhet-e a parlamentben szakmunkás végzettséggel, vagy éppen államvizsga nélkül? Vezethet milliárdos vállalko­zást? Naná! A jelenlegi EP elnök legma­gasabb végzettsége az érettségi. És ő csak egyetlen példa.

graduation-879941_1280.jpg

Lehetsz-e az Európai Parlament elnöke felsőfokú végzettség nélkül?

Igen! A jelenlegi, sokak szerint kiemelkedő szónoki készségekkel rendelkező EP elnök, Martin Schulz legmagasabb végzettsége a középiskolai érettségi (amit ráadásul később szerzett meg).  Szóvivője, Marcin Grajewski Mark Twaint idézve mentette ki Schultzot a kritikák alól: "Soha nem keverhető össze a végzettségem a képzettségemmel". Valamint George Washingtont és Abraham Lincolnt hozta fel példának, mint olyan vezetőket, akik nem rendelkeztek formális iskolai végzettséggel.

martinschulz.jpegMartin Schulz, az Európai Parlament elnöke. Kép forrása:http://www.metronews.fr

Vezethetsz-e több milliárdos, hazai családi vállalkozást szakmunkásként?

Igen! A Forbes magazin augusztusi számában közzétett összesítésben Kasza Lajos családja került a dobogóra. Kasza (65), aki személyes vagyonával is ott van a leggazdagabbak között, karrierjét érettségi és felsőfokú képzettség nélkül műszerészként, karbantartóként kezdte. A hajduszoboszlo.hu-n egy interjúban tanulmányairól úgy emlékezett vissza az iskolájára, hogy szülőhelyén, a peresi tanítók, tanárok jó színvonalú oktatást nyújtottak, a szakmunkásképző nem okozott számára gondot. Abban az időben elit szakmának számító mesterséget választott, szerszámszerkesztő lett a Műszeripari Szövetkezetben. A Jászkürt című lap információi szerint Kasza már itt is azon törte a fejét, hogyan lehetne ennél többet elérni. Unokatestvérével autóalkatrészekből, mezőgazdasági gépek alkatrészeiből és egyéb rendelkezésre álló anyagokból 6 hónap alatt megalkottak egy fröccsöntőgépet, amellyel ugyan nagyon kicsiben de el tudták indítani magánvállalkozásukat a rendszerváltó években. Retrospektíve elmondhatjuk, hogy a műszakok után a családi pincében összerakott masina nemcsak a PVC-ből készült termékeket ( például szekrényfogantyúkat, csipeszeket) állított elő, hanem egy olyan üzlet előfutárának bizonyult, amellyel a szakmunkás végzettségű üzletember közel húsz év alatt 90,6 milliárdos értékre tartott gyárbirodalmat épített ki, ahol közel ötezer embernek ad munkát és olyan cégek beszállítója, mint a Samsung, a Volkswagen vagy az Electrolux.


letoltes.jpgKasza Lajos. Kép forrása: www.stop.hu

Ülhetsz-e a parlamentben szakmunkás végzettséggel, érettséggel vagy éppen államvizsga nélkül?

Igen! A napokban átszántotta a hírportálokat a fáma, miszerint Kunhalmi Ágnesnek, az MSZP oktatáspolitikusának továbbra sincs diplomája. Ez a tény nem egyedi jelenséget mutat és nem is számít novumnak, ugyanis hazánkban számos olyan közszereplő és magas beosztású civil tevékenykedik és tevékenykedett,  aki nem rendelkezik felsőfokú végzettséggel. Mivel a parlamenti  képviselőséget nem kötik iskolai végzettséghez, így a padokban ülők a végzettség fokának és fajtájának széles palettáját képviselik: a színésztől, a szőlő- és gyümölcskertészen át a villanyszerelőig. A HVG oktatási portálja az eduline a parlament.hu képviselői adatlapjain és a feltöltött életrajzokon alapuló tavalyi összesítése szerint tavaly ilyenkor összesen huszonkét parlamenti képviselőnek nem volt diplomája. Aki azt gondolná, hogy ez korunk intellektuális devalválódásának tudható be, azt emlékeztetjük, hogy néhány évtizeddel korábban sem volt más a helyzet. Sőt, Kádár János, Magyarország egykori párttikára eredetileg esernyőjavító volt, a nevével fémjelzett éra utolsó miniszterelnöke, Lázár György pedig műszaki rajzoló, Losonczi Pál, az Elnöki Tanács elnökeként államfői (most köztársasági elnök) funkciót töltött be barcsi TSZ-elnöki múlttal, mezőgazdasági technikumi végzettséggel.

11952008_1235307003151439_2971309515551631465_n.jpg Kunhalmi Ágnes politikus. Kép forrása: facebook

Mindenesetre  mind az offline közvéleményt, mind az online kommentelőket megosztja a téma, s  talán többségben vannak azok (meglátjuk, a lap alján elindítottunk egy szavazást), akik osztják a következő kommentelő véleményét: „Lehet, hogy egy esztergályos, aki látja a valóságot, többet ér, mint egy diplomás, aki csak elméleti tudással rendelkezik. Az intelligencia és az általános műveltség nem diplomafüggő dolgok!"

Míg mások elvárnák, hogy a parlamentben ülő több ezer ember érdekeit képviselő közméltóságok  a minimumnál azért valamivel mégis több évet töltsenek el az iskola padban: "Amíg egy átlag állampolgárnak a legtöbb esetben a különböző szintű iskolai szakvégzettségen felül akkreditáltatnia kell magát, kamarai tagnak kell lennie, részt kell vennie mindenféle zömében kamara által indított tanfolyamokon, és képzéseken ahhoz hogy önállóan végezhessék a munkájukat, addig a munkájuk körülményeit meghatározó rendeleteket és törvényeket alkotók végzettsége se legyen alacsonyabb szintű, mert nevetségessé válik a jogrendszer". 

Azért nem árt, ha van...

Bár Lawrence Ellison, az Oracle vezetője - aki maga sem rendelkezik diplomával - híres vagy inkább elhíresült, amerikai egyetemistáknak tartott vendégbeszédében kijelentette, hogy a diplomások elsősorban beosztotti pozícióra lesznek alkalmasak. A vezetői, vállalkozói készségek elsajátítására az egyetemeken, főiskolákon ugyanis nem kerül sor. Ennek ellenére - ahogyan előző írásunkban is hangoztattuk - a legújabb felmérések szerint még mindig van értéke a diplomának a munkaerőpiacon. Egy általunk megkérdezett HR-szakértő szerint azoknak a diploma nélküli politikusoknak, akiknek nincs sikeres vállalkozás vagy egyéb szakmai háttér hátuk mögött, a bársonyszék elhagyása után bizony nem lesz egyszerű újraintegrálódni a munka világába, s az eddigivel megegyező vagy hasonló fizetési kategóriába tartozó állást találni.

mrbean.jpgA Mr. Bean 25. szülinapját ünneplő villamosmérnök: Rowan Atkinson  Kép forrása: MTI/AP/Invision/Jonathan Short

Az  eredetileg Oxfordon diplomát szerzett Mr. Bean-t alakító Atkinson talán villamosmérnöki diplomája birtokában könnyebben el tud helyezkedni, ha megunja a színészetet és a több nyelven beszélő, EU-s diplomata múlttal rendelkező - mondjuk úgy -  celebszakácsnő, Mautner Zsófiának közgazdászként lesz hova mennie nemzetközi kapcsolatokat ápolni, ha  egyszer belefárad a rántás kavarásába.

Ti hogyan vélekedtek a témáról? Lehet szavazni:

Tetszett a bejegyzés? A Pánpéterstop Facebook-oldalon is csatlakozhatsz és tetszésedről biztosíthatsz úgy, hogy nyomot hagyhatsz egy lájkkal!

A bejegyzés trackback címe:

https://panpeterstop.blog.hu/api/trackback/id/tr657760090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kun andras 2015.09.04. 22:53:49

"sokak szerint kiemelkedő szónoki készségekkel rendelkező EP elnök, Martin Schulz" Kik azok a "sokak" ?

www.youtube.com/watch?v=zBGKoB6TjBM

zolibáttyó 2015.09.04. 23:20:35

Nekem sincsen diplomám, de egy jól működő, saját céget vezetek évek óta. Sok főiskolát végzett ember viszont képtelen kiemelkedni a tömegből, mert úgy gondolják, hogy a felsőfokú végzettség, már önmagában garancia a sikerre. Pedig kis túlzással állítható, hogy köze nincsen hozzá. Szorgalom, ötlet, érzék és szerencse kell. Vagy jó családi hátszél. A diploma önmagában semmit sem ér. Csak seggtörlő papír.

Bambano 2015.09.04. 23:32:52

azért ülhet a parlamentben diploma nélkül, mert a választójog általános: mindenki választhat és választható.

az más kérdés, hogy amit kiadnak a kezükből, az szemétdomb, de ezt kenhetnénk a háttéremberekre is, vagy inkább (helyesen) a más érdekek kiszolgálására. nem szarok azok a törvények, ha éppen benne vagy a pixisben...

gyongyi70 2015.09.05. 07:17:34

A szavazás csak azt fogja megmutatni, hogy olvasóitok között mekkora a diplomások - nem diplomások aránya. Nyilván, akinek nincs, azt fogja ikszelni, hogy nem a diploma teszi az okost, a diplomások szerint meg igen. Magam részéről úgy vélem, a tudás nem árt, de az sem mindegy, milyen diplomáról van szó. Egy orvos tudfását mélyen tisztelem pl., de egy gazdaság, ország működéséről lehet, kevesebet tud, mint egy szakmunkás végzettségű vállalkozó. A jogászok túlburjánzása az államigazgatásan szintén vicces.

ggaborx 2015.09.05. 07:58:59

Erre azért rákérdeznék: "a diplomások elsősorban beosztotti pozícióra lesznek alkalmasak ... ENNEK ELLENÉRE ... még mindig van értéke a diplomának a munkaerőpiacon." --- biztos, hogy ez ellentét?

Érdekes, hogy úgy próbálsz cáfolni, hogy közben bizonyítod a cáfolandót. Hiszen azt állítod azért kell diploma, hogy ha nem sikerül a vállalkozás vagy véget ér a politikusi mandátum, akkor nagyobb eséllyel integrálódjon újra a munka világába.

A diploma nem más mint magas szintű szakmunkás bizonyítvány. Olyan szakmákhoz mint az orvos, mérnök, vegyész stb. Ahhoz azonban, hogy az orvos/mérnök/vegyész lehetőséget kapjon a szakma magas szintű művelésére kell még valami. Mégpedig a megfelelő keretek megteremtésének képessége. És pont ez a plusz az amit senkinek sem tanítanak meg semmilyen hagyományos iskolában. Lawrence Ellison erről beszélt. A valódi vállalkozó olyan problémákat old meg nap mint nap, melyekről nincs idő érdemben értekezni semmilyen magas szintű, intenzív képzés részeként. És ez így van jól.

A poszt konklúziója most sem több mint a jellemző általános vélekedés, mely szerint "mi lesz ha nem sikerül, kinek fogsz akkor kelleni diploma nélkül?"

XXL 2015.09.05. 09:12:35

@zolibáttyó: Seggtörlő papír a diploma? Lehet, hogy egy sikeres vállalkozó vagy, aki az élet császárának hiszi magát, de dől belőled az irigység. Gondolom az orvosodnak sincs diplomája.

2015.09.05. 11:20:26

Igazából ebből "csak" az a tanulság, hogy a tehetség, a személyiség és bizonyos esetekben a megfelelő baráti kör sokszorosát éri a konkrét tudásnak. Ez mindig is így volt és feltehetően így lesz.

D2 2015.09.05. 11:31:50

@zolibáttyó: kiemelkedés=saját vállalkozás? És aki pl. szeret gyerekeket tanítani (kötelező diplomával rendelkezni hozzá), az nem lehet kiemelkedő a szakmájában (hacsaknem indít magániskolát)?!

fidesz maszop dk egykutya 2015.09.05. 13:12:49

@XXL: miért lenne irigy? Ennyire bevetted a felsőoktatás első évében leadott agymosást a különlegességről?

Én csak röhögtem amikor dumáltak, hogy hú meg ha, ez egy neves főiskola, mennyire szerencsések vagyunk a felsőoktatásban tanulhatunk, blabla... aztán egy rakás szar volt tölteléktantárgyakkal, a szakmához köze nincs hülyeségekkel.
Szóval ja, kb az orvosi képzésen kívül mind seggtörlő diploma. De a PAPÍR országában, ahol mindenről papír kell, még a hivatalok is papír alapon kommunikálnak 2015-ben, a papír az isten, ott sajnos előny a papír ha alkalmazottként akar valaki dolgozni. Persze ha önállóan nyomja, akkor semmi értelme.

A magyar felsőoktatás arról szól, hogy elhitessék a parassztal, hogy neki ez kell, és hogy ez valami elit dolog, na meg hogy jó elhúzzák a "képzést" és lenyúlhassák a fejpénzt, tandíjat.
Lehet, hogy évtizedekkel ezelőtt még volt értelme, amikor a tudás csak drága, és nehezen beszerezhető könyvekben volt elérhető, de manapság szinte minden megtalálható a neten.

Börtönbe most már a fideszesekkel! 2015.09.05. 14:44:19

Diploma?

Amikor az MSZMP tagok meg a 3/3-asok ott ülnek a Fidesz kormányban?

Meg amikor a tanyasi gázszerelőből pár év alatt milliárdost csinál Orbán diktátor?

Akkor a legnagyobb gon az, hogy kinek van diplomája vagy nincs egy nyelvvizsga miatt?

Hát hülyék vagytok-e, ti magyarok?

zolibáttyó 2015.09.05. 15:59:05

@XXL: Ezért kár volt főiskolára járnod kis barátom. Szövegértés nulla, rosszindulat maximális. Nincs mire irigykednem. Sikeresnek és szerencsésnek érzem magam, sok megkeseredett és sikertelen diplomással szemben.

fidesz maszop dk egykutya 2015.09.05. 16:04:25

@zolibáttyó: Azért érthető hogy miért írja ezt. Ha az ember eltöltött valamivel egy csomó időt, küzdött érte, mindenképpen bemagyaráz valamit magának, hogy annak márpedig volt értelme.
Nehéz beismerni pl: "éveket csesztem el az életemből egy wc papírnak megfelelő papírra, miközben semmi használhatót nem tanultam".

csak egy néző 2015.09.05. 16:32:27

Sokkal többre tartom a Kasza Lajos féle ismeretlen embereket, akik a maguk erejéből ötleteiből vitték valamire diploma nélkül, mint azokat a szervils embereket, akik a "szerencséjüknek és talán annak, hogy jóba voltam mindig Orbán Viktorral" saját szakmájukban valahogy nem jutottak túl a középszerűségen, mára pedig már szinte minden téren sikeres vállalkozók.
Azért kíváncsi lennék, hogy, ha valami csoda folytán kiesne a politikából pl Lászlóné volt miniszterünk, hogy kapcsolatok nélkül vajon mihez is tudna kezdeni? A diploma nem garancia arra, hogy valaki alkalmas is arra a posztra, ahova ilyen-olyan módon sikerült felküzdenie magát és a példákat vég nélkül lehetne sorolni.
Számomra ez a kép szinte a tökéletes példája, erről a "kultúremberről", aki egy ország "álamfője",hogy nem minden a diploma, aki így képes (zsebre dugott kézzel) üdvözölni egy másik ország államférfiját.
(Mondjuk már szó se essék a pocak középig érő TSZ agronómus típusú nyakkendőről)

cdn.444.hu/f09ac6dcb9320539323b937219e57561.jpeg

Reactor 2021.02.21. 04:43:07

Mára a diploma gyakorlatilag a végletekig elinflálódott, nem lett egyéb, mint egy indok amibe beleköthetnek állásinterjún. 1945 előtt a lakosságnak legfeljebb 4-5 százaléka rendelkezett érettségivel, ez az arány a rendszerváltásra lényegében száz százalékra emelkedett; az érettségi rangja ennek megfelelően csökkent, ma gyakorlatilag annyit se ér, mint a papír, amire ráírták. Nem világos, mi vezette a Viktátort, amikor kihirdette, hogy a magyar lakosság ötven százalékának (!) diplomára van szüksége. Ezt az arányt eddig szerencsére nem sikerült elérni, de a munkaerőpiacon már így is tolonganak a diplomás állástalanok, tovább rontva az amúgy is kétségbeejtő munkamorált: ők azok, akik már semmi szín alatt nem fognak elmenni dolgozni, hiszen ők „értelmiség”. Sokan a továbbtanulást választják, Magyarországon mindenki csak „tanul”, főleg „most fog nyelvvizsgázni”, miközben soha ilyen méretű tort nem ült az ostobaság és a sötét tudatlanság. A diplomás hülye ráadásul legtöbbnyire a másik diplomás hülyével áll össze, ha párválasztásra kerül a sor, és ha netán utódot hoznak a világra, az akkor is diplomás lesz, ha beledöglik is, így a jelenség tovább duzzad.
Amikor aztán a játszmának vége – mert előbb-utóbb úgyis vége –, akkor persze diploma ide, nyelvvizsga oda, úgyis el kell menniük dolgozni, csak akkor már nem lesz hová. És mit.
süti beállítások módosítása